• No results found

VÅRDVAL PRIMÄRVÅRD - RIKTLINJER AVSEENDE REGION ÖSTERGÖTLAND SOM

Dessa riktlinjer avser Region Östergötlands roll som huvudman för vårdvalssystemet.

Tillsynen av att Regionen lever upp till dessa principiella riktlinjer är ett ansvar för regionstyrelsen (RS) i enlighet med gällande reglemente.

1. LIKVÄRDIGA VILLKOR

I enlighet med Lag om valfrihetsmodell (LOV) och riksdagsbeslutet om Vårdval i Sverige ska landstingen/regionerna säkerställa att vårdvalssystemet för primärvård är konkurrensneutralt oavsett om verksamheten bedrivs i privat eller offentlig regi. Detta innebär att de uppdrag, kvalitetskrav och övriga riktlinjer som hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) fastställer i Regelbok för Auktorisation ska vara likvärdiga oavsett driftsform. Även eventuella särskilda uppdrag som HSN kan ge en eller flera vårdcentraler ska erbjuda likvärdiga villkor i innehåll och ersättning oavsett driftsform.

1.1 Ersättningssystem

Ersättningssystem för vårdval ska oavsett utformning över tid vara neutralt i relation till driftformen och utformat i enlighet med LOV. Hälso- och sjukvårdsnämnden ansvarar för utformningen av systemet.

Riksdagsbeslutet om Vårdval ger även möjlighet att upphandla vårdcentraler i enlighet med Lagen om offentlig upphandling (LOU). Upphandling ska normalt inte tillämpas inom primärvård.

Eventuellt avsteg från denna princip ska godkännas av regionstyrelsen innan HSN fattar beslut om upphandling enligt LOU.

Ekonomiska bidrag från Region Östergötland till regionägda vårdcentraler utöver de ersättningar som enheterna får genom vårdval eller särskilda uppdrag är normalt inte tillåtna.

1.2 Ekonomisk redovisning och fördelning av gemensamma kostnader

För att säkerställa att regionägda vårdcentraler inte får ekonomiska konkurrensfördelar ska redovisningen av vårdcentralernas ekonomi utformas på ett sådant sätt att varje vårdcentrals

ekonomiska resultat kan redovisas. Detta innebär att verksamheternas kostnader i så hög utsträckning som möjligt ska bokföras på respektive vårdcentral. Gemensamma (overhead) kostnader som är regiongemensamma och produktionsenhetsspecifika ska fördelas ut till respektive vårdcentral.

Regionstyrelsen ansvarar för att upprätthålla ett system där kostnaderna för regionövergripande funktioner redovisas enligt följande uppdelning:

- Funktioner/kostnader som Regionen har som huvudman oavsett i vilken driftsform verksamheten bedrivs, t ex politisk organisation, delar av Ledningsstaben, kollektivtrafik.

Finansieras genom regionbidrag.

- Funktioner/kostnader som är gemensamma för samtliga verksamheter som bedriver vård åt Region Östergötland oavsett ägande: IT-infrastruktur, Regionägda vårdcentraler betalar genom overheadpåslag på lönekostnad, privata enheter betalar genom en lika avgift per listad invånare. Finansieras genom regiongemensamt overheadpåslag och/eller kostnad per listad.

- Funktioner/kostnader som enbart utnyttjas av regionägda vårdcentraler, t ex kostnader för administrativa system, omställningsåtgärder, miljö- och säkerhet, delar av Ledningsstaben.

Finansieras genom regiongemensamt overheadpåslag.

Riktlinjer:

• Ersättningssystemet för vårdval ska vara konkurrensneutralt och säkerställa likvärdiga förutsättningar oavsett i vilken regi verksamheten bedrivs.

• Regionens ekonomiska redovisning ska vara utformat på ett sådant sätt att varje regionägd vårdcentrals resultat kan redovisas.

• Gemensamma kostnader ska fördelas på respektive vårdcentral.

2. LOKALISERING

Utifrån medborgarnas behov ska Region Östergötland säkra att tillgång till hälso- och sjukvård tillgodoses på ett geografiskt tillfredsställande sätt.

För att uppnå detta är utgångspunkten att det ska finnas vårdcentralsverksamhet/ primärvård inom varje kommun. Detta gäller särskilt i de fall då vårdcentralen är den enda vårdgivaren i en kommun.

Om det av någon anledning inte är möjligt eller lämpligt att få till stånd

eller upprätthålla en etablering enligt ” Regelboken för Auktorisation” eller av ekonomiska skäl, åvilar det Region Östergötland att tillse att ett tillfredställande utbud av primärvård, trots detta kan etableras och därvid pröva de olika möjligheter som kan stå till buds, inklusive egenregidrift, upphandling med mera.

Inom större kommuner bör befolkningens tillgång till vård vara väl balanserat utifrån invånarnas behov, vilket innebär ett behov av flera vårdcentraler. Risken att de större kommunerna får för få vårdcentraler bedöms som liten. Ur ett verksamhetsperspektiv är det dock önskvärt att utbudet är balanserat ur ett geografiskt perspektiv.

