• No results found

Zhodnocení ekonomického dopadu na podnik v pĜípadČ zamČstnávání cizincĤ . 54

Podle interních údajĤ spoleþnosti má Jablotron Alarms, a.s. dobré zkušenosti se zamČstnáváním cizincĤ. Firma má se zamČstnáním jednoho cizince spojené náklady pĜibližnČ ve výši 5 500 Kþ. Tato þástka je stanovena odhadem, jelikož výši výdajĤ ovlivĖuje Ĝada faktorĤ, kterými je napĜ. skuteþnost, zda má cizinec povinnost nostrifikovat své doklady, kolik dokumentĤ si musí nechat pĜeložit. Tabulka 9 zobrazuje, na co je tato þástka použita:

Tab. 9: Náklady na získání zamČstnání jednoho cizince u spoleþnosti Jablotron v Kþ

OvČĜení kopie dokladĤ (diplom, oddací listy, ….) 500

ÚĜední pĜeložení dokladu do þeského jazyka 1 000

Nostrifikace 1 000

Kolek podání žádosti 500

Kolek vyzvednutí žádosti 2 500

Celkem 5 500

Zdroj: vlastní zpracování – interní zdroje spoleþnosti Jablotron Alarms, a.s.

Veškeré þinnosti uvedené v tabulce 9 platí spoleþnost za cizince dobrovolnČ. Je možné, že u jiných firem si tyto výlohy musí hradit sám migrant. Jablotron se snaží cizincĤm jejich pĜíchod ulehþit, z tohoto dĤvodu je vČtšina poplatkĤ hrazena ze strany zamČstnavatele.

ZároveĖ jim mĤže poskytnout firemní byty, což jistČ pro cizince není vĤbec špatné, pĜedevším první mČsíce po pĜestČhování do ýR. TČmto zamČstnancĤm firma rovnČž pomáhá se co nejrychleji etablovat do þeské spoleþnosti, a to jak do pracovní, tak i spoleþenské sféry. CizincĤm zajišĢuje jazykové kurzy, ale také jim prostĜednictvím personálního oddČlení pomáhá obstarat nejdĤležitČjší záležitosti. Jedná se napĜ. o vyĜízení registrace u lékaĜe þi návštČvy úĜadĤ.

Jablotron Alarms, a.s. pĜistupuje k zamČstnávání cizincĤ ve chvíli, kdy potĜebuje vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, kterou mu ÚP nedokázal poskytnout. ZároveĖ takto získá odborníky na rĤzné odbytové trhy. Je samozĜejmČ jednodušší obchodovat napĜ. s Brazílií, pokud zamČstnává Brazilce, který zná nejlépe svou mateĜskou zem, její obchodní specifika i legislativu, perfektnČ ovládá svĤj mateĜský jazyk. Na základČ tohoto principu spoleþnost využívá v zahraniþí služby distributorĤ a jejich prostĜednictvím prodává zboží v ostatních zemích.

Za nevýhodu na celém procesu zamČstnávání cizincĤ považuje firma administrativní a þasovou nároþnost. ZamČstnání jednoho cizince mĤže trvat až pĤl roku. Jablotron vyĜizuje Ĝadu administrativních þinností v dobČ, kdy migrant ještČ není na území ýR.

V loĖském roce napĜ. nastala situace, kdy spoleþnost vyĜizovala veškerá nutná povolení pro zamČstnání Taiwanky. BČhem zajišĢování zamČstnanecké karty se þasovČ protáhl proces nostrifikace. Po jejím úspČšném udČlení však spoleþnost obdržela vyjádĜení cizinky, že již do ýR nepĜijede, jelikož se jí podaĜilo najít práci v domovské zemi. Problémem celé této situace nebyl jen þas a energie vynaložená personálním oddČlením, ale i zajištČní nového zamČstnance, se kterým se v podstatČ témČĜ pĤl roku poþítalo. Na druhou stranu se samozĜejmČ nelze divit, že cizinka upĜednostnila možnost zĤstat se svou rodinou v mateĜské zemi.

