Information från Karlskrona skogsbruksområde/ronneby verksamhetsområde

Full text

(1)

Information från Karlskrona skogsbruksområde/Ronneby verksamhetsområde

2019-12 SBO-NYTT

Hot och möjligheter i skogen

Äntligen regn, trots att det inneburit ett kompakt novembermörker så har vi alla förstått värdet av tillräckligt med vatten de senaste två åren.

2019 har inneburit mycket arbete med lokal närings- politik, det började i april med ett möte med länsstyrelsen för att försöka få dom att förstå vikten av att bekämpa granbarkborrarna i naturreservatet Södra Flymen. Vi har inte lyckats få några insatser gjorda förutom feromon- fällor, så nu jobbar vi för att de närmsta grannarna måste få ekonomisk ersättning för sina stora barkborreskador.

Vi har på plats träffat ordföranden i miljö och jordbruks- utskottet Kristina Yngve, för att ge henne en bild av vad staten kan ställa till med utan hänsyn till grannfastigheter.

Under hösten har vi också agerat för att Karlskrona kommun ska förstå att man måste kunna kombinera ett aktivt och lönsamt skogsbruk, även när man upprättar skyddsföreskrifter längs Lyckebyån.

Skogen är en viktig del om vi ska lösa klimatproblemen, därför var det positivt att läsa om att Södra är en partner vid byggandet av 50 lägenheter i nya trähus på Kihlströms kaj. Detta är ett uppslag för studiebesök, för att se resultatet

av vad Södras investeringar i fabriken för korslimmat trä kan möjliggöra.

Många av oss skogsägare har ägnat mycket tid i skogen med att leta barkborrar, vi har lyckats ganska väl men faran är långt ifrån över. Har du tid över och behöver skaka ner julmaten så ta gärna med familjen på nya skogsrundor för att leta efter sena angrepp som kanske missats.

Efter nyår så rivstartar vi med vår traditionella skogsbrukarfest på Eringsboda Brunn den 18 januari där vi äter, dansar och umgås, hoppas att vi ses där!

Till sist vill jag uppmana alla som missade höstens ägardialog, har ni åsikter och idéer, ta gärna kontakt med någon av oss förtroendevalda så kanske det kan göra Södra till en ännu bättre förening.

Med detta vill jag tacka er alla för ett aktivt ägande i Södra under 2019 och önskar en riktigt god jul och ett gott nytt år.

Jörgen Johansson, ordförande Karlskrona skogsbruksområde

(2)

... OCH FRÅN

VERKSAMHETSOMRÅDET

Målgest

Trots en något vikande marknad och ett dunkelt höstmörker ska vi vara ganska belåtna. Vi har nu avverkat det allra mesta av våra barkborre- träd och det har gått lite bättre än förväntat. Det känns väldigt bra så ett stort tack för just din insats! Vi fortsätter arbetet med att avveckla de bestånd som löper störst risk för nya angrepp.Denna prioritering gör att vissa kontrakt får vänta lite länge och vissa avverkas något snabbare, Men över tid blir vi alla vinnare om vi kan bekämpa granbarkborren i tid.

Det viktigaste för skogsgårdens lönsamhet och samtidigt kan hjälpa till att begränsa skador, är att vara aktiv och göra rätt åtgärd i rätt tid genom hela omloppstiden. Rätt trädslag för ståndorten, röjning ger vitala och friska bestånd, gallringen i rätt tid ger högre virkeskvalitet, stabilare bestånd samt tidigare slutavverkning med bättre ekonomi som följd.

En kollega till mig skrev följande:

Att ha en mogen granskog nu och vänta med att avverka är som att spela rysk roulette med två kulor i magasinet där den ena är barkborrar och den andra storm. Sannolikhe- ten är förvisso störst att det klarar sig men risken är stor att det går åt pipan på vägen.

Med dessa rader uppmanar jag er att gå ut i er skog, titta efter angrepp, jobba förebyggande med olika åt- gärder och ge skogen den omvårdnad den är värd. När du gjort detta hoppas jag din målgest är klar, för då är det dags att utföra den.

