• No results found

S ÄRSKILT FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE

5.3.1 Inledning

Att barnet beviljas uppehållstillstånd innebär att vistelsen i Sverige kommer att fortsätta och att tillvaron här blir stabilare. Barnets bostad och utbildningsplan blir mer permanent samtidigt som de kontakter som behövs tas med olika myndigheter etc.

minskar. Detta innebär dock inte att barnen efter besked om uppehållstillstånd inte                                                                                                                

147 Socialstyrelsen: Ensamkommande barn och ungas behov s 34 f samt Rädda barnens rapport – hur har det gått?

148 von Schéele och Wallgren, Överförmyndarpraktika, avsnitt 10: Barnets medverkan vid förordnande av god man.

149 von Schéele och Wallgren, Överförmyndarpraktika, avsnitt 6: Ställföreträdares kvalifikationer.

längre har ett behov av en företrädare. En särskilt förordnad vårdnadshavare ska därför utses i syfte att sköta det rättsliga vårdnadsansvaret och tillgodose barnets behov av omvårdnad, trygghet och god fostran. Nedan kommer utredas när en särskilt förordnad vårdnadshavare ska utses, vilka förutsättningar som finns för att detta ska ske och vilka uppgifter en särskilt förordnad vårdnadshavare har.  

5.3.2 När ska en särskilt förordnad vårdnadshavare utses?

Enligt Lgeb 10 § ska en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare utses när ett ensamkommande barn beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Det är ofta den gode mannen som först får vetskap om beslutet i asylprocessen och ska då att meddela överförmyndaren att barnet har fått uppehållstillstånd. Därefter har överförmyndaren ansvar för att meddela socialnämnden att det finns ett barn som är i behov av en särskilt förordnad vårdnadshavare. Den gode mannen kan även meddela socialnämnden direkt.150 Socialnämnden i den kommun där barnet vistas har sedan i uppgift att väcka talan i rätten om behov av särskilt förordnad vårdnadshavare. Därefter är det tingsrätten som fattar beslut om att förordnandet. När tingsrätten fattat ett sådant beslut ska godmanskapet upphöra. Innan detta sker bör den gode mannen ha informerat barnet om den nya ställföreträdaren och dennes roll. Det bör också hållas ett möte mellan den gode mannen och den särskilt förordnade vårdnadshavaren, där den gode mannen kan informera om barnet och dess behov.151

Enligt Lgeb 10 § behöver inte en särskilt förordnad vårdnadshavare utses om det finns särskilda skäl som talar emot detta. Enligt förarbetena är ett sådant särskilt skäl att barnet inom kort ska fylla 18 år, i så fall kvarstår den gode mannen tills dess.152 Ytterligare ett skäl att inte ansöka om särskilt förordnad vårdnadshavare är om barnets föräldrar har beviljats uppehållstillstånd. Det krävs då att uppgifterna är säkra och att föräldrarna är på väg till Sverige. Vidare är en förutsättning att samråd sker mellan överförmyndaren och socialnämnden.153

Under tiden från beslut om uppehållstillstånd fram till tingsrätten fattar beslut i frågan gällande särskilt förordnad vårdnadshavare är den gode mannen skyldig att kvarstå i sitt                                                                                                                

150 von Schéele och Strandberg, Ensamkommande barns rätt, s 48.

151 von Schéele och Wallgren, Överförmyndarpraktika, avsnitt 10: En särskilt förordnad vårdnadshavare utses.

152 Prop 2004/05:136 s 40.

153 Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn s 81.

uppdrag, eftersom barnet inte får lämnas utan ställföreträdare. Det är av yttersta vikt att ärendet utreds skyndsamt,154 och att en särskilt förordnad vårdnadshavare kan utses så fort som möjligt. JO har ett flertal gånger riktat kritik mot kommuner för att socialnämnderna tagit för lång tid på sig med att behandla frågan. I JO dnr 313-2013 kritiserades Mölndals kommun för att i ett fall ha dröjt knappt ett år med att behandla frågan i socialnämnden. Även i JO dnr 5716-2011 kritiserades en kommun, Helsingborg, för att ha underlåtit att väcka talan vid tingsrätten om särskilt förordnad vårdnadshavare för fem ensamkommande barn. Socialnämnden hade i detta fall dröjt över ett år från besluten om uppehållstillstånd med att inleda utredningar och att vidta andra åtgärder för att se till att särskilt förordnade vårdnadshavare utsågs.

