• No results found

Val av utformning

5 Den planerade vägens lokalisering och utformning med motiv

5.2. Val av utformning

Vägutformningen för statliga vägar ska uppfylla krav enligt Trafikverkets styrande dokument, gällande version av Vägars och gators utformning (VGU). Även råd för VGU ska beaktas.

Beskrivning av utformningen redovisas i plankartor, illustrationskartor och eventuella typsektionsritningar i den färdiga vägplanen, i Granskningshandlingsskedet. I vägplanen har olika detaljutformningar av korsningen utretts. Föreslagen storlek bedöms bidra med

framkomlighet och säkerhet utan att kräva onödigt stora intrång.

Cirkulationsplatsen utformas enfältig med en delvis överkörningsbar rondell. Utformningen ska medverka till att fordonhastigheterna inte överstiger 50 km/h genom korsningen. Väg 292 utformas för referenshastighet över 60 km/h. Tillfarter är avböjda för att säkerställa att trafikanterna inte kommer in i cirkulationsplatsen med för hög hastighet. Refugen på östra sidan av korsningen utformas med passage och förlängs tillräckligt för att säkerställa den hastighetssänkning som vill uppnås innan tillfart till cirkulationsplatsen. Kommunal gång- och cykelväg förlängs cirka 50 meter söderut och ansluts mot väg 709. Se Figur 5.1-1

Korsningen ska dimensioneras för typfordonen lastbil med påhängsvagn eller släpvagn (Lps), boggibuss (Bb) och C för specialfordon (Lspec). Överkörningsbar del av rondellen utformas så att endast specialfordon (Lspec) kan nyttja den.

Cirkulationens mittpunkt föreslås förskjutas lite söderut i förhållande till dagens korsning.

5.2.1. Gestaltningsprogram

Gestaltningsprogrammet behandlar projektets riktlinjer och ambitioner och sammanfattar det gestaltningsarbete som genomförts under arbetet med vägplanen. Där

gestaltningsavsikterna svarar på frågan vad det är som ska uppnås i projektet ur

gestaltningssynpunkt, så svarar gestaltningsprogrammet på hur detta ska genomföras på en övergripande nivå. Programmet är ett levande dokument som fördjupas och uppdateras under hela planläggningsprocessen.

Gestaltningsavsikterna har i uppdraget formulerats enligt nedan:

 Intilliggande vägområdens terräng och vegetation behöver åtgärdas på olika sätt för att en välutformad helhet ska uppnås. Möjligheten att annonsera cirkulationsplatsen i god tid och skapa god sikt kan innebära att åtgärder behöver göras utanför nuvarande vägområde.

 Drift- och underhållsbehovet av cirkulationsplatsens grönytor och hårdgjorda ytor ska minimeras.

 Om möjligt i korsningen, slå vakt om ortens identitet och utveckla karaktären som stationssamhälle.

 Skapa ledande utblickar i landskapet för att tydliggöra orienteringen i landskapet.

Se förslag på utformning och gestaltning, figur 5.2-1.

29

Figur 5.2-1. Förslag på utformning och gestaltning av cirkulationsplatsen.

Karaktären på den nya cirkulationsplatsen ska vara enkel och naturlig. Inspirationen är hämtad från omgivande landskap med en historia om järnvägen och blomstrande vägslänter.

För att återspegla Örbyhus järnvägs historia läggs cortenstål i likt ett nav från rondellens mitt utåt sidorna. Detta eftersträvas att likna ett gammaldags tåghjul, se figur 5.2-2.

Ängsvegetation förläggs i mitten av corten-raderna.

Figur 5.2-2. Skissektion över den nya rondellen.

Nya slänter i området ska kläs med tillvaratagna avbaningsmassor från vägområdet. Dessa massor innehåller fröer som gynnar etablering av ny växtlighet. Släntkrön och släntfot utformas avrundad för god landskapsanpassning.

5.2.2. Referensstandard och typsektion

Rondell föreslås utföras med 2 meter överkörningsbar del avgränsad med fasad kantstöd av betong. Körbanan i cirkulationen utformas med enkelt fall från rondell mot ytterkant och anpassas till anslutande vägar.

