• No results found

2.1 Givande och återkallande av godkännande

I Lerums kommun har beslut om godkännande och därmed rätten till bidrag för att bedriva enskild förskoleverksamhet eller skolbarnsomsorg delegerats från

kommunstyrelsen till sektorschef för Sektor lärande. Har verksamheten inte startat inom ett år fr.o.m. det datum då godkännande getts, upphör godkännandet

automatiskt.

Om verksamheten, utifrån tidigare beslut, helt eller till väsentlig del ändras eller flyttas ska ny ansökan om godkännande göras enligt Skollagen. Detta gäller också om verksamheten överlåts på någon annan.

Ett godkännande förutsätter att verksamheten pågår löpande.

Ett godkännande kan återkallas om kommunen finner att det föreligger allvarligt missförhållande som trots föreläggande inte avhjälpts inom en av kommunen angiven tidsram.

Ett godkännande kan även återkallas om anordnaren inte iakttar sina skyldigheter om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och

skolbarnsomsorg och bristerna inte avhjälps efter påpekande för den som ansvarar för verksamheten .

Beslut om föreläggande och om återkallande av godkännande gäller omedelbart och kan överklagas hos länsrätten.

Kommunen ska utan oskäligt dröjsmål erbjuda plats inom den kommunala barnsomsorgen för de barn som blir utan plats i samband med att anordnarens verksamhet upphör.

2.2 Ansökan om godkännande att bedriva fristående förskola eller skolbarnomsorg

Ansökan om godkännande ska vara skriftlig, enligt kommunens

ansökningsformulär, och lämnas till Sektor lärande i Lerums kommun. Om en enskild anordnare avser att bedriva flera verksamheter, krävs godkännande för varje verksamhet.

Efter att komplett ansökan kommit in till kommunen är strävan att utredningstiden ska vara högst tre månader.

I vissa fall kan det vara nödvändigt för anordnare att godkännande ges redan innan samtliga förutsättningar för verksamheten finns färdigställda exempelvis godkänd lokal. Ett godkännande kan i dessa lägen ges om andra grundläggande förutsättningar är uppfyllda. Beslutet förutsätter att anordnaren uppfyller alla krav innan verksamheten startar.

2.3 Godkännande och rätt till bidrag

Den som vill bedriva enskild förskola eller familjedaghem skall få ett

godkännande och rätt till bidrag enligt 13§ 2 a kap skollagen om verksamheten uppfyller:

1. kraven på god kvalitet och säkerhet,

2. de krav som anges i Skollagen 2a kapitlet 3§".

Tredje paragrafen (2a kapitlet 3§, Skollagen) anger att:

"Förskoleverksamheten uppgift är att genom pedagogisk verksamhet erbjuda barn fostran och omvårdnad"…"För bedrivande av förskoleverksamhet och

skolbarnsomsorg skall det finnas personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses.

Barngruppens skall ha en lämplig sammansättning och storlek. Lokalerna ska vara ändamålsenliga. Förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen skall utgå från varje barns behov. Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling skall ges den omsorg som deras speciella behov kräver."

Kvalitetskraven preciseras ytterligare i verksamheternas läroplaner och Skolverkets Allmänna råd.

2.4 Uppgifter om anordnaren

Anordnaren ska kunna redovisa syfte och uppdrag i form av bolagsordning, stiftelseurkund, föreningsstadgar eller motsvarande. Juridiska personer ska lämna bolags- eller organisationsbevis med uppgift om organisationsnummer,

firmaadress och bokföringsår. Anordnaren ska inneha F-skattsedel och i förekommande fall vara registrerad som Arbetsgivare.

Ändringar av dessa uppgifter ska alltid anmälas till kommunen.

Finns det särskild anledning eller misstanke om tidigare oansvarigt företagande kan kommunen inför en prövning av en ansökan göra en lämplighetsprövning av anordnaren och av de personer som står bakom det enskilda rättsubjektet. Vid en sådan prövning kan också en anordnare få lämna utdrag ur det register som förs enligt lagen om belastningsregister.

Kommunen kan också göra en prövning om ett företag eller personer, som tidigare inte har följt gällande lagstiftning eller bestämmelser, bör ges godkännande.

2.5 Anordnarens ansvar

Anordnaren har det totala ansvaret för såväl verksamhet som personal.

Anordnaren är arbetsgivare för personalen och svarar därmed för att anställnings- och arbetsmiljövillkor uppfylls enligt gällande lagstiftning. Anordnaren ska ha kunskap om de regler och avtal som gäller för verksamheten.