Socialnämnden anförde att anledningen till detta var att rättsläget kring ersättning till de särskilt förordnade vårdnadshavarna var oklart samt att ansvarsfördelningen mellan nämnderna i den egna kommunen inte kunnat fastställas. JO anförde dock att oklarheter kring ersättningen inte borde ha påverkat handläggningen.

Kritiken från JO är ett par år gammal, men visar på brister i systemet när det gäller hur snabbt särskilt förordnade vårdnadshavare kan förordnas. SKL har även i en skrivelse från hösten 2015 anfört att ett allvarligt problem med systemet för ställföreträdare för ensamkommande barn är att processerna innan godmanskapet kan upphöra är utdragna, ibland upp till ett år eller längre.155 En anledning till de utdragna processerna är enligt SKL att tingsrätterna fortfarande kan börja söka vårdnadshavare utomlands enligt de IP-rättsliga bestämmelserna (se avsnitt 5.1.3) trots att dessa inte längre ska gälla ensamkommande barn.156 Konsekvensen blir att den gode mannen blir kvar under tiden, vilket inte är önskvärt eftersom den gode mannens uppdrag är tänkt att vara en temporär lösning. Det är också problematiskt eftersom den särskilt förordnade vårdnadshavaren har vissa befogenheter som den gode mannen inte har. Ett exempel är att det krävs en särskilt förordnad vårdnadshavare för att ansöka om barnbidrag.157 För att barnens behov av trygghet, omvårdnad och god fostran ska tillgodoses är det viktigt att en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare utses så fort som möjligt, så att den långsiktiga planeringen av barnets liv och integrationen i det svenska samhället kan börja på riktigt.

                                                                                                               

154 Ensamkommande barns rätt s 48.

155 SKL dnr 15/5144 s 2.

156 SKL dnr 15/5144 s 3.  

157 SKL dnr 15/5144 s 3.

Det är i den långsiktiga planeringen som den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppdrag framför allt skiljer sig från den gode mannens.

5.3.3 Förutsättningar för att utse en särskilt förordnad vårdnadshavare Enligt Lgeb 10 § gäller FB:s regler vid utseende av en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare för ensamkommande barn. Enligt FB 6:9 ska vid de fall båda barnets föräldrar dör, vårdnaden anförtros åt en eller två särskilt förordnande vårdnadshavare.

När ett ensamkommande barn uppger att båda dess föräldrar är döda ska därför FB 6:9 tillämpas. Socialnämnden ska då enligt bestämmelsen anmäla till rätten att barnet har behov av en särskilt förordnad vårdnadshavare. Uppgiften om att föräldrarna är döda har ofta lämnats av barnet redan vid ankomsten till Sverige, och det är då Migrationsverkets uppgift att försöka verifiera den. Detta kan bli mycket svårt med tanke på att barnen oftast inte har identitetshandlingar. Om det inte finns några omständigheter som talar emot barnets berättelse bör den godtas. För att FB 6:9 ska tillämpas krävs att båda barnets föräldrar är döda. De ensamkommande barnen har dock i de flesta fall en förälder i livet, någonstans i världen. Även om det är ovanligt att föräldern kan lokaliseras, torde det även i sådana fall vara praktiskt omöjligt för denne att utöva det rättsliga vårdnadsansvaret.158 För att särskilt förordnade vårdnadshavare ska kunna utses för ensamkommande barn, trots att de har en förälder i livet, har FB 6:8 a införts.159 Enligt bestämmelsen, som även är tillämplig i rent interna förhållanden, ska en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare utses för barn vars föräldrar är varaktigt förhindrade att utöva vårdnaden. Att vara varaktigt förhindrad innebär att föräldern under överskådlig tid kommer att vara antingen fysiskt eller mentalt förhindrad att fatta beslut i frågor rörande barnets angelägenheter. Med fysiskt förhindrad avses att föräldern på grund av att han eller hon är åtskild från barnet inte kan ta hand om barnet eller ens ta ställning till åtgärder som behöver vidtas för att barnets behov ska tillgodoses.160 När ensamkommande barns föräldrar trots försök inte kan lokaliseras får föräldrarna anses vara varaktigt förhindrade att utöva vårdnaden. Detsamma gäller även om barnets föräldrar faktiskt gått att lokalisera, men de på grund av stora avstånd eller bristande kommunikation inte kan tillgodose barnets behov.161 Om det varaktiga hindret skulle upphöra efter att en särskilt förordnad vårdnadshavare utsetts måste föräldern                                                                                                                