Tillfarter och utfarter ska ha ett körfält. Tillfarter utformas med en mittrefug av olika längd beroende av tillfarternas och utfarternas radier. Refug förses med kantstöd och ska ha plats för vägmärken.

30

Östra armen av cirkulations platsen föreslås utformas med förlängd mittrefug med möjlighet till passage för oskyddade trafikanter.

Kanalbredd och körmån i cirkulationsplatsen är utformade enligt VGU, se figur 5.2-3. Minsta godtagbara siktfält uppfylls för ankommande körbana i samtliga tillfarter till cirkulationen.

Sidoområde utförs med innerslänt 1:4 och bakslänt 1:2.

Figur 5.2-3. Typsektion tillfart/utfart.

5.2.3. Linjeföring in mot korsning

Linjen in mot cirkulationen böjer av med hjälp av mittrefug och skapar en naturligt hastighetsdämpande kurva.

Infarter byggs om så att linjen in mot cirkulationen gör en svag vänstersväng fram till

mittrefugen. Linjeföringen ska vara harmonisk och kännas naturlig så att uppmärksamheten ligger på trafiksituationen och inte på hinder i linjeföringen.

5.2.4. Gång- och cykelväg

Den kommunala gång- och cykelväg som förslås ansluta till den befintliga gång- och cykelvägen öster om väg 716 illustreras i planen, se figur 5.1-1. Gång- och cykelvägen blir kommunal och ingår inte i fastställelsen av vägplanen utan hanteras i annan ordning.

5.2.5. Belysning och ledningar

Befintlig belysningsanläggning kommer att rivas. Den nya cirkulationsplatsen ska belysas på ett sätt så att platsen blir tydlig från alla infarter.

Flyttningar eller kompletteringar av befintliga ledningar kan komma att behövas. Åtgärder avseende ledningar kommer att utredas närmare i bygghandlingsskedet och i samråd med berörda ledningsägare.

5.2.6. Vägteknik

Ny beläggningskonstruktion kommer att utföras.

5.2.7. Vägutrustning

Nya vägmärken kommer att krävas då utformningen av korsningen ändras. Skyltning och vägmarkering kommer att ske enligt vägmärkesförordningen, Transportstyrelsens

föreskrifter och allmänna råd om vägmärken och andra anordningar samt VGU.

31

5.2.8. Geoteknik

Blivande terrassnivå ligger troligen kring nivå för underliggande morän eller lägre.

Grundläggning av vägkonstruktion kommer således ske på fast undergrund som ej är sättnings eller skredbenägen.

Grundläggning av vägkonstruktion bedöms med tillgängligt underlag ske på fast morän.

Behov av bergschakt kan inte uteslutas då delar av vägförslaget ligger i skärning.

Vägförslaget innebär inga profiländringar utan förväntas gå i befintlig profil.

Förstärkningsåtgärder utförs lämpligen genom asfaltspåbyggnad av bind- och slitlager.

5.2.9. Avvattning och trummor

Väg och framtida cirkulationsplats kommer fortsätta avvattnas genom öppna växtbeklädda diken. Dessa upprättas längsmed den nya cirkulationsplatsen och anpassas till befintliga diken som leds vidare under väg 709 genom befintlig trumma, se figur 5.2-6.

En ny gång- och cykelväg medför att tre nya trummor behöver anläggas där gång- och cykelvägen korsar dikena längs den planerade cirkulationsplatsen. Trummor bör anläggas under gång-och cykelvägen så det vattnet kan transporteras vidare i dikena utan några hinder.

Trummornas läge i plan anpassas efter gång- och cykelvägensträckning och de korsande dikena. Se figur 5.2-6 för ungefärligt läge för trummorna.

Trummor i vägkonstruktionen ska dimensioneras så att deras funktion kan upprätthållas i minst 40 år.

Figur 5.2-6. Ungefärligt läge för befintlig trumma (under väg 709) samt ungefärligt läge för de nya trummorna under gång- och cykelväg.

32

5.3. Skyddsåtgärder och försiktighetsmått som redovisas på plankarta

Related documents