• No results found

Inledning

En ägarstrategi för den regiondrivna primärvården preciserar de krav och förväntningar som ”ägaren”

Region Östergötland har på den egna primärvården och som går utöver de allmänna krav som gäller för alla vårdcentraler och som formuleras i regelboken för primärvård. De administrativa relationerna och verksamhetens organisatoriska placering, avhandlas i särskilda riktlinjedokument, som biläggs detta ärende. Ägarstrategin anvisar den inriktning som ”ägaren” föreskriver men inte exakt hur de ska uppnås. Det är ett ansvar som vilar på linjeorganisationen, inte minst produktionsenhetschef för primärvården och de enskilda vårdcentralerna.

Vårdvalssystemet sätter väldigt tydliga gränser för vad en ägarstrategi kan och framförallt inte kan innehålla. Alla krav som har med vårdens möte med patienten i form av exempelvis kvalitet, bemötande, delaktighet, kontinuitet, tillgänglighet ska gälla för alla östgötar och alla vårdcentraler.

Det som återstår för ägarstrategin är framförallt följande tre områden:

• Medarbetare – Personal- och kompetensförsörjning

• Marknadsföring

• Förhållningssätt till utveckling

Tillsammans utgör det förutsättningarna för att vårdcentralerna i egen regi ska kunna fullgöra sitt uppdrag på ett optimalt och konkurrenskraftigt vis.

1. Medarbetare – Personal- och kompetensförsörjning

Situationen för medarbetarna bestämmer såväl möjligheterna att fullfölja uppdraget enligt regelboken på bästa vis, som förutsättningar för konkurrenskraft och rekrytering av nya medarbetare. I uppdraget ligger bland annat god vårdkvalitet, ett gott bemötande och en hög grad av tillgänglighet.

En särskilt viktig faktor när det gäller att skapa förtroendefulla och trygga relationer mellan vårdcentral och listade patienter är en hög grad av personkontinuitet. Produktionsenheten för

primärvård ska fastställa kontinuitetsmål som följs upp. Eftersom det finns ett starkt samband mellan personkontinuitet och bemanning blir detta utöver ett kvalitetsmått även en indikator för hur

kompetensförsörjningen fungerar.

För att uppnå en bra arbetssituation för medarbetarna och därmed säkra en god kompetensförsörjning krävs att åtminstone fyra saker utvecklas och kommer på plats:

• En god arbetsmiljö och bra arbetsvillkor

• En etablerad rekryteringsfunktion

• Goda förutsättningar för forskning och utveckling

• Samverkan och samarbete

Arbetsmiljö och arbetsvillkor

Arbetsmiljö och arbetsvillkor är avgörande för att attrahera nya medarbetare och behålla de som redan är anställda inom primärvården. Hälso- och sjukvårdens enskilt största tillgång är engagerade, välutbildade och erfarna medarbetare. Regionen har som mål att vara Sveriges mest attraktiva arbetsgivare år 2020.

En hälsofrämjande arbetsplats i utveckling både förutsätter och bidrar till aktiva och delaktiga medarbetare. Möjlighet ska finnas för medarbetare att bidra till en god arbetsmiljö och att kunna påverka sin arbetssituation för att upprätthålla en god hälsa. Medarbetare och chefskap i samverkan arbetar systematiskt med att främja de faktorer i arbetssituationen som leder till en god arbetsmiljö som exempelvis en god kommunikation. I denna ägarstrategi ställs krav på ett tydligt och

utvecklingsinriktat ledarskap, såväl för den enskilda vårdcentralen, som för

primärvårdsorganisationen i sin helhet. Ett ledarskap som tar ansvar för trivsel, frihet och medbestämmande, samt fortbildning.

Personalvårdande aktiviteter ska prioriteras och utrymme ges för aktiviteter som samlar den enskilda vårdcentralen exempelvis genom resor, utflykter eller studiebesök. Produktionsenheten ska utarbeta stöd för att detta ska kunna genomföras. När en vårdcentral hamnar i en bra spiral med ökad trivsel, få vakanser och goda resultat ska det finnas system för att sprida entusiasm genom att medarbetare blir goda ambassadörer för verksamheten och genom att de goda exemplen kan inspirera andra vårdcentraler.

Rekrytering

Det ska finnas funktioner inom primärvården som aktivt arbetar med att rekrytera kompetent personal och utvecklar effektiva verktyg för ändamålet.

Forskning och utveckling

En nära koppling till forskningen ger förbättrade förutsättningar att öka uppmärksamheten mot omvärldsförändringar och medför en kritisk och utvecklingsinriktad syn på den egna verksamheten.

Därför ska FoU betraktas och nyttjas som ett verktyg för förändring och förbättring.

All regiondriven verksamhet ska präglas av en positiv inställning till att medarbetare engagerar sig i FoU-verksamhet. Det ska betraktas som en konkurrensfördel i vår roll som attraktiv arbetsgivare att erbjuda goda möjligheter till forsknings- och utvecklingsarbete.

