• No results found

Lagkrav:

Enligt 38§ förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ska skolor anmälas till miljöförvaltningen i god tid, minst sex veckor innan verksamheten startar. Till anmälan ska en verksamhetsbeskrivning bifogas. Checklista för vad som ska ingå i en anmälan, se bilaga 1.

Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Egenkontroll och olyckor

Lagkrav:

förteckning över de kemiska produkter som hanteras på skolan och som kan innebära risker ur hälso- eller miljösynpunkt.

Du ska som verksamhetsutövare ha rutiner för att fortlöpande kontrollera att utrustning för drift och kontroll (som till exempel ventilation, grindar, staket och värmesystem) hålls i gott skick.

Miljöbalken (1998:808)

Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövarens egenkontroll Miljöförvaltningens råd:

Skolor omfattas av flera lagstiftningar som gäller egenkontroll. Därför rekommenderas att rutinerna för kontroller enligt bland annat miljöbalken, arbetsmiljölagen och lagen om skydd mot olyckor (brandskyddsdokumentation) samordnas.

Miljöförvaltningen vill också att egenkontrollprogrammet ska innehålla skriftliga rutiner för hygien, städning och underhåll samt rutiner för felanmälan.

Ett egenkontrollprogram bör också innehålla en redovisning av olika risker som är förknippade med utevistelse, hur man hanterar risker och vad man gör för att förebygga dem. Om din skola delar utemiljö, alternativt vistas en stor del av tiden i offentliga parker, bör du ha rutiner för städning av utemiljön. Om det händer olyckor i din verksamhet bör dessa dokumenteras och följas upp. Du ska också ha rutiner för hur skolan hanterar en olycka eller skada.

I egenkontrollen kan även rutiner finnas för val av produkter. Skolverksamheter har eget ansvar för de produkter som köps in, används och erbjuds inom verksamheten, och ska via sin egenkontroll själva söka information om lämpliga plastprodukter för eleverna. Verksamhetsansvarig kan även ställa krav på leverantörer, och efterfråga produkter som inte påverkar hälsan menligt, enligt produktvalsprincipen.

Skolor ska själva ta initiativ till arbetet med att fasa ut kemiska ämnen inom verksamheten.

Egenkontroll. Handbok 2001:3, Naturvårdsverket

Livsmedelshantering

Lagkrav:

Skolor som hanterar livsmedel ansvarar för att kraven i livsmedelslagstiftningen upp-fylls. Bland annat innebär det att skolan ska ha rutiner via egenkontroll som säkerställer en god livsmedelshygien, men också att personalen som hanterar maten har tillräckliga kunskaper i förhållande till de arbetsuppgifter som utförs.

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004, Bilaga II

Smittskydd och städrutiner

Lagkrav:

Miljöbalken slår fast att människors hälsa och miljön ska skyddas mot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller av annan påverkan. Det är du som är verksamhetsutövare som ska se till att det finns tillräckliga skyddsåtgärder och försiktighetsmått för att barnen ska må bra.

Miljöbalken (1998:808) 1 kap 1 §, 9 kap. 3 och 9 § samt 2 kap 2 och 3§§

Miljöförvaltningens råd:

Du som är verksamhetsutövare ska se till att skolan har städrutiner där det framgår vem som städar, var, hur och hur ofta. Rutinerna bör även innefatta svåråtkomliga ytor, möbler, höga hyllplan, ventilationsdon och liknande.

För att minska risken för spridning av bakterier och virus är det viktigt att det finns fasta rutiner för handtvätt och hygien för både elever och personal. Det bör finnas rutiner för vad personal och föräldrar ska göra vid infektionssjukdomar och hur material rengörs och desinficeras. Skriftliga rutiner bör även finnas för tvätt och av gardiner, lösa mattor, överdrag på kuddar och andra textilier. Rutiner för rengöring av redskap och mattor i idrottshallen behöver också finnas nedskrivna.

Enligt verksamhetsutövarens egenkontroll ska det finnas en rutin för att förebygga förekomsten av legionellabakterier i vattenledningssystemet. Legionellabakterier, som sprids i vattendimma från framför allt duschar, kan orsaka allvarlig lunginflammation.

Kontroller av varmvattnets temperatur ska utföras regelbundet. Temperaturer i duschar, handduschar och tappställen ska hålla minst 50˚ C, och varmvattenberedaren ska hålla minst 60˚ C. Kallvattentemperaturen ska högst hålla 18° C.