Vi på Ronneby verksamhets- område vill tacka er alla för det gångna året och önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Daniel Bengtsson, områdeschef Ronneby verksamhetsområde FRÅN FÖRTROENDERÅDET

Vackra kransar

Tisdagen den 26 november var det dags för kransbindningskurs. Vi blev full grupp med deltagare från Norrköping som längst. Vi går igenom olika gransorter – den blå blågranen, den mjuka douglasen och raka motsatsen stickiga sitka med flera. Ljudnivån går ner och kreativiteten går nästan att ta på när deltagarna sätter sekatören i det fina nobilisriset. Ett stort TACK till Cecilia Rooth för allt arbete du lägger ner för att ge deltagarna de bästa förutsättningarna för så vackra kransar!

Kvällen därpå samlades ett gäng på cirka 80 personer i Sibbamåla som fick en ordentlig genomgång av Biometria och det nya prima och sekundaklassningen av massaved. Smörgåstårtan som åtnjöts kom från förskolan i Skrävle och vi åt just så som det anstår skogsfolk och ÄNDÅ blev det över så portionerna var väl tilltagna. Därefter bjöds det på en genomgång på hur läget ser ut för våra hjortdjur i skogarna. Balansen mellan mat och viltstammar är inte i våg men med mindre viltstammar en tid medan vi planterar bättre ståndortsanpassat, röjer klokare och nyttjar till exempel kraftledningsgator smartare kan vi öka upp stammarna i framtiden utan problem.

Slutligen fick vi en dragning om vår förenings situation och de lokala förut- sättningarna. Det kommer in allt mindre barkborreanmält virke. Maskinerna är igång och jobbar ner de rotstående lagren. Vi hoppas att kurvan vänder på barkborreskador nästa år!

Med hopp om öppna marker!

Maria Åkesson, vice ordförande Karlskrona skogsbruksområde

(3)

Ny skogsinspektor i Karlshamns kommun

Hej på er! Det ska bli ett stort nöje att återigen få jobba som inspektor i Karlshamns kommun. Det har gått några år sen sist och jag känner mig enormt laddad för att komma igång och träffa er skogsägare. Vissa av er har känner jag sen tidigare och andra kommer bli nya bekantskaper.

Mitt mål är att vara en god rådgivare i alla skogliga frågor med inriktning på långsiktig lönsamhet på era fastigheter. Efter jag lämnade södra 2011 har jag jobbat på Mellanskog, Ödens Skogstjänster och en kort sejour på Skogsstyrelsen. Jag bor med min sambo på en liten gård strax söder om Urshult. Vi har ett par hästar, några får och några hektar skog att sköta om.

Det känns jättekul att var tillbaka på Södra. Vi hörs och syns!

Andreas Persson, skogsinspektor Ronneby verksamhetsområde

Tack för mig

Hej, det är dags att sammanfatta min tid på Södra och när jag tänker tillbaka så minns jag främst många trevliga möten med er medlemmar och ett bra samarbete med entreprenörer och kollegor. Dålig bärighet, barkborrar och vindfällen väljer jag att glömma… Jag började i Nättraby och Listerby och efter ett par år bytte jag område till Karlshamn där jag sedan har varit fram tills nu. Men efter 8 år på Södra så väljer jag att tacka för mig och gå vidare mot nya utmaningar. Efter årets slut så börjar jag jobba på Interagro Skog och kommer där jobba med produkter för att minska skadorna av rotticka, snytbagge och klövvilt.

Vi ses säkert på någon skogsdag eller så vet ni nu vad ni får tag på mig.

Skogliga hälsningar Johan Rosenquist

Mellan fur och gran

Jag vill tacka alla skogsägare som jag mött under mina år på Södra Skog här i Blekinge. Det är mötena och kontakterna med er som har skänkt mej glädje under arbetsdagarna. Flera roliga och dråpliga episoder från alla dessa år, men de blir för långdragna att få plats med i denna text. Min hustru och jag kommer att bo på gården i Tararp förhoppningsvis några år till, så vi kanske ses några gånger till på skogsdagar eller i andra sammanhang.

Tack än en gång för dessa år!

Anders Svantesson, planläggare

Aktuellt från skogen

Vi går nu in i den mest intensiva perioden när det gäller flisning av ert förnyelsebara skogsbränsle, när dagarna blir kallare och kallare jobbas det för fullt bland våra flisningsentreprenörer. Under året har Br. Johanssons maskintjänst AB bildat ett nytt bolag Johanssons Åkeri &

Maskin AB där Hans Johansson med sönerna Viktor och Jonatan står som är ägare. Ronneby verksamhetsområde ligger bra till med leverans av flis till värmeverken så i år kan våra flisningsentreprenörer ta ett efterlängtad jul- och nyårsuppehåll.

