• No results found

5 2008

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2022

Share "5 2008"

Copied!
60
0
0

Loading.... (view fulltext now)

Full text

(1)

ÅRSREDOVISNING

2008

Accurate treatment in time

5

Var femte minut får någon mIN i Storbritannien en stroke

(2)

,

sid. 8

läs om Ortivus lösningar

Innehåll

1 Viktiga händelser 2 VD har ordet

5 Vision, affärsidé och strategier 6 Verksamhet - Utmaningar och lösningar 10 Produkter

12 medarbetare

13 Forskning och utveckling 14 Kvalitet och miljö 15 Bolagsstyrningsrapport 18 Ledning, styrelse och revisorer 20 Aktie- och ägarförhållanden 22 Förvaltningsberättelse 28 Finansiella rapporter, koncernen 32 Finansiella rapporter, moderbolaget 36 Noter

54 Revisionsberättelse 55 Femårsöversikt

56 Ordlista, definitioner och årsstämma

1985

Ortivus grundas för att utveckla, tillverka och marknads- föra ett unikt system för övervakning av patienter med ischemisk hjärtsjukdom – mIDA (myocardial Ischemia Dy- namic Analysis). Inledande utveckling sker i samarbete med Stiftelsen medicin & Teknik på Chalmers i Göteborg.

1987-1991

Kliniska prototyper av mIDA testas och utvärderas bland annat på Karolinska sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset.

1992

Den första kommersiella versionen av mIDA CoroNet lanseras på den svenska marknaden. Ett flertal kunder väljer detta system som får ett starkt fäste i Sverige.

1994

Ett OEm-avtal tecknas med Hewlett-Packard (senare Philips medical Systems) kring mIDA. Ortivus förvärvar Svenska Telemedicin System AB i Göteborg som utveck- lar och marknadsför olika telemedicinlösningar, bland annat mobimed.

1995

mobimed introduceras i full kommersiell skala på den svenska marknaden.

1997

Ortivus noteras på Stockholmsbörsens O-lista. Ortivus US bildas för att etablera verksamhet på den amerikan- ska marknaden.

1998

mobimed PWS-1000 lanseras, troligen världens första bärbara telemedicinterminal för pre-hospitalt bruk.

Ortivus UK bildas för marknadslansering av mobimed på den brittiska marknaden.

2000

Samarbete inleds med Cardiological Decision Support Uppsala AB (CARDES), som utvecklar ett besluts- stödssystem för riskbedömning av patienter med akut bröstsmärta.

2001

Det amerikanska bolaget Sweet Computer Services Inc.

i USA förvärvas, vilket ger Ortivus en stark marknads- position inom administrativa system för ambulans- sjukvård. Ett Windows baserat mobimed introduceras och som första företag i världen kan Ortivus presentera en medicinteknisk produkt med integrerad Bluetooth-

2002

Ortivus US, Inc. integreras med Sweet Computer Servi- ces, Inc. Den första installationen av uppföljningsverk- tyget mobimed Information System för ambulanser tas i full drift i Sverige. mobimed är nu etablerat i Sverige, Norge, Storbritannien och testas i USA.

2003

Det kanadensiska bolaget AVeL-TECH förvärvas. Detta gör att produktportföljen kompletteras med bland annat positionerings- och utalarmeringssystem för räddnings- tjänst. Ett nytt elektroniskt patientjournalsystem för ambulanser utvecklas och skall introduceras på utvalda marknader.

2004

AVeL-TECH’s produkter är integrerade med Sweet’s pro- dukter. Ortivus UK är djupt engagerade i upphandling- arna inför det nationella IT-programmet NPfIT. mobimed installationer är på väg att rullas ut i Italien och Spanien.

Samarbetsavtalet med Philips medical upphör. Piloten till ett nytt övervakningssystem för hjärtintensivavdel- ningar, CoroNet, installeras hos testkund i Sverige.

2005

Det ”nya” CoroNet lanseras i Sverige, vilket resulterar i beställningar från bland annat Sahlgrenska Universitets- sjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset. Drygt 100 norska ambulanser i en och samma region utrustas med mobimed. Ortivus nordamerikanska bolag stärker sin position inom Emergency Services. I maj förvärvas medos AG i Tyskland. Detta innebär såväl en breddning och en förstärkning av produkterbjudandet inom Healthcare IT, som en etablering på den viktiga tyska marknaden.

2006

Ortivus blir utvald leverantör till världens största IT-projekt inom sjukvård, NHS Connecting for Health i Storbritannien. Ortivus erhåller viktiga order för mobi- med i Italien och Kanada. En nyemission om drygt 170 mSEK genomförs.

2007

Strategiändringar och omstrukturering av den svenska verksamheten. Första ordern för mobimed i Spanien och Schweiz. CoroNet vinner ytterligare upphandlingar på hemmamarknaden.

2008

medos AG avyttras. Driftsättning av en referensinstalla- tion av mobimed i Neuss, Tyskland. Första kommersiella mobimed ordern i Tyskland. Första CoroNet affärerna i Tyskland och Italien. Samarbete inleds med Excense AB

Ortivus historia

Ortivus erbjuder unika lösningar genom att kombinera expertkunnande inom wireless, IT och det medicintekniska området med klinisk kompetens. Ortivus lösningar säkerställer att patienten får tillgång till rätt medicinsk behandling och kompetens omedelbart under hela vårdprocessen. Detta resulterar i bätt- re medicinskt utfall såväl som förbättrad effektivitet för hela vårdsystemet.

Ortivus är ett noterat bolag på NASDAQ OmX Stockholm Small Cap-lista, och etablerades 1985. Bolaget är baserat i Danderyd, Sverige. Ortivus har 100 anställda i Sverige, USA, Kanada och Storbritannien. mer än 2 600 ambulans- företag, 1 000 ambulanser och 500 vårdplatser på akutsjukhus är utrustade med Ortivus lösningar.

ORTIVUS

Accurate treatment

in time

(3)

åReT I kORTheT

• Årets försäljning uppgick till 83,1 (101,9) mSEK.

• Kostnaderna minskade med 19% genom besparingsprogram.

• En fokusering av strategin till prehospitala vårdkedjor och kardiovaskulär monitorering.

• Omstrukturering i USA och Tyskland.

• Västra Götalands Sjukvårdsregion beställer (Q1 2009) MobiMed för 110 ambulanser och mobimed blir svensk de facto standard.

• Inbrytning på den tyska marknaden med CoroNet och MobiMed.

Viktiga händelser

83,1

mSEK

Nettoomsättning under 2008

(4)

des under hösten. Sammantaget kunde rörelse- kostnaderna minskas med 19 procent jämfört med föregående år.

AvvecklA verksAmheter Beslut fattades om att avveckla vissa olönsamma projekt på den annars lönsamma nordamerikanska marknaden, där Ortivus har en betydande kundbas.

