• No results found

Verksamhets- och funktionsbeskrivning

Allmän verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsinriktning, årsbesök och målgrupper

Simarenan på Stadionbadet ska i huvudsak vara en tränings-, motions- och tävlingsanläggning för simning och vattensport. Simskola för barn och ungdomar, både för skolan dagtid och för allmänheten under kvällstid, ska bedrivas i simhallen som en del av grundkonceptet. Simarenan ska kunn vara värd för såväl nationella som internationella evenemang inom simning och vattensport.

Internationell simarena – ställningstagande, beskrivning och omvärldsanalys

I tidigare beslut och utredningar beträffande simarenan har en ny simarena beskrivits som en anläggning för internationella simtävlingar och evenemang. Arbetsgruppen har i samråd med föreningslivet och genom omvärldsanalys kommit fram till en rimlig ambitionsnivå i relation till behoven och hur övriga simarenor ser ut i Sverige. Den simarena som beskrivs i detta ärende inte kommer att ha en kapacitet att hysa EM eller VM i simning, vilket skulle kräva en publikkapacitet på 4 000-5 000 åskådare och uppåt. Däremot i simhopp där kraven är lägre beträffande åskådarplatser, ca 500-1 000 personer.

För simningens del kommer den anläggning som beskrivs i denna utredning att kunna arrangera fullgoda SM-tävlingar och internationella tävlingar under mästerskapsnivå (se vidare under rubriken Evenemang för en mer utförlig beskrivning av tilltänkta arrangemang i

simarenan). Sett i ett nationellt perspektiv kommer den föreslagna 50-metersbassängen att ha den största publikkapaciteten för en inomhusbassäng i Sverige med sina 2 000 sittplatser. När det gäller 25-metersbassängen är det bara Eriksdalsbadet i Stockholm som har samma kapacitet vid stora simarrangemang. Såvida Malmö i framtiden vill arrangera ett VM och EM på lång eller kort bana är alternativet att bygga integrera en provisorisk bassäng i en befintlig evenemangsarena. I dagsläget är det Malmö Arena som skulle uppfylla kraven för en dylik evenemangssatsning.

Simarenan på Stadionområdet beräknas på sikt att ha en kapacitet på ca 300 000 årsbesök. Tillsammans med Hylliebadet motsvarar den totala mängden besök ungefär det besöksantal Vattenpalatset Aq-va-kul hade då anläggningen var i full drift med dess ursprungliga funktioner fram till 2007. Sannolikheten är att simarenan under de första åren i drift kommer att ha ca 250 000 årsbesök för att sedan öka i antal när verksamheten är etablerad och framförallt

simföreningarna kan se en positiv effekt av anläggningens funktion, i den verksamhet de bedriver. En kategorisering av besöksgrupperna och uppskattning av besöksvolymer per år, i ett perspektiv där simarenan är etablerad, ser ut enligt följande:

Tabell 1: Besökskategorier och årsbesök

Besökskategori Uppskattat antal besök/år

Simföreningar 220 000

Övriga vattensporter i Malmö 5 000

Simföreningar från regionen 3 000

Idrotter på Stadionområdet 5 000

Skolsim och skolbad 20 000

Motionssimning för allmänhet 20 000

Publik/deltagare vid evenemang 8 000

Medföljande vuxen vid simskola/simträning 10 000

Rehabbassäng 5 000

Totalt antal besök Ca 300 000

6 │ Fritidsförvaltningen │ Simarena på Stadionområdet – funktion, verksamhet och kostnadsberäkning

Föreningsliv – idrotter och verksamhet

Simarenan kommer att bli en naturlig ersättningsplats för den verksamhet som föreningslivet har byggt upp på Vattenplatset Aq-va-kul sedan 1950-talet då anläggningen invigdes. Merparten av den föreningsverksamhet som kommer att bedrivas i simarenan på Stadionområdet är simning; träningssim för bredd och elit, simskola för skola och allmänhet, olika typer av teknikträning samt motionssim för allmänheten.

