• No results found

4 Workshop om delaktighet och hållbara person-

transporter

För att tydliggöra och diskutera erfarenheterna från projektet samt för att ge tillfälle till utbyte av mera generella erfarenheter kring hur vi skapar delaktighet i arbetet med hållbara persontransporter anordnade Naturvårdsverket en workshop tillsam- mans med Vägverket. Rubriken för dagens program var ”hur kan vi tillgodose vårt behov av rörlighet utan att det ger ökad miljöpåverkan”. På programmet fanns föreläsning och samtal om miljökommunikation, delaktighet, dialoger samt hållbart resande. En målsättning för dagen var också att samtliga deltagare skulle känna delaktighet i programmet för dagen.

Här gavs tillfälle för representanter från de tre kommuner som deltagit i projek- tet (Eskilstuna, Kalmar och Östersund) att berätta om sina erfarenheter. De utfrå- gades av seminariets moderator och övriga deltagare fick tillfälle att ställa frågor och lämna synpunkter.

Deltagarna visade stort engagemang och intresse för frågan om delaktighet och dialog med koppling till hållbara persontransporter. De poängterade vikten av fort- satt engagemang – från alla parter – i denna viktiga fråga.

4.1 Framgångsfaktorer för delaktighet

Förutom att utbyta erfarenheter från arbetet med att skapa delaktighet, var ett syfte med workshopen att lyfta fram och söka svar på frågan:

”Hur arbetar man på bästa sätt för att öka människors delaktighet i arbetet med hållbara persontransporter?”

Deltagarna delades in i grupper som tillsammans tog fram nyckelord för fram- gångsfaktorer för ökad delaktighet i arbetet med hållbara persontransporter. Under några rubriker nedan presenteras framgångsfaktorer som lyftes fram under work- shopen. Nyckelorden från grupparbetet redovisas i rutor med kursiv text. Flera av de nyckelord som presenteras skulle kunna tillhöra mer än en rubrik.

Syfte och målgrupp

Det är viktigt att definiera projektets syfte och därefter dess målgrupp för att kunna nå ut till de berörda. Det är lättare att få kontakt om man söker upp människor där de finns och viktigt att projektledningen lämnar utrymme för personer som vill

Tydliga mål - realistiska mål, begränsa och konkretisera, vänd dig till berörda, anpassa dialog efter målgrupp, sök upp dem, personliga kontakter, möt folk där de är, hitta fora.

medverka och är öppen för synpunkter och förslag. Berörda aktörers deltagande är centralt och för att möjliggöra delaktighet är det viktigt att visa sin partner respekt!

Skapa intresse för samverkan

Ta reda på vad som intresserar och lockar den målgrupp som har identifierats. Häl- sa, tid, pengar och trygghet är några frågor som många är intresserade av.

Feedback

Det är viktigt att direkt visa på hur nya kunskaper kan tillämpas. Utan denna direk- ta koppling riskerar man att den nya kunskapen inte leder till handling eller att kunskapens innebörd förnekas. För att ändra beteende är det viktig att erbjuda möj- ligheten att ”pröva på”. Det är ofta första steget till varaktig förändring av beteen- de. Återkoppling är viktigt för alla inblandade parter. Det gäller medarrangörer, beslutsfattare och medborgare.

Ta dig tid – ta tillfället

Ta dig tid. Att våga satsa långsiktigt ger resultat. Visst tar det tid att förändra. Det tar tid att starta och genomföra processer med långsiktiga mål. Det tar tid att skapa delaktighet. Men det tar inte längre tid. Ta små steg i rätt riktning. Det är bättre att vara på rätt väg än att det går fort. Skala upp projektet när det finns utrymme för det.

Hitta fördelar, efterfrågan, engagemang, trevnad, skapa delak- tighet inte förankring, hot/uppmärksamhet, hot i närmiljön, lagstiftning, eget intresse kontra allmänt intresse, morötter – hälsa, tid, pengar, trygghet.

”Prova på” metoden, prova på aktiviteter, kort mellan hand- ling = kunskap/hur och varför, pilotprojekt – resultat, se resul- taten – återkoppling, respekt och bekräftelse.

Uppmärksamhet

* Werner Brög, Socialdata, Tyskland, Arbetar med ”Nöjdkundundersökningar” för kollektivtrafikföretag – ökad effektivitet via mer efterfrågeorienterade metoder.

** Projekt som genomförs i Lund med bl.a. individuell marknadsföring.

Gör sammanhanget synligt. Uppmärksamhet gör det lättare att skapa delaktighet. Massmedia kan skapa både positiv och negativ uppmärksamhet.

Organisation, mandat och kompetens

Om ansvaret för förändringar och projekten läggs inom den ordinarie organisatio- nen och integreras i den ordinarie verksamheten så ökar förutsättningarna för var- aktiga systemförändringar. Förankra på hemmaplan och skapa en gemensam pro- blemsyn. Finns det en organisation som kan ta tillvara delaktigheten går det lättare. Ett brett deltagande skapar legitimitet och underlättar förankring.

Att genomföra resultat från dialoger mm

Se helheten och sätt in den pågående processen i ett större sammanhang. Förankra politiskt. Hur resultat från projektet ska tas omhand bör vara klart när projektet startar liksom att det finns resurser för detta.

Hur får vi fram behoven?

Ta ett större grepp och jobba med konkreta frågor. Ifrågasätt behovet och om vi gör rätt saker. Ofta så skyndar man förbi den fas i planeringen där dialogen kan använ- das för att få fram de berördas behov eller så kanske någon expert får i uppdrag att uttrycka detta. Det är också vanligt att den dialogen eller behovsanalys som genomförs (med medborgarmedverkan) handlar mera om att ta fram förslag på lösningar än om behov. Men lösningar är oftast det som experterna är experter på. Så kanske är det dags att fundera på ombytta roller, d.v.s. att de berörda ges bättre

Behovsundersök och marknadsför samtidigt (t.ex. Brög* och Smart trafikant**), proffsig kommunikation, nyckelpersoner – ambassadörer.

Använd befintliga strukturer, makt/politik, samverka, gemen- sam hållning, gemensam problemsyn, förbered egen organisa- tion, förankring på hemmaplan, mandat, integrera hållbara aspekter i ”ordinarie” verksamhet och organisation, kompetens utifrån höjer status, alternativa drivmedel - ett samlat grepp.

Resurser till fortsättning, ansvar för prioriteringar.

möjlighet att uttrycka sina behov och att experterna koncentrerar sig på lösningar- na. Självklart ska detta genomföras med bibehållen och öppen dialog.

Related documents