Registerkontroll

Anordnaren ansvarar för att alla som erbjuds eller tilldelas arbete eller praktik i förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg lämnar utdrag ur polisens belastnings-register, enligt lag om registerkontroll av personal inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg.

Lagen omfattar alla som erbjuds att utföra arbete eller praktik under omständigheter som liknar ett anställningsförhållande. Hit räknas, förutom den personal som arbetar direkt med barnen, även den som sköter stödfunktioner som städning, måltider och vaktmästarsysslor m.m. Undantag för den som inom ett år erbjuds förnyad anställning hos samma arbetsgivare, den som utför tillfälliga reparationsarbeten och den som är praktikant från grundskola och gymnasium.

Personkategorier som inte omfattas av lagen om registerkontroll är barns/elevers personliga assistenter enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Inte heller omfattas vuxna familjemedlemmar till dagbarnvårdare i familjedaghem eller liknande.

Registerkontrollen innebär att den som ska anlitas ska uppvisa ett högst ett år

gammalt utdrag från Rikspolisstyrelsens belastningsregister. Den som inte har lämnat ett sådant registerutdrag får inte anlitas eller tas emot i verksamheten.

Verksamhetens godkännande kan återkallas om anordnaren inte iakttar sina skyldigheter enligt nämnda lag.

Sekretess och tystnadsplikt

Anordnaren ska se till att all personal informeras om och undertecknar en förbindelse om den tystnadsplikt som råder och att denna tystnadsplikt efterlevs.

Den som är eller har varit verksam inom förskoleverksamheten eller skolbarns-omsorgen omfattas av sekretess och får inte obehörigen röja vad han eller hon där har fått veta om enskilds personliga förhållanden .

Anmälningsplikt

Anordnaren och anställd personal har skyldighet att anmäla till social myndighet vid misstanke om att barn far illa.

Likabehandlingsplan

Anordnaren ska formulera en likabehandlingsplan i enlighet med lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande handling av barn och elever.

2.6 Personal

För att det ska finnas möjlighet att utveckla en verksamhet med god kvalitet, behöver personalen i arbetslaget ha utbildning för arbete med barn. En viktig kvalitetsfaktor är att det finns personal som har pedagogisk högskoleutbildning, eller motsvarande, med inriktning på barn i aktuella åldrar och det ska därför finnas personal med sådan kompetens i anordnarens verksamhet.

Förskola/verksamhetsställe ska ha en pedagogiskt verksamhetsansvarig som är högskoleutbildad pedagog med inriktning på de åldrar som verksamheten vänder sig till.

Grupp/avdelning bör minst ha en personal med pedagogisk högskoleutbildning, eller motsvarande utbildning, med inriktning på de åldrar som verksamheten vänder sig till.

Anordnaren har ansvar för att frivilliga som utan ersättning utför sysslor i verksamheten är insatta i gällande styrdokument. Detta gäller exempelvis för föräldrar som städar, lagar mat eller deltar i barngruppens aktiviteter.

Det professionella arbetet i barngrupp ska utföras av anställda i det företag som innehar godkännande. Tjänster som köps av annan part ska enbart vara ett komplement till den ordinarie verksamheten.

2.7 Lokaler/utemiljö

Verksamhetens lokaler och utemiljö ska vara ändamålsenliga, trygga, säkra, hälsosamma och utvecklande i linje med styrdokumentens krav. Detta innebär bl a möjlighet till skapande i bild och form, bygg/konstruktion, rollek, rörelse, fri lek, vila och avkoppling. Både inne- och utemiljön ska vara utformad så att det är möjligt för personalen att ha uppsikt över de barn de har ansvar för.

Varje verksamhet ska ha tillgång till lokaler som är anpassade till barnantalet . Anordnaren ska kunna redovisa för kommunen hur lokalerna disponeras, exempelvis genom ritning. Är verksamheten förlagd i skola eller på annat vis samutnyttjar lokaler med annan verksamhet ska helheten redovisas.

Anordnaren ska även kunna redovisa att lokalen är godkänd för avsedd

verksamhet t.ex. av miljö- och hälsoenheten och genom bygglov. Det ska också finnas ett utlåtande från en fristående brandkonsult som visar hur brandskyddet är ordnat.

I de fall anordnaren hyr fastigheten av kommunen, tecknas särskilt hyresavtal med kommunens fastighetsenhet. I hyresavtalet regleras även skötsel av fastigheten.

