• No results found

1. Inledning

7.5 Validering enligt analysmodellen

Författarna anser med ramverket i Tabell 8 att de har besvarat rapportens syfte, vilket varit att ta fram ett strategiskt ramverk som skapar en mer gynnsam upphandlingssituation för båda aktörerna i det studerade systemet genom gemensamt värdeskapande. Ramverket bryter ner de fyra kärnområdena samt ger förslag på förändringar som behöver göras av respektive aktör för att mervärdestjänster ska kunna utvecklas och appliceras vid läkemedelsupphandling och i det studerade systemet. Vidare bemöter även ramverket och analysen det antagande som rapportens författare gjorde i avsnitt 1.4 Preciserande syfte, att ett gemensamt värdeskapande måste finnas för att läkemedelsupphandling ska kunna förändras och förbättras. Ett gemensamt värdeskapande är på sikt realistiskt i det studerade systemet men för närvarande är det inte möjligt att uppnå. Detta trots att aktörerna beskriver att de befinner sig i en symbios- /samarbetsrelation. Framförallt måste den historiska kontexten försvinna för att goda och sunda affärsrelationer ska kunna utvecklas mellan regionerna och läkemedelsbolaget, vilket i sin tur möjliggör gemensamt värdeskapande.

121

8 Diskussion

Författarna anser att rapporten pekar mot att läkemedelsupphandlingarna för slutenvården i Sverige är på väg att centraliseras likt de nationella upphandlingar som idag redan finns i Danmark och Norge. Sett till antalet medborgare i Sverige kan ett behov finnas, speciellt för dyra läkemedel, men samtidigt är regionerna väldigt decentraliserade och behoven är unika. Därför behöver vidare studier undersöka hur regionala behov kan uppfyllas genom mervärdestjänster genom nationella upphandlingar, är detta möjligt och i så fall hur? Därför är ett vidare studieområde, inom ramen för nationell upphandling, att utvärdera och dra lärdom från hur läkemedelsupphandlingen sker i våra grannländer. Speciellt eftersom att ett nationellt upphandlingsförfarande både kan medföra fördelar, i form av pressade priser för landstingen, men också risker, såsom att ett läkemedelsföretag får en monopolliknande ställning på läkemedelsmarknaden.

Författarna ställer sig därför även frågande till om det är realistiskt att 20 stycken olika landsting, alla med olika förutsättningar, grad av kompetens och åsikter ska kunna tillhandahålla jämlik sjukvård till Sveriges befolkning och samlas bakom en central inköpsorganisation eller –process. Sammanfattningsvis finns det idag för många viljor och aktörer inom läkemedelupphandling som har möjlighet att styra sina egna beslut. Författarna ställer sig därför frågande till hur dessa ska kunna enas eller effektivisera läkemedelsupphandling när studien visar på att det finns stora interna motsättningar, åsikter och viljor inom regionerna i det studerade systemet. Är det mest kostnadseffektiva alternativet och det som gynnar svensk sjukvård mest att slopa samtliga landsting för att upprätta fyra stora regioner eller en central organisation i strävan efter lika vård? Alla landsting hade då fått samma priser och samma mervärdestjänster oavsett behov. Hade detta varit effektiv vård? Nej, troligtvis inte men det hade varit en vård på lika villkor.

Det kan te sig som en provocerande tanke att centralisera alla läkemedelsinköp om det behövs en mångfald för att se till de lokala behoven. Men författarna är av åsikten att om inte regionerna arbetar lokalt för att främja en kostnadseffektiv vård och minimera silotänkandet är det möjligt att detta scenario inträffar. Ett annat scenario som skulle kunna inträffa är att allt fler patienter väljer privatsjukvård, dit skulle antagligen även de bästa läkarna gå om lönerna och arbetsförhållandena ansågs vara bättre. Det skulle då byggas en samhällsklyfta likt den som finns på andra platser i världen, exempelvis inom sjukvården i USA (Olmsted Teisberg & Porter, 2006). Detta främjar inte lika vård anser författarna, det är därför deras åsikt att regionerna skapar sin egen undergång om de inte vill utvecklas eller förändras genom att se till helhetsperspektivet. Vidare diskussion inom ämnet anser författarna ligga utanför rapports syfte även om frågan har dykt upp under arbetets gång. Författarna skulle därför vilja se ytterligare examensarbeten om hur svensk sjukvård kan minimera silotänkandet genom stöd från regering och högre beslutande organ för att lyfta en väldigt decentraliserad fråga.