Dessutom fokuserades utveckling mot kärn- området – Emergency medical Services.

En ökad fokusering på lösningar inom prehos- pitala vårdkedjor och övervakning av patienter med kardiovaskulära sjukdomar genomfördes.

Försäljningen av det tyska bolaget medos, som tillverkade radiologiska informationssystem, är en konsekvens av detta.

Jag tillträdde som VD i augusti 2008. Jag kom till ett bolag med stor kompetens och ett unikt er- bjudande till kunderna, men med ett omedelbart behov av att åtgärda kostnadsstrukturen och att vidta ett antal strategiska åtgärder.

För att Ortivus ska kunna säkerställa en ledande position inom sitt marknadssegment krävdes hantering av kostnadsmassan, ett antal strategiska val och ökat fokus på service och support till befintliga kunder, och också en intensifiering av bearbetningen av potentiella kunder.

För 2008 minskade koncernens omsättning från 102 till 83 miljoner kronor beroende på försvagade intäkter och kurseffekter. Rörelsere- sultatet blev en förlust på -41.9 miljoner kronor.

Ett besparingsprogram inleddes och genomför-

strAtegiskA Affärer

Givet Ortivus finansiella läge är det prioriterat att vinna ett antal strategiska affärer på några utvalda marknader för att säkra en uthållig lönsamhet och marknadsposition

Den tysktalande marknaden med Tyskland, Schweiz och Österrike, är ett sådant prioriterat område. Det är länder med en stor avancerad och krävande sjukvårdssektor. Under hösten 2008 och första kvartalet 2009 har Ortivus gjort viktiga inbrytningar i Tyskland med såväl CoroNet som mobimed.

storbritAnnien

En annan prioriterad marknad är Storbritannien där Ortivus redan idag har en stark ställning genom att ha utrustat över 400 ambulanser VD hAR ORDeT

Ortivus i startgropen

mot en växande marknad

Ett besparingsprogram inleddes och genomfördes

under hösten. Sammantaget kunde rörelsekostnaderna minskas med 19 procent jämfört med föregående år.

Bästa aktieägare,

Vi kan se tillbaka på ett intensivt år. Ortivus har betydande utmaningar för att nå tillfredställande lön- samhet. men vi kan också notera en utveckling inom sjukvårdssektorn och en medvetenhet i samhället i stort, som leder till ökat behov av Ortivus lösningar.

(5)

med mobimed lösningar. I Storbritannien har det tagits nationella initiativ för samordning av IT-hanteringen inom sjukvården – Connecting for Health. Det torde innebära genomgripande förändringar och ökade affärsmöjligheter för Ortivus. Det har tidigare rapporterats om ett avbräck för Ortivus genom ett avslutat partner- samarbete, men vi ser nu en fortsatt intressant potential på den brittiska marknaden. men det är viktigt att komma ihåg att beslutsproces- serna inom sjukvårdssystemet är långsamma.

Vi ser en tydlig ökad medvetenhet bland politiker och ökade krav från patienter över hela världen att förbättra vårdutfallet, patientsäkerheten och den övergripande effektiviteten i sjukvårdssystemet

12 % 30000

i sverige drabbas cirka 30.000 människor

om året av stroke

i sverige lider cirka 12 procent av be- folkningen av hjärtkärlsjukdomar och de förorsakar hälften av alla dödsfall.

Fortsättning på nästa sida

(6)

En prioriterad affär var också upphandlingen av utrustning för 110 ambulanser i Västra Göta- lands sjukvårdsområde. De sökte en lösning för att säkerställa och tidigarelägga tillgång till vital patientinformation för överföring till specialist- kompetensen på regionens sjukhus redan under ambulanstransporten. Det gäller information som behövs för att fatta det precisa beslutet om nästa vårdåtgärd. Ortivus mobimed system valdes och avtalet med kunden undertecknades under första kvartalet 2009. Leveranserna ska inledas inom kort.

Förutom ett disciplinerat fokus på utvalda marknader och ett antal definierade upphand- lingar, har ett omfattande internt arbete genom- förts för att öka kvaliteten inom kundsupport. Vi har redan fått positiva kundreaktioner på vårt förändringsarbete.

nyA Affärsmodeller

Som ytterligare ett led mot lönsamhet och kundorientering har nya affärsmodeller börjat användas. De innebär bland annat att kunderna inte behöver investera i infrastruktur utan kan ta del av lösningarna genom kontinuerliga betalningar. Vidare kan kunderna sluta avtal om kontinuerlig uppdatering och service av mjukva- rulösningarna.

Ett viktigt inslag för att nå goda lönsamhets- nivåer är ett fortsatt arbete med effektiviteten såväl internt som i försäljningsledet. Ortivus har ett unikt erbjudande som är ett resultat

av bolagets utvecklingsarbete i mer än 20 år.

Ortivus styrka är kombinationen av medicintek- niskt kunnande, IT, wireless och den kliniska erfarenheten. Det är en inriktning som ger bolaget stora möjligheter att bli framgångsrikt, förutsatt att det pågående förändringsarbetet snabbt fortskrider.

Idag kan vi konstatera en stark strävan efter en bättre och effektivare sjukvård i många länder, och Ortivus marknad påverkas inte i lika stor utsträckning av den pågående finanskrisen som företag i andra branscher.

större sjukvårdsbehov

Vi ser en åldrande befolkning och stigande sjuk- vårdskostnader. Patienter med kardiovaskulära sjukdomar inklusive stroke, står för en växande del av sjukvårdskostnaderna. Kardiovaskulära sjukdomar och stroke utgör en patientgrupp som representerar de största kostnaderna för sjukvården.

moderna terapiformer, exempelvis PCI-be- handling, som initieras redan i det akuta skedet (den pre-hospitala fasen), förbättrar vårdutfallet och kan rädda många liv. Ortivus erbjudande fokuserar på dessa patientgrupper och möjliggör just att behandlingar, selektering och beslut om vård kan inledas redan i det akuta skedet.

Det leder till bättre vårdutfall och effektivitets vinster i hela vårdprocessen. Vi ser ökat krav på kontinuerlig dokumentation i hela vårdkedjan, inte minst genom utökade regler.

Idag kan vi konstatera en stark strävan efter en bättre och effektivare sjukvård i många länder, och Ortivus marknad påverkas inte i lika stor utsträckning av den pågående finanskrisen som före- tag i andra branscher.

Clinical Knowledge

IT MedTech

Wireless

Vi ser en tydlig ökad medvetenhet bland politiker och ökade krav från patienter över hela världen att förbättra vårdutfallet, patientsä- kerheten och den övergripande effektiviteten i sjukvårdssystemet.

Ortivus har ett unikt erbjudande att möta dessa behov i några av de mest kritiska delarna av vårdkedjan och inom några av de största patientgrupperna.

