• No results found

Vad förklarar de nya företagens överlevnad och sysselsättningstillväxt?

Vad förklarar de nya företagens överlevnad och sysselsättningstillväxt? Återspeglar skillnaderna mellan de olika typerna av nya företag i första hand skillnader i före- tagsgrundarnas och de anställdas erfarenheter eller är det andra faktorer som är avgörande? Som tidigare nämnts särskiljer sig avknoppningsföretagen vad gäller de anställdas tidigare näringslivserfarenheter, ålder och kvalifikationer. I detta avsnitt behandlas dessa frågor.

Överlevnad

Inledningsvis analyseras faktorer som påverkar överlevnad. För detta behövs en indikator för huruvida företagen överlever eller inte. För att säkerställa att företag som inte överlever enligt dataurvalet verkligen upphör med sin verksamhet och misslyckas i en egentlig mening exkluderas alla företag som försvinner på grund av uppköp eller sammanslagning. Inget av dessa alternativ är att betrakta som fall där företagens verksamheter upphör på grund av misslyckande.43

Figur 1: kaplan-meier överlevnadSkurvor För olika typer av nya Företag

(”Divestiture”=avyttring,” pushed och pulled spinoffs”= nödvändighets- respektive möjlighetsbaserat avknoppningsföretag, ”other new firm” = övrigt nytt företag, ”non-employed” = nytt företag av tidigare icke anställda)

43. Faktum är att både uppköp och sammanslagning kan tolkas som framgång. Även om företaget inte överlever gäller också att erfarenheten av att ha drivit ett företag kan vara viktigt för framtida entreprenörskap. Denna erfarenhet är ur ett individperspektiv inte ett misslyckande. Analysis time 0 5 10 15 1.00 0.75 0.50 0.25 0.00 divestiture other new firm pushed spinoff

non-employed pulled spinofff

Figur 1 presenterar överlevnadskurvor för de fem kategorierna företag. Kurvorna visar andelen företag som överlever vid olika åldrar med hänsyn tagen till censu- reringen. Resultaten befäster den bild som tecknas av Tabell 5. Möjlighetsbaserade avknoppningsföretag har högst överlevnad, följda i ordning av nödvändighetsbase- rade avknoppningsföretag, avyttringar, övriga nya företag och nya företag av tidigare icke-anställda.

För att analysera faktorer som påverkar överlevnad skattas en överlevnadsmo- dell. Resultaten presenteras i Tabell A2 i Appendix.44 Modellen innehåller flera olika

teoretiskt motiverade förklaringsfaktorer: åldersintervall, initial sysselsättnings- storlek, genomsnittlig ålder på företagets initialt anställda, andelen av de initiala sysselsatta som är män, andelen av de initialt sysselsatta med lång universitets- utbildning, indikatorer för den sektor företaget är verksamt i, samt variabler som fångar olika tidsperioder.

Indikatorer för vilken kategori av nytt företag som företaget tillhör inkluderas också. För nödvändighetsbaserade och möjlighetsbaserade avknoppningsföretag har även storleken på moderföretaget samt en indikator för om avknoppningen är verksamt i samma sektor (tvåsiffrig SNI) lagts till. Slutligen finns en indikator för om avknoppningen kommer från ett multinationellt företag.

Resultaten visar för det första att sannolikheten för att företaget överlever ökar med dess ålder. Företagen är heterogena, och de med störst risk att misslyckas gör det tidigt. Andra lär sig med åren vilket gör att överlevnadsgraden också ökar över tid. Nya företag med större initial sysselsättningsstorlek uppvisar dock konsekvent högre överlevnad. Detta har också visats tidigare i forskningslitteraturen.

När det gäller effekten av sammansättningen på de anställda på överlevnad är resultaten entydiga: äldre och mer erfarna anställda, högre andel män, och högre andel anställda med lång universitets- eller högskoleutbildning har en signifikant positiv effekt på nya företags överlevnad. Detta återspeglar den centrala betydelsen av erfarenhet och utbildning för nya företags överlevnad.