Gemensamt värdeskapande, som uppnås genom helhetsperspektiv och mervärdestjänster, skulle även kunna ge upphov till något mer, och kanske ännu viktigare, än endast en ökad kostnadseffektivitet för regionerna och nya affärsmöjligheter för läkemedelsbolaget. Om sjukvården skulle bli mer effektiv utifrån ett helhetsperspektiv och om mervärdestjänster inkluderades som en del av upphandlingen, skulle patienter kunna få en bättre vård samtidigt

122

som att arbetsförhållandena teoretiskt inom sjukvården skulle kunna förbättras. Exempelvis skulle mervärdestjänster som ut- och fortbildning av hur läkemedel ska tas av patienter och administreras av sjukvårdspersonal kunna tillföra värde och nytta för både patienter och sjukvårdspersonal. En ut- och fortbildning av patienter skulle kunna leda till att färre biverkningar uppkommer samt att fler patienter fullföljer sina behandlingar och inte slutar den i förtid. Dessutom skulle en utbildningstjänst av patienter kunna medföra att de i större utsträckning kan ta sina mediciner själva hemma och inte behöver söka upp sjukvården vid varje behandlingstillfälle. Som exempel skulle en patient inte behöva ta sig in till sjukhuset varje dag under en tvåveckorsbehandling om denne var utbildad att ta medicinen i hemmet, vilket medför nytta för både patienten som slipper åka fram och tillbaka till sjukhuset och samhället i form av minskade sjukvårdskostnader till följd av frigjorda behandlingsresurser. Detta ser författarna som något attraktivt för regionerna då de har, och länge haft, stora problem med brist på sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal. Sammanfattningsvis skulle ett gemensamt värdeskapande, helhetsperspektiv och mervärdestjänster kombinerat med ett sunt förnuft kunna innebära att sjukvården effektiviseras och förbättras.

Vidare är författarna av åsikten att regionerna inte kan drivas på för hårt av läkemedelsbolaget när det kommer till att göra förändringar av upphandlingsprocessen eller öka tjänsteorienteringen, regionerna riskerar då att motsätta sig alla förslag som läkemedelsbolaget ger. Studien har fastslagit att det finns en teoretisk enighet om framtiden, vilken bör utnyttjas, och att samtliga aktörer vill se fler mervärdestjänster. Vidare studier bör därför undersöka hur dessa praktiskt bör utformas och hur aktörerna når dit genom att uppfylla det strategiska ramverket. Det är författarnas tro att det kommer krävas en balansgång, inte bara sett till affärsrelationen mellan aktörerna utan även en juridisk då det verkar finnas tolkningsutrymme för vad som är lagligt att göra och inte. Det är även författarnas uppfattning att den part som har mest att tjäna på en förändring är regionerna, även om läkemedelsbolaget får en gynnsammare konkurrenssituation. Studien bör dock ändå påvisa och styrka varför regionerna bör förändra sitt beteende och lämna konkurrensutsättningen.

En annan aspekt som lyfts under empiristudien var att NT-rådet idag endast upphandlar ett läkemedel på nationell nivå (för hepatit C) vilket gör att det blir en form av ”vinna eller försvinna”. De andra läkemedlen får då inte möjlighet att utvärderas, trots att de på sikt skulle kunna ha bättre effekter än de valda. Författarna ansåg att frågan låg utanför syftet då den inte passar in som en mervärdestjänst, men den har definitivt med kostnadseffektivitet och ett helhetsperspektiv att göra. Författarna anser därför att vidare studier bör undersöka om bredare nationella upphandlingar (tillexempel om två läkemedel köps in under en testperiod) är fördelaktiga för landstingen. Detta för att kunna utvärdera flera läkemedel parallellt och fastställa vilka långsiktiga och medicinska för- och nackdelar dessa skulle medföra innan ett slutgiltigt upphandlingsbeslut tas.

