• No results found

VerksamhetsberättelseFlyktingverksamheten

på ca 9,7 mkr, hela överskottet finns hos mande barn. Ett stort arbete har gjorts inom ensamkom-mande barn för att ta hem de externa placeringarna som blev nödvändiga för att klara av situationen 2015. Från och med juli 2017 så minskar ersättningarna för ensam-kommande kraftigt och därmed är liknande överskott ej att förväntas framöver.

Flyktingar med Asyl

Under 2016 anvisades 14 flyktingar med stöd av avtalet

med Migrationsverket. Av dessa var 5 personer kvotflyk-tingar. Ytterligare 69 flyttade hit på egen hand. Totalt an-kom 83 flyktingar till Gnosjö an-kommun under året. Denna verksamhet har finansierats med de statsbidrag som utgått för verksamheten.

Flyktinghandläggarna arbetar mycket i samverkan med andra myndigheter, bostadsföretag och skolan. En stor del av arbetet handlar om råd och stöd som är en viktig upp-gift för att hjälpa människor att bli så självständiga som möjligt i sina kontakter med samhället. För att ha en god servicenivå har flyktinghandläggarna drop-in verksamhet en eftermiddag i veckan.

En av anledningarna till att kommunen inte uppfyllt avtalet med Migrationsverket har med bostadssituationen att göra. Det finns inte tillräckligt med lediga bostäder att erbjuda.

Ensamkommande Barn

Gnosjö kommun har per 2016 tre HVB för ensamkom-mande barn – Vildhästen, Hamngården och Marieholm.

Utöver detta även två utslussningslägenheter i centrala Hillerstorp. Totalt 60 platser. Idag har vi 51 pojkar på dessa boenden. Året som gått har inneburit ett flertal utmaningar. Vid årsskiftet 2015/2016 fick kommunen ta emot ett stort antal barn under kort tid vilket ledde till att en tillfällig verksamhet startades på Kittlakull och Hamngårdens platser under en period fördubblades.

Parallellt med detta startades två nya personalgrupper upp i Marieholm och på Vildhästen och de nya

verksamhe-Verksamhetsberättelse

Verksamhetens intäkter 34,2 60,3 30,1

Verksamhetens kostnader 34,2 50,6 30,0

Verksamhetens nettokostnad 0,0 9,7 0,0

Kapitalkostnad 0,0 0,0 0,1

Kommunbidrag (skattefinansierad del) 0,0 0,0 0,0

Bidrag till förändring av eget kapital 0,0 9,7 0,0

Investeringar (netto) 0,0 0,0

Ordförande: Maria Sandberg Chef: Iréne Bengtsson

71

terna var igång under februari/mars. Efter att samtliga tre boenden tagits i bruk har vi kunnat fokusera på att ge personalen utbildning och bättre förutsättningar i sitt uppdrag. Parallellt med detta har vi också kunnat ta hem ungdomar från externt köpta platser och ta emot dem i våra egna boenden.

Under våren togs beslut om ändring av verksamheten i Marieholm från stödboende till HVB och antal boende-platser ändrades till 17 mot tidigare 21.

Medarbetare

Samtlig personal har under våren fått utbildning i kom-munens personalsystem samt i social dokumentation och upprättande av genomförandeplaner. Denna utbildning löper framöver för samtlig ny personal som anställs. Ut-bildning i följande har utförts:

• Bemötande – Hot och våld

• Trauma medveten omsorg- TMO

• Uppstart av motiverande samtal (fortsätter 2017)

• Ungdomars sexuella hälsa

• Föreläsningar kring integration Brukare

Samtliga ungdomar är inskrivna i skolan och under hösten startades sim undervisning upp. Ungdomarna är delaktiga i olika typer av föreningar, klubbar och musik-skola. Sommarskola fungerade inte som planerat bortsett från Marieholms som föll väl ut med högt deltagande.

