15 - Det är mitt liv - säsong 2

Full text

(1)

FRÅGOR, TIPS, ORGANISATIONER OCH LÄNKAR

Här nedan följer material som passar och fungerar till samtliga 15 avsnitt i serien.

Diskussionsfrågor:

1. Prata om filmen. Vad handlade den om? Vad väckte den för känslor?

2. Om du varit personen i filmen, hur hade du reagerat? Vad hade du gjort? Diskutera!

3. Filmen tar upp ett eller flera speciella ämnen. Det är dags att göra research och ta reda på mer! Redovisa på valfritt sätt (muntlig diskussion, uppsats, webbsajt etc).

Behöver du få råd eller hjälp, här är några tips!

Beroende på situation kan du först prata med en kompis, dina föräldrar, någon nära vuxen, en lärare på skolan, ungdomsledare eller fritidsledare som du litar på. Du kan också vända dig till skolkuratorn eller skolsystern.

Organisationer:

http://www.umo.se – ungdomsmottagning på nätet.

http://www.bup.nu – Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Hitta din närmaste BUP-mottagning.

http://www.bris.se – BRIS. BRIS-hjälptelefon: 116 111.

http://www.socialstyrelsen.se – här hittar du information om dina rättigheter. Socialstyrelsens barnhandläggare. Telefonnummer: 020-120 06 06.

http://www.rb.se – Rädda Barnens hemsida.

www.rfsl.se – RFSL:s hemsida.

http://www.boj.se/ – Brottsofferjourernas Riksförbund.

www.polisen.se – Polisen. Ring 112 vid akuta ärenden och 114 14 vid övriga ärenden.

Speltid: 155 min. Varje film är mellan 4 - 9 min.

Från: 13 år Ämne: Samlevnad Originaltitel:

15 - Det är mitt liv Produktion: ©SVT, 2012 Svensk version: ©Filmo, 2012 Ansvarig utgivare:

Bertil Sandberg Filmnr: 7232

Filmer från din verklighet

Här är filmer som handlar om din och dina kompisars verklighet.

Filmerna bygger på era berättelser, men det är aldrig den som skrivit berättelsen som är med i filmen utan alla roller spelas av skådespelare.

De 15 filmerna är uppdelade efter dessa ämnen:

Familj Jag Mobbning

Må dåligt

Efter varje avsnitt hittar du ”Proffsen svarar ”- En kurator, psykolog, ungdomsledare eller en fritidsledare ger råd och svar på frågor om bland annat relationer, psykologisk ohälsa, mobbning och våld i hemmet.

RusSex & kärlek Våld Vänskap

15 - Det är mitt liv - säsong 2

(2)

www.hjalplinjen.se – Nationella hjälplinjen erbjuder stöd för människor i svåra livssituationer. Telnummer:

020 - 22 00 60.

http://rkuf.se/saker-vi-gor/stark-ungas-sjalvkansla/

jourhavande-kompis/ – kontakta jourhavande kompis m.jourhavandekompis.se – chatta med jourhavande kompis.

Röda Korsets ungdomsförbunds telefon- och chattjour.

Telnummer: 020-222 444.

Röda Korsets telefonjour. Telefonnummer: 0771 - 900 800.

Övriga länkar:

http://ungdomar.se/ - ungdomssajt med forum för alla slags frågor

www.alkohollinjen.se – Alkohollinjen. Telefonnummer:

020-84 44 48.

http://www.svt.se/15/ - mer om serien, samt möjligheter att skriva till proffs och panel http://sorg.forum24.se/sorg-post-2.html - om sorgearbete

http://www.fonus.se/vetamera/sorg/sorg-och- sorgearbete/ - mer om sorgearbete

http://www.1177.se/Kalmar-lan/Tema/Liv-och-halsa/

Kriser/Sorg/?ar=True - Landstinget om sorg http://www.stadsmissionen.se/ - Stockholms stadsmission

http://www.stadsmissionen.se/Socialverksamhet/

Barnochunga/Unga-Station/Enter/ - verksamhet mot unga hemlösa

http://www.stockholmshemlosa.se/ - hemsida om hemlöshet i Sthlm med tips på organisationer http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/ – alla ungdomsmottagningar i Sverige.