Slutligen behöver steg 6 från Kvale & Brinkmanns (2009) analyssteg genomföras vilket är utanför denna studie. Har någon av aktörerna tagit åt sig av rapportens analys och slutsats, vad har förändrats och vad har inte förändrats, samt varför? Detta steg anser författarna vara ett nytt examensarbete för en mastersstudent. Knutet till denna analys skulle även författarna föreslå en utredning om regionernas och läkemedelsbolagens mål/drivkrafter verkligen är förenliga,

123

något som författarna har utgått från att de är i den här rapporten. Även om både aktörer strävar efter att ge patienten bästa möjliga vård strävar sjukvården också efter att ge alla patienter den bästa möjliga vården, två mål som enligt författarna är snudd på omöjliga att uppnå samtidigt då sjukvården har en begränsad budget. Det finns därför en möjlighet att argumentera för att läkemedelsbolagens och sjukvårdens mål/drivkrafter inte är förenliga varför författarna ser ett behov för vidare studier i frågan.

124

Referenser

Alvesson, M. (2011). Intervjuer - genomförande, tolkning och refelexivitet. Malmö: Liber. Anderson, E., Fornell, C., & Rust, R. (1997). Customer satisfaction, productivity and

profitability: differences between goods and services. Marketing Science Vol. 16 No.

2, 129-145.

Andersson, P., & Mattsson, L.-G. (2015). Service innovations enabled by the "internet of things". IMP Journal, 85-106.

Andersson, S. (1979). Positivism kontra hermeneutik. Göteborg: Korpen. Andersson, S. (2014). Om positivism och hermeneutik. Lund: Studentlitteratur.

Anell, A., & Gerdtham, U.-G. (2010). SNS välfärdsrapport 2010 - Vårdens utmaningar. Stockholm: SNS Förlag.

Anthony Strittmatter, U. S. (2012). Health and economic development—evidence from the

introduction of public health care. Berlin: Journal of Population Economics is the

property of Springer Science & Business Media B.V.

Anthony, R. N., & Govindarajan, V. (2007). Management Control Systems: 12th edition. New York: McGraw-Hill.

Antioco, M., Moenaert, R. K., Lindgreen, A., & Wetzels, M. G. (2008). Organizational antecedents to and cosequences of service business orientations in manufacturing companies. Journal of the academy of marketing science, 337-358.

Association of the British Pharmaceutical Industry. (2013). Guidance on collaboration

between healthcare professionals and the pharmaceutical industry. Association of the

British Pharmaceutical Industry (ABPI).

Bengt Jönsson, G. A.-Å. (2004). Hälsa, vård och tillväxt - Välfärdspolitiska rådets rapport

2004. Stockholm: SNS Förlag.

Bessant, J., & Davies, A. (2007). Managing service innovation. Department of Trade and

Industry, 61-95.

Björklund, M., & Paulsson, U. (2013). Seminarieboken, 2a upplagan. Lund: Studentlitteratur AB.

Blomqvist, P. (2007). Vem styr vården? Stockholm: SNS Förlag.

Bohnsacka, R., Pinkse, J., & Kolk, A. (2014). Business models for sustainable technologies: Exploring business model evolution in the case of electric vehicles. Research Policy, 284-300.

Bowen, D., Siehl, C., & Scheider, B. (1991). Developing service-oriented manufacturing. i

Making Organizations Competitive (ss. 397-418). San Francisco: Jossey-Bass

125

Brady, T., Davies, A., & Gann, D. M. (2005). Creating value by delivering integrated solutions. International Journal of Project Management, 360-365.

Burgelman, R. (2002). Strategy s a vector and the inertia of coevolutionary lock-in.