Riktlinjer:

• Region Östergötland ansvarar för att det finns tillgång till vårdcentralsverksamhet/primärvård inom alla kommuner.

• Inom större kommuner ska befolkningens tillgång till vård vara väl balanserat utifrån

befolkningens behov. Den geografiska spridningen/täckningen ska beaktas, men får värderas i varje enskilt fall.

3. ÖVERLÅTELSE AV REGIONÄGD VÅRDCENTRAL

Överlåtelse av vårdenheter som ägs av Regionen till annan ägare kan bli aktuellt av flera orsaker.

Skäl till att denna åtgärd genomförs är till exempel att inte vårdcentralen lever upp till kraven i Regelbok för Auktorisation och därmed inte till Regionens målsättning om likvärdig vård eller att nyetablering av privatägda vårdcentraler innebär att Regionen väljer att avveckla enheter i egen regi.

Om det finns intresse från Regionens sida att en privat vårdgivare övertar verksamheten sker överlåtelsen genom försäljning. Köpeskillingen fastställs utifrån verksamhetens marknadsvärde. I marknadsvärdet ingår bland annat värdet av inventarier, utrustning och förråd men också

immateriella tillgångar. Om det finns flera privata intressenter som vill överta en regionägd vårdcentral gäller konkurrens med pris. Samtliga köpare hanteras genom detta förfaringssätt lika.

Om Regionen överlåter en vårdcentral till en privat vårdgivare ska medarbetarna erbjudas anställning hos den privata vårdcentralen eftersom detta är att betrakta som en verksamhetsövergång.

Medarbetare som väljer att inte övergå i anställning hos den privata vårdcentralen har kvar sin anställning i Region Östergötland.

Riktlinjer:

• Vid överlåtelse ska prissättning ske till marknadsvärde.

• Om det finns flera intressenter gäller konkurrens med högsta pris.

• Befintlig personal har inte företräde till köp utan krav på auktorisation och högstbjudande gäller.

• Det kan finnas vårdcentraler som det är strategiskt viktigt för Region Östergötland att sälja respektive äga. Regionstyrelsen tar ställning till ägandet i varje enskilt fall.

• Vid överlåtelse av regionägd vårdcentral till privat vårdgivare ska detta betraktas som

verksamhetsövergång och medarbetarna ska erbjudas anställning hos den privata vårdenheten.

4. STYRNING, DIALOG OCH SAMVERKAN

Regiondirektören är på tjänstemannanivå ansvarig för att styrning, uppföljning och samverkan inom vårdvalssystemet sker på ett opartiskt och likvärdigt sätt till samtliga vårdenheter oavsett driftsform.

Utifrån detta uppdrag ska uppföljning av enskild vårdcentrals prestationer genomföras av Ledningsstaben.

I uppdraget ingår även att tillse att det finns forum för dialog och samverkan som innefattar såväl regionägda som privatägda vårdcentraler. Syftet med dessa forum är att diskutera och ge synpunkter på generella frågeställningar, samt att vid behov initiera utvecklingsarbeten som berör samtliga enheter inom vårdvalssystemet. Exempel på sådana områden är ändringar i Regelbok för

Auktorisation, länsövergripande vårdprogram, gränsdragning mellan vårdnivåer, regionövergripande uppdrag och utvecklingsarbeten och ersättningssystem.

Regiondirektören, eller den tjänsteman som denne delegerat detta till, ansvarar för att samordna vårdcentralerna, oavsett driftsform.

Samordningsansvaret omfattar områden som är av gemensam karaktär för samtliga vårdenheter, t ex samverkan med andra samhällsaktörer, utformning av gemensamma riktlinjer/vårdprogram och lokalt utvecklingsarbete.

Riktlinjer:

• Regiondirektören har hälso- och sjukvårdsnämndens och regionstyrelsens uppdrag att säkerställa att styrning, uppföljning och samverkan inom vårdvalssystemet sker på ett opartiskt och likvärdigt sätt till samtliga vårdenheter oavsett driftsform.

• Ledningsstaben ansvarar för uppföljningen gentemot enskild vårdenhet.

• Regiondirektören ansvarar för dialog, samverkan och utvecklingsarbete för områden som är av generell karaktär och regionövergripande.

5. INFORMATION

Regiondirektören är ansvarig för att information som vänder sig till invånarna i Regionen, om vårdvalssystemet i allmänhet och/eller enskilda vårdenheter är saklig och opartisk.

Marknadsföring av enskild vårdenhets verksamhet oavsett driftsform är ett ansvar för respektive vårdenhet.

Riktlinjer:

• Region Östergötland ansvarar för information om vårdvalssystemet gentemot invånarna.

• Ansvar för och finansiering av marknadsföring av vårdenhet åligger respektive enhet.

Bilaga 5. Vårdval primärvård – riktlinjer för Region

Related documents