http://www.mariaungdom.nu/ – Maria Ungdom.

http://www.brottsrummet.se/sv/ungdomar-och-brott – fakta om brott för ungdomar

http://www.tjejjouren.se/ – Sveriges alla tjejjourer www.google.se – Användbar sökmotor

http://www.thefactlab.com/ – hitta, sammanställ och bearbeta samhällsfakta

www.wikipedia.se – Bra nätencyklopedi www.filmo.se – Filmos hemsida

IG-BARN Längd: ca 7 min Ämne: Jag

Cilla tycker att hon är dum i huvudet. Hur mycket hon än pluggar så går det inte bra i skolan. Det blir bara IG efter IG. Det som att allt det alla andra fattar inte vill gå in i hennes huvud. Hon skäms och ljuger för sin omgivning om sina skolresultat och hon känner att hon är ett hopplöst fall.

Alla barn i Sverige har rätt till utbildning genom grundskolan och vidare upp i åldrarna. För äldre barn finns betyg, som är ett intyg eller ett omdöme; ofta är graderat enligt en viss skala. Skolbetygen i Sverige är idag A-F, där A är mycket bra medan F är underkänt.

Det finns många som är både för och emot betyg - förespråkarna menar att betyg mäter kunskaperna och ökar studiemotivationen. Motståndarna menar bl.a. att det är ett trubbigt instrument att mäta kunskaper på och skapar osund konkurrens mellan barnen.

För någon som Cilla, som verkligen försöker plugga, blir det så klart svårt när inte resultaten motsvarar hennes ansträngningar Men det är viktigt att hon vänder sig till sin mentor så att hon får hjälp att utreda varför det är så svårt för henne att koncentrera och lära sig. Det finns hjälp att få.

FÅR INTE UPP DEN Längd: ca 6 min Ämne: Sex & kärlek

Christoffer är tillsammans med en skitsnygg tjej som han verkligen gillar. Men det är en grej som han inte vet hur han ska förklara för henne. Eller för den skull prata med sina kompisar om. När de ska ha sex så får han inte upp den. Och nu är han rädd att förlora sin tjej p.g.a. detta.

De flesta har mycket funderingar kring sex. Vad som ska hända. När det ska hända. Hur man vill att det ska bli. Det man är orolig för. Det är också vanligt att man får prestationsångest inför sex, och då kan det “låsa sig”. För killar kan det handla om att man får erektionsproblem. Att ha erektionsproblem är vanligare än man kanske tror. Världen över lever miljontals män och deras partners med de här problemen. Problemen brukar beskrivas som en bristande förmåga att få erektion, eller behålla den tillräckligt länge för att ha en tillfredställande sexuell aktivitet. Problemen kan ibland vara tillfälliga och uppstå under en viss tid eller under vissa

förutsättningar. Är du stressad eller deprimerad kan till exempel det ha stor inverkan på sexlivet.

15 - Det är mitt liv - säsong 2

(3)

Att ha sex behöver dock inte alltid handla om slidsamlag. Det finns många som inte haft slidsamlag när de gått ut gymnasiet. Att ha sex kan handla om mycket annat också; petting, hångel, oralsex och onani.

Det finns en lag som säger att en person över 15 år inte får ha samlag, eller sex på något annat sätt, med någon som är under 15 år. Men i lagen står det också att man inte ska dömas om det är uppenbart att det inte handlat om något övergrepp.

KAN INTE SLUTA Längd: ca 6 min Ämne: Rus

Adam vet inte vad han ska göra. Han kan inte kontrollera sig. Han kan bara inte sluta snatta grejer.

Men det får honom att må dåligt och det känns som om det håller på att ta över hans liv.

Det är ganska vanligt att ungdomar någon enstaka gång begår ett brott. Vanligast är stöld från exempelvis skolan eller affärer. I Brå:s skolundersökning uppgav var tredje niondeklassare att de hade snattat något under det senaste året. Dagligvaror som är dyra eller lätt åtkomliga — som godis, kosmetika, rakprodukter och batterier — är bland de mest attraktiva varorna att stjäla, enligt branschorganisationen Svensk Handel.