Samverkan och samarbete

I och med att vårdcentralerna infogas i en egen organisatorisk enhet finns en förväntan om ett ökat samarbete mellan vårdcentralerna, När tillfälliga resurs-, eller kompetensbrister uppstår på någon enhet så ska den samlade organisationen skapa förutsättningar för gemensamma lösningar.

Underskott i en enhet kan vid särskilda tillfällen, exempelvis nyetablering, balanserars inom produktionsenheten.

2. Marknadsföring Marknadsföringsstrategi

Den samlade regiondrivna primärvården ska ha en marknadsföringsstrategi som ger en positiv och saklig bild av primärvården, såväl i stort som för enskilda vårdcentraler. Syftet är att ge den regiondrivna primärvården en möjlighet att presentera sig för länets innevånare och därmed på ett

konkurrensneutralt sätt balansera den marknadsföring som de privata vårdcentralerna har möjlighet att bedriva. Det är avgörande att det finns en god framförhållning när det gäller

marknadsföringsåtgärder och att de vilar på en god och aktuell omvärldsbevakning.

En mer uttalad marknadsföring av de regiondrivna vårdcentralerna kan – förutom att uppmuntra till en ökad listning – också bidra till att på ett positivt sätt lyfta fram primärvården i sin helhet.

Marknadsföringen ska bygga på ett utarbetat varumärke och på profilering, såväl på övergripande nivå som på enskild vårdcentral.

Varumärke och profil

Det ska finnas ett varumärke kopplat till en profil för den sammantagna produktionsenheten för primärvård liksom en profil för varje enskild vårdcentral.

Det finns en vision som gäller för hela Region Östergötland och det finns en vision för hela

primärvården, d.v.s. även de privata. Ett varumärkesarbete måste inordnas i den inriktning som dessa visioner anger. Primärvårdsvisionen lyder:

”Med dig, för din hälsa, genom hela livet”. Den har en tydlig empatisk och medkännande klang, liksom att den betonar det hälsoinriktade perspektivet. Här finns möjligheter att hitta en

genomgående identifikation för den i egen regi drivna primärvården.

Därutöver behöver varje enskild vårdcentral ha en egen profil och ett eget tilltal som passar för de som är listade på vårdcentralen.

3. Utvecklingsinriktat förhållningssätt

De grundläggande kraven på vårdcentralerna är lika för alla och uttrycks genom regelboken för primärvård. Alla medborgare har rätt att förvänta sig samma goda vård och bemötande på samtliga vårdcentraler. Samtidigt är det rimligt att via denna ägarstrategi uttrycka en förväntan om att de vårdcentraler som finns inom den egna regin ska ha en särskilt stor benägenhet att vara ett föredöme vad gäller ett utvecklingsinriktat förhållningssätt. Följande områden är av särskilt stor betydelse:

• Jämlikt och jämställt bemötande

• Ett hälsoinriktat och hälsofrämjande förhållningssätt

• Öppenhet för digitalisering och ny teknik

Jämlikt och jämställt bemötande

Det finns stora skillnader mellan olika befolkningsgrupper där den som har kort utbildning och lägre inkomster riskerar att få en sämre hälso- och sjukvård än andra. Detta kan innebära att klyftorna i samhället ytterligare förstärks. Det finns också skillnader i bemötande och behandling beroende på om du är man eller kvinna. De krav som regionen ställer på att motverka detta är tydligt uttryckt i regelboken för primärvård men ges ett extra fokus för de i egen regi drivna vårdcentralerna. Det ska finnas en handlingsplan för jämlik och jämställd hälsa och vård på produktionsenhetsnivå och som relaterar till det kommande jämlikhetsbokslutet.

Ett hälsoinriktat och hälsofrämjande förhållningssätt

En viktig utgångspunkt är ett brett och inkluderande folkhälsoarbete där den regiondrivna

vårdcentralen ska spela en aktiv roll. Produktionsenheten för primärvård ska samordna dessa insatser och ta fram effektiva verktyg för hur de enskilda vårdcentralerna kan möta detta krav. Detta innebär exempelvis en ökad grad av samverkan med omgivningen, övriga samhällsaktörer och ideella föreningar.

Profileringen mot ett mer hälsoinriktat arbete ska dock inte belasta verksamheten så att den innebär en konkurrensnackdel. Istället måste den utformas så att den ökar vårdcentralens attraktivitet gentemot innevånarna och även blir en konkurrensfördel när personal ska rekryteras.

Digitalisering och ny teknik

Digitalisering och ny teknik ger vården förbättrade förutsättningar att ge vård med hög kvalitet och ökad delaktighet. Vårdcentralerna ska ha en stor öppenhet för den utveckling som sker och se de möjligheter som finns till förnyelse och förenkling, både för patient och för medarbetare.

Produktionsenheten för primärvård ska pröva och hitta koncept för virtuella vårdcentraler.

Bilaga 4. Vårdval primärvård - riktlinjer avseende

Related documents