Vi ser ett fortsatt starkt intresse för Ortivus erbjudande men införsäljningsprocesserna är långa. Trots det krävande marknadsläget ser jag framtiden an med tillförsikt, Ortivus har ett väl positionerat och unikt erbjudande till kunder över hela världen med stor tillväxtpotential och nu är siktet inställt på ett positivt kassaflöde i fjärde kvartalet 2009.

Jan B Andersson VD Ortivus

Fortsättning från föregående sida

Accurate treatment

in time

VD hAR ORDeT

(7)

medicinsktekniskA krAv nu även på it-lösningAr

Ortivus har valt att utnyttja erfarenheten av att ta fram CE märkta medicintekniska produkter genom att även ta fram patientjournaler som uppfyller de strikta regulatoriska kraven. De nya krav som kommer inom EU är till för att öka pa- tientsäkerheten och Ortivus är väl förberedda.

sjukvården sAmArbetAr – ortivus är med

Utmaningen att bygga ihop vårdkedjor och införa effektivare arbetssätt är påbörjat på många sjukhus, ambulansorganisationer och landsting. Ortivus arbetar med att integrera befintliga system med Ortivus egna lösningar, i syfte att öka effektiviteten hos vårdgivarna.

VISION, AFFÄRSIDÉ OCh STRATeGIeR

Ortivus är ledande i att stödja vårdpersonal och räddnings- tjänst att fatta precist beslut så att de i sin tur kan hjälpa människor att få rätt vård, i rätt tid, på rätt plats.

kunnAnde och kundnyttA Ortivus erbjuder unika lösningar genom att kombinera expertkunnande inom wireless, IT och det medicintekniska området med klinisk kompetens. Ortivus lösningar säkerställer att pa- tienten får tillgång till rätt medicinsk behandling och kompetens omedelbart under hela vård- processen. Detta resulterar i bättre medicinskt utfall såväl som förbättrad effektivitet för hela vårdsystemet

fokus innebär utvAldA Arbets_

områden

Ortivus arbetar med att ta fram besluts- och dokumentationsstöd samt monitorering för ambulansverksamhet samt kardiovaskulär mo-

Ortivus väg framåt – våra strategiska val

Clinical Knowledge

IT MedTech

Wireless

Hemmet

Pre-hospital vård Kardiovaskulär övervakning

Primärvård

Sjukhus PCI Stroke

...

Trauma

Akut-mottagning

nitorering. Fokus är på telemetri och integrering av dessa lösningar med andra system.

Våra lösningar i Nordamerika är inriktade i huvudsak mot den prehospitala verksamheten Emergency medical Services, där det även ingår, lösningar för att stödja ambulansorganisationen att fakturera sina tjänster.

Affärsmodell för uthållighet Ortivus arbetar med modeller för service och support och modeller för mjukvaruuppgrade- ringar som ger kunden en framtidssäker lösning och Ortivus en säker intäkt.

(8)

Och dessutom

Hög kostnadsmedvetenhet hos alla intressenter

Fokus på förebyggande vård och vårdkedjor

Färre människor tillgängliga för att ge vård åt fler vård- behövande

Fokus på vårdkvalitet, patientsäkerhet och integritet

Hjärtproblem och Stroke – vanligare dödsorsak

Ett stigande behov av att ge vård över gränser – vi reser och flyttar mer och mer

Ökat behov av att integrera och samverka mellan olika intressenter

VeRkSAmheT

TrEnDEr

UTmAnIngAr LÖSnIngAr

Den globala hälsovården har en gigantisk ekonomisk utmaning

Antalet äldre ökar både i relativa och absoluta tal Antalet patienter med multipla sjukdomar ökar Antalet stroke-patienter ökar

Kostnaderna för vården ökar Vårdutfall

Patient-

säkerhet Effektivitet

VåRDUTFAll pATIeNTSÄkeRheT eFFekTIVITeT hur vårdens olika del-

processer länkas sam- man och hur de bästa och utprövade rutinerna ger patienten exakt den vård som behövs för ett snabbt tillfrisknande.

hur dessa kliniska vård- kedjor och de säkraste tekniska kommunika- tionslösningarna säkrar att patient får rätt och precis vård och en väl dokumenterad vård.

hur en rätt och precis vård med väl sam- mansvetsade kliniska och administrativa delprocesser ger bästa möjliga effekt av varje investerad krona.

läs mer om våra lösningar på www.ortivus.com

(9)

Sjukvården utvecklas genom medicinska framsteg varje år. Trots detta står sjukvården över hela världen inför stora ekonomiska begränsningar - en utmaning som ökar för varje dag.

Sjukvårdens stora utmaningar

här är någrA Av de dominerAnde trendernA

• Vi har en ökad befolkningstillväxt där genom- snittsåldern kontinuerligt ökar

• Kardiovaskulära sjukdomar inklusive stroke är vanligaste dödsorsaken i världen

• Antalet patienter med multipla sjukdomar ökar

• Kostnader för vården ökar

• En ökad kostnadsmedvetenhet bland alla intressenter

• Ökade krav från patienter på säkerhet, vård- kvalitet och integritet

• Fokus på effektiva vårdkedjor och integration av system

I ett framtidsscenario kan vi konstatera att be- folkningen kommer att drabbas av samma typer av sjukdomar som idag, men att patientantalet stiger eftersom befolkningen ökar, genomsnitts- åldern stiger och livslängden ökar.

Befolkningsstrukturen gör att allt färre måste bära kostnaderna för att vårda allt fler, vilket ställer sjukvårdssektorn runt om i världen, inför ett gigantiskt resursproblem.

effektivA processer

Effektiva processer som banar väg för att varje investering utnyttjas rätt och ger största möj- liga vårdutfall blir ett ultimativt krav.

Sammantaget kommer konsekvenserna av kardiovaskulära sjukdomar, som också inkluderar stroke-patienter, att ta allt större resurser i anspråk.

I västvärlden har redan idag, 2 procent av

befolkningen någon form av kronisk hjärtsvikt.

I dag är patienter som avlider i hjärtinfarkt en lika stor grupp som avlider i cancersjukdomar.

Inom området kardiovaskulära sjukdomar har vi också haft en utveckling av förändrade terapiformer. Snabba insatser i det akuta skedet, där bland annat tidiga insatser som så kallad ballongsprängning, PCI, har visat väsentligt förbättrat vårdutfall och liv har räddats.

En annan stor patientgrupp är stroke-patien- terna. Enbart i Sverige med drygt 9 miljoner invånare drabbas 30 000 personer per år av stroke. 6 000 avlider och 10 000 av de insjuk- nade blir vårdberoende i någon form. Samman- lagt kostar vården av stroke-patienter i Sverige 12 miljarder kronor per år.

Behandlingsproblematiken påminner i stor utsträckning om den för en hjärtsviktspatient.

