• No results found

Nedan följer sekvenstabellen för den andra analyserade reklamfilmen av Volvo Trucks ”One minute about Stop Look Wave.”

Bild Ljud

Filmens titel visar ”One minute - Stop look wave”

Halvbild. En yngre kille i vit skjorta och bärandes på en ryggsäck går på en gata och tittar ner på sin mobil. Killen har även hörlurar på sig och i den andra handen håller han en blå vattenflaska.

”According to the World Health Organization...”

Bildtext: Skärmdump från sekvens 3b Bildtext: Skärmdump från sekvens 3c.

a) Närbild. Kameran filmar bakom killens axel som visar hörlurarna och att han använder sin mobil.

b) Lastbilen syns köra på en väg i ett samhälle. Bakom lastbilen skymtas ett hus och snett bakom en annan bil. Logotypen på lastbilens huv syns direkt.

Framrutan reflekterar himlen och träden, vilket gör att föraren inte syns. c) Halvbild. Killen har ryggen mot kameran och går på en trottoar. I bakgrunden syns gröna staket och trappor till byggnader.

d) Närbild. Killens ansikte syns, men eftersom han tittar ner mot asfalten kan inte ögonen skymtas. Killen går mot kameran, för att sedan gå förbi och försvinna ut ur bilden.

”...every year more than 260,000 young people die in traffic accidents.”

a) Lastbilen kör på vägen medan killen rakt ut på vägen.

b) Helbild, sidoperspektiv. I ett tätare utsnitt syns det nu att killen fortfarande kollar ner på sin telefon, och börjar närma sig lastbilen som kommer körandes på vägen.

”Too many of these accidents involve trucks”

a) Halvbild. Killen syns framifrån tittandes ner i mobilen och lyfter sedan blicken och ger ifrån sig ett chockat ansiktsuttryck. Samtidigt som killen lyfter blicken visas sekvensen i slowmotion.

b) Halvbild, slowmotion. Killen visas bakifrån och en lastbil kommer körandes mot honom. Volvo Trucks logotyp kan skymtas. Det är endast den nedre halvan av lastbilen som syns i bild.

”This is a

devistating number and number and shows clearly...”

Lågt perspektiv, slowmotion. Killens fötter visas i bakgrunden när en blå vattenflaska åker ner på marken samtidigt som vatten forsar ut ur flaskan.

”that children are the most vulnerable groups of road users.”

a) En vit bild tonar in och ut. Miljön har bytts ut till ett klassrum med massa barn sittandes framför en tavla. De flesta barnen bär liknande gröna tröjor. Framme vid tavla står en kvinna i reflexväst och ler mot kameran. Några av barnen sträcker upp en hand. Kameran åker i sidledes bakom barnen.

b) Sidoperspektiv. Blandat pojkar och flickor sitter och tittar framåt. Flera av barnen har utländsk bakgrund.

”Volvo Trucks’ Stop Look Wave campaign was launched to promote traffic safety awareness among children”

Bildtext: Skärmdump från sekvens 8a Bildtext: Skärmdump från sekvens 8b.

a) En ljusblå animerad ruta syns över hela bilden. Två animerade vita fötter går framåt och stannar sedan mitt i bilden.

b) Ny omgivning. Miljön består av en vit byggnad och en gulgrön byggnad. En stor väg går igenom hela bilden. På ena sidan av trottoaren står en animerad tjej och tittar åt vänster. Snett bakom tjejen står en skylt som markerar att det är ett övergångsställe.

c) (Samma ruta som sekvens 8a) Här kommer istället ett animerat öga som blinkar till.

d) (Samma som sekvens 8b). Den animerade tjejen tittar åt vänster, höger, vänster. Samtidigt som tjejen tittar åt vänster så rullar vad som liknar en lastbil fram mot övergångsstället.

e) (Samma ruta som sekvens 8a) Här kommer istället en animerad hand som gör en vinkande rörelse

f) Nu syns tjejens rygg som har vänt sig till lastbilen och vinkar. Lastbilen har märket ”VOLVO” och även logotypen, ovanför framrutan står det

”Globetrotter”. Lastbilschauffören vinkar tillbaka.

g) Bilden visas nu inifrån lastbilen och bakom chaufförens rygg. Chauffören vinkar mot tjejen på gatan samtidigt som hon vinkar tillbaka.

”It teaches children to first stop, then look and observe their surroundings and finally wave to the driver and wait for them to wave back.”

Bildtext: Skärmdump från sekvens 9a Bildtext: Skärmdump från sekvens 9d

a) En pojke i grön t-shirt där det står ”St. Johns International School...”. Pojken tittar med stort leende in i kameran och håller samtidigt i ett blått papper där det står ”License - Stop Look Wave”

b) En flicka i grön tröja står och håller i samma blåa papper och tittar glatt in mot kameran. I bakgrunden syns barn springa runt lekfullt.

c) En annan flicka med kort brunt hår håller upp ett likadant papper. d) En stor grupp med barn håller upp sina blåa papper över huvudet. Vissa hoppar lekfullt och vissa står mer stilla.

”In one year alone, the campaign has taught over 100,000 children...”

a) Grodperspektiv. En flicka med reflexväst sitter i förarsätet på en lastbil och ser glad ut.

b) Halva delen av huven på lastbilen syns i bild, där ”VOLVO” ligger nästan i mitten av bilden. En man i reflexväst pekar upp mot lastbilen. I bakgrunden skymtas ett fåtal barn också bärandes reflexvästar.

”...from around the world to be safer around trucks and heavy traffic”

Bildtext: Skärmdump från sekvens 11b Bildtext: Skärmdump från sekvens 11c.

a) En grupp med barn sitter och tittar koncentrerat framåt. Den miljön som syns i bakgrunden består av en röd vägg och någon form av tavla.

b) En man står upp vid en projektorskärm som visar någon form av illustration. På golvet sitter det några barn. I andra änden av rummet sitter en kvinna vid en bänk och ler ner mot barnen. Väggarna i rummet består av lite teckningar, whiteboardtavlor etc.

c) Ny miljö där barnen har samma kläder som i sekvens 7a och det är samma kvinna som står vid tavlan. En kille reser sig upp, går fram till tavlan och ritar något med fingret.

”A training kit consisting of inspirational and interactive material...”

a) I bild syns nu Volvo Trucks hemsida. I mitten är en stor bild på ett barn som glatt tittar nedåt och vinkar. Texten ovanpå bilden säger ”Our global campaign for child safety STOP.LOOK.WAVE.” Tre symboler används, vilka är samma som i sekvens 8a-c-e.

b) Webbsidan skrollar ner snabbt ner och visar en rubrik där det står ”Tips to help save lives”.

”...is available as a free download from Volvo Trucks’ website.”

Bildtext: Skärmdump från sekvens 13b Bildtext: Skärmdump från sekvens 13c.

a) (Samma kille som i sekvens 2-6). En lastbil med märket VOLVO står stillastående på vägen. Killen tar locket till vattenflaskan på vägen och springer snabbt bort från vägen och lastbilen.

b) Killen joggar långsamt och håller i den blåa vattenflaskan. Han stannar hastigt och tittar upp mot lastbilen och vinkar till chauffören.

c) Halvbild. Chauffören vinkar tillbaka och ler ner mot killen.

d) (Samma vinkel som 13b). Killen står och vinkar samtidigt som lastbilen kör framåt.

e) (Samma som sekvens 4a). Lastbilen kör ur bilden och killen går på trottoaren.

”Because sometimes a few useful tips are enough to save a child’s life.”

”Volvo Trucks. Driving progress”

Related documents