Växjö laddar för elbilar

Full text

(1)

2010-04-23 13:46 CEST

Växjö laddar för elbilar

Idag invigde kommunlaråd Gunnar Elm Växjös första laddstation på McDonald’s Norremark

Idag invigdes den första av sex planerade laddstationer för elbilar i Växjö.

Premiärstolpen placeras vid McDonald’s Norremark och är ett resultat av ett samarbete mellan Växjö kommun, Växjö Energi, Bixia och McDonald’s.

Satsningen på laddinfrastruktur och elbilar är en del i kommunens arbete för att stimulera utvecklingen av framtidens fordon. Kommunens bolag har redan planerat för elbilar i sin verksamhet och har förhandsbokat 40 bilar från

Mitsubishi.

– Växjös första laddstation är ett bra exempel på hur ett gott samarbete mellan näringsliv och kommun leder till att vi snabbt kunnat gå från ord till handling, Satsningen på elbilar och laddinfrastruktur kommer stimulera och underlätta utvecklingen av miljöfordon här i Europas grönaste stad, säger Gunnar Elm, Kommunalråd i Växjö.

Den nya laddstationen på McDonald’s Norremark är den första av sex laddstationer i Växjö, de övriga sätts upp vid fastigheten Portvakten, CityGross, Maxi, Stortorget och på Växjö Energi. Den nya laddstationen i Växjö är samtidigt en del i McDonald’s nationella test av laddinfrastruktur för kompletteringsladdning, sedan tidigare finns en laddstation i Lindvreten utanför Stockholm.

–Vi är mycket stolta över att Växjö har valt oss som samarbetspartner för att bygga ut laddinfrastrukturen för elbilar i kommunen. Ett bra exempel på när företag och kommun tillsammans kan driva grön utveckling som kommer Växjöborna till nytta, säger Tomas Johansson, som äger och driver

(2)

McDonald’s Norremark.

Den 23-24 april arrangerar Växjö Energi, Bixia, Växjö kommun och

McDonald’s en miljöhelg på Norremark med en mängd aktiviteter. Under fredagen och lördagen är det elfordonsutställning där Växjöborna kan kika närmare på elfordon. På plats finns bland annat följande elfordon: Mitsubishi iMiev, Fiat 500, Hybricon konverterad Toyota Prius till laddhybrid , Think, Tesla, elcyklar från Lifebike och elmopeder från Zet.

Stort intresse för elbilar i Sverige

Tre av fyra svenskar är intresserade av att köpa en elbil, men intresset sjunker väsentligt om det inte finns en utbredd infrastruktur för laddning. Det visar en undersökning som Kairos Future har genomfört på uppdrag av svenska elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag, Elforsk, som är delaktiga i Växjö-satsningen.

Undersökningen visar också att svensken i genomsnitt åker fyra mil per dag.

Med dagens teknik finns möjlighet för både normalladdning (1-fas) och mellansnabb laddning (3-fas) på McDonald’s. En kompletterande laddning med 3-fas under en timme ger en körsträcka på knappt 5 mil. Det är företaget Tally Key som tillverkar laddstationerna som nu kommer till Växjö. Initialt kommer laddningen vara kostnadsfri under testperioden som sträcker sig fram till 2011.

För mer information, kontakta:

Magnus Erikssson, Växjö Energi (Veab), 0470-775188,

magnus.eriksson@veab.seTomas Johansson, franchisetagare McDonald’s Växjö, 070-354 86 03,

tomas.vaxjo.johansson@se.mcd.com

Vi samarbetar kring laddstationen vid Norremark i Växjö Växjö kommun

(3)

Växjö kommun har utnämnts till ”Europas grönaste stad” av BBC för sitt framgångsrika klimatarbete. Det är en lång historia av miljöarbete som under 2000-talet lett till att Växjö har placerat sig på världskartan. Växjö har fått flera stora internationella miljöutmärkelser och har av utropats till "Europas grönaste stad" för långtgående klimatmål samt det långsiktiga och

framgångsrika klimatarbetet.

För mer information kontakta Thomas Karlsson, thomas@vaxjokommun.se Växjö Energi AB

Växjö Energi AB (Veab) är ett företag som är helägt av Växjö kommun.

Kärnverksamheten utgörs av produktion och distribution av el och fjärrvärme, energitjänster samt IT- kommunikation till totalt 29 000 kunder. Idag är luften i Växjö en av Europas renaste vilket Växjö Energi har stor del i. Den tekniska utvecklingen och att vi använder biobränsle bidrar till att vi har en produktion som till över 95 procent är fri från fossilt bränsle.

För mer information kontakta Magnus Eriksson, magnus.eriksson@veab.se Bixia

Bixia är ett el- och telefonibolag med kunder över hela Sverige. Genom Bixia kan många små elbolag fortsätta att verka på sin hemort och ge personlig service så att våra kunder kan göra smarta, upplysta val. Bixia är ett av de bolag som köper in mest el från småskaliga elproducenter och mellan 2007 och 2008 ökade bolagets inköp av närproducerad förnybar el med nära 30 procent. Alla våra privatkunder är med och bidrar till mer närproducerad el.

Det betyder el som produceras i Sverige från förnybara källor såsom sol- och vindkraft, biomassa och småskalig vattenkraft.

För mer information kontakta Anna Drotz, anna.drotz@bixia.se McDonald’s

McDonald’s jobbar aktivt med miljöarbetet sedan många år tillbaka.

Satsningen på laddinfrastruktur för elbilar syftar till att bidra till en utveckling mot grönare resor. Att bidra till hållbar utveckling genom

(4)

den använda frityroljan till naturbiodiesel som används i de egna

transportbilarna. Redan i början på 90-talet introducerades källsortering på restaurangerna. Sedan 2007 serveras enbart ekologiskt odlat, kravmärkt kaffe från gårdar certifierade av Rainforest Alliance. Ekologisk mjölk har funnits sedan 1995 och ingår såväl i kaffe latten som i Nya Happy Meal enligt tallriksmodellen. McDonald’s har även valt förnybar el, märkt Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens kriterier.

För mer information kontakta Tomas Johansson,

tomas.vaxjo.johansson@se.mcd.com, eller Petra Dahlman, CSR-ansvarig McDonald ́s, petra.dahlman@se.mcd.com

Växjö Energi AB (VEAB) är ett expansivt företag som ägs av Växjö kommun och som satsar på miljön och

teknikutvecklingen. Kärnverksamheten utgörs av produktion och distribution av el och fjärrvärme samt IT-kommunikation till våra kunder. Växjö Energi är delägare i elhandelsföretaget Bixia.

Kontaktpersoner

Erik Tellgren Presskontakt VD

erik.tellgren@veab.se 0470-77 51 01

Julia Ahlrot Presskontakt

Chef strategi och omvärldsrelationer julia.ahlrot@veab.se

0470-77 51 35

(5)

Mats Bildh Presskontakt

Affärsområdeschef Wexnet mats.bildh@wexnet.se 0470-77 52 03

Rolf Hunt Presskontakt

Affärsområdeschef Kraft och värme/Marknadschef rolf.hunt@veab.se

0470-775150

Figur

Updating...

Relaterade ämnen :