Hela 80 procent av stroke-patienterna insjuk- nar pga. ischemisk stroke, dvs. infarkt. Snabb diagnos och snabb behandling är avgörande för bra vårdutfall. merparten av patienterna ska ha farmaka för proppupplösning, resterande 20 procent har insjuknat genom blödning och felaktig terapi får förödande resultat.

effektiv selektering

Effektiv selektering och systematisk bedöm- ning av patienterna i det akuta skedet blir en förutsättning för högkvalitativ vård och hög patientsäkerhet. Stora sjukvårdsresurser kan också sparas genom att patienten förs direkt till rätt vårdinstans och att vårdkedjan blir effektiv.

Användandet av IT och telekommunikation

ger betydande vinster i det akuta skedet för hela vårdkedjan från ambulans till sjukhus.

Detta är inte enbart relevant för hjärt- och stroke-patienter utan också tillämpbart på trauma-patienter.

Ekonomiska restriktioner i kombination med ökade möjligheter att ge bra behandling till allt större patientgrupper leder till nya och utökade insatser för att effektivisera vård processen.

Behandlingen av patienter med kardiovasku- lära symtom är naturligtvis i fokus.

Ett annat område är att hushålla med begrän- sade resurser för en växande sjukvårdssektor, är effektiva vårdinsatser redan i den prehospitala fasen.

Vi ser också en ökad strävan att förbättra patientsäkerheten. Det blir allt mera vedertaget runt om i världen, att praxis för vårdinsatser baseras på dokumenterade undersökningsre- sultat som genom regelverk blir ett krav. Den systematiska dokumentationen kan leda till en kontinuerlig utvärdering och förbättring av behandlingarna.

pAtientsäkerhet

Patientsäkerhet är i fokus hos vårdgivaren och denna ökade medvetenhet ställer också nya och utökade krav på dokumentering och journalhan- tering.

Sjukvårdens stora utmaningar kommer att ställa krav på ständig utveckling och förbättring för att nå bättre vårdutfall, ökad patientsä- kerhet och en ökad effektivitet i alla delar av vårdkedjan.

VeRkSAmheT

(10)

Hemmet

Pre-hospital vård Kardiovaskulär övervakning

Primärvård

Sjukhus PCI Stroke

...

Trauma

Akut-mottagning

Ortivus mobimed har lösningar för att länka den pre-hospitala vårdkedjan med den kliniska kompetensen på sjukhuset. Det är ett effektivt sätt att ge patienten tillgång till den samlade kliniska kompetensen redan i första kontakten med sjukvården, dvs. när patienten nås av ambulanspersonalen.

Beslutsstöd

Genom lösningar baserade på IT och trådlös kommunikation kan patientinformation och övervakningsdata kontinuerligt överföras från ambulansen till specialistkompetens inom relevanta vårdenheter. Det ger beslutsstöd för omedelbara vårdåtgärder, tidigare diagnos och möjlighet att förbereda patienten för nästa vårdinstans.

Tidig behandling

En snabb åtgärd är i många fall avgörande för akuta patienter.

Vårdutfall

Patient-

säkerhet Effektivitet

BäTTRE VÅRDUTFALL

• Ökad efterlevnad av riktlinjer och vårdpro- tokoll

• För ut sjukhusets resurser till patienten

• Kortar tiden för en precis diagnos

• Integrering med resten av vårdkedjan

PATIENTSäKERHET

• Förbättrad efterlevnad av legala krav

• Korrekt dokumentation som följer patienten

• Införande av bästa arbetssätt och riktlinjer

• Snabbt beslutsstöd

• Tillgång till klinisk kompetens och info då den behövs

ÖKAD EFFEKTIVITET

• Underlättar Införandet av diagnosstyrda vårdkedjor och snabba filer

• Möjliggör pre-hospital triagering och tidiga beslut

• Säkerställer behandling på den lämpli- gaste vårdnivån

Ortivus lösningar...

Sjukhusets specialister är uppkopplade till ambulansen, det gör det möjligt att dirigera patienten till rätt vårdenhet. Undersökningar i Storbritannien visar att akutmottagningen endast i 50 procent av fallen är rätt instans för patienter, som kommer dit. Det är tröttande för patienten att i onödan komma till akuten och det leder till omfattande resursslöseri.

loggboken

Ortivus monitorering och automatiska dokumen- tation av patienten redan från ambulansfärdens start säkerställer en säker dokumentation under vårdkedjan. Det är ett ökande krav både från patienter och nationella regelverk.

Ortivus mobimed lösning kan därigenom för- bättra vårdutfallet, öka patientsäkerheten och ge en ökat effektivitet i hela vårdkedjan.

Det blir också allt vanligare att rekommende- rade vårdåtgärder styrks med dokumentation.

Detta regleras i allt större utsträckning genom lagar och regler.

mOBImED GÖR AmBULANSEN OCH RESTEN AV VÅRDEN TILL ETT SAmmANSVETSAT TEAm

• Möjliggör tidig diagnos med hjälp av sjukhusets specialister

• Påbörja avancerad vård så tidigt som möjligt

• Kör patienten till den vårdgivare som är lämpligast

• Sparar tid genom att ta patient genom förut- bestämda vårdkedjor – Snabba filer för akuta fall

• Förbereder akuten och sparar tid

...ökar effektiviteten och förbättrar vårdutfallet

VeRkSAmheT

Pre-hospitalt

(11)

För att möta utmaningarna kring kardiologisk övervakning har Ortivus utvecklat ett unikt system, CoroNet. Genom att i samarbete med användare kombinera egen expertis inom kar- diologi med ledande teknologi har ett modernt och flexibelt system anpassat till moderna arbetsmetoder och krav utvecklats. Systemet innehåller såväl sängenheter och trådlösa patientenheter som centralövervakning, arbets- station och telemetri. Dessutom en speciell PCI-modul som stödjer operatören i samband med PCI-behandling.

hjärtinfarkt

I CoroNet ingår även Ortivus patenterade metod mIDA. Den beskriver den syrebrist, ischemi, som uppstår i hjärtat i samband med hjärtinfarkt el- ler kärlkramp. mIDA är en internationellt erkänd och vetenskapligt väl dokumenterad metod som idag används av hundratals sjukhus i olika länder.