Tillsammans med kontakperson arbetar ungdomarna med ”Hitta rätt” som är ett material framtaget för

ensam-kommande barn. Materialet utgår från socialtjänstens system BBIC.

Under året fick tre ungdomar uppehållstillstånd samt att tre ungdomar blev ålders uppskriva. Hösten har varit märkbart påverkad av ungdomars oro kring framtiden, åldersuppskrivning och ovisshet påverkar ungdomarnas mående. Extra tillsyn av personal såväl dag- som nattetid har varit aktuell vid flertal tillfällen på grund av ökad suicidrisk och depressioner.

Evakueringsboende

Under slutet av 2015 och fram t.o.m. februari 2016 drev Gnosjö kommun ett evakueringsboende för nyanlända flyktingar. Platsen för boendet var Spångamon i Nissafors.

På boendet bodde enbart män. Antalet personer på boen-det varierade men var som mest 15 personer.

FRAMÅTBLICK

Under 2017 kommer stora ekonomiska förändringar att påverka vår verksamhet. Detta i samband med förändring av ersättningsnivåer, vilket träder i kraft 170701. Paral-lellt med detta ser vi att ett stort antal av våra ungdomar fyller 18 år. Anpassning av verksamheten sker utifrån antal ungdomar som vi beräknar ha kvar samt vilken typ av boendeformer som kan erbjudas den ungdom som får uppehållstillstånd och blir myndig. Avvecklingsplan av verksamhet är skriven.

Hamngården i Hillerstorp.

72

Revisionen

NÄMNDEN/UTSKOTTET/AVDELNING-ENS UPPGIFTER

Revisorernas uppgift är att årligen granska, i den omfatt-ning som följer av god revisionssed, all verksamhet som bedrivs inom nämndernas verksamhetsområden. Reviso-rerna har tre uppdrag att pröva;

• om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredställande sätt.

• om räkenskaperna är rättvisande.

• om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig.

Detta sker genom oberoende och självständiga utvärde-ringar. Revisionsberättelsen sammanfattar allt arbete som revisionen har genomfört under året.

ÅRETS RESULTAT

Årets revisionsarbete har följt den plan som antagits för år 2016. Arbetet har utförts med utgångspunkt från bestämmelserna i Kommunallagen, Gnosjö kommuns revisionsreglemente samt dokumentet ”God revisions-sed i kommunal verksamhet”. Revisionens verksamhetsår pågår fram till dess att revisionsberättelsen är avlämnad och följer därmed inte kalenderåret. Kostnader för att avsluta verksamhetsåret finns uppbokade i samband med bokslutet.

FRAMÅTBLICK

Kommunens revisorer har fastställt en revisionsstrategi för år 2016-2018 samt revisionsplan för 2017. Revisions-strategin utgår från Kommunallagens 9 kap och revi-sionens uppdrag samt god revisionssed. Arbetet utförs genom regelbundna möten (11 per år), då överläggningar sker med respektive styrelse/utskott/nämnd. Vidare träffar revisionen vid två tillfällen fullmäktiges presidium. Re-visionen träffar också vid behov tjänstemän och gör även studiebesök i verksamheten. Överläggningarna utgår från ett antal gemensamma punkter, utöver dessa formuleras specifika frågor för berörd nämnd/utskott.

INVESTERINGSREDOVISNING

Revisionen har inte gjort några investeringar.

Verksamhetsberättelse

Verksamhetens intäkter 0,0 0,0 0,0

Verksamhetens kostnader 0,0 0,0 0,0

Verksamhetens nettokostnad 0,0 0,0 0,0

Kapitalkostnad 0,0 0,0 0,0

Kommunbidrag (skattefinansierad del) 0,0 0,0 0,0

Bidrag till förändring av eget kapital 0,0 0,0 0,0

Investeringar (netto) 0,0 0,0 0,0

Ordförande: Anders Olsson

73

SAMMANSTÄLLD

Related documents