5.11 PricewaterhouseCoopers – síĢ poradenských spoleþností

Skuteþnost, že zamČstnávání cizincĤ není vždy úplnČ jednoduchou záležitostí, dokládá i možnost využití agentury, která poskytuje firmám poradenství ohlednČ zamČstnávání cizincĤ. Tuto službu provádí PricewaterhouseCoopers (dále jen „PwC“) – mezinárodní síĢ poradenských spoleþností. Svým klientĤm pomáha PwC vytvoĜit hodnoty, o které usilují.

Spoleþnost je tvoĜena sítí firem s více než 195 tisíci lidmi ve 157 zemích svČta. V ýeské republice vznikla v roce 1998 celosvČtovou fúzí dvou spoleþností: Coopers & Lybrand a Price Waterhouse. ObČ tyto spoleþnosti vstoupily na þeský trh v roce 1990, od tohoto roku pĤsobí v ýR a zamČstnávají více než 600 pracovníkĤ (PwC, © 2014–2015).

Legislativa v oblasti zamČstnávání cizincĤ se velmi þasto mČní. DĤležité zmČny jsou oznamovány cizincĤm na webových stránkách MV ýR. Je pochopitelné, že v pĜípadČ, kdy spoleþnost zamČstná po delší dobČ cizince nebo se rozhodne tuto þinnost využít poprvé, ovČĜí si informace, zda postupuje správným zpĤsobem. Agentura nabízí služby týmu odborníkĤ na poradenství v oblasti legalizace pobytu cizincĤ v ýR. Zahraniþním pracovníkĤm a jejich rodinným pĜíslušníkĤm pomĤže spoleþnost splnit jejich povinnosti vĤþi imigraþním úĜadĤm vþetnČ vyĜízení agendy pĜed zahájením a i po ukonþení pracovního pobytu. Mezi nabídku služeb dále patĜí napĜ. zajištČní vyššího ovČĜení dokumentĤ (apostila, superlegalizace), registrace zahraniþních vozĤ v ýR, ohlašování zmČn na MV ýR (pas, adresa, rodinný stav), zajištČní zamČstnanecké i modré karty (PwC,

© 2010–2015).

6 Postup zamČstnávání cizincĤ v ýeské republice

Cizinci, kteĜí pĜijíždČjí do ýR za prací, pĤsobí na trhu práce buć jako zamČstnavatelé, þímž pomáhají vytváĜet nové pracovní pĜíležitosti, nebo jako zamČstnanci. V pĜípadČ, že v ýR založí firmu a tím vytvoĜí pracovní místa, mohou jim být poskytnuty urþité podnikatelské výhody, napĜ. daĖové úlevy. V okamžiku, kdy vstupují na trh práce jako zamČstnanci, jsou pĜijímáni buć jako odborníci, o které je v zemi zájem, což je právČ pĜípad spoleþnosti Jablotron Alarms, a.s., nebo naopak obsadí na þeském pracovní trhu takové pozice, o které ýeši nejeví zájem a nejsou pro nČ atraktivní (Huková, 2010).

Podmínky vstupu cizince na území našeho státu upravuje pobytový zákon. ZamČstnávání cizincĤ v ýR se primárnČ Ĝídí zákonem o zamČstnanosti. Jelikož je diplomová práce zamČĜena na vybraný podnik, kterým je Jablotron Alarms, a.s., bude v této práci Ĝešena problematika zamČstnávání cizincĤ tuzemským zamČstnavatelem v ýR. PracovnČprávní vztahy mezi cizincem a zamČstnavatelem se Ĝídí zejména zákoníkem práce a pĜedpisy, které s ním souvisí, jak je tomu i u zamČstnancĤ – obþanĤ ýR. Zákoník práce ale v tČchto situacích umožĖuje pracovnČprávní vztahy mezi zamČstnancem a zamČstnavatelem upravit odlišnČ podle právních pĜedpisĤ o mezinárodním právu soukromém. Oblast zamČstnávání pracovníkĤ ze zahraniþí Ĝeší celá þtvrtá þást zákona o zamČstnanosti. Upravuje informaþní povinnost zamČstnavatele pĜi zamČstnávání pracovníkĤ ze zahraniþí, povolení k zamČstnání cizince, evidenci obþanĤ EU. Hlavním kritériem je, zda migrant musí mít pro výkon práce povolení k zamČstnání, þi nikoli. K tomu, aby získal zmínČné povolení, jsou nutné kroky jak na stranČ zamČstnavatele, tak i na stranČ cizince (Dohnalová, 2012).

Related documents