Administrative Science Quarterly Vol. 47, 325-357.

Caniëls, M. C., & Gelderman, C. J. (2005). Purchasing strategies in the Kraljic matrix—A power and dependence perspective. Journal of Purchasing and Supply Management, 141-155.

Casadesus-Masanell, R., & Ricart, J. E. (2010). From Strategy to Business Models and onto Tactics. Long Range Planning, 195-215.

Catasús, B., Gröjer, J.-E., Högberg, O., & Johrén, A. (2008). Boken om nyckeltal. Malmö: Liber AB.

Chandler, A. (1990). Scale and Scope. Cambridge, MA: Belknap.

Chesbrough, H., & Rosenbloom, R. S. (2002). The role of the business model in capturing value from innovation: evidence from Xerox Corporation's technology spin‐off companies. Industrial and Corporate Change 11, 529-555.

Crowther, P., & Donlan, L. (2011). Value-creation space: The role of events in a service- dominant marketing paradigm. Journal of Marketing Management 27(13/14), 1444- 1463.

CSR-kompassen. (den 29 01 2016). CSR-kompassen - Ställ krav. Hämtat från CSR- kompassen: http://offentlig.csr-kompassen.se/

Davis, E. W., & Spekman, R. E. (2004). The extended enterprise : gaining competitive

advantage through collaborative supply chains. Toronto: Prentice Hall.

Day, G. S. (2011). Closing the marketing capabilities gap. Journal of Marketing 75(4), 183- 1951.

De Wit, B., & Meyer, R. (2010). Strategy process, content, context an international

perspective - 4th edition. China: South-Western Cengage learning.

Drugwatch. (den 25 1 2016). Hämtat från http://www.drugwatch.com/manufacturer/merck/ EFFSO. (den 17 02 2016). Nyckeltal, mätetal, KPI. Hämtat från tools.effso:

http://tools.effso.se/artiklar/nyckeltal-kpi/

Eggert, A., Ulaga, W., & Schultz, F. (2006). Value creation in the relationship life cycle: A quasi-longitudinal analysis. Industrial Marketing Management Vol. 35, 20-27. FASS. (den 02 02 2016a). FASS. Hämtat från FASS:

http://www.fass.se/LIF/product?nplId=19581115000027 FASS. (den 25 02 2016b). FASS. Hämtat från Ordlista:

126

Finansdepartementet. (den 29 01 2016). SOU 2013:12. Hämtat från Regeringen.se:

http://www.regeringen.se/contentassets/94e3a7f86d2f4784b126e16c6f4ec3a4/goda- affarer---en-strategi-for-hallbar-offentlig-upphandling-hela-dokumentet-sou-201312 Folkhälsomyndigheten. (den 06 02 2016a). Smittskydd och sjukdomar. Hämtat från

Antibiotika och antibiotikaresistens:

http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och- sjukdomar/antibiotika-och-antibiotikaresistens/

Folkhälsomyndigheten. (den 06 02 2016b). Smittsamma sjukdomar. Hämtat från Sjukdomsinformation om hepatit C:

http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/smittskydd-och- sjukdomar/smittsamma-sjukdomar/hepatit-c/

Frow, P., & Payne, A. (2011). A stakeholder perspective of the value proposition concept.

European Journal of Marketing, 45(1/2), 223–240.

Gadiesh, O., & Gilbert, J. (1998). Profit pools: a fresh look at strategy. Harvard Business

Review Vol. 76 No. 3, 139-147.

Galbraith, J. R. (2002). Organizing to Deliver Solutions. Organizational Dynamics, 194-207. Gautam, A. P. (2015). The changing model of big pharma: impact of key trends. Drug

Discovery Today (Elsevier), 1-6.

Gelderman, C. J., & Van Weele, A. J. (2003). Handling measurement issues and strategic directions in Kraljic's purchasing portfolio model. Journal of Purchasing and Supply

Management, 207-216.

Ghauri, P., & Grönhaug, K. (2005). Research methods in business studies: A Practical guide,

3:e red. Pearson Education.