Ergonomiska och användarvänliga produkter är ett måste inom sjukvården. misstag eller felaktigt underbyggda beslut kan få allvarliga konsekvenser. Coronet tar fasta på detta och har utformats för att underlätta vårdpersona- lens dagliga arbete och stödja dem att fatta snabba väl underbyggda beslut till exempel i samband med akut bröstsmärta.

lämna sängen

Kraven på mobilitet ökar ständigt, och gäller såväl ökad rörlighet och flexibilitet för patien- ten, som att relevant information ska vara tillgänglig där den kan vara till nytta. CoroNet

Vårdutfall

Patient-

säkerhet Effektivitet

FÖRBäTTRAT VÅRDUTFALL

• Full diagnostisk kvalitet vid såväl teleme- tri som sängplatsövervakning

• Avancerad analys av arytmier och ische- miska processer i hjärtat

• Komplett arkivering av mätdata och kli- niska fynd för uppföljning och bedömning

PATIENTSäKERHET

• Robust och säker dataöverföring baserad på Bluetooth-teknologi

• Avbrottsfri registrering även då patienten rör sig obundet på avdelningen

• Presentation av patientens position under den telemetriska övervakningen

ÖKAD EFFEKTIVITET

• Anpassar övervakningen till patientens behov – inte till utrustningens

• Flexibel hantering optimerar utnyttjandet av övervakningens modaliteter

• Obruten användning genom vårdkedjan förenklar och stöder processen är i huvudsak ett så kallat telemetriskt system

där mätdata registreras och överförs till den centrala övervakningen via en trådlös mätenhet som tillåter full rörlighet för patienten på avdel- ningen. Överföringen sker med högsta kvalitet och helt utan avbrott eller negativ påverkan på de överförda mätsignalerna. Lösningen är världsunik och baserad på en Bluetooth-teknik utvecklad av Ortivus.

med CoroNet kan patienten även förflyttas mellan avdelningar utan att informationsflödet bryts. Det går också att integrera Coronet med sjukhusets övriga informationssystem, och därmed öka tillgängligheten till relevant infor- mation. CoroNet kan också länkas samman med mobimed. Då säkerställs en obruten informa- tionskedja från den första patientkontakten i t.ex. hemmet. Sammantaget medverkar CoroNet till ökad patientsäkerhet, effektivare resursut- nyttjande samt förbättrat vårdutfall.

Bättre vård med hjärtjournalen

För att stödja processerna på den kardiologiska avdelningen samarbetar Ortivus med Excense kring den s.k. Hjärtjournalen, ett verksam- hets- eller produktionsstöd för det dagliga arbetet. Hjärtjournalen ligger som ett lager mellan sjukhusets övergripande elektroniska journalsystem och användaren, och samverkar med denna. Hjärtjournalen hjälper till att följa fastslagna protokoll och guidelines, underlättar informationsutbyte med andra specialiteter, samt underlättar rapportering såväl internt som externt till exempel till Riks-HIA. Resultatet blir ökad patientsäkerhet, effektivare resursutnytt- jande samt förbättrat vårdutfall.

Ortivus aktiviteter i Nordamerika, dvs.

USA och Canada är koncentrerade till två delar av marknaden för emergency Servi- ces. Dessa två segment är ambulanstjäns- ten, dvs. emergency medical Services (emS) och polis med brandförsvar, dvs.

police & Fire.

Försäljningen domineras helt av ambulans- sidan och erbjudanden som Billing, ePCR och CAD/AVL.

Läs mer på www.ortivusna.com

Ökade krav på effektivitet liknande de vi ser i Europa ställer allt högre krav på samverkan inom de olika ambulansorganisationerna, men också med övriga ”blåljusverksamheter” som polis etc. Detta tillsammans med samordnings-

krav federalt och nationellt gör att lösningar som stödjer rapportering och dokumentation mellan organisationer har allt större genom- slag. Ortivus med över två decenniers erfaren- het är väl positionerade för framtiden.

Ambulanssjukvården är en marknad karak- teriserad av många mindre ambulansföretag i privat eller kommunal regi. Uppdragsgivare är sjukhus eller vanligare försäkringsbolag.

Båda företagsformerna köper ofta tjänsten att fakturera. även polis och brandförsvar drivs av krav på kostnadssänkningar och söker på samma sätt förbättrad effektivitet.

Ortivus North America är i och med sin stora kundbas, erfarenhet och erbjudande väl rustat att möta 2009.

www.ortivusna.com

Nordamerika

brev till obAmA

Den 4 januari 2009 skriver representanter för National EmS management Association i USA ett väl formulerat brev till President Barack Obama och Hälso- och sjuk- vårdsministern. Några exempel;

VeRkSAmheT

På sjukhuset

Att introducera pre-hospital diagnos av livshotande hjärtattacker minskar tiden till en PCI (ballongspräng- ning i dagligt tal) och ger en signifikant lägre dödlighet och skador”

...där staten påvisat att den kommunala ambulanssjuk- vården arbetar samman med privatmottagningar har antalet ambulanstransporter till akutsjukhuset minskat med 40%”

Läs mer på www.ortivus.com under Knowledge Centre

(12)

pRODUkTeR

Produktportfölj för livräddning

CoroNet mobimed

mobimed

mobimed är den mest kompletta eHealth lös- ningen för pre-hospital sjukvård på marknaden.

mobimed stödjer kliniskt och operationellt arbete, länkar samman kliniska vårdkedjor, samt bidrar till kvalitetssäkring, processutveckling, verksamhetsuppföljning och utveckling.

mobimed binder ihop den pre-hospitala verksamheten med sjukhusets och möjliggör för organisationerna att arbeta tillsammans som ett team.

mobimed är en kraftfull plattform för att bygga dedicerade pre-hospitala vårdkedjor för till exempel akut bröstsmärta och stroke.

mobimed är den rätta IT-plattformen för att hantera införandet av arbetsmodeller som pre- hospital triage, treat & leave och treat & refer.

mobimed är moduluppbyggt, flexibelt, skalbart, konfigurerbart och integrerbart.

mobimed ger nytta till alla intressenter. Ger bättre vårdutfall, ökad patientsäkerhet och effektivitet.

mobimed innehåller komponenter för:

• Beslutsstöd (telemedicin, realtids informa- tionsdelning, checklistor, riktlinjer, ”chat” etc.)

• Övervakning av vitaldata

• Dokumentation

• Kommunikation

• Integration med andra system såväl i fordo- net som på systemnivå

• Statistik, utvärdering och uppföljning (opera- tionell och klinisk)

mobimed som en tjänst

Ortivus kan också erbjuda mobimed som en tjänst. med den här modellen kan kunden:

• Undvika investeringar i infrastruktur

• Enkelt utöka en installation i antal och funk- tion

• Säkra en hög kvalitet på tjänsten

• Alltid ha tillgång till de senaste versionerna

Software Assurance

Som ett komplement till den traditionella licensförsäljningen erbjuder Ortivus sina kunder Software Assurance. Detta innebär att kunden på prenumerationsbasis automatiskt får tillgång till alla nya versioner och funktioner. Det är ett attraktivt sätt att få uppgraderingar till en verksamhetskritisk lösning och därmed blir det en integrerad del i verksamheten. Att etablera en relation genom Software Assurance är ett ömsesidigt åtagande som bygger på förtroende och en gemensam syn på framtida utveckling.