Kriminalstatistiken visar att av alla 15-åringar i hela Sverige är det i genomsnitt 2,4 procent som varit misstänkta för stöldbrott under perioden 1996–2005.

De flesta ungdomar som begår brott gör det under en begränsad tid i åldern 13–17 år.

Snatteri är ett vanligt brott i Sverige, som kostar varje svensk 779 kronor om året i form av höjda butikspriser, enligt en ny rapport. År 2012 beräknades att det skulle stjälas varor för 6,4 miljarder kronor från svenska butiker. Snatteri är samma sak som stöld, men det kallas snatteri om det man stulit har ett mindre värde.

Var gränsen går för snatteri varierar, men det brukar handla om värden upp till 1 000 kronor. Det vanligaste straffet för snatteri är böter. Det innebär också att man blir bokförd i polisens belastningsregister. Där ligger belastningen registrerad under fem års tid. Det kan betyda att man har svårt att få vissa typer av arbeten, och kan medföra eventuell spärrtid innan man får ta körkort.

LIGGER RUNT Längd: ca 6 min Ämne: Sex & kärlek

Elina har aldrig haft några tjejkompisar. Det fortsatte vara så även när hon bytte skola i nian. Hon började vara med killarna. De är hennes kompisar. Kompisar

som hon ligger med. Men det känns som om hon har fastnat i någon slags roll och måste vara så nu, och det hatar hon.

De kan hänga ihop men inte behöver göra det. För en del hänger det alltid ihop – man vill inte ha sex om man inte samtidigt är kär. För andra är det inte alls viktigt.

Man tycker och känner olika i detta och inget är mer rätt än det andra. Det viktiga är att det känns rätt för en själv. Att som Elina spela en roll och göra det som hon tror förväntas av henne, istället för det som hon själv vill, leder till att hon mår dåligt. Det är viktigt att hon bara gör det som hon själv känner för.

Det finns studier som undersökt unga svenskars sexliv och funnit att tjejer har lika många sexuella kontakter som killar. Men sex betyder inte alltid kärlek. Så kallade

”knullkompisar” har visat sig vara vanligt. 44 % av ungdomarna har haft minst en sexuell kontakt utan kärlek och antalet som haft minst ett ”one night stand”

var ännu högre, hela 74 %.

Självkänsla är den självkännedom som handlar om uppfattningen man har om sig själv och den man är. Dålig självkänsla kan både vara att under- och överskatta sin person eller kapacitet, och behöver hållas isär från begreppet självförtroende som har med prestationer att göra. God självkänsla är att veta vad man faktiskt går för. Dålig självkänsla kan däremot leda till ett destruktivt beteende.

HEMMASITTAREN Längd: ca 7 min Ämne: Må dåligt

Leon har ett problem. Han kan inte gå till skolan. Även om det låter helt sjukt så kan han bara inte vara där.

Hur mycket han än försöker. Och även fast han bara är 15 år så känns det som om det redan är kört.

Skolplikt innebär en lagstadgad skyldighet för barn inom ett visst åldersintervall att delta i skolundervisning.

Skolk innebär ogiltig frånvaro. Om man ska prata om skolk i skolsammanhang har man gjort en ny satsning för att minska skolkandet. Numera kan eleven endast missa enstaka lektioner, ca 5 lektionstillfällen i månaden. Och istället för de olika varningarna tas eventuellt CSN-bidrag bort direkt.

Det är ganska vanligt att elever tröttnar på skolan i åttan-nian, men det är viktigt att Leon i filmen berättar om sina problem för sin mamma och lärare, och ber om hjälp så att han kan bryta sitt destruktiva beteende.

För ju längre man är borta från skolan, desto svårare är det att ta sig tillbaka. Det kan vara tufft till en början att

15 - Det är mitt liv - säsong 2

(4)

förändra detta, men ju mer man är i skolan desto lättare blir det att vara där.

