• No results found

3.5.1 Förklaring av verktyget

VSC har utvecklats av bland annat Maskell, Baggaley och Grasso (2012). Value stream costing (VSC) är ett verktyg för kostnadskalkylering som är skapat för lean (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). VSC är baserat på användandet av värdeflöden. När värdeflöden har införts och etablerats i ett företag är det möjligt att införa VSC. Det är viktigt att ett beslut om att eliminera tidigare kostnadskalkylering är välgrundat och att rätt kompetens finns för att genomföra förändringen. VSC fungerar även tillsammans med andra verktyg som förespråkas inom lean. VSC innehåller kostnaderna för ett värdeflödes alla aktiviteter. Kostnaderna består av allt som ett värdeflöde gör och de är faktiska. Författarna presenterar olika förändringar och relativt nya verktyg för lean-företag. De ser VSC som en av delarna i den här ekonomistyrningen. De förklarar bland annat kopplingen mellan kostnadskalkyleringen och prestationsmätningar. De förespråkar en enkel ekonomistyrning. När VSC används går det att se vilka ekonomiska effekter lean får, därmed stödjer VSC arbetet med lean (ibid.).

VSC ska vara en aktiv del i företags beslutsfattande (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). Rapporter skapas ofta och kontinuerligt när VSC används. En av dessa rapporterna är en resultaträkning för varje period. Resultaträkningen innehåller intäkterna och kostnaderna för varje värdeflöde. Intäkterna subtraherat med kostnaderna ger resultatet för varje värdeflöde. VSC ger den totala kostnaden för varje värdeflöde. Kostnaderna för enskilda produkter ses inte som intressant. Dock går det att räkna ut en genomsnittlig kostnad för produkterna i ett värdeflöde (ibid.).

Med VSC tas hela flödet i beaktning när beslut tas (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). VSC sätter priset efter hur mycket värde som skapas för

kunderna, hur mycket marknaden är villig att betala, alltså marknadsprissättning. Priset sätts utifrån att ordrar analyseras. De totala intäkterna och kostnaderna för en order bedöms, för att se en orders totala finansiella påverkan (ibid.).

I VSC tas beslut även utifrån om kapacitet finns eller ej (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). Exempelvis vid produktionsbeslut, om ett värdeflöde har kapaciteten och resurserna i form av maskiner och arbetskraft behöver man inte betala någon extra kostnad för det. De resurserna påverkas inte av beslutet. Då företaget kommer betala för resurser såsom arbetskraft och maskiner oavsett om de börjar tillverka nya produkter eller ej, ska kostnaderna för sådana resurser ej inkluderas i beslut. Eftersom kapaciteten och resurserna finns oavsett beslutet finns det ingen finansiell anledning att inte tillverka produkten själv (ibid.).

3.5.2 Förutsättningar för VSC

3.5.2.1 Arbete med värdeflöden

För att kunna använda VSC som enskilt verktyg för kostnadskalkylering behöver hela produktionen vara utformad i värdeflöden (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). Lagernivåerna behöver vara låga och stabila (relativt sett för varje verksamhet) för att ge en rättvisande bild av kostnaderna (ibid.).

3.5.2.2 Personal och maskiner till värdeflöden

Ibland är det inte möjligt att fördela vissa roller i ett företag till ett enskilt värdeflöde (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). Personer i företaget kan liksom vissa maskiner behöva användas av flera värdeflöden. Man kan arbeta på att hitta en långsiktig lösning på detta. I lean accepteras det ofta att det inte går att hitta en lösning direkt. Då är man medveten om problemet och försöker hitta en lösning på det, men fortsätter ändå med verksamheten. Det finns inga exakta övre eller lägre gränser för hur många personer som ska arbeta inom varje värdeflöde, men 25 till 150 anställda ett rimligt intervall. Med färre personer är risken att det inte går att vara effektiv. Med alltför många personer

hämmas syftet med värdeflöden och de olika värdeflödena blir då som egna organisationer (ibid.).

Vid införandet kan det finnas en risk att det inte finns tillräckligt många personer med rätt kunskaper för varje värdeflöde (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). Om det finns sådana svårigheter kan de personerna arbeta inom mer än ett värdeflöde. På lång sikt utbildas personalen för att ha kunskaper inom olika områden. Det här, samt att många administrativa uppgifter kan elimineras i och med införandet av lean, gör att fler anställda inte behövs för att kunna arbeta med värdeflöden. För stora företag kan det vara enklare att ha samma avdelningar som innan införandet av lean, samtidigt som större delen av verksamhetens processer utförs i värdeflöden (ibid.).

3.5.2.3 Direkta och indirekta kostnader

VSC gör ingen skillnad mellan direkta och indirekta kostnader, alla kostnader ses som direkta för varje värdeflöde (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). Allokeringar av kostnader sker så lite som möjligt. Kostnaderna för arbetskraft baseras på lönekostnaderna för de personerna som ingår i ett värdeflöde. Materialkostnaderna är de kostnaderna ett värdeflöde köpt in material för. Om lagernivåerna är låga kommer materialet som köps in under en period motsvara kostnaderna för vad som tillverkats under perioden. Kostnaderna som inkluderas för varje värdeflöde ska endast vara sådana kostnader som värdeflödet kan påverka (ibid.).

3.5.3 Fördelar

En av fördelarna med VSC är den starka kopplingen till företagets produktionsprocesser och därmed arbetet med lean (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). VSC avser att främja ett arbete med ständiga förbättringar, vilket möjliggörs av att informationen rapporteras ofta (Maskell & Katko, 2007). Den frekventa rapporteringen gör att informationen når beslutsfattare i tid (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). För ett företag som övergår från standardkostnader till VSC innebär förändringen en förenkling av

redovisningen (Maskell, Baggaley & Grasso, 2012). Verktyget ska vara enkelt och lätt att förstå (ibid.).

4 Resultat

I det här avsnittet presenteras resultaten från den systematiska litteraturstudien. Den första delen av kapitlet behandlar den första frågeställningen och urvalet som helhet. Efter det presenteras vad artiklarna i urvalet säger om respektive verktyg för kostnadskalkylering, alltså den andra frågeställningen.

Related documents