Er skogsflis behövs och värmer många hem i Blekinge!

Annelie Jonsson, skogsvårdsledare Ronneby verksamhetsområde

(4)

KOMMANDE AKTIVITETER

Lägg till e-post och mobilnummer!

Har vi rätt kontaktuppgifter till dig? Framöver kommer vi att skicka mer information via mejl och sms – det är därför viktigt att du upp- daterar dina uppgifter så att vi kan nå dig med inbjudningar till aktiviteter, skogsdagar, studieresor med mera.

Om dina uppgifter saknas eller behöver uppdateras – logga in på Min skogsgård på sodra.com. Det går också bra att ringa till Södras medlemsservice, telefon 0470-891 00 och meddela dina kontaktuppgifter.

Skogsbrukarfest

Hjärtligt välkomna till vår traditionella skogsbrukarfest på Eringsboda Brunn lördagen den 18 januari 2020!

• Vi öppnar dörrarna klockan 18.30 för mingel.

Middag klockan 19.00.

• Sedan dansar vi fram till 01.00, med paus för kaffe och tårta.

• För dansmusiken svarar denna kväll Olofsson & Wernersson med Angelica.

Pris: 300 kronor per person.

Anmälan senast 13 januari till:

Magnus Svensson

telefon 070-932 60 92 eller via magnus.pernilshoka@gmail.com Tomas Algfors

telefon 070-601 08 50 eller via tomas@algfors.se

Alla är välkomna så bjud gärna med alla dina ”skogskompisar”!

Butikskväll

Välkomna till Södras butikskväll hos Sundahls maskinaffär i Karlskrona.

• Förmånliga erbjudanden under kvällen.

• Tema säkerhet och röjning.

• Södras representanter finns på plats under kvällen.

• Vi bjuder på fika.

När:

Onsdagen den 5 februari klockan 17.00–20.00.

Ingen anmälan behövs.

Kom när det passar dig, drop in under kvällen.

(5)

Aktivitetsplan för 2020

Hjärtligt välkommen till våra aktiviteter under året!

Aktivitet Datum Tid Plats Anmälan

Skogsbrukarfest 18 januari 18.30–01.00 Eringsboda Brunn Ja

Butikskväll 5 februari 17.00–20.00 Sundahls maskinaffär Nej

Årsmöte mars

Skogskvällar våren

Ungdomsaktivitet augusti

Storskogsdag september

Studieresa hösten

Höstmöte november

Anmälan

Anmälan görs till Södras medlemsservice, via e-post medlemsservice@sodra.com eller telefon 0470-891 00.

Vi vill gärna få in anmälan senast fem dagar innan aktiviteten äger rum för att kunna planera på bästa möjliga sätt.

Frågor

Har du frågor är du välkommen att kontakta

Jörgen Johansson, ordförande i Karlskrona skogsbruksområde,

JANUAR I F

EBRUA RI M

ARS

OKTOBER NOVEMBER DECEMBER SEP

TEM BER

APRIL

(6)

GRANBARKBORREN ÄR ETT STORT HOT MOT SKOGEN!

Riskkartan hjälper dig att hitta angripna träd på din fastighet

Risken finns att din fastighet har fått nya angrepp av granbark- borre under sensommaren och i så fall finns det fortfarande mycket insekter kvar i träden. Om vi avverkar och transporterar ut de angripna träden under vintern minskar risken för angrepp nästa år. Dessutom kan virkesvärdet räddas.

ANVÄND RISKKARTAN FÖR ATT HITTA SKADADE OMRÅDEN Det kan vara svårt att veta var du som skogsägare i första hand ska leta efter granbarkborreskador. Södra har därför tagit fram en riskkarta* över din fastighet. Med kartan över riskområdena kan du styra dina steg i rätt riktning för att hitta angripna träd. Ju varmare/rödare färg på riskkartan, desto större risk är det att det finns angripen skog. Den röda färgen betyder inte att du nödvändigtvis har skador i din skog, men risken är större i dessa områden och du bör därför kontrollera dem på plats.

Här hittar du riskkartan

• På Södras webb sodra.com under Min skogsgård (när du är inloggad).

• I mobilappen Skogsägare (hämtas via App Store eller Google Play).

Information om hur du hittar angrepp och använder appen i inventerings- arbetet hittar du på nästa sida.