MIN VÄN SÖRJER Längd: ca 6 min Ämne: Vänskap

Något hemskt händer. Hannes bästa kompis Benjamins mamma dör. Hannes vet inte hur han ska reagera. Vad han ska göra, vad han ska säga när hans väns sörjer. Det känns som om allt han gör blir fel och han är rädd att förlora sin kompis.

Sorg är de känslor och tankar som kan komma när man har varit med om något allvarligt som förändrar livet, som att förlora någon som stått en nära eller förlora något viktigt. Att sörja kan ta tid, men det hjälper en att komma vidare. Sorg är en naturlig del av livet. Att sörja hjälper en att bearbeta och acceptera det som har hänt.

Det gör man genom att låta känslor och tankar komma.

Så småningom blir smärtan i minnena svagare.

Det är viktigt att komma ihåg att alla sörjer olika. Sorg visar sig inte bara genom att man blir ledsen och gråter.

Ofta kan man också få svårt att koncentrera sig, blir arg och irriterad, växlar snabbt mellan att vara glad, ledsen och arg, blir jättetrött och känner sig helt slut, sover sämre på nätterna, tappar lusten att göra saker, får ont i kroppen och börjar äta mer eller mindre.

HEMLÖS

Längd: ca 7,5 min Ämne: Familj

Lina vill inte vara hemma för det är så jobbigt där. Hon sover över hos kompisar och går bara hem när hon måste. Men vad gör man när man inte kan gå hem mer eller när det känns som att kompisarna har tagit slut?

När man är 15 år och inte vet var man ska ta vägen och det känns som om ingen bryr sig?

Alkoholberoende är den vanligaste formen av beroende- och missbruksproblem i västvärlden. Det

finns olika behandlingsmetoder mot alkoholism. I Sverige beräknar man att över 300 000 personer är alkoholberoende och att mer än dubbelt så många har ett alkoholmissbruk. Alkoholproblem kan vara allt från lindriga till mycket svåra.

För unga kan alkoholproblem hos föräldrarna vara en anledning till att de flyttar hemifrån tidigt. Ibland finns det någon annan de kan bo hos, men ibland saknas det någon nära anhörig som kan hjälpa till och Socialtjänsten kanske inte känner till problemet. Då finns det risk att man hamnar på gatan. I Stockholm är fler än var tionde hemlös under 25 år. Men hur många unga vuxna som egentligen är hemlösa i Sverige går inte att veta. Den senaste nationella mätningen av antalet hemlösa i Sverige gjordes 2005. Då fanns 17 800 personer som saknade en fast bostad. Av dem var en fjärdedel under 29 år. Vissa kommuner för statistik men räkningarna görs på olika sätt och hemlöshet definieras olika. Ännu svårare är det att mäta antalet unga hemlösa, eftersom de inte är lika synliga i statistiken. Det kan finnas ett stort mörkertal av unga hemlösa, eftersom de ofta inte är lika synliga som andra. De söker inte heller hjälp hos organisationer som Frälsningsarmén eller Stadsmissionen i lika

stor utsträckning som andra. Men det är viktigt att söka hjälp, till exempel hos Socialtjänsten, eller hos skolsköterskan, eller hos någon vuxen som hon litar på.

I Sverige finns det lagar som ska hjälpa Lina att lösa sin situation.

MIN MAMMA ÄR OTROGEN Längd: ca 6 min

Ämne: Familj

En dag när Johanna på stan ser hon någonting som önskar att hon aldrig sett. Tätt ihopslingrade på ett café ser hon sin mamma, med en annan man. Och nu vet hon inte om hon ska berätta för sin pappa eller inte?

En otrohet är ofta en tydlig signal på att något i förhållandet är fel - men det innebär inte automatiskt att en relation måste avslutas. Många gånger översköljs partnern som drabbats av otroheten av känslor att hela framtiden raseras, men i de flesta fallen slutar det inte i skilsmässa.

De flesta relationsterapeuter vet att otroheten många gånger speglar andra problem i relationen: längtan efter vänskap, stöd, förståelse, respekt, uppmärksamhet och omtanke. Saker som bra relationer och äktenskap bör innehålla. Vid skilsmässor och längre relationer som avbryts uppger 80 % av män och kvinnor att de gått skilda vägar för att de vuxit ifrån varandra och förlorat

15 - Det är mitt liv - säsong 2

(5)

känslan av närhet, eller att de inte kände sig älskade eller uppskattade. Bara 20 - 27 % av paren säger att otrohet delvis gick att skylla på.