CoroNet

CoroNet raderar ut gränsen mellan traditionell sängövervakning och telemetri; en patient kan lämna sjukhussängen och röra sig fritt på av- delningen med bibehållen säkerhet och kvalitet i övervakningen. Det unika trådlösa konceptet baserat på Bluetooth® möter även i övrigt behoven och kraven av ökad flexibilitet i den moderna hjärtsjukvården.

CoroNet raderar också ut gränserna mellan olika övervakningstillfällen genom hela be- handlingskedjan. En enhetlig sammanhängande databas kan skapas från och med övervak-

ningen i ambulansen (mobimed), via den första utvärderingen vid ankomsten till sjukhuset och eventuella PCI förfarandet, till övervakningen på vårdavdelningen och efterföljande rehabilitering.

CoroNet - största fördelarna är:

• Utvecklat för att möta behoven inom modern kvalificerad hjärtsjukvård

• Flexibilitet för patienten och vårdgivaren

• Ingen gräns mellan sängplatsövervakning och telemetri

• Unik egenutvecklad telemetrilösning; robust och säker med höga prestanda

Hjärtjournalen

Hjärtjournalen i samarbete med Excense är en IT-lösning som stödjer den dagliga verksamhe- ten, samt säkerställer kvaliteten och följsam- heten till fastställda rutiner och protokoll, på den kardiologiska avdelningen. Den underlät- tar informationsutbytet mellan kliniker och avdelningar involverade i vårdprocessen och är kardiologiavdelningens produktionssystem.

Genom att använda Hjärtjournalen får Kardio- logiavdelningen:

• En enhetlig patientdokumentation och för- enklad rapportering

• Ökad följsamhet till fastställda vårdplaner och protokoll

• Ökad kunskap kring den enskilda patientens behandling

• Kraftigt förbättrade möjligheter till uppfölj- ning och verksamhetsutveckling

• Automatisk generering av underlag till kvali- tetsregister

Accurate treatment

in time

(13)

Sweet-Billing Sweet-CAD Sweet-Field Data Sweet-Online Billing AVeL-CAD

AVL mobiCAD Excense Heart Record System Excense Decision Support Healthcare

Läs mer om mobimed, CoroNet och våra andra produkter på www.ortivus.com

pRODUkTeR

EDS-H

EDS-H är en integrerad del i Hjärtjournalen men också en fristående produkt. Den kan användas tillsammans med exempelvis journalsystem för att kontinuerligt övervaka förekomsten av fördefinierade kombinationer av information.

När ett villkor uppfylls genereras automatiskt ett meddelande vilket kan presenteras i en godtycklig applikation eller enbart lagras för senare analys.

Övriga Produkter

Emergency medical Services och Public Safety (Ortivus North America).

Sweet-CAD och AVel-CAD

Sweet-CAD är en svars- och utalarmeringslös- ning, ett så kallat CAD-system (Computer Aided Dispatching) speciellt utformad för krävande användare inom EmS-sektorn (Emergency medical Service). Lösningen hanterar såväl akuta uppdrag som planerade transporter och har optimerats för att reducera responstid. För Public Safety erbjuds en motsvarande lösning AVeL-CAD anpassad till denna användargrupps specifika behov.

exempel på egenskaper är:

• Hot-key functionality; ”drag & drop” utalarme- ring, larm för tidskritiska insatstider m. m.

• Kartcentrerat (map-centric); real-tidsspårning av fordon, automatisk ”geo-coding”, visning av landmärken, resurser m. m.

• Erbjuder ett flertal gränsnitt till andra system

Sweet-AVl och AVel-Base

Sweet-AVL är en så kallad AVL-lösning (Auto- matic Vehicle Location) som möjliggör för en EmS operatör att på en digital karta följa sin fordonsflotta via GPS information från fordonet.

AVeL-Base är en motsvarande lösning för Public Safety.

mobiCAD for emS och AVel-mobiCAD mobiCAD är den mobila motsvarigheten till Sweet-CAD och AVeL-CAD. Applikationen samverkar med dessa system och körs på en mobil dator i fordonet. Produkten innehåller funktioner som:

• hantering av textmeddelanden

• realtids lokal AVL

• statushantering

• gränssnitt till GPS-utrustning

Fusion epCR

Fusion ePCR är en ny mjukvaruprodukt för han- tering av ambulansverksamhetens dokumenta- tionsbehov. Den har utformats med flexibilitet, säkerhet och användarvänlighet som huvudmål, och utmärks av:

• Pekskärmsnavigering

• Möjlighet att addera bilder och dokument

• Konfigurerbart utseende

• Inbyggd beslutstödslogik

• Kundanpassning av dokument

• Krypterad patientdatabas

• Samverkan med Sweet-Billing

Sweet-Billing

Sweet-Billing är den marknadsledande program- varan för EmS-sektorns fakturahantering i USA.

Produkten används av mer än 2 600 operatörer och innehåller alla de funktioner som krävs

för en effektiv hantering av fakturor mot t.ex.

medicare och medicaid.

Sweet-Billing möjliggör generering av elek- troniska eller tryckta fakturor. Det finns också ett omfattande bibliotek av rapporter som kan automatgenereras med hjälp av en inbyggd

”Schedular”. Lösningen uppfyller höga krav avse- ende integritet kring larm och patient data.

Genom tjänsten Sweet-Online Billing kan kunder ges tillgång till Sweet-Billing som en service via Internet.

(14)

meDARBeTARe

Vi arbetar med hjärna och hjärta

Fem nyckelord ska prägla det dagliga arbetet på Ortivus:

uppmuntrAn Hos oss råder en öppen, rak och ärlig kommunikation där alla uppmuntrar varandra. Individen lyfts fram och de enskilda arbetsinsatserna uppmärksammas.

AnsvAr Alla medarbetare tar ansvar för såväl sitt eget som arbetskamraternas arbete. Den som ser möjligheter eller svårigheter kommuni- cerar sina iakttagelser.

delAktighet Samarbete och kommunikation inom företaget är avgörande för ett effektivt och framgångsrikt företag. Stor vikt läggs vid att skapa laganda och vi-känsla.

engAgemAng Ortivus verksamhet bidrar till att rädda liv och öka människors livskvalitet.

Stoltheten över detta skapar ett engagemang, vilket i sin tur gör att vi trivs och har roligt på vår arbetsplats.

Affärsmässighet Ortivus lever av att göra affärer. Våra medarbetare skapar förtroende och respekt hos våra kunder.

USA och Kanada, 64%

Norden, 33%

Övriga Europa, 3%

GEOGRAFISK FÖRDELNING, MEDARBETARE

Utveckling och produktion, 41%

Ekonomi och administration, 19%

Försäljning och marknadsföring, 40%

FÖRDELNING PER FUNKTION, MEDARBETARE Ortivus har under 24 år byggt upp ett förtro-

ende hos en stor internationell kundkrets med hjälp av att kombinera expertkunnande inom wireless, IT och det medicintekniska området med klinisk kompetens.

medarbetarna har hög utbildningsnivå, gedi- gen erfarenhet och en kundorienterad attityd.