Läs mer om hur Södra jobbar mot granbarkborren på:

INVENTERA SÅ HÄR:

1. Gå ut så fort som möjligt och inventera din skog.

• Använd riskkartan (se info nedan) för att identifiera områden där risken för angrepp är störst.

2. Om du hittar skador:

• Markera skadorna på riskkartan i appen Skogsägare eller på webben.

• Markera också skadade träd med sprayfärg eller snitselband.

• Kontakta din skogsinspektor – för leveransvirkeskontrakt.

– om du behöver hjälp med avverkning.

• Avverka de skadade träden så fort som möjligt.

Om du ännu inte har inventerat din skog i jakten på granbarkborren är det nu hög tid. Leta upp och se till att de angripna träden avverkas och kommer bort från skogen nu i höst och vinter!

* Södras riskkarta bygger på flera olika datakällor och hjälper oss att identifiera områden som har större risk att vara drabbade av granbarkborreangrepp.

NU MÅSTE VI JOBBA TILLSAMMANS

FÖR ATT STOPPA GRANBARKBORREN!

(7)

Så här använder du appen Skogsägare för att registrera granbarkborreangrepp

SÅ HÄR GÖR DU STEG FÖR STEG 1. Ladda ner appen Skogsägare.

2. För att riskkartan ska visas väljer du lagret Barkborrerisk.

3. Leta efter angripna träd enligt sök och plock.

4. Märk ut skadade träd med sprejfärg eller snitselband.

5. Markera skadade träd i appen Skogsägare. I kartfunktionen trycker du på ”+” nere till höger och väljer ”Insektsskada”.

Fyll i antal skadade träd, huvudsakligt trädslag och skogstyp.

4c

SÅ HÄR HITTAR DU ANGREPP AV GRANBARKBORRE

Du hittar granbarkborreangripna träd genom att identifiera:

• Träd med bruna barr.

• Träd som tappat barr och där mycket gröna barr ligger på marken.

• Träd med helt gröna barr men vars bark har börjat lossna högt upp på stammen, ibland på grund av hackspettsangrepp.

Läs mer i broschyren

Sök och plock som du hittar på:

sodra.com/granbarkborre

1 5a 5b

4

2 5c

VI UPPMANAR I FÖRSTA HAND TILL SJÄLVVERKSAMHET Tänk på att du behöver ett leveransvirkeskontrakt. Samverka gärna med dina grannar. Är du inte självverksam eller har omfattande skador

3

(8)

Avsändare: Södra, 351 89 Växjö

Kontakta oss när det gäller ditt skogsbruk

RONNEBY VERKSAMHETSOMRÅDE, VERKSTADSVÄGEN 1, 372 52 KALLINGE

Daniel Bengtsson (1) områdeschef 010-471 60 90 daniel.bengtsson@sodra.com Henrik Mollgård (2) produktionsledare 010-471 60 91 henrik.mollgard@sodra.com Annelie Jonsson (3) skogsvårdsledare 010-471 60 92 annelie.jonsson@sodra.com Veronica Norberg (4) skogsinspektor 010-471 60 94 veronica.norberg@sodra.com Per Bertland (5) skogsinspektor 010-471 60 95 per.bertland@sodra.com Inge Eriksson (6) skogsinspektor 010-471 60 96 inge.eriksson@sodra.com Louise Magnusson (7) skogsinspektor 010-471 60 97 louise.magnusson@sodra.com Martin Petersson (8) skogsinspektor 010-471 60 98 martin.petersson@sodra.com Håkan Andersson (9) skogsförvaltare/skogsinspektor 010-471 61 00 hakan.a.andersson@sodra.com Andreas Persson (10) skogsinspektor 010-471 61 02 andreas.persson@sodra.com Daniel Lindersjö (11) skogsinspektor 010-471 61 03 daniel.lindersjo@sodra.com Förtroenderådet

Jörgen Johansson ordförande 070-867 15 20 jorgen.johansson@karlskrona.se Maria Åkesson vice ordförande 0455-61 98 50 maria@tornakralandskapsvard.se Medlemsservice

Telefontid vardagar 8.00-12.00 och 13.00-16.00 0470-891 00 medlemsservice@sodra.com

11. 5.

8.

6.

1. 2. 3. 9.

7.

4.

10.

Figur

Updating...

Referenser

Updating...

Relaterade ämnen :