158 SOU 2003:51 s 133.

159 Prop 2004/05:136 s 42.

160 SOU 2003:51 s 134.

161 SOU 2003:51 s 135.

väcka talan enligt FB 6:10 för att återfå vårdnaden. Detta kan bli aktuellt då barnen senare återförenas med sina föräldrar i Sverige.

I mål T 679-14 har Hovrätten över Skåne och Blekinge uttalat sig gällande FB 6:8 a och rekvisitet varaktigt förhindrad att utöva vårdnaden. Målet rörde överflyttande av vårdnad till en särskilt förordnad vårdnadshavare för en ensamkommande pojke med permanent uppehållstillstånd i Sverige. Pappan var enligt uppgift avliden, medan mamman levde i Iran och kunde lokaliseras. Inför processen i tingsrätten förordnades en god man för mamman. Efter kontakt med den gode mannen motsatte sig mamman att vårdnaden skulle flyttas över till den särskilt förordnade vårdnadshavaren. Hon anförde som grund för sin talan att hon inte var förhindrad att utöva vårdnaden över sin son i och med att de kunde hålla kontakten via telefon och Skype. Mamman uppgav också att hon hade ansökt om uppehållstillstånd i Sverige och att hon kunde tänka sig att ge en god man fullmakt att företräda henne i akuta frågor. Tingsrätten ansåg dock att mamman var varaktigt förhindrad att praktiskt utöva vårdnaden om pojken, och att en särskild vårdnadshavare därför skulle utses. Målet överklagades till hovrätten, som gjorde samma bedömning som tingsrätten. Även om en förälder kan lokaliseras och ha regelbunden kontakt med sitt barn anses det inte vara tillräcklig för att föräldern ska kunna uppfylla de uppgifter som följer med ett vårdnadsansvar. Hovrätten framhöll att det kan finnas situationer där akuta åtgärder behöver vidtas av vårdnadshavaren. Enligt hovrätten kan en mamma som är skild från sitt barn inte på det sätt som krävs tillgodose barnets behov. En särskilt förordnad vårdnadshavare utsågs därför för pojken. Det ska också tilläggas att barnet själv hade samtyckt till att den aktuella personen förordnades.

Utgången i fallet får anses rimlig och stämma väl överens med syftet bakom FB 6:8 a.

På grund av det stora geografiska avståndet torde det vara omöjligt för mamman att i praktiken utföra de uppgifter som omfattas av det rättsliga vårdnadsansvaret. För att barnets behov på bästa sett ska tillgodoses är det av stor vikt att den som ansvarar för den rättsliga vårdnaden om barnet finns i dess närhet. En särskilt förordnad vårdnadshavare måste därför kunna förordnas, även i de fall barnet har en förälder i livet i ett annat land. Införandet av bestämmelsen är således en positiv utveckling då den skapar förutsättningar för att tillgodose barnets behov via en ställföreträdare, även efter besked om uppehållstillstånd. Därmed stärks ensamkommande barns rättsliga ställning.