Anläggningens olika bassänger ska utformas för respektive idrotts behov, där funktionerna ibland inte exakt kan skräddarsys för varje idrotts ideala

bassängmått och specialfunktioner. Detta är en fråga som kommer att behöva utredas ytterligare i samråd med föreningslivet för att finna det mest optimala kompromisserna.

Tabell 2: Verksamhet och bassängtyp*

Verksamhet/idrott Bassäng

Simträning elit och bredd 50-metersbassäng

Simskola Undervisningsbassänger 1 och 50-metersbassäng Motionssimning och rekreation 50-metersbassäng

Simhopp Hoppbassäng

Undervattensrugby Hoppbassäng

Dykning Hoppbassäng och 50-metersbassäng

Vattenpolo 50-metersbassäng

Babysim Undervisningsbassäng 2

*Den föreslagna hoppbassängen mäter 25x16,7 meter varför denna även kommer att kunna användas av andra idrotter och verksamhet vid de tillfällen 50-metersbassäng användas för evenemang, exempelvis tränings- och motionssim.

Evenemang

Den föreslagna simarenan kommer att kunna arrangera SM-tävlingar och internationella tävlingar i simning, vattenpolo och UV-rugby samt EM i simhopp (då EM för simhopp kan separeras från EM i simning). En uttalad ambition bland simföreningarna kommer vara att arrangera minst en SM-tävling per år i simarenan och att anläggningen på sikt ska vara fullsatt ca 3-5 gånger per år. Tävlingarna kan då pågå under flera dagar. Målet är att arrangera minst två stora ungdomstävlingar per år samt utveckla sommarrangemang som tenderar att locka fler besökare än arrangemang under vinterhalvåret. Med sina olika funktioner och stora kapacitet kommer även simarenan kunna etableras som en framstående anläggning för större lägerverksamhet.

§ 50-metersbassängen kommer att ha en maximal publikkapacitet om 2 000 åskådare inklusive deltagare.

§ 25-metersbassängen kommer att ha en publikkapacitet om ca 1 300 åskådare inklusive deltagare (ytterligare några hundra åskådare får plats, dock med något sämre sikt).

§ Hoppbassängen kommer att ha en publikkapacitet om ca 700 åskådare (ytterligare några hundra åskådare får plats, dock med något sämre sikt).

7 │ Fritidsförvaltningen │ Simarena på Stadionområdet – funktion, verksamhet och kostnadsberäkning

Funktioner – tillgänglighet, bassänger och lokaler

Funktioner – behovsanalys

Som påtalades i inledningen finns det sedan tidigare ingen fastställd funktionsbeskrivning för en framtida simarena på Stadionområdet. Förslaget i föreliggande avsnitt utgår från den

behovsanalys som beslutades av fritidsnämnden 2008, men tar även hänsyn till att Rosengårdsbadet byggts om till inomhusbad, att Hylliebadet ska invigas 2015 samt

föreningslivets utveckling sedan 2008 och en uppdaterad befolkningsprognos. I behovsanalysen från 2008 redovisades följande behov beträffande bassängytor i Malmö stad.

§ Malmö saknar tävlingsbassänger på 25- och 50-meter om man vill arrangera exempelvis SM och internationella tävlingar.

§ Det finns ett behov av en ytterligare 25-metersbassäng för att frigöra tid i hoppbassängen, 50-metersbassängen och undervisningsbassängen.

§ Det finns behov av en ytterligare undervisningsbassäng, särskilt kvällar och helger.

§ Malmö saknar hopptorn för träning och tävling från 10 meter.

Det beskrivna behovet 2008, utbudet då Hylliebadetbadet invigs 2015 och delar av Aq-va-kul bibehålls för föreningslivet samt ett utbud då en simarena står färdig – baserad på denna utredning – kan beskrivas enligt följande:

Behovsanalys

*Uppfyller ej behov kring arrangemang.

