• No results found

Nedan följer sekvenstabellen för den första analyserade filmen av Volvo Trucks ”Look who’s driving feat. 4-year-old Sophie.”

Bild Ljud

En liten flicka med röda glasögon och en blomma i håret, sitter i en barnstol i en körande bil. Flickan tittar mot kameran och illustrerar en gångrörelse med hennes hand. En text syns bredvid ”Sophie Brown/Test driver”. Samtidigt börjar Sophie berätta om hur hon ska gå upp för trappan...

“I’m gonna walk up”

Slowmotion. Flickan syns gå upp för en ståltrappa, där en kvinna går precis bakom samt tre andra människor i reflexvästar syns i bilden.

Fågelperspektiv. En hög plattform där ett flertal personer med reflexvästar syns. I mitten syns Sophie bärandes en orange dress. Den höga plattformen är utsmyckad med ett hundratals ballonger i blåa-, gröna-, röda- och orange färger. I bakgrunden syns någon form av byggarbetsplats med grävmaskiner och sandhögar.

“Then I stop there”

(Samma som sekvens 1) Sophie gestaltar med händerna hur hon ska göra. Samtidigt berättar hon hur hon ska gå tillväga.

a) Närbild. Förstapersonsperspektiv. En person ger över en fjärrkontroll till Sophie. Fjärrkontrollen har två joysticks och orange lappar som förklarar vilken joystick som gör vad.

b) Halvbild. Sophie håller i fjärrkontrollen och mannen framför henne visar hur den funkar.

Inuti lastbilen syns en ratt där en stålarm är fastmonterad och styr ratten automatiskt. Genom fönsterrutorna syns det hur lastbilen rör sig framåt. Inga människor syns.

”Left and right”.

(Samma som sekvens 1) Sophie pratar mot kameran och lutar sig framåt och ler stort.

”Back and forward”.

a) Fågelperspektiv. Bokstäver i blåa-, röda-, gula- och gröna färger syns och texten är ”Live Test Series”. Bakgrunden är brun lera och gyttja. Kameran förflyttar sig snabbt bakåt i en utzoomning och nu syns hela byggarbetsplatsen ovanifrån. En lyftkran syns och även en bana som är markerad med något slags band. Vid startlinjen står en lastbil placerad.

b) Kameran åker i snabb hastighet förbi en lastbil och mot en lyftkran med en låda som svingar över banan. Girlanger hänger längs med banan i samma färger som ballongerna och bokstäverna.

(Samma som sekvens 3). Kameran cirkulerar runt den upphöja plattformen där flickan står tillsammans med ett flertal människor i reflexvästar. I bakgrunden syns delar av banan.

Flickan blickar ut över banan står koncentrerat med fjärrkontrollen i händerna. Kameran zoomar hastigt in på flickans ansikte och visar hur hon står där med en fast blick.

Lastbilen står stilla och en låda svingar över banan.

a) Grodperspektiv. Flickan tittar ner mot kontrollen.

b) (Samma som sekvens 5a) Flickan trycker ner den vänstra joysticken vilket är att lastbilen ska köra framåt.

a) En stålarm trycker automatiskt ner gaspedalen i lastbilen. Bilden upplevs skakig. I nästa bild syns lastbilen köra framåt och en startlinjeflagga syns i ena hörnet.

b) Fågelperspektiv. Lastbilen kör förbi startlinjen emot den svingande lådan. (Samma som sekvens 5a). Joysticken dras till höger på fjärrkontrollen.

(Samma som sekvens 13a).

Fem snabba klipp.

a) Ratten i lastbilen vrids automatiskt till höger med hjälp av stålarmen. b) Lastbilen syns framifrån och gör en skarp sväng mot höger.

c) Nästa bild från höger sida av lastbilen där det synes att lådan svingar mot lastbilen samtidigt som den svänger mot den.

d) Lådan kolliderar med lastbilen som stannar abrupt samtidigt som det ryker kraftigt från lådan.

e) Grodperspektiv. Nästa bild är inifrån kraschen och det som kan urskiljas är massa brädor som flyger och rök.

f) Fågelperspektiv. Rök syns från kraschen.

a) Flickan tittar ut över banan och rynkar till pannan och drar ihop läpparna. b) Sidoperspektiv. Nästa bild syns fjärrkontrollen igen där den vänstra joysticken trycks framåt.

