• No results found

VNITŘNÍ PROSTOR HŘBITOVA (PARK)

Obrázek 8 - Park

Proměnu v parkovou travnatou plochu uţ několik let řeší sama příroda. Většina vnitřních náhrobků, cest a chodníků zmizela a z rostoucí trávy vyčnívají jejich trosky.

Občas se objevují navýšené hromady sutě, kamenů a trávy, pod kterými se skrývají staré trosky. Tento ráz bych nejen nerad narušil, ale spíše podpořil.

Navrhuji srovnání terénu a dosázení trávy, chodníky a cestičky neobnovovat a vyčnívající náhrobky ponechat času. Vše, co se při těchto pracích objeví, se uloţí na místo vyhrazené pro tyto účely u zdí hřbitova.

Celý prostor bych ponechal bez stromů a dřevin. V některých částech se nachází staré keře, ve kterých jsou zarostlé staré kovářské práce. Tyto přírodní sochy bych očistil a nechal ţít jejich ţivotem.

3.9 MÍSTO ULOŽENÍ STARÝCH RUIN A NÁLEZŮ

V prostoru starého hřbitova a v okolí rozbořených zdí se na povrchu i pod vrstvou zeminy nachází spousta rozbitých nebo poničených součástí hrobů a náhrobků. Jsou to nápisy na hrobech, fotografie na porcelánových deskách, sochy nebo jejich části a jiné ozdobné předměty. Tyto „zbytky“ jsou nejen zajímavou kronikou minulosti, ale

i důkazy o zručnosti a umu předků. I kdyţ většina hrobů uţ nemá ţijící potomky, myslím, ţe je naší povinností tyto artefakty uchovat.

Pro tyto nálezy jsem zvolil místo přímo u zdí kostela. V současnosti je vše zarostlé trávou, ale jsou tam jasně patrné pískovcové obruby, které se vinou po obvodu kostela ve vzdálenosti asi dvou metrů. Nejzajímavější místo je u zdi naproti vstupní bráně a stejné místo lze najít i na protější straně.

Mé řešení spočívá v odbagrování zeminy od hrany pískovců aţ po zeď kostela.

Do tohoto kufru by se navezl jemný štěrk, písek a ozdobná drť, která by slouţila jako místo, kde by se tyto artefakty ukládaly. Tím by se vytvořila jakási galerie, kde by si mohli návštěvníci tyto krásné pozůstatky prohlíţet.

Zároveň s tím by se i řešila přírodní izolace kostela od zemní vlhkosti. Prostor kolem kostela by byl na pohled čistší a upravenější. S uloţenými objekty by se dalo volně pohybovat a seřazovat je v tematické celky a různé miniexpozice.

3.10 GROHMANNŮV NÁHROBEK A PROSTOR TROJÚHELNÍKU

Obrázek 9 - Trojúhelník

Grohmannův náhrobek je na východní straně kostela. Zajímavá je socha Krista a plastika anděla od dráţďanského sochaře Schwartze. Je to krásné místo, které ale rychle chátrá.

Navrhuji minimální zásah do tohoto místa spočívající ve vyklizení, odplevelení a oddřevnění plochy. Plocha by se upravila jako hřbitovní místo. Dále navrhuji vyčištění a částečnou restauraci soch, obnovu pískovcového obrubníku a rekonstrukci ozdobného plotu. Do oplocení můţeme zakomponovat tabulku s informacemi o ţivotě a významu rodiny pro rozvoj obce.

Tzv. Prostor trojúhelníku je místo, kde se společná zeď mezi oběma hřbitovy rozděluje a vytváří se malé území ve tvaru trojúhelníku, které je ukončeno zdí a vchodem. Za zdí vede původní jasanová alej a cesta, která slouţí pro údrţbu hřbitovů, příjezd vozidly a případně přístup na nový hřbitov. Uvnitř tohoto zvláštního místa je hrobka a celé místo slouţilo jako součást hrobky zdejšího známého advokáta Müllera.

Toto zajímavé místo je dnes úplně pusté. Hrobka ještě odolává, ale celé okolí je uţ zarostlé a zničené. Přitom je to velmi zajímavý prostor mezi dvěma světy – starým a novým hřbitovem. A to je základní myšlenka mého návrhu vyuţití. Místo musí slouţit nebo být spojeno s oběma hřbitovy. I kdyţ řešení této části hřbitova nebylo původně v plánu mé revitalizace, nabízím několik moţností vyuţití:

1) Protoţe je vlastně zajímavou spojnicí obou hřbitovů, můţe slouţit jako zázemí pro všechnu činnost.

2) Dále se nabízí jako zajímavé místo, kde se můţou nacházet informace spojené se souvislostmi starého a nového osídlení vesnice. Expozice by byla více zaměřená na poválečný ţivot ve vsi. Návštěvník by navštívil celý prostor hřbitova, a tak vlastně prošel dějinami vsi.