Duschar och tappställen med varmvattentemperatur fastställda till 38° C, ska kunna koppla ur regleringen och genomspola varmvattensystemet med förhöjd temperatur på 60° C för avdödning av legionellabakterier.

Efter längre tids uppehåll under sommar- och julledigheter, bör temperaturen tillfälligt höjas till 70° C i varmvattenberedaren. Genomspolning av duschar och övriga

tappställen bör därefter genomföras under minst tio minuter, för att avdöda legionellabakterier som växt till i det stillastående vattnet i ledningarna.

Dessa rutiner bör säkerställas i skolans egenkontrollprogram och kommer att följas upp av miljöförvaltningen i samband med tillsyn.

HYFS - Delrapport 2006-2009 från projektet Hygiensjuksköterska i förskolan

Allergi

Miljöförvaltningens råd:

Det finns en rad förebyggande åtgärder som kan vidtas för att förebygga allergier. Du bör som verksamhetsutövare ta fram och dokumentera rutiner för arbete med

allergifrågor på din skola. Rutinerna bör innehålla en lista över vilka elever som är allergiska och mot vad. På skolor där det finns elever med livsmedelsallergier ska tydliga rutiner finnas för hantering av livsmedel och elevernas eventuella mediciner. Var särskilt uppmärksam på nötter då dessa kan ge allvarliga allergiska reaktioner. Totalt nötförbud kan vara ett sätt att minimera risken för tillbud relaterade till nötallergi.

Astma och allergier ökar bland skolbarn i Sverige och det saknas ofta ett generellt förebyggande arbete. Skolan bör genomföra allergironder minst en gång varje år. För att minska risken för allergiutbrott kan skolan välja ”rätt” växter och undvika att ta in exempelvis påskris och hyacinter i lokalerna. Man bör även undvika parfym och

rengöringsmedel med stark doft. I vissa fall kan särskilda rutiner behövas. Detta kan gälla om det finns elever på skolan med speciellt svåra allergier.

Allergirond i skolan – Astma- och allergiförbundet

Astma- och allergi i skolan – Socialstyrelsens rapport 2013 Miljöhälsorapport 2013 om barns hälsa - Institutet för miljömedicin Information om livsmedelshantering www.malmo.se/livsmedel Information om allergikosthantering - allergiker - www.slev.se

Handbok för säker mat inom vård, skola och omsorg - Branschriktlinje för kök

Allergi och annan överkänslighet – hantering av märkning av livsmedel – Branschriktlinjen

Rökning Lagkrav:

Enligt Tobakslagen får rökning inte förekomma på eller i anslutning till skolan. Även utemiljön omfattas av detta förbud. Skolans verksamhetsområde, både inomhus och utomhus, ska vara rökfritt dygnet runt.

Tobakslagen, SFS 1993:581

Miljöförvaltningen rekommenderar:

Skolan bör ha en tydlig tobakspolicy och ingen rökning bör tillåtas vid grinden till skolgården eller i direkt anslutning till det område som tillhör skolan. Elever, personal eller besökare ska inte behöva gå igenom ett rökigt område för att ta sig in på

skolgården eller till skollokalerna.

Cigarettrök finns kvar i utandningsluften i cirka 30 minuter efter rökning och sprids dessutom via kläderna. I skolor med allergiska och astmatiska barn kan det därför vara olämpligt att personalen röker.

Kemikaliehantering

Lagkrav:

Alla kemiska produkter, som till exempel maskindiskmedel, fixervätska för teckningar, målarfärger och tändvätska, ska hållas inlåsta och avskilda från livsmedel.

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 852/2004, Bilaga II Miljöförvaltningens råd:

Vid inköp av målarfärger och kemikalier ska de produkter väljas som är till minst skada för människors hälsa och miljön.

Skolbuss

Enligt Malmö stads lokala trafikföreskrifter ska tunga fordon (till exempel bussar) som körs inom miljözonen uppfylla särskilda krav med avseende på bland annat utsläpp till luft. Detta ska beaktas vid upphandling av denna tjänst.