Grodperspektiv. Lastbilen börjar köra snabbt framåt.

En hastig kamerarörelse från Sophie och fjärrkontrollen ut mot banan där lastbilen syns köra snabbt genom att lera och vatten.

(Samma som sekvens 12a) Sophie syns styra lastbilen genom fjärrkontrollen.

a) Inifrån lastbilen. Ratten vrids åt höger.

b) Fågelperspektiv. Den höga plattformen syns i förgrunden, medan det i bakgrunden syns att lastbilen gör en högersväng.

(Samma som sekvens 12a). Flickan drar i höger joystick och rynkar samtidigt pannan.

a) (Samma som sekvens 21a). Genom rutorna syns det att lastbilen är påväg ut från banan. Ratten vrids snabbt mot vänster.

b) Nästa bild syns lastbilen framifrån och har nu kört upp med däcken på höger sida på höbalar och är snett lutande. Lastbilen kör dessutom rakt in i en drönare som hastigt flyger iväg.

c) Nästa bild är kameran bakom lastbilen som fortfarande kör på snedden. Rök syns bakom lastbilen.

d) Närbild. Det kommer gnistor underifrån på lastbilen.

(Samma som sekvens 12a). Flickan drar i höger joystick och tittar med rynkad panna ner mot fjärrkontrollen.

a) Grodperspektiv. Hjulen på lastbilen syns och en betongskiva som ligger emot däcken.

b) Nästa klipp är en närbild på undersidan av lastbilen där däcken och

betongskivan ligger emot varandra, samtidigt som lastbilen kör framåt. Plötsligt åker hjulet ner från betongskivan och dunsar ned mot marken in i massa halm.

c) Bilden skiftas till att lastbilen syns framifrån och den dunsar ned mot marken och det ryker till bakifrån.

d) Snabbt klippt till en närbild där kameran är placerat bakpå lastbilen och massa halm flyger upp mot kameran.

(Samma som sekvens 12a). Sophie drar i höger joystick och tittar koncentrerat ut mot banan.

a) Inifrån lastbilen där endast framrutan syns. Genom rutan syns den långa bron och att lastbilen rätas upp på banan. Plötsligt smäller det till med raketer på båda sidorna.

b) Nästa bild är ur ett fågelperspektiv, där lastbilen kör förbi två raketer som skjuts upp mot luften. Lite längre fram skjuts ännu en raket upp. Samtidigt kör lastbilen lite snett åt vänster på banan och längre fram syns en mindre damm.

(Samma vinkel som 12a). Sophie drar i höger joystick och tittar koncentrerat ut mot banan.

a) Sidoperspektiv. Lastbilen kör rakt in i en raket.

b) (Samma vinkel som 27a). Det kommer upp massa rök mot rutan. c) Lastbilen syns framifrån körandes under en låg kran som går över banan.

(Samma vinkel som 12a). Flickan drar i höger joystick och tittar koncentrerat ut mot banan.

a) Sidoperspektiv av lastbilen. Samtidigt som fyra nya raketer smäller på vägen så kör lastbilen av banan i riktningen mot dammen.

b) En hastig kamerarörelse visar ytterligare framifrån, hur lastbilen kör av vägen och raketer smäller av på banan.

a) Framifrån syns det hur lastbilen kör i full fart rakt ner i dammen med vatten som täcker alla hjulen. I dammen är det utplacerat icke-levande flamingos. b) (Samma vinkel som 27a) Det syns hur lastbilen kör igenom en damm. En stor

drönare flyger framför lastbilen.