2.8 Öppethållande och avsteg från öppenhetskrav

Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg ska tillhandahållas i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete, studier eller barnets eget behov. Förskoleverksamhet ska också i viss utsträckning tillhandahållas barn vars föräldrar är arbetslösa och föräldrar som är föräldralediga enligt föräldraledighets lagen.

Verksamheten ska vara öppen för alla barn som är berättigade till plats och inget barn får diskrimineras. Skollagen ger dock möjlighet till avsteg från

öppenhetskravet i förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg när det gäller följande två situationer.

1) Om mottagandet av barnet skulle innebära betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för anordnaren. Innan avsteg kan göras ska ärendet diskuteras med kommunen. Ett avsteg ska alltid dokumenteras av anordnaren och kopia på beslutet ska lämnas till kommunen.

2) Undantag kan också ske med anledning av verksamhetens särskilda karaktär.

Anordnaren ska i dessa fall ansöka om ett generellt avsteg samt motivera på vilket sätt verksamhetens karaktär förutsätter ett sådant avsteg. Avsteg kan t.ex. beviljas för föräldrakooperativ som i sin organisation förutsätter att föräldrar deltar aktivt med insatser i form av exempelvis städning, matlagning och tid i barngrupp.

2.9 Inskrivning av barn

Anordnaren tar in barn från egen kö. Ett skriftligt placeringsavtal ska ingås med vårdnadshavarna.

Anordnaren ska ha dokumenterade köregler. Köreglerna ska ange att förskolan är öppen för alla barn som har rätt till förskoleplats. Köreglerna får inte diskriminera enskilda barn eller grupper av barn.

Turordningen i kön kan frångås om särskilda skäl föreligger, exempelvis får skälig hänsyn tas till gruppsammansättningen, placering av nytt syskon till samma förskola/familjedaghem och barn i närområdet. Avsteg ska alltid dokumenteras av anordnaren och kopia på beslutet ska kunna visas upp vid exempelvis

tillsynsbesök.

Om barnet som börjar på förskolan är bosatt utanför Lerums kommun upprättar anordnaren ett särskilt avtal med den kommun där barnet är folkbokfört.

2.10 Samverkan med vårdnadshavare

All verksamhet ska stå öppen för vårdnadshavare i den meningen att dessa ska kunna besöka verksamheten, sätta sig in i verksamhetens arbete och syfte och kunna lämna sina synpunkter. Vårdnadshavare ska informeras om planering och om vad som händer under barnets vistelse i verksamheten. Vårdnadshavare ska informeras omgående vid viktiga händelser.

Anordnaren ska upprätta rutiner för skriftlig klagomålshantering och sprida information om detta till alla berörda vårdnadshavare.

2.11 Försäkringar och barnsäkerhet

Kommunen tecknar olycksfallsförsäkring för alla barn/elever i förskole- och skolverksamhet som är inskrivna på en enhet inom Lerums kommun oavsett om det är en kommunal eller en enskild anordnare. Anordnaren ska därutöver teckna egna försäkringar som täcker eget ansvar samt materiella skador och förluster m.m.

Varje anordnare är ansvarig för barnens säkerhet. Dokumenterad

barnsäkerhetsrond, där anordnaren bl.a. går igenom inomhusmiljön, lekmaterial, utemiljö, lekredskap, trappor, grindar och staket, ska göras en gång per år.

Det ska också finnas dokumenterade rutiner när det gäller barnsäkerhet, utflykter och kriser. Dessa dokument ska ses över årligen.

Personal ska dagligen registrera barnens närvaro, frånvaro och antal timmar de är på förskolan. Denna regel gäller inte för öppen verksamhet.

Tillbud och olyckor av allvarligare slag ska dokumenteras och vårdnadshavare ska omgående informeras. Observera att vissa olyckor ska anmälas till

försäkringsbolag.

All personal ska vara väl insatt i vad som gäller ansvaret för barnens säkerhet.

2.12 Barnomsorgsavgift

Lerums kommun tillämpar maxtaxa, vilket innebär att förordningen om maxtaxa (2001:160) gäller för all verksamhet i kommunen.

Anordnaren får inte ställa några ekonomiska krav utöver avgiften. Det innebär att obligatoriska kö-, administrations-, städ-, föreningsavgifter eller liknande inte får tas ut. Undantag får göras när avgift ska tas ut enligt lag t ex för medlemskap i ekonomisk förening. Avgiften ska i dessa fall vara mycket låg för att anses som skälig.

För enbart allmän förskola eller förskoleklass får ingen avgift tas ut.

För fritidsklubb får avgift tas ut för mellanmål och lov lunch till självkostnadspris.

Related documents