• No results found

Verksamhetens utveckling samt behov av mark, byggnader och anläggningar

I kapitlet beskrivs pastoratets arbetssätt och de behov av mark, byggnader och anläggningar detta bedöms medföra.

Skövde pastorat

Skövde pastorat består av Skövde församling med centralorten i kommunen och Skultorps församling med en mindre tätort och omgivande landsbygd.

Församlingsverksamheten

Skövde församling genomförde 2016 en fastighetsutredning, som även blev en framtidsutredning, med förslag och prioriteringar av byggnader och församlingsverksamhet. Förslagen antogs i sin helhet av kyrkoråd och kyrko-fullmäktige i början av 2017. Den inriktning man antog då ligger till grund för det nya pastoratets fortsatta arbete.

Beslutet handlar om en fortsatt prioritering på verksamhet i Skövde centrum och Södra Ryd. I huvudkyrkan S:ta Helena har Helenamässan på söndagar med många medverkande vuxit fram och musikgudstjänsterna under sen lördagseftermiddag berör många. Kyrkan genomgick en omfattande invändig renovering under 2013 och några år senare åtgärdades även utemiljön. Körverksamheten är livlig och allt fler hittar till Elins café i Kyrkans hus. I Södra Ryd fyller S:t Matteus kyrka en viktig funktion som mötesplats för människor med olika bakgrund och utgör med sin närvaro en trygghet i bostadsområdet. Många möts till gudstjänster och annan verksamhet. Församlingen bidrar också med värdegrundsarbete gentemot skolan och finns med i nattvandring i området.

Fastighetsutredningen föreslår också fortsatt verksamhet i Hentorp och Dälderna med livlig veckoverksamhet och lite glesare gudstjänstrytm på söndagarna. I områdena bor många barnfamiljer och veckoverksamheten liksom gudstjänstformerna på söndagar har vuxit fram för att möta behoven. S:t Johannes i Hentorp är särskilt skyddad och kyrkobyggnaden ligger sammanbyggd med vårdcentral och äldreboende. Kyrkan ligger också väl till för fort-satt geografisk spridning av församlingsverksamheten i Skövde församling. Däldernas kapell ligger mitt i ett nyare bostadsområde och har församlingslokaler som skulle kunna nyttjas till annat. Ett övervägande behöver därför göras om och när det skulle kunna vara aktuellt. Utredningen föreslår ingen förändring för S:t Lukas kyrka på Billingen. Kommunen utvecklar fritidsområdet på berget och kyrkan efterfrågas ofta för dop. Utifrån kommunens planerade satsning på Billingen där allt fler människor beräknas röra sig på sin fritid bedöms därför tillgången till ett kyrkorum som fortsatt angelägen.

Utifrån utredningens förslag togs beslut om att ta S:t Markus kyrka i Lunden ur bruk och sälja den. Detta har därefter genomförts. För Våmbs kyrka är förslaget att den ska överlåtas till Trossamfundet Svenska kyrkan när så blir möjligt, d v s tidigast januari 2022. Våmbs kyrka används i princip inte; något enstaka dop kan förekomma på särskild förfrågan. När en överlåtelse har skett förvaltas kyrkobyggnaden därefter av domkapitlet som också fattar beslut om upplåtelse. En projektgrupp på nationell nivå arbetar med frågan om villkoren för en sådan överlåtelse.

I utredningens förslag ingick också att avtalen gällande samarbetskyrkan på Norrmalm ska sägas upp. Kyrkan ägs av ortens EFS-förening men pastoratet står för verksamhet och skötsel av lokaler enligt de två avtal som finns.

Avtalens uppsägningstid är två år varför en uppsägning behöver övervägas i närtid. EFS-föreningen är också väl medveten om förslaget och samtal har förts. Den tidigare fastighetsutredningen konstaterar också att det framöver inte är aktuellt att starta verksamhet i nybyggda bostadsområden genom att bygga kyrka där. Pastoratets kom-munikationsarbete har fortsatt att utvecklas sedan utredningsförslagen antagits. Många nya digitala lösningar används för att nå människor idag; människor som också på ett helt annat sätt än tidigare söker efter den information man vill ha och den verksamhet som verkar intressant. Utredningen uppmanar även till fortsatt utredningsarbete när det gäller personal och verksamhet.

Efter att kyrkorådet antagit fastighetsutredningen i sin helhet påbörjade Skara stift en process som innebar att Skövde församling och Skultorps församling skulle bilda en ny enhet. Beslutet togs och nya Skövde pastorat bildades 1 januari 2019. Fastighetsutredningens arbetsgrupp fick i uppdrag att påbörja en översyn av lokalerna i den nya församlingen vilken nu genomförs.