Tre snabba klipp visar lastbilen som kör igenom dammen. Två grodperspektiv; den ena när lastbilen kör rakt mot kameran, den andra i närbild på sidan av lastbilen. Det tredje snabba klippet är ur ett fågelperspektiv.

(Samma vinkel som 12a). Flickan kliar sig ordentligt i pannan och tittar utmed banan.

a) Lastbilen syns framifrån och bredvid skvätter vatten överallt samtidigt som kameran skakar ordentligt.

b) Nästa bild är under lastbilen där det rinner av massor av vatten.

c) Lastbilen kör i hög hastighet upp för en brant backe samtidigt som kameran zoomar ut.

d) Snabbt klippt till en närbild på hjulen som kör igenom lermassor. (Samma vinkel som 12a). Sophie drar den ena joysticken åt höger.

Inifrån lastbilen. Ratten vrids skarpt åt höger. Solen skiner rakt mot kameran och skapar ett motljus.

(Samma vinkel som 12a). Sophie tittar uppåt mot himlen. En drönare syns flyga i bakgrunden.

a) En översiktsbild visar hur lastbilen kör ut för ett brant stup.

b) (Samma vinkel som 36). Horisonten roterar och hamnar i vertikalt läge. c) Ett bredare utsnitt visar hur lastbilen har voltat och lagt sig på sidan. d) Bilden visar lastbilens släp och hur detta roterar 360 grader.

(Samma vinkel som 12a). Sophie tittar snabbt bakåt och sedan framåt igen på banan.

Tre snabba klipp visar hur lastbilen står på endast de vänstra hjulen och hur den långsamt håller på att tippa över till alla hjulen, perspektiven; bakifrån-, undertill- och grodperspektiv.

Halvbild. Sophie tittar med flackande blick och ansträngda mun, utöver banan. En kvinna i reflexjacka står bakom.

Sophie drar i den vänstra joysticken.

a) Grodperspektiv. Lastbilen börjar accelerera igen. b) Lastbilen syns bakifrån.

(Samma vinkel som 12a). Sophie tittar koncentrerat på banan. a) Inifrån lastbilen. Ratten roterar automatiskt åt vänster.

b) Nästa bild är inifrån släpet där det syns hur mycket som lastbilen svänger, och i bakgrunden syns den höga plattformen med ballonger.

c) Inifrån lastbilen. Genom framrutan syns det hur lastbilen kör rakt på massa däck som är placerade på sidan av banan.

d) Fågelperspektiv. Lastbilen kör på massa däck som flyger åt sidan. (Samma vinkel som 12a). Sophie tittar koncentrerat på banan och sticker ut

tungan.

(Samma vinkel som 45c). Genom framrutan syns det hur lastbilen kör av från banan och i full fart mot ett hus lite längre fram. Bilden är skakig.

(Samma vinkel som 12a). Flickan syns nu i motljus och spänner upp läpparna och visar tänderna.

a) Sidoperspektiv. Lastbilen kör rakt in i tegelhuset.

b) 7 snabba klipp; blandat grod- och fågelperspektiv, visar hur lastbilen plöjer igenom huset.

Fågelperspektiv. Lastbilen syns framifrån där bråte har fastnat framtill och framrutan har blivit krossad.

(Samma vinkel som 12a). Flickan vänder sig om och tittar lekfullt fram. a) Inifrån lastbilen. Ratten vrids skarpt åt vänster.

b) Närbild. Hjulen vrids åt vänster och ger ifrån sig märken på marken. Närbild. Sophie ler stort.

a) Närbild på lastbilens hjul som slirar mot marken.

b) Fågelperspektiv. Lastbilen kör runt i en cirkel och flera varv med bromsspår finns på marken. Bakom lastbilen ryker det från däcken. Kameran cirkulerar runt och följer lastbilens rörelse.

Text “Volvo FMX is the toughest truck we ever built. Now with Automtatic Traction Control”.

Text “The test was carried out by professionals in a closed-off area. ”

Text “Sophie and crew were kept at a safe distance. All buildings were empty, locked and sealed.”

Related documents