5.3.4 Den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppgifter i jämförelse med den gode mannens

Till skillnad från den gode mannens uppdrag är den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppgifter mer inriktade på den dagliga omsorgen och den långsiktiga planeringen för barnets framtid.162 Det föreligger således karaktärsskillnader i den särskilt förordnade vårdnadshavarens och den gode mannens uppdrag. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren kommer in i barnets liv när det är säkert att barnet kommer att få stanna i Sverige och ska kvarstå tills barnet fyllt 18 år. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren kan därför, till skillnad från den gode mannen, närma sig föräldrarollen.163 I uppgiften ingår att sköta de frågor som rör barnets angelägenheter samt att tillsammans med barnet planera inför framtiden, till exempel när det gäller utbildning. Den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppdrag bör också vara inriktat på barnets integration i det svenska samhället. Även om den särskilt förordnade vårdnadshavaren inte på samma sätt kan sägas ha den samordnande roll som den gode mannen har, så ingår det i även dennes uppdrag att företräda barnet vid kontakter med skolan och myndigheter.164 Den gode mannens uppdrag är kort och intensivt, medan den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppdrag pågår under än längre men inte lika intensiv period med fokus på den långsiktiga planeringen.165

Rent juridiskt är den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppdrag detsamma som för den gode mannen, det vill säga rätt och skyldighet att bestämma i barnets alla angelägenheter. När barnet har fått uppehållstillstånd är det den särskilt förordnade vårdnadshavaren som ansvarar för den rättsliga vårdanden om barnet. Däri ingår som nämnts ovan att tillgodose barnets behov av omvårdnad, trygghet och en god fostran.

Exempel på vad det rent praktiskt kan innebära för den särskilt förordnade vårdnadshavaren är att bestämma vilken skola barnet ska gå i samt över barnets hälso- och sjukvård, fritidsaktiviteter och att söka olika socialförsäkringsförmåner.166 Viktigt att framhålla är att hänsyn ska tas till barnets vilja i dessa frågor enligt FB 6:11, i takt med barnets stigande ålder och utveckling.

                                                                                                               

162 Prop 2004/05:136 s 39.

163 SOU 2003:51 s 136.

164 SOU 2003:51 s 136.

165 von Schéele och Strandberg, Ensamkommande barns rätt, s 49.

166 Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar s 81.

Precis som för den gode mannen ingår det inte i den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppgifter att ansvara för den faktiska vårdnaden, vilken sköts av personalen på barnets boende eller av familjehemsföräldrarna (se avsnitt 4.3).167 Det är dock viktigt att poängtera att den rättsliga och faktiska vården av barnet inte är helt och hållet frikopplade från varandra. För att den särskilt förordnade vårdnadshavaren ska kunna fatta beslut rörande barnets personliga angelägenheter i enlighet med vad som är bäst för barnet krävs det att vårdnadshavaren har en bra kontakt med och god kännedom om barnet.168 För att den särskilt förordnade vårdnadshavaren ska kunna tillgodose barnets behov enligt FB 6:1 krävs ett nära samarbete med barnet, socialsekreteraren och vårdgivaren. Samarbetet omfattar även alla andra vuxna som på något sätt i sitt arbete kommer i kontakt med barnet.169 En annan uppgift den särskilt förordnade vårdnadshavaren har är att se till att barnets behov av umgänge med föräldrar och andra för barnets viktiga personer så långt som möjligt tillgodoses. Detta framgår av FB 6:15.

Eftersom barnets föräldrar befinner sig utomlands kan detta ska genom telefon, Skype eller annan motsvarande teknologi.

Även i den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppgifter ingår det att vara förmyndare för barnet, vilket framgår av FB 10:3 och innefattar att företräda barnet även i ekonomiska angelägenheter. Precis som för den gode mannen föreligger dock inte någon försörjningsskyldighet. Däremot ingår det i uppdraget att bevaka att barnet får tillfredsställande försörjning.170

I övrigt ska den särskilt förordnade vårdnadshavaren förbereda och stötta barnet för det kommande vuxenlivet. Målet är att barnet ska bli en självständig individ med förmåga att ta eget ansvar. Detta är viktigare när det gäller ensamkommande barn än andra barn, eftersom den särskilt förordnade vårdnadshavaren från och med det att barnet fyller 18 år inte längre är barnets ställföreträdare. För andra barn i Sverige finns ofta ett stöd från föräldrarna kvar under flera år efter att barnet blir myndig, för ensamkommande barn ser situationen helt annorlunda ut. Det ska dock nämnas att ensamkommande barn efter 18-årsdagen har möjlighet att ansöka om en kontaktperson hos socialnämnden.171

                                                                                                               

167 von Schéele och Strandberg, Ensamkommande barns rätt s 49.