KÄR I MIN KOMPIS Längd: ca 6 min

Ämne: Sex & kärlek, vänskap

Oscar och Elsa är bästa vänner. Det har de varit länge.

Men Oscar har börjat känna något som han egentligen inte vill. Han tror att han är kär i Elsa.

Att vara kär är en av de bästa känslorna som finns.

Hormoner som feromoner och oxytocin spritter runt i kroppen. Man kan inte alltid tänka klart och känner ofta starka lyckokänslor. Men ibland kan förälskelse/att vara kär också vara en av de värsta känslorna. I Oscars fall är den en jobbig känsla - han vill inte vara kär i sin egna kompis, eftersom han är rädd att känslan inte är besvarad och att han ska förlora sin kompis om han säger något. Men man kan inte styra över sina känslor, just eftersom kroppens hormoner gör lite som de vill - och att helt plötsligt sluta känna något för någon går inte.

Hormonet oxcytocin är livsviktigt när det gäller att skapa relationer med människor; gemenskap, tillit, kärlek, omvårdnad- och sexuell upphetsning. Ju mer oxytocin desto mindre stress, depression och ångest.

Oxytocinet sätter man igång genom beröring. Det är kontakten som är viktig. Därför kan det i Oscars fall vara en lösning, om det nu inte blir han och Elsa, att under en period träffa henne mindre så att de kan hitta tillbaka till varandra som just kompisar.

DE HATAR HONOM Längd: ca 5 min Ämne: Mobbning

Killarna i Olles basketlag har spelat i hop i flera år och sammanhållningen i laget är hur bra som helst. Tills det börjar en ny kille. En kille som alla tycker är lite jobbig.

Så hela laget börjar frysa ut den nya killen och mobba honom. Och Olle vågar inte säga ifrån.

I FN:s konvention barnkonventionen står det bland annat att alla barn har samma rättigheter och lika värde, och att varje barn har rätt till social trygghet.

Mobbning innebär att en eller flera personer utsätts för organiserade trakasserier. Det kan handla om utfrysning, kränkningar, retningar eller våld. Mobbning är vanligt bland annat på skolor, och förekommer också inom idrottsverksamhet. En person som mobbar en annan kallas mobbare. Hot, trakasserier, diskriminering eller övergrepp är allvarliga brott oavsett om de sker i verkliga livet eller på internet. Skolan har ansvar för att se till att ingen utsätts för diskriminering, trakasserier eller någon form av kränkande behandling.

Även inom idrotten accepteras ingen form av sexuella trakasserier eller övergrepp. Ingen ska behöva känna sig kränkt, trakasserad eller mobbad. Det är den utsattes upplevelse som är avgörande, inte trakasserarens motiv.

All form av mobbing, trakasserier och övergrepp strider mot visionen ”Svensk Idrott - världens bästa” och idrottens fyra värdegrunder ”Glädje och gemenskap, Demokrati och delaktighet, Allas rätt att vara med och Rent spel”.

HAN VAR OTROGEN Längd: ca 6 min Ämne: Sex & kärlek

Ellen och Max har snart varit ihop ett år. En kväll är det fest men eftersom Ellen är sjuk stannar hon hemma.

Men mitt i natten får hon ett samtal från sin bästis som berättar att Max har varit otrogen. Nu har Ellen väldigt svårt att förlåta Max, trots att hon älskar honom.

Är det möjligt att förlåta otrohet och fortsätta ha ett förhållande med partnern? Det är egentligen upp till de inblandade att svara på den frågan. Man kan skilja på typen av otrohet - har det hänt en gång (t.ex. ett one-night-stand) eller pågått under en lång tid? Olika människor definierar också vad otrohet är olika - är det en kyss, hångel, petting, samlag? Otrohet tycks förekomma oavsett kultur, nationalitet och tidsepok.