Ortivus är ett internationellt företag: 64 procent av koncernens medarbetare finns i USA och Kanada, 33 procent i Norden och 3 procent i övriga Europa.

I koncernen är 40 procent av medarbetarna kvinnor och 60 procent är män.

De internationella satsningarna ställer ökade krav på medarbetarnas kompetens inom framförallt försäljning och marknadsföring inom olika kulturer. Det är ytterst viktigt för Ortivus att vara en attraktiv arbetsgivare. Framgången avspeglar sig i företagets förmåga att rekrytera och behålla den personal som behövs för att förverkliga företagets mål. Ortivus uppmuntrar medarbetarna att vara delaktiga, ta ägandeskap och ett direkt medansvar. Ortivus samver- kansformer kännetecknas av ledarskap och medarbetarskap.

Ortivus verkar på en internationell marknad inriktad mot hälso- och sjukvård, där vårdutfall, patientsäkerhet och kostnadseffektivitet är grundläggande behov.

Ortivus har totalt cirka 100 anställda och huvudkontoret ligger i Stockholm. Bolagets kompetenscentra finns i Sverige och Nordamerika. Där finns försäljning såväl som produktutveckling. Ett dotterbolag med försäljning och support ligger i Storbritannien. På övriga nyckelmarknader i Europa representeras Ortivus av partners.

FAkTA

100

AnställdA i världen

(15)

FORSkNING OCh UTVeCklING

marknadsdriven utveckling, bättre kundfokus

öppnA gränssnitt med regulAto- riskt säkerställd kvAlitet Arbetet med att förbättra våra produkters inte- grationsmöjligheter har fortfarande mycket högt fokus då det är en av de viktigaste framgångs- faktorerna för Ortivus. Detta påverkar såväl produkterna, de regulatoriska aspekterna samt självklart hur vi säljer och installerar produk- terna. Ortivus kan nu erbjuda integration som kundprojekt utan att ändra den grundläggande mjukvaran.

Produkterna utvecklas alltid på ett sådant sätt att de medicintekniska regelverken uppfylls. Detta uppnås genom en riskbaserad approach och en tydlig systemarkitektur med standardiserade gränssnitt.

modulAriserings- och plAttforms- strAtegi

Plattformssatsningen fortgår enligt plan. Detta medför effektiviseringar i alla led internt samt ger kunderna ett framtidssäkert, modulärt

erbjudande. Plattformssatsningen innebär att produktutvecklings- och resurssynergier nu kan utnyttjas mellan de olika Ortivusbolagen. Ett exempel är att personal från Sverige under 2008 har varit utlånad till utvecklingsenheten i Kanada för att korsvis säkerställa bästa möjliga effekt.

projektstyrning och uppföljning Arbetet med initierade produkt- och processför- bättringar fortgår och kommer att fortsätta att utvecklas under många år. Ytterligare aktiviteter är identifierade för att ge Ortivus förutsätt- ningar för tillväxt.

hörnstenarna i utvecklingsstrategin är:

• En tydligt marknadsdriven utveckling

• Lösningar som erbjuder öppna IT-gränssnitt mot existerande kundapplikationer

• Modulariserings- och plattformsstrategi

• Tydlig projektstyrning och uppföljning

Arbetet med att förbättra våra produkters integra- tionsmöjligheterna har fortfarande mycket högt fokus då det är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för Ortivus.

Arbetet med att strukturera den marknadsdrivna utvecklingspro- cessen fortgår. Bland annat specificeras nu de nya gemensamma produkterna enligt den internationellt vedertagna RUP–processen hela vägen från marknadsanalys. Vidare har installation, support och testfunktionerna slagits ihop för att öka kundfokusen och produkt- kunskapen hos installations- och supportfunktionen.

10

mIN

i sverige får hjälpsökande medbor- gare som ringer 112 normalt hjälp av räddningstjänst och ambulans inom 10 minuter.

källa: skl – öppna jämförelser 2008.

(16)

kVAlITeT OCh mIljö

Internationellt erkända

kvalitetssystem sedan 1996

europeiskA unionen

Ortivus huvudkontor i Sverige utvecklar och tillverkar medicintekniska produkter för hjärt- övervakning och elektroniska journaler. De kardiologiska övervakningsprodukterna har en högrisk-klassificering enligt EU: s medicintek- niska direktiv, mDD. Ortivus har därför valt att använda ett komplett kvalitetssystem certifierat enligt ISO 13485:2003 för att uppfylla kraven i bilaga II till mDD och därmed möjliggöra mark- nadsföring av produkterna. Kvalitetssystemet möjliggör för Ortivus att vara ett banbrytande företag och kontinuerligt förbättra sina proces- ser och produkter. När det gäller elektroniska patientjournaler deltar Ortivus i internationella tekniska kommittéer som sätter normerna på detta område.

Ortivus bevakar aktivt kommande regelverk för att proaktivt kunna möta dem. I dagsläget är Ortivus väl förberett för kommande direktiv eller regelverk.

nordAmerikA

Ortivus har anpassat sitt kvalitetsstyrnings- system för att möta de nordamerikanska

direktiven och lagstiftning, CmDCAS (Kanada) och QSR (USA). Huvudfokus i de nordamerikan- ska bolagen ligger på att möta produktkrav och standarder, såsom NEmSIS.

miljö

Ortivus har ett aktivt miljöarbete. Ortivus am- bition att så få miljöfarliga ämnen som möjligt ska användas i framställningen av bolagets produkter och för transporten till kund. även emballage, tillbehör och framtida reparationer granskas ur ett miljöperspektiv.

Produkterna ska enkelt kunna källsorteras i sina beståndsdelar. Ortivus produkter är sam- mansatta av standardiserade komponenter som köps in från underleverantörer. Ortivus har viss egenutvecklad hårdvara som tillverkas av un- derleverantörer enligt bolagets specifikationer.

Bolaget har därför ingen produktion av hård- varukomponenter i egen regi. I valet av under- leverantörer är hanteringen av miljöfrågorna ett väsentligt beslutskriterium. Ortivus väljer i sam- arbete med underleverantören förbrukningsma- terial, komponenter och produktionssätt.

Både den kliniska och EPR-delen av mobimed är certifierade enligt mDD klass IIb (medical Device Directive) och uppfyller därmed redan nu kommande omklassificeringar för dokumentations- och arkivsys- tem.

Ortivus miljöarbete är en integrerad del av verksamheten.

Enligt detta är Ortivus ambition att så få miljöfar- liga ämnen som möjligt ska använ- das i framställ- ningen av bolagets produkter och för transporten till kund. även embal- lage, tillbehör och framtida reparatio- ner granskas ur ett miljöperspektiv.