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN

Kyrketorpsgården i Skultorp har efter nedstängningen 2018 genomgått en omfattande renovering för att kunna fungera väl för fortsatt församlingsverksamhet. Många unga i området besöker den öppna verksamheten efter skoltid, unga och äldre möts en förmiddag i veckan och PRO har också sina stora månadsmöten i lokalerna. Reno-veringsbehoven i församlingens övriga kyrkolokaler ses över. Den av järnvägen givna linjen i nord-sydlig riktning med Ryd, centrum och Skultorp bedöms som hållbar för församlingsverksamhet även på längre sikt. Tätorten Skultorp läggs alltså till de av den tidigare fastighetsutredningen prioriterade områdena.

Församlingsverksamheten i Skövde församling bedöms kunna fortsätta som hittills även i Däldernas kapell och i S:t Johannes kyrka i Hentorp under närmast följande mandatperiod. Så småningom kan det dock bli möjligt att avyttra Däldernas kapell till annat ändamål p. g. a. lokalernas utformning och läge. Gudstjänsterna i Norra Kyrke-torps kyrka behöver utvecklas till att bli ett nav för SkulKyrke-torps församling för att kunna kraftsamla med personal och övriga engagerade och så bygga upp församlingsgemenskapen på nytt. Rytmen med två gudstjänster i Norra Kyrketorps kyrka och en i vardera Sjogerstad och Häggum på en månad kan vara fortsatt hållbar. Ett gemensamt arbete för gudstjänstutveckling är påbörjat. Avsikten är att skapa en större samhörighet över tidigare församlings-gränser; Skultorps församling bildades av tre församlingar så sent som 2010. I Norra Kyrketorps gamla kyrka och Hagelbergs kyrka firas redan nu endast några få gudstjänster per år, av särskild karaktär. Församlingshemmet i Sjogerstad har sålts 2020 och i Häggum hyrs bygdegården in vid behov.

Begravningsverksamheten

I den centrala administrationsbyggnaden finns gemensamma, välfungerande lokaler med expedition, omklädnings-rum mm. Enklare personalutrymmen finns även på några av kyrkogårdarna och det pågår en översyn av behoven framöver. De flesta kyrkliga begravningar sker i S:ta Birgittas kapell men förläggs efter önskemål till övriga kyrkolokaler förutom Våmbs kyrka som inte kan erbjuda en fungerande arbetsmiljö. S:ta Helena kyrka behövs några gånger under året då det beräknas komma särskilt många begravningsgäster.

När det framöver kan bli aktuellt med fler pastoratsregleringar inom Skövde kommun förändras också den ekonomiska bilden. Ett antal ytterligare kyrkor och andra fastigheter tillkommer då med varierande grad av underhållsbehov och en förnyad genomlysning behövs därför av av det framtida pastoratet.

Kommunikation

Genom medvetna satsningar på nya kommunikationsvägar når Svenska kyrkan i Skövde ut med sin information på ett bra sätt. Detta är att se som en förberedelse inför framtiden då vi som kyrka med nödvändighet kommer att erbjuda gudstjänster och annan verksamhet på färre platser än idag. Fastighetskostnaderna i budget 2020 ligger nu på ca 15 % av pastoratets budget, personalkostnaderna på ca 61 %. En översyn pågår inför kommande pen-sionsavgångar. När beslutet togs om att ta S:t Markus kyrka ur bruk gjordes det redan då med utgångspunkten att vi behöver ha färre platser att verka på då vi framöver utifrån den ekonomiska utvecklingen kommer att ha färre anställda. När detta skrivs har också den samhällsomvälvande situationen med coronaviruset tillkommit vilket gör att de ekonomiska förutsättningarna även för Svenska kyrkan i Skövde försämras snabbare än förväntat.

Samtidigt har situationen gjort att pastoratet fått en träning i digitala mötesformer som blir till nytta i ett framtida arbete med färre fysiska mötesplatser.

Svenska kyrkan i Skövde samarbetar och samverkar med det omgivande samhället på en rad olika sätt. Pastoratet har personal på Sjukhuskyrkan, på Kyrkan i Högskolan och arbetar gentemot Polismyndigheten och Försvars-makten. Svenska kyrkan i Skövde samverkar med kommunen, organisationer och lokala föreningar och ser det som angeläget att fortsätta bygga ett gott samhälle tillsammans. Församlingsinstruktionens utvecklingsområden BÖN, LÄRJUNGASKAP och INTEGRATION handlar om att stärka alla som vill vara en del av Svenska kyrkan i Skövde och bidra till ett fördjupat lärjungaskap med ett fortsatt engagemang för medmänniskorna.

