• No results found

Viktiga aktörer i samhället

In document Skyddande ozonskikt (Page 53-56)

6 Varför ser det ut som det gör?

6.4 Viktiga aktörer i samhället

6.4.1 De regionala miljömålen

I miljömålsarbetet har länsstyrelserna en samordnande roll och ska arbeta för att miljökvalitetsmålen får genomslag i länen. Varje länsstyrelse ska precisera, kon- kretisera och anpassa alla miljökvalitetsmål till de förhållanden som råder i länet, frånsett målet om Levande skogar där Skogsstyrelsen gör detta i samråd med läns- styrelserna. I praktiken betyder denna regionalisering att respektive län utarbetar sina mål med utgångspunkt i det egna länets miljöpåverkan. Länsstyrelserna kan även besluta om mål som saknar nationell motsvarighet, så kallade länsegna mål, som ska medverka till att de nationella miljökvalitetsmålen uppnås. Mellan 2002- 2005 införde alla län regionala miljökvalitetsmål och delmål, som under 2006/2007 omarbetades i ett flertal län för att överensstämma med de nationella revideringar- na.

Det är tydligt att det arbetas i länen med Skyddande ozonskikt även om målet inte tillhör de mest prioriterade. Knappt hälften av länen planerar att införa eller har redan ett åtgärdsprogram för Skyddande ozonskikt. Det som går att anmärka på är en avsaknad av uppföljning av åtgärderna. Länsstyrelsen har i många fall uppsikt över de åtgärder som de själva är ansvariga för, medan det brister i uppföljningen av andra aktörers åtgärdsarbete i länen. En förklaring till detta kan vara tids- eller resursbrist, åtminstone för län som omfattar ett stort antal kommuner.

Av landets totalt 21 län har 18 län ett delmål för ozonnedbrytande ämnen vars innebörd överensstämmer med det nationella delmålet. Västernorrlands län och Gävleborgs län, saknar ett delmål. Fyra län har formulerat länsegna mål, däribland Södermanlands län och Västernorrlands län. Södermanlands länsegna mål fokuse- rar på användningen av ozonnedbrytande ämnen och överensstämmer i betydelse med en av miljökvalitetsmålets preciseringar, medan Västernorrlands län har ut- format ett länseget mål som motsvarar miljökvalitetsmålet. Formuleringen för Väs- ternorrlands länsegna mål kommer troligtvis att ändras i samband med att de regio- nala målen revideras så att målet istället överensstämmer med det nationella delmå- let.

6.4.1.1 REGIONALT ÅTGÄRDSARBETE

I samband med att de regionala miljömålen anpassades och konkretiserades, arbe- tades även förslag på åtgärder fram. I en tredjedel av länen har dessa åtgärdsförslag fastställts i en åtgärdsplan eller i ett handlingsprogram, som styr det fortsatta mil- jömålsarbetet. Exempel på åtgärder är informationskampanjer om godtagbara al- ternativ till HCFC, insamling av kasserade kylmöbler samt tillsynsprojekt för små anläggningar med mindre än 10 kg köldmedium. Olika län har givetvis kommit olika långt i arbetet men överlag är drygt hälften av åtgärderna påbörjade, medan resterande insatser ännu inte har inletts. Det är svårt att dra några generella slutsat- ser om hur långt arbetet i länen har kommit, då ett antal län inte har gjort någon uppföljning av de åtgärder som genomförs på regional nivå.

6.4.1.2 BEDÖMNING AV REGIONALA MÅLUPPFYLLELSEN

Miljökvalitetsmålet är enligt den senaste nationella bedömningen möjligt att nå inom gällande tidsram om fler åtgärder sätts in. Av de 19 län som har gjort en regi- onal bedömning av måluppfyllelsen överensstämmer 18 läns bedömningar med den nationella bedömningen som gjordes 2006 (Miljömålsportalen, www.miljomal.nu), medan ett län tror sig klara målet om nuvarande förhållanden säkerställs och fatta- de beslut genomförs i väsentliga delar. Av de 18 län, som anser sig kunna klara målet om fler åtgärder påbörjas, har åtta län inte tagit fram något åtgärdsprogram för Skyddande ozonskikt. Två län kommer att arbeta fram ett program under året, och ytterligare ett län kommer att fokusera på förankring och genomförande av åtgärder i anslutning till att de regionala miljömålen revideras under hösten 2007.

Delmålet för ozonnedbrytande ämnen kan enligt den senaste nationella bedöm- ningen klaras om fler insatser inleds, vilket överensstämmer med tre fjärdedelar av länens bedömningar. Överlag anser länsstyrelserna att det finns goda möjligheter att uppnå delmålet förutsatt att gällande regelverk följs och att ytterligare åtgärder genomförs. Hallands län, Norrbottens län och Västerbottens län tror sig klara del- målet inom gällande tidsram. Även Västmanlands län bedömer att delmålet kom- mer att uppfyllas, trots att underlaget inte är tillräckligt för att i detalj följa upp målet. Kronobergs län och Stockholms län har inte gjort någon bedömning av del- målsuppfyllelsen.

För de länsegna målen tror sig Södermanlands län och Västernorrlands län kunna klara sina länsegna mål om fler insatser sätts in. Södermanlands län har dock haft problem med att följa upp sitt mål beträffande användning av ozonnedbrytande ämnen då den mängd CFC som finns upplagrad i isoleringsmaterial har varit svår att uppskatta. Gotlands län anser det fullt möjligt att uppnå sitt länsegna mål, som behandlar användningen av CFC och HCFC i kyl- och värmepumpsanläggningar, till följd av de införda påfyllnads- och användningsförbuden. Kalmar län kommer däremot inte klara sitt länsegna mål om att senast 2007 ha en åtgärdsplan för ozon- nedbrytande ämnen, då tid och resurser för att utarbeta en sådan plan saknas.

6.5 Informationsinsatser

Redan inför avvecklingsbesluten 1988 lades en informationsstrategi upp. Som den främsta målgruppen sågs dels de som skulle utöva tillsyn – främst kommunernas miljöhandläggare, dels användarna av ozonnedbrytande ämnen. I ett första skede skedde utbildning av kommunernas miljöhandläggare och ett nätverk av CFC- ansvariga byggdes upp. Senare riktades informationen in mot branscher och en- skilda företag. Speciellt riktad information gjordes, till exempel broschyrer på lätt svenska för de många invandrarföretagarna i kemtvättsbranschen. Ett annat exem- pel är information om CFC-förbudet också för invandrarföretagarna inom kylsek- torn, som togs fram på 6 olika språk. Särskilt artiklar i branschtidskrifter visade sig få stor genomslagskraft.

Inför Montrealprotokollets 20-års jubileum (september 2007) har Naturvårds- verket lagt ut information om protokollet, internationella resultat och arbetet för ett

skyddande ozonskikt i Sverige på Naturvårdsverkets hemsida

(www.naturvardsverket.se). När regeringen fattat ett beslut om slutlig avveckling av HCFC i befintliga kyl-, frys- och klimatanläggningar bör en informationskam- panj initieras för att informera om användningsförbudet i regi av tillsynsmyndighe- ter och företrädare för berörda branscher, som skall riktas till anläggningsägare. Som en del i kampanjen bör även ingå att informera om alternativa köldmedier för olika anläggningstyper vid installation av ersättningsaggregat för de skrotade ag- gregat som innehåller HCFC.

7 Förslag till nya och justerade

In document Skyddande ozonskikt (Page 53-56)

Related documents