Resultaten visar också att det finns tydliga skillnader i överlevnad mellan företagen även efter att hänsyn tagits till det faktum att företagen är olika i termer av anställda, sektorer och initial storlek. Möjlighetsbaserade avknoppningsföretag uppvisar återigen en stark statistiskt signifikant fördel gentemot andra företag. Dessutom visar resultaten att denna fördel består över tid. En vanlig förklaring till detta är att avknoppningsföretagen för med sig kunskaper och erfarenheter från entreprenörer- nas tidigare arbetsplatser som inte enkelt låter sig fångas av de förklaringsvariabler som ingår i analysen.

Det finns också tydliga skillnader i överlevnad inom gruppen av avknoppningsföretag. För det första gäller att avknoppningar som startar i samma bransch som sitt moderbolag har högre överlevnad. Detta förklaras normalt som ett resultat av att industrispecifika erfarenheter och kunskaper är betydelsfulla för överlevnad. Dessa ger dock bara en fördel

under de tre första verksamhetsåren. När företag som är fyra år eller äldre jämförs finns det inget som pekar på att avknoppningsföretag som är verksamma i samma bransch som sitt moderbolag har högre överlevnad än andra avknoppningar.

För det andra har avknoppningsföretag från stora multinationella bolag högre överlevnadsgrad än andra avknoppningar. Avknoppningsföretagens ursprung spelar med andra ord roll för deras överlevnad och multnationella företag verkar vara sär- skilt viktiga plantskolor för nya högpresterande företag. En förklaring kan vara att stora multinationella företag har större interna resurser och förvärvad kunskap, och att de oftare är involverade i produkt- och processutveckling (jfr Markusen 1995). Vidare är kunskaperna om internationella marknader och bredden på kundbasen ofta större i multinationella företag. Sammantaget gör detta att de anställda, särskilt på kvalificerade positioner, kan ha bättre tillgång till relevant kunskap och idéer som kan ligga till grund för ett avknoppningsföretag.

Sysselsättningstillväxt

För att testa vilka faktorer som påverkar sysselsättningstillväxt i nya företag sätts en enkel modell för företag i fyra olika åldrar: tre, sex, nio och tolv år, upp (se Tabell A3 i appendix). Överlag gäller att samma faktorer som påverkar överlevnad också påverkar sysselsättningstillväxt. Nya företag med högre andel välutbildade bland initialt sysselsatta och en högre andel män växer mer i termer av sysselsättning. Inte förvånande växer också nya företag inom tillverknings- och tjänstesektorer snabbare än företag inom primärnäringar. Åldern på de anställda hade en positiv effekt på överlevnad, men resultaten visar att nya företag med högre genomsnitt- lig ålder på sina initalt anställda växer saktare.45

Återigen framkommer att möjlighetsbaserade avknoppningsföretag växer snabbast följt av nödvändighetsbaserade dito. Nya företag av tidigare icke- anställda uppvisar lägst tillväxt. När det gäller skillnader mellan avknoppningar finns det inget stöd för att sysselsättningstillväxten är högre i avknoppnings- företag som är verksamma i samma bransch som ursprungsföretaget, eller att avknoppningar från multinationella företag växer snabbare. Däremot gäller att avknoppningsföretag från stora ursprungföretag skapar fler jobb. När sysselsätt- ningstorleken på ursprungsföretaget är med i modellen blir indikatorerna för nödvändighetsbaserade och möjlighetsbaserade statistiskt insignifikanta. Det betyder att den överlägsna sysselsättningstillväxten i möjlighetsbaserade och nödvändighetsbaserade avknoppningar i huvudsak härstammar från de avknopp- ningar som kommer från stora företag.

45. I analyserna av företagens överlevnad framkom resultatet att de nya företagens initiala storlek påverkar överlevnad positivt. När det gäller sysselsättningstillväxt är dock resultatet det omvända: initialt stora företag växer saktare. Detta resultat kan dock bero på hur den beroende variabeln i tillväxtregressionerna är konstruerad. Det initiala antalet sysselsatta ingår som en variabel i nämnaren i den andel som utgör den beroende variabeln.