Lokala miljöföreskrifter för Malmö, 5§

Allmänna trafikföreskrifter för Malmö

Anmälan enligt miljöbalken

Enligt 2 kap 3 § MB ska du som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd utföra de försiktighetsmått som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

Du som driver skolverksamheten ska också säkerställa att eleverna har en bra vistelsemiljö både inom- och utomhus. Om miljöförvaltningens råd inte följs är det verksamhetens skyldighet att visa på vilket sätt det säkerställs att eleverna inte utsätts för risker som kan innebära olägenheter för deras hälsa.

Om du som är ansvarig för skolan inte kan redovisa detta på ett godtagbart sätt i anmälan om att starta verksamheten (enligt § 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) kan miljöförvaltningen förelägga om att du ska komma in med

kompletteringar eller förbjuda att verksamheten startar. En fullständig anmälan ska vara inlämnad senast sex veckor innan skolan ska öppna. Miljöförvaltningen kommer även att följa upp skolverksamheten genom regelbunden tillsyn.

Följande ska redovisas i samband med anmälan enligt miljöbalken (blankett finns på www.malmo.se):

- Kartmaterial och fastighetsbeteckning som visar var skolan ska ligga.

- En omgivningsplan där det framgår var industrier eller andra verksamheter är placerade som eventuellt kan påverka barnens hälsa eller förskolemiljön på ett negativt sätt.

- Ritning över skolans lokaler med information om rummens användning samt:

~ typ av ventilation samt var ventilationens friskluftsintag är placerat,

~ en redovisning av ventilationsflöden i varje rum, samt hur många personer som ventilationen i respektive utrymme är dimensionerad för,

~ översiktlig utformning av köksutrymmen, varumottagning och liknande,

~ placering av toalettutrymmen,

~ placering av städutrymme och utrymme för eventuell tvättmaskin och torkskåp

- Lokalens dagsljusinsläpp (i form av enkel uträkning av fönsterglasarean i

förhållande till golvarean i de rum som eleverna vistas) samt fönstrens placering (brösthöjd)

- Vid ändring av befintlig lokal till skola:

~ uppgifter om inventering samt eventuell sanering av PCB,

~ undersökning av radonförekomst

- Ritning/situationsplan över skolans utemiljö med:

~ uträkning av utomhusytans storlek samt vilken kvadratmeteryta som varje elev har tillgång till, ej inräknat parkeringsplatser, soprum, förråd och andra ytor som eleverna inte har tillgång till,

Bilaga 1a

~ Beräknade trafikbullernivåer samt luftkvalitet (se malmo.se) på skolgården samt eventuella behov av bullerreducerande åtgärder. Om gällande riktvärden överskrids bör verksamhetsutövaren låta genomföra noggrannare

undersökningar, samt föreslå lämpliga åtgärder för att reducera påverkan på skolverksamheten.

~ redovisning av utemiljöns utformning och kvaliteter (till exempel materialval och växtval). Utformningen bör baseras på Naturskolans ”Lekvärdefaktor” och det bör framgå hur de zoner som omnämns där tillgodosetts,

~ om växtlighet saknas i skolans utemiljö bör en skuggstudie genomföras, - Miljöförvaltningen rekommenderar att markprover för att upptäcka eventuella

markföroreningar tas i samtliga fall då en skola nyetableras. Resultatet av dessa ska du redovisa till Miljöförvaltningen.

- Om skolan etableras i befintliga lokaler där misstanke om föroreningar finns, rekommenderar miljöförvaltningen att provtagning även sker i byggnaden.

Undersökning av byggnad som misstänks vara förorenad kan omfatta

exempelvis provtagning av byggnadsmaterial samt provtagning av inomhusluft.

- Verksamhetsbeskrivning:

~ beskrivning hur din verksamhet kommer att nyttja de ytor skolan förfogar över, såväl ute som inne

~ en beskrivning av din verksamhets utevistelse och hur skolan kan garantera en tillräcklig utevistelse i en stimulerande miljö för eleverna

- Lösningar för angöring samt transport av mat till skolan

- Avfallshantering, placering av kärl, hantering och transport av farligt avfall samt uppgift om eventuell egen kompostering

- En översiktlig beskrivning av din verksamhets egenkontroll Miljöbalken (1998:808)

§ 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll

Registrering enligt livsmedelslagstiftningen

För dig som startar en skola, tar över en befintlig verksamhet eller gör väsentliga ändringar i en skolverksamhet gäller särskilda regler. Du som är ansvarig för skolan måste anmäla verksamheten till miljöförvaltningen i god tid, senast två veckor innan skolan startar.

Bilaga 1b

Related documents