• No results found

4.5 S LUŽBY VEDOUCÍ K DOSAHOVÁNÍ CÍLŮ

4.5.1 Výběr

Uspořádání sekcí a produktů a jejich vyhledávání

Každý člověk, který by chtěl na Heuréce cokoliv najít, by měl vědět některá základní fakta o tom, jak zde jsou jednotlivé věci uspořádány.

Výchozími pilíři jsou jednotlivé kategorie, jež v sobě zahrnují jednu velkou oblast, která má pro všechny její produkty společné rysy. Jedná se např. o audio, foto, počítače, bílé zboří apod. U jednotlivých kategorií poté nalezneme hlavní sekce, které danou oblast rozčleňují na různé typy zájmu. Následují klasické sekce, které již definují jednu konkrétní skupinu. Zde jsou také uloženy jednotlivé produkty. Nejčastěji navštěvované sekce jsou pak pro zjednodušení zobrazeny přímo na úvodní stránce. Názorný přehled je uveden

Samotné vyhledávání určitého produktu pak může probíhat dvěma způsoby:

1. přímé – umožňuje vyhledat produkt prostřednictvím fulltextového vyhledavače.

Návštěvník pouze vepíše název a po stisknutí tlačítka vyhledat bude přesměrován přímo k cíli. Může se stát, že výsledku vyhledávání odpovídá více položek. V tom případě jsou všechny z nich vypsány a člověk si již vybere ten správný. Tento způsob je používaný převážně lidmi, kteří přesně vědí, co chtějí a jen se informují, kde to mohou koupit, případně si doplňují další informace.

2. nepřímé – návštěvník se dostane k cíli tím způsobem, že se proklikává přes kategorie a hlavní sekce až k potřebným sekcím, pod kterými již nalezne hledané produkty. Nepřímý způsob je využíván především těmi, jež jen tak brouzdají a dále všemi, kteří vědí co potřebují, ale samotný produkt si chtějí teprve vybrat z nabízených možností.

Heuréka počítá též s tím, že každý člověk preferuje výběr produktů dle jeho vlastních kritérií. Návštěvníci si tak mohou zboží v jednotlivých sekcích seřadit dle jejich:

1. názvu o níž má zájem a následně zadá určité hodnoty do předem definovaným parametrům, které by jeho produkt měl splňovat. Ve výsledku se mu pak zobrazí pouze to zboží, jež jeho specifikacím odpovídá. Klasickým příkladem může být člověk, který je omezen financemi či má speciální požadavky na barvu, rozměry apod. a nepotřebuje se tak prodírat mezi všemi produkty.

Na tomto místě si prezentujme několik statistických údajů ohledně počtu sekcí a produktů.

Zatímco k 31. 10. 2008 mohli návštěvníci Heuréky procházet 734 aktivních sekcí, 31. 10. 2009 to bylo již 1 167 sekcí, což znamená meziroční nárůst o 58,99 %.

Graf č. 4 Vývoj počtu aktivních sekcí na Heureka.cz

Počet aktivních sekcí na Heureka.cz - vývoj

1167

K 31. 10. 2008 bylo na Heuréce prezentováno 513 516 produktů, přičemž k 31. 10. 2009 to bylo 591 246 produktů. Meziroční nárůst tedy činil 15,13 %.

Graf č. 5 Vývoj počtu aktivních produktů na Heureka.cz

Počet aktivních produktů na Heureka.cz - vývoj

591246

Co způsobilo tento nesouměř v meziročním nárůstu mezi počtem aktivních sekcí a počtem produktů? Nejpravděpodobnějším vysvětlením je fakt, že všechny nejzajímavější a zároveň nejdůležitější sekce s nejvíce produkty již byly spuštěny v samém počátku a nyní jsou doplňovány již oblasti méně zajímavé a zároveň méně obsáhlé. Toto vysvětlení si můžeme

následně demonstrovat v následující tabulce č. 4, jejíž obsah je pouze demonstrativní a nezakládá se na reálných číslech.

Tabulka č. 4 Modelová tabulka

Mezní nárůst Spuštěná sekce Rok spuštění Počet produktů

Produkty % Sekce % internetové obchody. Zatímco dříve se razilo pravidlo, že se musí prodat to, co se vyrobí, dnes je tomu naopak. Může se vyrábět pouze to, co má reálnou šanci se prodat.

Samozřejmě že ani toto tvrzení neplatí doslova, ovšem pro dnešní svět je mnohem výstižnější. Internetové obchody se v drtivé většině případů řídí novými trendy, a proto nabízejí to, co zákazníci žádají, což se tedy zpětně promítne i u Heuréky.

Sekce, potažmo hlavní sekce a kategorie, bychom mohli rozdělit do několika skupin:

a) silné s poklesem počtu produktů. Počítá se však s určitou možnou modifikací jednotlivých sekcí.

Vezměme si např. mobilní telefony. Všichni víme, že tyto komunikátory budou i v budoucnu, ale ví někdo, v jaké podobě? Budou to ještě mobilní telefony nebo zcela jiná zařízení?

příkladem poslední doby je video, které již téměř vymizelo. Spousta prodejen s elektronikou ho již vůbec nenabízí.

Specifikace produktu

Další velmi důležitou oblastí Heuréky je specifikace produktu. U naprosté většiny produktů jsou návštěvníkovi představeny velmi podrobně jejich parametry, které jsou u každé sekce nastaveny individuálně dle potřeby. U každého je také v krátkých frázích vysvětleno, co přesně znamená. Heuréka se nespokojuje pouze se základními údaji. Všude se snaží jít naprosto do detailů.

Porovnávání produktů

Velmi oblíbenou možností pro nerozhodné návštěvníky je funkce vzájemného porovnávání produktů. V čem spočívá? Člověk rozmýšlející se mezi více variantami, jenž neví, jaká je pro něj ta nejlepší si navolí veškeré zboží, o které by měl zájem. V přehledné tabulce pak vidí všechny jejich parametry najednou a na jejich základě si pak může vybrat. Jednoduše tak odpadá nutnost otevření dalšího internetového prohlížeče a opětovné načítání druhou stranu může trvat poměrně dlouho, než si otázky vůbec někdo všimne.

3. dotaz – zde je možné položit otázku přímo správci dané sekce. Ten má o dané oblasti přehled a s nikterak záludnými otázkami by neměl mít problém. Ovšem reálné zkušenosti, jež jsou mnohdy tím nejdůležitějším při rozhodování, zprostředkuje pravděpodobně jen zřídka.

Tyto formy informační podpory v podstatě suplují osobní kontakt mezi zákazníkem a prodejcem v kamenném obchodě.

Zvláštními druhy informování návštěvníků o jednotlivých produktech jsou hodnocení a recenze. Těmto dvěma bodům se budeme podrobněji věnovat v podkapitole 4.5.3.

Místo nákupu

Rozhodnou-li se návštěvníci pro nákup určitého produktu, následuje výběr nejvhodnějšího internetového obchodu, kde samotný proces provedou. U každého produktu jsou vypsány všechny obchody, jež:

a) jsou na Heuréce registrovány b) nabízejí daný produkt

Internetové obchody jsou seřazeny dle:

1. hodnocení (více viz. podkapitola 4.5.3 v hodnocení internetových obchodů) 2. cena zboží

Naleznou-li návštěvníci internetový obchod, který nejvíce splňuje jejich požadavky, stačí kliknout na ikonu a budou do něj přesměrováni.

Related documents