• No results found

Vilka argument anför pedagogerna på Björkskolan för IUP

6.2.1 Vilka argument anförs för barnen?

Det framkommer av intervjuerna att barnen gynnas i att synliggöra arbetet och deras olika kompetenser vid arbete med IUP. Det handlar om att barnen i samband med IUP, portfolio och utvecklingssamtal ska kunna reflektera över sitt eget lärande, vilket är mycket viktigt. De kan på ett lättare och mer konkret sätt se sin egen utveckling, både kunskapsmässigt och socioemotionellt. I anknytning till utvecklingssamtalen så är barnen mycket mer delaktiga i diskussionen, eftersom han/hon själv varit med och satt upp målen i IUP’n och fått chans att fylla i hur de trivs i klassen mm.

För barnen tror jag att det blir mer konkret, att dom känner sig mer delaktig och får vara med och påverka sitt samtal och kunna visa sina känslor. För det handlar ju också om det här, hur man känner sig inför olika saker. Det kanske kommer fram saker som inte kommer fram i andra sammanhang för att… ja det kan vara känsliga saker som man inte tar, men när man sitter med mamma och pappa och så, så blir det en tryggare tillvaro (Lisa)

Jag skulle vilja få barnen lite mer delaktiga, alltså att de leder samtalet. Men det är nog fel att börja med det när de går i årskurs sex, då allt är så jätte pinsamt. Man får nog börja med det successivt (Ellen).

Det gäller också att pedagogerna är extra observanta när det gäller barn som har det lite extra svårt. Det finns risk att det blir så tydligt för de eleverna som inte klarar av att uppnå sina mål, genom att man bara synliggör det negativa hos eleven. Efter att ha gått igenom vad som behövs arbeta mer med, kan barnet uppleva att han/hon behöver arbeta mer med allt, vilket helt kan ta bort arbetsglädjen för eleven.

Det är lite dubbelt det här. Samtidigt känner jag att det går inte att sticka huvudet i sanden, för det är också bra att man synliggör hela det här, hela kunskapsbiten. Ja det är lite svårt med dom barnen (Ellen)

6.2.2 Vilka argument anförs för föräldrarna?

För föräldrarnas del så blir det lättare för dem att kunna se vilka mål och krav som ställs på deras barn. Det blir mer konkret för föräldrarna och de känner sig mer delaktiga i deras barns skolgång. Det kan enligt Lisa också upplevas av föräldrarna att deras barns utveckling blir mer seriös och professionellt hanterad. Föräldrarna vet också i stort sett det mesta som kommer att tas upp under utvecklingssamtalen (med undantag första gången), vilket kan skapa en tryggare stämning.

För föräldrarna kan jag tro att det ser mer samlat ut. Det dokumenteras på ett sätt som gör det mycket lätt att följa. Man ser väldigt tydligt att det är något som finns, så att säga. Om det är ett problem eller om det är något barnet har svårt för (Tina).

Jag har upplevt det i samtal med föräldrar att de tycker nog att det är väldigt… de tycker att det är konkret på många vis när man gjort ett tänk med barnen kring målen. Vad ska jag förbättra denna terminen t.ex. och dom målen är ju väldigt individuella. Det kan man ju plocka ner till jättesmå bitar eller så kan det vara jättestora mål, det är ju helt beroende på vad det är för barn. Det har jag upplevt hos många föräldrar att det tycker dom om (Ellen)

Sen har jag känt att en del föräldrar tycker att alla dom här målen, en del tycker det är töntigt rent ut sagt… så det ju väldigt olika (Ellen)

Jag har haft en förälder som sa att – jag tycker att mitt barn är så litet och mitt barn ska inte behöva styras upp av några mål. Föräldern har inte velat gå in i den formuleringen kring mål. Då skriver man det och om allt är tillbelåtenhet från alla parter så kan det vara svårt att sätta upp mål (Tina).

6.2.3 Vilka argument anförs som pedagogiska stöd för IUP?

Även här framkommer tydligheten av att kunna se svart på vitt elevernas utveckling och hur de ligger till i förhållande till läroplanens mål. Det blir mycket ärligt och uppriktigt från barnens sida, när de fyller i frågeformuläret på utvecklingsplanens baksida. Sedan finns allt dokumenterat vilket gör att det blir mycket konkret för pedagogerna. Utifrån pedagogernas observationer och barnens egna reflektioner kan det sammanställas bra och genomtänka mål. Det är också ett mycket bra underlag för diskussion till utvecklingssamtalen.

När jag kom ny hit så tänkte jag Herre Gud, hur ska jag göra? Det var ingen som gjorde lika upplevde jag och den som jag var resurs åt gjorde på sitt sätt och hade inga blanketter men gjorde på ett bra sätt ändå. Sen kom jag till en annan som hade blanketter och det var väldigt olika och då kunde jag känna mig väldigt förvirrad./…/då hade jag känt det som en trygghet när jag började, om jag hade fått en IUP i min hand (Tina)

/…/det fortsatta arbetet kan du ju då väldigt individualisera vissa bitar, det blir väldigt klart för vad den enskilde behöver för att kunna komma dit man ska (Lisa)

6.2.4 Sammanfattning

Av de svar jag fått från mina intervjupersoner, framkommer det att alla parter i stort sett får ut lika mycket av arbetet med IUP. Barnen gynnas genom att de på ett tydligt sätt kan se sin egen utveckling och får större inflytande då han/hon får vara med och sätta upp mål för sin studiegång. Föräldrarna blir mer delaktiga i barnens skolgång och är bättre insatta i vilka mål som barnet ska uppnå. Med IUP’n som underlag i utvecklingssamtalen så vet föräldrarna precis vad som kommer att tas upp och kan på det viset förmodligen känna sig tryggare under samtalet. Slutligen ser jag att alla pedagoger som jag intervjuat, lyfter fram IUP som mycket positivt i utvecklingssamtalen. Det är till stor hjälp för dem och precis som för föräldrarna och barnens del, så vet pedagogen precis vad som ska tas upp under samtalet.

Related documents