Goodyear, M. (1998). Qualitative Research . i C. McDonald , & P. Vangelder , The ESOMAR

Handbook of Market and Opinion Research (s. Kap 7). Amsterdam: ESOMAR.

Grönroos, C. (1997). Value-driven Relational Marketing: from Products to Resources and Competencies. Journal of Marketing Management 13, 407-419.

Grönroos, C., & Helle, P. (2010). Adopting a service logic in manufacturing: Conceptual fundation and metrics for mutal value creation. Journal of Service Management Vol.

21 No. 5, 564-590.

Gulati, R. (1998). Alliances and Networks. Strategic Management Journal Vol. 19 No. 4, 193-317.

Göthberg, P. (den 29 01 2016). Nationell Samordnare - Mail korrespondens. (C. Åkesson, Intervjuare)

Henneberg, S., Pardo, C., Mouzas, S., & Naudé, P. (2009). Value dimensions and

relationship postures in dyadic 'Key Relationship Programmes'. Journal of Marketing

127

Heskett, J., Sasser, W., & Schesinger, L. (1997). The Service Profit Chain. New York: Free Press.

Hill, A., & Brown, S. (2007). Strategic profiling: A visual representation of internal strategic fit in service organisations. International Journal of Operations & Production

Management Vol. 27 No. 12, 1333-1361.

Hinterhuber, A. (2008). Customer value-based pricing strategies: Why companies resist.

Journal of Business Strategy, Vol. 29, 41-50.

Hinterhuber, A., & Marco, B. (2011). Profiting when customers choose value over price.

Business Strategy Review Vol.22, 46-49.

Hoffmann, M. (den 09 02 2016). Chef NEPI. (T. Broman, & C. Åkesson, Intervjuare) Huang, Y., & Wilkinson, I. F. (2013). The dynamics and evolution of trust in business

relationships. Industrial Marketing Management , 455-465.

Höglund, E. (den 28 01 2016). Customer Solutions Lead på MSD. (T. Broman, & C. Åkesson, Intervjuare)

IFPMA. (2014). The Pharmaceutical Industry and Global Health. Geneve: International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations.

Infektionskliniken. (den 06 04 2016). (T. Broman, & C. Åkesson, Intervjuare)

Jannesson, E., Nilsson, F., & Rapp, B. (2014). Strategy, Control and Competitive Advantage

- Case Study Evidence. Berlin: Springer.

Janusinfo - Stockholms läns landsting. (den 06 02 2016a). Nationell ordnat införande av nya

läkemedel. Hämtat från Läkemedel vid hepatit C: http://www.janusinfo.se/Nationellt-

inforande-av-nya-lakemedel/Nationellt-inforande-av-nya-lakemedel/Beslut-om- inforandeniva/Lakemedel-vid-hepatit-C/

Janusinfo. (den 02 02 2016b). Fyrlänsgruppen. Hämtat från janusinfo: http://www.janusinfo.se/Nationellt-inforande-av-nya-

lakemedel/Kontakt/Fyrlansgruppen/

Janusinfo. (den 02 02 2016c). Nationellt Införande av nya läkemedel. Hämtat från Janusinfo: http://www.janusinfo.se/Nationellt-inforande-av-nya-lakemedel/

Janusinfo. (den 02 02 2016d). NT-rådet (nya terapier). Hämtat från Janusinfo:

http://www.janusinfo.se/Nationellt-inforande-av-nya-lakemedel/Kontakt/NT-radet/ Janusinfo. (den 02 02 2016e). Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Hämtat från

Janusinfo: http://www.janusinfo.se/Nationellt-inforande-av-nya- lakemedel/Kontakt/Tandvards--och-lakemedelsformansverket-TLV/ Janusinfo. (den 26 01 2016f). Upphandlade läkemedel. Hämtat från Janusinfo:

http://www.janusinfo.se/Rutiner/Upphandlade-lakemedel/

Jensen, A. (den 14 04 2016). Tender manager. (T. Broman, & C. Åkesson, Intervjuare) Jönsson, B., & Carlsson, K. S. (2013). Värdet av läkemedel. Stockholm: SNS Förlag.