** Det fanns även ytterligare en slags undervisningsbassäng som användes på Aq-va-kul 2008, dock ej fullstor.

** Ej 10-meter.

Man kan konstatera att man 2018-2020, med en ny simarena i drift, skulle tillgodose de behov som redovisades 2008. Den extra 25-metersbassäng som efterfrågades 2008 skulle tillgodoses av ytterligare en 50-metersbassäng. Tilläggas kan att den föreslagna hoppbassängen i simarenan också är 25 meter lång. Som framgår av tabellen kommer antalet undervisningsbassänger överstiga det behov som redovisades 2008. Bassängen på Rosengårdsbadet har dock en viss begränsing då det ej finns någon intilliggande djupare bassäng för att optimal simundervisning ska kunna bedrivas. Men man kan konstatera att behovet av en eller två, föreliggande utredning föreslår två, i en framtida simarena kan diskuteras.

Då undervisningsbassängernas primära användningsområde är simundervisning och i första hand undervisning under skoltid finns det ett stort behov av undervisning då simkunnigheten bland Malmö stads barn och ungdomar generellt sett är låg. Om man jämför den

befolkningsprognosen som togs fram 2008 och jämför den med prognosen 2014 och faktiska utfall 2013 kan man konstatera att befolkningen i Malmö ökar och kommer att öka mer än vad som prognostiserades 2008, vilket kan motivera fler undervisningsbassänger än föreslaget 2008.

Lägg därtill en mer strukturerad satsning på skolsim vilket kan innebära ett utökad behov av ytor.

Behovsanalysen från 2008 baserades på ett föreningsliv som skulle ha möjlighet att växa och omfatta fler medlemmar på sikt. Vad man emellertid kan konstatera efter Aq-va-kuls akuta stängning 2007 är att föreningarna ej har återhämtat sig sett till medlemsantal i den utsträckning som förväntat. Å andra sidan handlar det om ett långssiktigt arbete som bland annat är beroende av funktionsdugliga lokaler, och med tanke på de driftstörningar och begräsningar som är förenade med Aq-va-kul finns det anledningar till att föreningslivet inte kan utvecklas i den takt man önskar och ser behovet av.

8 │ Fritidsförvaltningen │ Simarena på Stadionområdet – funktion, verksamhet och kostnadsberäkning

Allmän beskrivning av lokaler, funktioner och flöden

Anläggningen omfattar översiktligt utrymmen för entré, omklädning, motion-, tränings- och tävlingssimning i 50 metersbassängen även delbar till två 25-metersbassänger, två undervisningsbassänger, hoppbassäng, torrhopp,

simränna samt personal och teknikutrymmen. Entrén omfattar förutom själva foajén även utrymmen för kassa och reception, toaletter, evenemangsservering med kök och serveringsytor i foajé samt administrativa lokaler. Från foajén har man direkt visuell kontakt med det stora bassängrummet, ”simarenan” som nås av publik via breda trappor respektive hiss upp till foajéns övre plan och vidare till åskådarläktarna.

Omklädningen är uppdelad på dam- och herravdelning, dessa är delade i 5 mindre rum vardera. Därmed är det möjligt att vid mindre frekvent användning låsa några av rummen för att på så sätt minska behovet av städning. Med det planerade antalet omklädningsskåp, ca 600 stycken, kan ett årligt antal besökare på drygt 300 000 uppnås. Till omklädningsrummen finns duschrum och bastu samt toaletter. Omklädningen omfattar även mindre rum med egna toaletter och duschar som skall kunna fungera som utrymmen där möjlighet finns att byta om avskilt.