För många kan själva otroheten gå att komma över, medan det däremot kan vara väldigt svårt att acceptera lögnen om den. Allt det man litat på i ett förhållande raseras.

Kanske är inte “förlåta” rätt ord, eftersom otrohet och lögner är ett så allvarligt brott mot tilliten. För många kan det gå att bearbeta, tala om, försöka förstå och bygga upp tilliten igen - men det tar tid. Att ens partner varit berusad vid tillfället kan ha bidragit till att minska hens hämningar, men det går inte enbart att skylla på

15 - Det är mitt liv - säsong 2

(6)

det. Otrohet kan också vara ett tecken på att det finns saker i förhållandet som kanske inte är så bra, och som de kan behöva prata om och jobba på.

SVIKA PAPPA Längd: ca 6,5 min Ämne: Familj

Jojjo hatar söndagar. Inte för att hon måste plugga eller att helgen är på väg att ta slut utan för att då måste hon hälsa på sin pappa. Sin pappa som sitter i fängelse. Hon älskar sin pappa men tycker att det är jobbigt att åka till honom jämt och inte få leva ett vanligt tonårsliv. Men om hon inte kommer dit så blir ju pappan ledsen.

Varje år är det ungefär 8 000 barn och ungdomar som har en förälder i fängelse. Barnen själva är helt oskyldiga men straffas ju också på sätt och vis när pappa eller mamma blir frånvarande en längre tid. Det kan bli minst lika svårt för den intagnes familj att ta sig igenom ett fängelsestraff. Hur man som barn upplever förälderns fängelsevistelse beror mycket på hur gammal man är och vilket förhållande man haft till sin förälder tidigare.

Det är viktigt för barnet att det vet att det har rätt att känna saknad, vara ledset och kanske argt, och att det då kan vara skönt att prata med någon, t ex mamma eller pappa, lärare eller annan vuxen. Det kan också vara en kompis, eller vem som helst som barnet har förtroende för. I vissa fall kan barn må så dåligt av den svåra situationen att de blir sjuka. Barnet kan till exempel få ont i magen, ont i huvudet, tappa matlusten eller få svårt att koncentrera sig i skolan. Då finns det hjälp att få av till exempel skolsköterskan eller en läkare.

JAG SKÄR MIG Längd: ca 6 min Ämne: Må dåligt

Vera har en hemlighet. En elak liten hemlighet. En hemlighet som hon gör vad som helst för att skydda.

Om någon skulle få veta skulle de bara tycka att hon var ett missfoster. Eller att hon bara vill ha uppmärksamhet.

Vera skär sig själv för att allt som känns ont i hennes liv känns lite bättre då. Men egentligen vill hon ju inte fortsätta att skada sig själv, utan vara som alla andra.

Självskadebeteende är ett självdestruktivt beteende som innebär att man avsiktligt utsätter sin kropp för skada, exempelvis genom att kräkas, skära eller bränna sig själv. Den som skadar sig själv gör det inte i syfte att begå självmord, utan beteendet fyller ett flertal vad personen upplever som positiva funktioner som

självbestraffning, förflyttning av smärta från sinnet till kroppen. Den som uppvisar detta beteende kan också säga sig uppleva en känsla av lugn efteråt.

Självskadebeteende är ett depressivt beteende och kan ha många orsaker, som ångest, men det behöver inte alltid ha en tydlig anledning. Vissa personer kan skada sig själva utan att själva hitta en synbar orsak.

Självskadebeteende är jämförbart med övriga missbruk.

Självskadaren planerar ofta inköp av större/vassare

tillhyggen, olika former av klädesplagg som döljer såren, bandage och liknande för att inte ”läcka” blod genom kläderna från färska sår. Ibland kan beteendet ha en tvångsmässig eller bestraffande sida, till exempel att hen måste skära ett visst antal snitt för att kompensera för en viss händelse.

ALLA ANDRA SUPER Längd: ca 7 min Ämne: Jag, vänskap

Becca är kanske inte den coolaste tjejen. Men hon trivs med det. Hon gillar att plugga och vara med sin bästis Klara. Inte supa och festa som de andra. Men plötsligt verkar just det vara vad Klara vill. Becca känner sig sviken av Klara, men samtidigt undrar hon vad det är för fel på henne som inte vill vara som alla andra?

