Barn och ungdomar hos Väst Alpin SK får lära sig åka fortare

Full text

(1)

Johan Öljemark, ordförande i Väst Alpin (lilla bilden) är tacksam för möjligheten att satsa mer på fartträning för klubbens barn och ungdomar.

2022-03-30 11:38 CEST

Barn och ungdomar hos Väst Alpin SK får lära sig åka fortare

Nu får andra klubbar se upp! Barn och ungdomar i Väst Alpin SK Göteborg kommer bli riktigt snabba på skidor. När de speedskiåkande bröderna Olof och Axel Abrahamsson fick ta emot Svenska Spels Hejapris valde de nämligen att ge 10 000 kronor till hemmaklubben för speedskiträning.

– Vi blir ju så stolta när åkare från vår klubb gör så bra ifrån sig och vi är väldigt tacksamma för bidraget som Axel och Olof vill ge tillbaka till klubben.

Bidraget ger oss en större möjlighet att utveckla vår fartträning för våra ungdomar. Vi har många åkare som aldrig testat speedski, så det kanske får

(2)

bli en prova-på-dag, säger en glad Johan Öljemark, ordförande på Väst Alpin SK Göteborg.

Bröderna Olof och Axel Abrahamsson tillhör de absolut snabbaste på skidor – i världen. De åker nämligen speedski. En sport där det gäller att komma upp i snabbast möjliga hastighet, rakt ned för en lång och brant backe. Under Idre Speed Week deltog Olof och Axel i SM och även tre världscuptävlingar.

Coolt och häftigt

Tack vare brödernas prestationer belönades de med 10 000 kronor vardera genom Svenska Spels Hejapris. Axel och Olof valde att skänka hälften till sin hemmaklubb Väst Alpin SK Göteborg, som nu får ta emot 10 000 kronor. De har båda en speciell önskan till klubben.

– Vi har alltid kört för Väst Alpin så därför går pengarna till dem. Men det är ju bara vår familj som kör speedski i klubben. Så vi ser väldigt gärna att bidraget går till att motivera fler barn och ungdomar att köra speedski, det är både coolt och häftigt! Till exempel att skicka åkare till de fartläger som arrangeras varje vinter av speedskiorganisationen eller något annat som gör att fler få chansen att testa på speedski.

LÄS MER: Det här är speedski

Hela familjen Abrahamsson älskar speeski, fr.v. Agnes, Olof, Axel och pappa Mats (som inspirerade hela familjen att börja åka). Foto: Lotte Jernberg/SSF.

Gav extra motivation

(3)

Den andra halvan av Hejapriset, 5 000 kronor, går till åkarna själva som tränings-/tävlingsbidrag. Något som är mycket välkommet då i princip allt betalas av åkarna själva.

Medan Axel kommer satsa på ny utrustning kommer Olof använda sitt bidrag för att finansiera resor till träningar och tävlingar:

– Det är verkligen jättekul att vi får ta del av Hejapriset även inom speedski.

Det var faktiskt lite snack om det uppe på start, så det gav lite extra motivation till oss alla!

Nationalarenan för speedski i Sverige, Chocken på Idre Fjäll. Foto: Tommy Persson.

Olof Abrahamsson lyckades få till det allra snabbaste svenska åket under de tre världscupdagarna i Idre, för det belönades han med Svenska Spels

Hejapris på 10 000 kronor.

– Ja, det är det snabbaste jag någonsin har åkt här på Idre Fjäll. Backen är enormt fin, så det här var jättekul, säger Olof Abrahamsson som tyvärr drabbades av Covid precis innan världsmästerskapet i Frankrike och kunde därför inte delta där.

– Men nu är jag på gång igen, det har bara blivit bättre och bättre för varje åk, så detta var ett bra sätt att sluta säsongen på, säger Olof.

(4)

Axel Månhammar Abrahamsson fick ta emot Hejapriset eftersom han anses av Svenska Skidförbundet som ett stort framtidslöfte inom speedski:

– Det känns riktigt kul att de tror på mig. Jag har ju åkt väldigt länge, men har börjat visa framfötterna i år, förhoppningsvis tar jag en plats i landslaget till nästa säsong, säger Axel.

Motivering till Hejapriset: Axel Månhammar Abrahamsson får Svenska Spels Hejapris för att han, från en plats strax utanför landslaget, visat vilja och bra inställning för att i framtiden slå sig in i både landslag och världstopp.

Axel och Olof Abrahamsson under världscuptävlingarna i Idre. Foto: Tommy Persson.

Kontaktperson:

Johan Öljemark, ordförande Väst Alpin SK Göteborg

Telefonnummer: 0768-97 74 49

Om Väst Alpin SK Göteborg

Väst Alpin är en av Sveriges största och mest aktiva alpina skidklubbar. Vi bedriver organiserad träning- och tävlingsverksamhet för barn och ungdomar i olika åldersgrupper. Klubben finns i Göteborg och är aktiv i stort sett hela året (augusti–maj) med mest aktivitet under tävlings- och träningsperioden januari–april. Träningen på snö sker i en (relativt) snösäker ”hemmabacke” i Ale två gånger i veckan under januari till mars.

(5)

Läs mer: www.vastalpin.se

Detta är Hejapriset

Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor, från gräsrot till elit. Genom Hejapriset vill de uppmärksamma elitidrottare och deras prestationer, samtidigt som idrottaren får en möjlighet att ge något tillbaka till

gräsrotsverksamheten i en förening/klubb som har betytt mycket för dem. På så sätt vill Svenska Spel bidra till att fler barn och unga får möjlighet att röra på sig och också få en chans att utvecklas till morgondagens landslagsåkare.

Svenska Skidförbundet sprider snöglädje i hela landet genom våra 23 distrikt och cirka 1 300 föreningar. Vi har elva olika grenar: alpint, backhoppning, freeski, grässkidåkning, längdåkning, freeski, puckel, rullskidor, skicross, snowboard, speedski och telemark, det finns något för alla. Upptäck nyttan och glädjen med att aktivera dig på snö! Svenska Skidförbundet lever dagligen efter vår vision:

Bäst i världen – alla på snö. Vårt huvudkontor finns i Falun och i Åre hittar du vårt alpina kontor. Vill du veta mer, besök skidor.com.

Svenska Skidförbundets huvudsponsor: Svenska Spel

Kontaktpersoner

Lotte Jernberg Presskontakt

Övergripande kommunikationsansvarig

Övergripande kommunikationsansvarig för hela Svenska Skidförbundet

lotte.jernberg@skidor.com 070-316 43 49

(6)

Mats Abrahamsson Medieansvarig speedski Medieansvarig speedski

mats.abrahamsson@skidor.com +46 (0)700 89 89 89

Figur

Updating...

Relaterade ämnen :