Från omklädningsrummen når man via en central kommunikationsyta anläggningens samtliga bassängrum. Stora bassängrummet, ”simarenan”

inrymmer en 50-metersbassäng med bredden 25 meter och ett vattendjup på 2,1 meter samt hoppbassängen. 50-metersbassängen är försedd med två avdelande bryggor, ”bulkhead”, samt ”vikväggar” som möjliggör att den kan delas i antingen 2 stycken 25 meter långa bassänger eller x antal 50

metersbanor och x antal 25 metersbanor. Bassängen kommer att utrustas med kameror längs bassänglängden för filmning och analys av träningen.

På bassängens långsidor finns plats för ca 1 550 åskådare på fasta läktare, varav 500 av dessa är avsedda för deltagare. Ovanför ena långsidan finns plats för ytterligare sammantaget ca 450 åskådare på mobila eller tillfälliga läktare.

Tanken är att ytan för de tillfälliga läktarna i vardagen ska fungera som landträningsytor för simföreningarna, för att få en så flexibelt nyttjande som möjligt.

Läktarna nås direkt från foajén till den övre delen av foajén. Utefter

bassängrummets ena sida finns tävlingssekretariat, mediarum samt förråd och toaletter och tillhörande evenemangsutrymmen.

9 │ Fritidsförvaltningen │ Simarena på Stadionområdet – funktion, verksamhet och kostnadsberäkning

Skiss 1:Planskiss över entréplanet

Hoppbassängen har måtten 16,5 x 25 meter och ett vattendjup på 4 respektive 5 meter, och omfattar 1 och 3 meterssviktar samt 3, 5, 7,5 och 10

meterstrampoliner. För hopptävlingar finns ca 550 åskådarplatser på fasta läktare samt ytterligare ca 150 åskådarplatser på mobila eller tillfälliga läktare.

Anläggningen kommer att utrustas med kamera för inspelning av hoppträningen i syfte att utveckla hopparnas teknik.

I anslutning till hoppbassäng finns en adekvat lokal utrustad för så kallat torrhopp om ca 270 kvm.

I anslutning till bassängrummet finns också ett rum med en så kallad simränna, en mindre bassäng bl.a. för analys av simteknik och prestanda. En simränna kan liknas vid ett löpband med tester för elitlöpare och i dagsläget finns ej någon sådan anläggning i Sverige. Funktionen skulle troligtvis attrahera simmare, föreningar och förbund; både nationella och internationella.

10 │ Fritidsförvaltningen │ Simarena på Stadionområdet – funktion, verksamhet och kostnadsberäkning

Undervisningsbassängerna är belägna i avskiljda rum och har måtten 8,5 x 16,7 meter och har en höj- och sänkbar bottnar som möjliggör ett vattendjup mellan 0 och 2,1 meter. I direkt anslutning till rummet finns simlärarrum, förråd och Rwc, samt landträningsytor. Den ena undervisningsbassängen planeras vara varmare i syfte att kunna användas till exempelvis babysim och rehabiliterande träning.

På det övre planet finns ett större konferensrum, möjligt att avdela till tre mindre, samt föreningsexpeditioner. Därutöver personalokaler – kontor, omklädnad, lunchrum och möteslokaler.

Skiss 2:Planskiss över plan 2

Utrymmen för ventilation är till största delen placerade på anläggningens teknikplan. Även ett mindre teknikutrymme finns alldeles ovanför den övre foajén. Utrymmen för vattenreningen är placerad på teknikplanet under stora bassängrummets ena läktare. Teknikplanet nås enkelt via ramp från markplan.

11 │ Fritidsförvaltningen │ Simarena på Stadionområdet – funktion, verksamhet och kostnadsberäkning

Jämt fördelade över hela anläggningen skall finnas mindre städutrymmen samt spolposter med fasta självupprullande slangar och städutrustning.

Ytorna för de olika utrymmena finns specificerade i ett separat lokalprogram som slutar på en sammantagen total programskriven yta på drygt 15 800 m².

Skiss 3: Planskiss över källarplan (teknikutrymmen)

12 │ Fritidsförvaltningen │ Simarena på Stadionområdet – funktion, verksamhet och kostnadsberäkning

Related documents