Jämför man tonåringars alkoholvanor idag mot 1970-talet visar det att drickandet bland tonåringar var betydlig vanligare förr. 1977 drack 9/10 niondeklassare alkohol. Idag har drygt hälften av niondeklassarna druckit alkohol, vilket är en rekordlåg andel. Men forskning visar att de som dricker allra mest alkohol tycks dricka ännu större mängder nu än tidigare.

Var femte niondeklassare dricker en flaska vin eller motsvarande mängd alkohol vid minst ett tillfälle varje månad. Alkoholberoende är den vanligaste formen av beroende- och missbruksproblem i västvärlden. I Sverige beräknar man att över 300 000 personer är alkoholberoende och att mer än dubbelt så många har ett alkoholmissbruk.

15 - Det är mitt liv - säsong 2

(7)

En av de allvarligaste konsekvenserna är den ökade våldsrisken; våld och alkohol hänger ihop. Vid åtta av tio misshandelsfall finns alkohol med i bilden.

Berusade ungdomar löper ökad risk att drabbas av rån, brott, övergrepp och olyckor. Det är också vanligt med berusade tonåringar som haft sex utan att använda skydd, eller att de haft sex fast de egentligen inte ville.

Dricker man mycket kan man också få minnesluckor, och då vet man inte vad som hänt. Om man omhändertas på grund av berusning, till exempel av Maria Ungdom, så får socialtjänsten alltid information och föräldrarna informeras.

Det kan vara svårt att stå emot grupptryck och våga säga nej till alkohol, eller att stå upp inför andra och tala om att man inte tycker det är okej att supa när man är ung. Så här säger alkohollagen: Alkoholdrycker får inte säljas eller annars lämnas ut till den som inte har fyllt 20 år. Servering av alkoholdrycker får bara ske till den som har fyllt 18 år.

POLISANMÄLD!

Längd: ca 6 min Ämne: Våld

En dag kommer det en polisanmälan i brevlådan.

Chris har misshandlat en annan kille. Han befinner sig i en neråtgående spiral fylld av hot och våld som han inte kan ta sig ur, trots att denna livsstil nu börjar ge allvarliga konsekvenser för honom själv och andra.

Ett av polisens viktigaste uppdrag är att förhindra ungdomar från att begå brott. När polisen utreder ett brott där den misstänkte är under 18 år ska utredningen ske så snabbt som möjligt. Det är viktigt för att utredningen ska bli så bra som möjligt och för att kopplingen mellan brottet och straffet ska bli tydlig.

Det får ta högst sex veckor från att polisen underrättat en person under 18 år om misstanke tills dess att åklagaren beslutar om åtal ska väckas eller inte, om ett strafföreläggande ska utfärdas eller om ärendet ska läggas ned.

Ungdomsbrotten har legat på en stabil nivå under de senaste 30 åren. De vanligaste brotten bland ungdomar är snatteri och skadegörelse. Tonåren är den mest brottsintensiva perioden i livet. Både flickor och pojkar begår och utsätts för brott, men pojkar begår fler och grövre brott. Pojkar utsätts också oftare än flickor för våldsbrott. De flesta unga som begår brott gör det vid något enstaka tillfälle i åldern 13-17 år. Det finns en mindre grupp som begår många brott.

Ungdomars brottslighet är komplex och det finns inga enkla lösningar. Enligt forskningen behövs

brottsförebyggande insatser från många håll i samhället, som exempelvis skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. Det är polisens ansvar att informera socialtjänsten om ungdomar de bedömer löper risk att hamna i brottslighet, så att socialtjänsten kan ge dem och deras familjer det stöd och den hjälp som behövs.

Vill du ser mer?

Är du intresserad av fler filmer om sex, samlevnad och missbruk?

Besök www.filmo.se där du hittar hela vårt utbud av filmer till skolan.

Varje film presenteras med en trailer.

15 - Det är mitt liv - säsong 2

Figur

Updating...

Referenser

Updating...

Relaterade ämnen :