Befolknings- och medlemsutveckling

Medan kommunens prognos för befolkningsutvecklingen ligger på en tillväxt av i snitt 800 personer per år de närmaste fem åren går prognosen för antalet medlemmar i Svenska kyrkan i Skövde pastorat i motsatt riktning.

Den ekonomiska prognosen (bilaga 2) visar på ett tapp av 4 100 medlemmar fram t o m 2033, ca 15 %. De nya förutsättningarna utifrån coronaviruset beräknas påskynda medlemstappet då arbetslösheten kommer att öka markant de närmaste åren. Svenska kyrkan i Skövde har tack vare inflyttningen till Skövde länge haft goda med-lemsintäkter. Om några år slår dock generationsväxlingen igenom, d. v. s. det döps färre som blir nya medlemmar än de äldre medlemmar som avlider.

Ekonomisk utveckling

Församlingsverksamheten

Den ekonomiska prognosen (bilaga 2) från augusti 2020 visar på ett resultat på -4 616 000 kr redan 2022, - 8 528 000kr år 2023 och ett samlat underskott på 61 124 000 kr t.o.m. 2030 vid oförändrad verksamhet.

Församlingsverksamheten behöver därför se till att minska sina kostnader för att få en budget i balans både vad gäller fastigheter men än mer på personalsidan. Detta skulle kunna ske på ett balanserat sätt genom att nyttja delar av pastoratet kapital inför en omställning så att en god personalförsörjning kan tryggas. En personalförsörj-ningsplan bör dock tas fram snarast.

Begravningsverksamheten

Den gemensamma begravningsavgiften täcker budgeterade kostnader för begravningsverksamheten. För några år sedan såldes mark till Skövde kommun och förhandlingar pågår nu om köp av ny mark som ligger mellan sjukhuset och Södra Ryd. Avsikten är att bygga nytt krematorium med tre ugnar för att kunna tillhandahålla kremationer för hela gamla Skaraborg. Av miljöskäl behöver kremationerna framöver kunna ske utanför stadskärnan. Det behövs också en neutral ceremonilokal i anslutning till krematoriet då allt fler begravningar sker i annan ordning. En arbetsgrupp har bildats och projektledare har anlitats för att söka miljötillstånd, söka bygglov och anlita arkitekt.

Skövde kommun har ställt sig positiv till markreservation och definitivt beslut väntas inom kort. Samtal förs med Svenska kyrkan i Lidköping och Mariestad som också utför kremationer. Mariestad har lämnat positivt besked till att nyttja framtida krematorium i Skövde och Lidköping återkommer. Till en investering i denna storlek beräknas pastoratet ansöka om lån.

Personal

Församlingsverksamheten

Då det nya pastoratet bildades 1 januari 2019 tillkom några medarbetare och vid årets slut var 82 personer tills-vidareanställda och 5 visstidsanställda. Det fanns även 24 säsongsanställda. Sett till tjänster så var det 80,6 heltidstjänster, 3,25 visstidstjänster samt 24 tjänster för säsong inom begravningsverksamheten. Personalen inom församlingsvården har sina arbetsplatser i S:t Matteus kyrka, Kyrkans hus/Prostgården, S:t Johannes kyrka och Kyrketorpsgården. För arbetet på sjukhuset och på högskolan tillhandahålls även, utan kostnad, arbetsrum av respektive sammanhang. Arbetsrummen i församlingens lokaler är i princip fullt utnyttjade i nuläget, viss över-kapacitet kan finnas i Kyrketorpsgården. Med en minskad personalstyrka framöver kan det så småningom också övervägas om arbetsplatserna i Prostgården ska tas bort och en tillsvidareuthyrning av det huset göras möjlig.

Begravningsverksamheten

För begravningsverksamheten finns personalutrymmen främst i administrationsbyggnaden på Kyrkogårdsför-valtningen men sådana tillhandahålls även i olika utsträckning vid respektive begravningsplats. Så småningom innebär ett nytt framtida krematorium på annan plats att krematoriepersonalens arbetsplatser flyttas dit. Det nuvarande krematoriet kommer då inte längre att nyttjas varför en översyn av dessa lokaler behöver ske parallellt med planeringsarbetet.

Processen att foga samman Skövde och Skultorps församlingar har pågått sedan 2018 och medarbetarna börjar hitta varandra i nya arbetsformer. Organisatoriskt leds all församlingsverksamhet genom pastorats-övergripande funktionsgrupper kompletterade med lokala husmöten för den personal som finns på varje arbetsplats. Detta gör att medarbetarna kan stötta upp verksamhet där det behövs samtidigt som man har god lokalkännedom där man finns.

LOKALFÖRSÖRJNINGSPLAN

Related documents