128

Kathuria, R., Joshi, M. P., & Porth, S. J. (2007). Orgnizational alignment and performance: Past, present and future. Management Decision Vol. 45, 503-517.

Kay, J. (1993). Foundations of Corporate Success. Oxford: Oxford University Press. Keränen, J., & Jalkala, A. (2013). Towards a framework of customer value assessment in

B2B markets: An exploratory study. Industrial Marketing Management, 1307-1317. Kessel, M. (den 09 10 2014). Restoring the pharmaceutical industry's reputation. Nature

Biotechnology Vol. 32, ss. 983–990.

Khanna, I. (2012). Drug discovery in pharmaceutical industry: challenges in productivity and trends. Drug Discovery Today, Volume 17, Numbers 19/20, 1088-1102.

Kindström, D., & Kowalkowski, C. (2012). Tjänster och helhetslösningar. Malmö: Liber AB. Knoppen, D., & Sáenz, M. J. (2015). Purchasing: Can we bridge the gap between strategy

and daily reality? Business Horizons vol.58, 123-133.

Konkurrensverket. (den 15 02 2016a). De grundläggande upphandlingsprinciperna. Hämtat från Konkurrensverket: http://www.konkurrensverket.se/upphandling/

Konkurrensverket. (den 25 01 2016b). Konkurrensverket upphandling. Hämtat från Tröskelvärde: http://www.konkurrensverket.se/upphandling/om-

upphandlingsreglerna/om-lagstiftningen/troskelvarden/

Konkurrensverket. (den 01 02 2016c). Upphandlungsprocessen. Hämtat från CSR- Kompassen: http://offentlig.csr-kompassen.se/upphandlingsprocessen

Kowalowski, C. (2011). Dynamics of value propositions: insights from service-dominant logic. European Journal of Marketing Vol. 45, 277-294.

Kraljic, P. (1983). Purchasing must become supply management. Harvard Business Review.

Sep/Oct83, Vol. 61 Issue 5, 109-117.

KTH. (den 29 01 2016). Hämtat från intra.kth:

http://intra.kth.se/polopoly_fs/1.487969!/Att%20skriva%20kravspecifikation_publ_ju li.doc

Ku, M. S. (2015). Recent trends in speciality pharma business model. Journal of food and

drug analysis (Elsevier), 595-608.

Kvale, S., & Brinkmann, S. (2009). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur AB.

Lambert, D. M., & Enz, M. G. (2012). Managing and measuring value co-creation in business-to-business relationships. Journal of Marketing Management Vol. 28, Nos.

13–14 , 1588–1625.

Larsson, O. (den 27 11 2015). Regiondirektör Sydöstra. (T. Broman, & C. Åkesson, Intervjuare)

129

Lekwall, P., & Wahlbin, C. (2001). Information för marknadsföringsbeslut 4th upplagan . Göteborg: IHM Publishing.

LFU. (den 29 01 2016a). Social Ansvar. Hämtat från Landstingsnätverket för Upphandling: http://lfu.se/index.php/socialt-ansvar

LFU. (den 29 01 2016b). Startsida. Hämtat från Landstingsnätverket för Upphandling: www.lfu.se

Lindeberg, O. (den 25 01 2016). Director National Accounts. (T. Broman, & C. Åkesson, Intervjuare)

Lundberg, S., Indén, T., & Lindström, H. (2014). Överprövning av offentliga upphandlingar -

en intervjustudie om skillnader mellan LOU och LUF. Umeå: Konkurrensverket.

Hämtat från Konkurrensverket:

http://www.konkurrensverket.se/globalassets/publikationer/uppdragsforskning/forsk_r ap_2014-8.pdf

Lundkvist, J. (2005). The role of economic evaluations in health care decision making. Stockholm: Department of Learning, Informatics, Management and Ethics, Karolinska Institutet.