Předcházející variantu jsem ve svém návrhu rozšířil o nový výrazný prvek. Myšlenka vychází z vybudování spojnice mezi těmito světy ve formě rozhledny a mostů, které by spojily starý a nový hřbitov s druhou přístupovou cestou. Zároveň by nabídl výhled nejen na celý revitalizovaný prostor, ale i do dalekého okolí.

3.11 PROPOJENÍ S OKOLÍM, INFORMACE, VZDĚLÁNÍ

Okolí kostela a hřbitovů se zachovalo v takřka původním stavu. I kdyţ rychta a fara uţ v dnešní době neplní svůj účel, domy jsou architektonicky zajímavé a stojí za pozornost. Výhled na okolí bude po vyčištění také velice zajímavý. Do celého místa patří i hospoda, která uţ je přestavěna v novém duchu, ale cíl občerstvit se, popovídat si mezi sebou či s místními, dobře splňuje. Také protékající řeka nabízí pěkné místo k zastavení. Mnou navrţenou revitalizací by se tak utvořil zajímavý prostor, který by nabídl všem projíţdějícím i místním moţnost příjemně a zároveň poučně strávit čas.

Celá návštěva místa by se dala koncipovat jako okruh, který by začínal u silnice na novém nástupním místě. Zde by si kaţdý mohl prohlédnout rychtu, pomník Jana z Nepomuku a prohlédl si kostelní panorama. Dále by pokračoval po starých schodech a novou branou na starý hřbitov. I tady by našel spoustu informací a místo k odpočinku. Můţe projít branou do nového hřbitova a z něj můstkem na rozhlednu, která se postaví u Müllerovy hrobky. Dalším mostem se můţe vrátit buď na starý hřbitov, nebo vyjít z hřbitova ven a kolem fary přijít k hospodě a řece. Tento koncept však kromě všech jiţ zmíněných revitalizačních prací vyţaduje ještě vybudování míst k parkování (prostor u hospody) a opravu cest.

4 VIZUALIZACE A FOTODOKUMENTACE

Design nových prvků, které se budou stavět na hřbitově, vychází z tvarů architektury kostela- oblouk a štít. Pomocí těchto prvků budou konstruovány obě brány, nové části obvodové zdi a místa k sezení.

Obrázek 10 Návrh nové podoby vstupní brány

4.1 Materiál

Celá konstrukce bude z kovu, oblouky z plochého materiálu a spojovací články z kovových tyčí a trubek. V některých částech se budou pouţívat skleněné prvky, které mají poukázat na sklářskou tradici vesnice. Brány (dveře) obsahují symbolická křídla. Tyto budou z plochého skla s vypískovanými informacemi. Stejně se postupuje i v okenicích u stolů v různých částech hřbitova.

Informace se budou týkat historie vesnice a okolních stavebních památek. Dále zde budou vypískované básně a texty ze starých kronik. Návštěvník se také bude moci dozvědět o cílech a hlavní myšlence revitalizace prostoru.

Obrázek 11 Používané materiály

Obrázek 12 Hlavní brána

Obrázek 13 Stůl a okno s výhledem do krajiny

Obrázek 14 Nové prvky obvodové zdi

ZÁVĚR

Kdyţ jsem přemýšlel nad tématem mé bakalářské práce, věděl jsem, ţe chci pracovat s místem a prostorem mně osobně blízkým. Dalším přáním mého výběru bylo, aby se práce týkala historie a zajímavého společenského tématu. V poslední řadě jsem chtěl pracovat na tématu, které je reálné a kde je moţnost mé návrhy a myšlenky realizovat.

Toto vše se spojilo ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, ţe je zájem o opravu starého hřbitova ve vesnici, kde bydlím a o místo, které často a rád navštěvuji. Bonusem byla historická souvislost s místy mého rodiště na Moravě.

Pokud by se mé vize a plány alespoň částečně realizovaly, pevně věřím, ţe celé místo získá kromě pietní funkce i novou funkci, a to místo důstojné historii i současnosti všech minulých i dnešních obyvatel. Byl by to důleţitý příspěvek současné generace k vyrovnání se se sloţitou minulostí.

ZDROJE

[1] Josef Langhans a Ernst Werner. Domovská kniha Lindavy, Svitavy a Záhořína.

Vlastní náklad der Heimatgruppe Lindenau und Zwitte/Sohr. Immenstadt: Scholer, 1984.

[2] Rozhovor s Jiřím WALTEREM, bývalým starostou Cvikova. Cvikov 22. 4. 2019 [3] https://citaty.net/vyhledavani/?h=Churchill

[4] https://cs.wikiquote.org/wiki/Historie

[5] http://www.luzicke-hory.cz/mista/index.php?pg=oblindc [6] https://cs.wikipedia.org/wiki/Lindava

[7] https://www.turistika.cz/mista/lindava/detail

[8] https://web.spolekpatron.cz/revitalizace-stareho-hrbitova-v-detrichove/

[9] http://dokumentacepamatek.cz/revitalizace-zdevastovaneho-hrbitova-ve-svatoboru/

[10] http://odetka.croz/o-nas/ (část – historie rodiny Grohmannů)

Related documents