(17)

BOlAGSSTyRNING

Bolagsstyrningsrapport

Ortivus AB är ett svenskt publikt aktiebolag noterat på NASDAQ OmX Stockholm Small cap. Ortivus består av en Europaverksamhet med huvudkontor i Sverige och dotterbolag i England samt norda- merikansk verksamhet med bolag i både USA och Kanada. Bolags- styrningen i Ortivus utgår från svensk lagstiftning samt de regler och rekommendationer som ges ut av relevanta organisationer som kollegiet för svensk bolagsstyrning, NASDAQ OmX, Aktiemarknads- nämnden med flera.

Ortivus omfattas från och med 1 juli 2008 av Svensk kod för bolagsstyrning och tillämpar den med de väsentliga undantag som framgår av avsnittet avvikelse från svensk kod för bolags- styrning nedan. Ortivus styrelse har anpassat tillämpningen av svensk kod för bolagsstyrning till bolagets relativt lilla storlek.

Denna beskrivning har upprättats i enlighet med svensk kod för bolagsstyrning och utgör inte en del av den formella årsredovisningen.

årsstämma

Aktieägarnas inflytande i Ortivus utövas vid årsstämman som är bolagets högsta beslutande organ.

Årsstämma 2008 ägde rum 5 maj 2008 på Spårvägshallarna i Stockholm. Datum för års- stämman offentliggjordes på samma sätt som tidigare år i samband med tredje kvartalsrappor- ten. På årsstämman var registrerade aktieägare, samtliga stämmovalda styrelseledamöter, verk- ställande direktören och bolagets revisor närva- rande. Utöver årsstämmans beslut att fastställa resultat- och balansräkning för bolaget och koncernen och att ingen utdelning lämnades för 2007, beslutades även om ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktö- ren, val av styrelseledamöter och revisor samt styrelse- och revisorsarvoden och riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare.

Extra årsstämma ägde rum i bolagets lokaler 27 juni 2008 då ett teckningsoptionsprogram för ledande befattningshavare godkändes.

Protokoll från stämmorna finns tillgängliga på bolagets hemsida.

Val och arvodering av styrelse och revisorer Valberedningens sammansättning och uppgifter fastslås av årsstämman och består primärt av att förbereda val av styrelseledamöter och revi- sor vid årsstämman. Vidare skall valberedningen ge förslag till bolagsstämman om arvoden till styrelsen och revisorer.

Valberedningen inför årsstämman 2008 be- stod av Sture Hedlund som utsågs till Valbered- ningens ordförande samt Akbar Seddigh, Peter Edwall, Caroline af Ugglas, Ragnhild Wiborg, Laurent Leksell och Johan Ågren. Till ordinarie styrelseledamöter omvaldes vid årsstämman 2008 Larry Leksell och Anna Söderblom. Crister Stjernfelt, Peter Edwall och Annemarie Gardshol valdes som nya styrelseledamöter. Jon Risfelt valdes till ny ordförande. Alla ledamöter utom Peter Edwall och Larry Leksell är oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen respektive större aktieägare i bolaget.

mandattiden för bolagets nuvarande revisor KPmG med Helene Willberg som huvudansvarig löper fram till och med 2011.

Årsstämman 2008 beslutade i enlighet med valberedningens förslag att arvode till styrelsen utgår med 1.550.000 kronor att fördelas med 750.000 kronor till styrelsens ordförande (varav 400.000 kronor som extra ersättning för stöd i det pågående förändringsarbetet) och med 160.000 kronor för övriga av stämman utsedda ledamöter, samt att revisorn ska erhålla skälig ersättning enligt faktura baserad på verklig tid för uppdragets utförande.

Valberedningen inför årsstämman 2009 konstituerades under hösten 2008 utifrån av bolagsstämman fastlagda riktlinjer och består

av Ragnhild Wiborg, (Concepio) som ordförande, Peter Edwall (Ponderus Invest AB samt styrel- seledamot), Jan Lundström (Bliwa), Caroline af Ugglas (Skandia Liv) samt Jon Risfelt (styrelsens ordförande).

Styrelsens arbete

Styrelsen ska förvalta bolagets angelägenheter i bolagets och samtliga aktieägares intresse.

Enligt svensk kod för bolagsstyrning ingår i styrelsens uppgifter bland annat att fastställa verksamhetsmål och strategi, tillsätta, utvärdera och vid behov entlediga verkställande direk- tören, se till att det finns effektiva system för uppföljning och kontroll av bolagets verksamhet, se till att det finns en tillfredsställande kontroll av bolagets efterlevnad av lagar och andra regler som gäller för bolagets verksamhet samt säkerställa att bolagets informationsgivning präglas av öppenhet samt är korrekt, relevant och tillförlitlig.

Verkställande direktören deltar vid varje styrelsemöte och rapporterar bolagets affärsläge, framtidsutsikter, ekonomiska ställning och händelser av väsentlig betydelse och före årsskiftet sitt förslag till budget och handlingsplan för det kommande året. Bolagets CFO deltar också vid styrelsens möten och är styrelsens sekreterare och samordnare. även andra tjänstemän i bolaget deltar i styrelsens sammanträden som föredragande vid behov och under året har i stort sett samtliga ledande befattningshavare vid något tillfälle presenterat för styrelsen. De bolagsstämmovalda ledamö- terna utvärderar VD och ledningens arbete i enskild diskussion minst en gång per år och

fortsättning på nästa sida

References

Related documents

Av det bokförda värdet är 54 procent (50) hänförliga till publika fastigheter, 37 procent (41) till kommersiella fastigheter, 4 procent (4) till äldreboenden i Tyskland och

Rörelseresultat före goodwillavskrivningar -2,7 MSEK (16,3 MSEK) Under årets andra kvartal har följande produktioner spelats i egen regi eller med samarbetspartners:.. 

I lokala valutor var nettoomsättningen 12 procent högre än för samma kvartal föregående år Rörelseresultatet för andra kvartalet ökade till 733 MSEK (642).. Resultat per aktie

Exponeringen av koncernens nettotillgångar i utlandet har ökat de senaste åren från att tidigare huvudsakligen avse försäljningsbolag till att även omfatta producerande

• Brinova har genom förvärvet av Skooghs reducerat antalet egna aktier till ett innehav om 257 892 B-aktier motsvarande 1,0 procent av kapitalet och 0,7 procent av rösterna per

Samma hänsyn till ledningen som idag görs av helikopterfl yget då befi ntlig ledning passerar Kävlingeån måste göras för UA4 vid Revingefältet mellan Knutstorp i söder

n Byråintäkten för andra kvartalet ökade med 11 procent till 86 MSEK (78) och byråmarginalen uppgick till 12 procent.. En organisk tillväxt med

Koncernens resultat före skatt för andra kvartalet uppgick till MSEK –2,3 (11,0) och resultatet efter skatt till –0,4 (7,3) efter belastning av MSEK 3,0 för uppsägningslöner