Lusch, R., Vargo, S., & Tanniru, M. (2010). Service, value networks and learning. Journal of

the Academy of Marketing Science Vol. 38 No. 1 , 19-31.

Lustig, N. (2004). Investing in health for economic development. Puebla, Mexiko: Universidad de las Américas.

Läkemedelsverket. (den 12 02 2016). Alla nyheter. Hämtat från Samma läkemedel - olika FASS-text: https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER---2002/Samma- lakemedel---olika-FASS-text/

Mason, K., & Spring, M. (2011). The sites and practices of business models. Industrial

Marketing Management, 1032-1041.

McIvor, R. (2008). What is the right outsourcing strategy for your process? European

Management Journal 26, 24-34.

McKinsey&Company. (2011). A wake-up call for Big Pharma. London: McKinsey&Company.

Merck. (den 25 1 2016a). Merck History. Hämtat från Merck History: http://www.merck.com/about/our-history/home.html

Merck. (den 08 03 2016b). The New Merck. Hämtat från The New Merck: https://www.merck.com/about/Merck%20Vision%20Mission.pdf

Merck Sharp & Dohme Corp. (den 19 01 2016). About Us: Merck. Hämtat från Our History: http://www.merck.com/about/our-history/home.html

Michael, A., Moenaert, R. K., Lindgreen, A., & Wetzels, M. (2008). Organizational antecedents to and consequences of service business orientations in manufacturing companies. Journal of the Academy of Marketing Science, 337-358.

130

Miller, D. (1996). Configurations revisited. Strategic Management Journal Vol. 17, 505-517. Miller, D., Russell, E., & Nathaniel, F. (2002). Strategy from the inside out: Buildning

capability-creating organizations. California Management Review, Vol44 No.3. Mintzberg, H., Ahlstrand, B., & Lampel, J. (2009). Strategy safari : the complete guide

through the wilds of strategic management. New York: Prentice Hall.

Mitchell, R., Agle, B., & Wood, D. (1997). Toward a Theory of Stakeholder Identification and Salience: Defining the Principle of Who and What Really Counts. Academy of

Management Review Vol. 22, No. 4, 853-886.

MSD Sverige AB. (den 19 01 2016). Om oss. Hämtat från MSD i världen: http://www.msd.se/om-oss/merck-i-varlden/

Munson, C. L., & Hu, J. (2010). Incorporating quantity discounts and their inventory impacts into the centralized purchasing decision. European Journal of Operational Research

Vol.201, 581-592.

Murphy, K. (2012). Janeway's Immunobiology 8th edition. New York: Garland Science. Nath, D., & Sudharshan, D. (1994). Measuring Strategy Coherence Through Patterns of

Strategic Choices. Strategic Management Journal, Vol. 15, No. 1, 43-61. NE. (den 01 03 2016). Nationalencyklopedin. Hämtat från

uppslagsverk/ordbok/svensk/kostnadseffektiv:

http://www.ne.se.e.bibl.liu.se/uppslagsverk/ordbok/svensk/kostnadseffektiv NEPI. (den 17 05 2016). NEPI - Om oss. Hämtat från Verksamhet:

http://www.nepi.net/Verksamhet.htm

Ng, K. Y., & Lam, M. N. (1991). Centralized and Decentralized Purchasing with Quality Inspections. The Journal of the Operational Research Society, Vol. 42, 949-958. Nilsson, E. B. (2010). Strategy, control and competitive advantage - A longitudinal study of

Saab AB. Linköping: Dissertation No. 1318 Linköing University.

Nilsson, F., & Rapp, B. (2005). Understanding competitive advantage: The importance of

strategic congruence and integrated control. Berlin: Springer.

Nordigården, D., Rehme, J., Brege, S., Chicksand, D., & Walker, H. (2014). Outsourcing decisions – the case of parallel production. International Journal of Operations &

Production Management Vol.34 Iss 8, 974 - 1002.

Oliva, R., & Kallenberg, R. (2003). Managing the transition from products to services.