168 Wickström, SvJT 2004, s 760.

169 Socialstyrelsen, Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar, s 81.

170 Socialstyrelsen, Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar, s 81 f.

171 von Schéele och Strandberg, Ensamkommande barns rätt, s 50.

Precis som för gode män finns det kritik mot hur särskilt förordnade vårdnadshavare utför uppdraget. Kritiken riktas mot den stora variation som finns i hur de särskilt förordnade vårdnadshavarna utför sina uppdrag. Även här finns rapporter om hur ensamkommande barn har svårt att komma i kontakt med sina förordnade vårdnadshavare medan andra utför uppdraget på ett klanderfritt sätt.172 Detta visar på mycket allvarliga brister i systemet. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren ska närma sig föräldrarollen och vara barnets stöd i livet. När barnet inte ens kan komma i kontakt med sin särskilt förordnade vårdnadshavare är det mycket svårt att se att denne skulle kunna tillgodose barnets behov av trygghet, omvårdnad och god fostran.

Sammanfattningsvis är den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppdrag likt den gode mannens. Det föreligger dock karaktärsskillnader i uppdragen. Den största skillnaden är att den särskilt förordnade vårdnadshavarens uppdrag är mer långsiktigt och att denne till skillnad från den gode mannen kan närma sig föräldrarollen.

5.3.5 Vem kan förordnas till särskilt förordnad vårdnadshavare?

Enligt FB 6:10 a ska en person som är lämpad att ge barnet omvårdnad, trygghet och god fostran utses till särskilt förordnad vårdnadshavare. Formuleringen anknyter därmed till FB 6:1 och vikten av att barnets behov tillgodoses.173 En underårig person får inte utses. Enligt FB 6:10 a st 2 kan två personer utses för att gemensamt utöva vårdnaden, förutsättningen är att de är gifta eller sambos. Det finns inget krav på att särskilt förordnade vårdnadshavare ska vara svenska medborgare, men de bör ha permanent uppehållstillstånd. Därutöver är mycket bra kunskaper om det svenska samhället ett krav, för att den särskilt förordnade vårdnadshavaren så bra som möjligt ska kunna hjälpa barnet i integrationsprocessen.174

Av förarbetena till Lgeb framgår att den som är särskilt förordnad vårdnadshavare till ett ensamkommande barn ska vara den person som barnet i största möjliga utsträckning uppfattar som sin närmaste omsorgsperson. I den mån det är lämpligt bör därför familjehemsplacerade barns familjehemsföräldrar förordnas som särskilt förordnade

                                                                                                               

172 Stockholms Stadsmissions Barn- och Ungdomsrapport 2015 och SKL dnr 15/5144.

173 Prop 1993/94:251 s 185.

174 SOU 2003:51 s 137.

vårdnadshavare för barnet.175 Som tidigare nämnts är det dock inte ett krav att den särskilt förordnade vårdnadshavaren är delaktig i den faktiska vårdnaden om barnet. I vissa fall kan det snarare vara lämpligare att den särskilt förordnade vårdnadshavaren är en utomstående person. Bedömningen ska göras från fall till fall.176

Den särskilt förordnade vårdnadshavaren bör befinna sig på ett sådant avstånd från barnet att kontakten dem emellan inte blir lidande.177Att den särskilt förordnade vårdnadshavaren kan hålla regelbunden kontakt och engagera sig i barnets liv är en förutsättning för att barnets behov ska kunna tillgodoses. Om den särskilt förordnade vårdnadshavaren befinner sig på ett för långt geografiskt avstånd kan det leda till praktiska problem vilka i sin tur medför risk för att barnets behov inte tillgodoses.

Därför bör en särskilt förordnad vårdnadshavare som bor i närheten av barnet väljas.178

Det förekommer att den gode mannen fortsätter som särskilt förordnad vårdnadshavare när barnet fått uppehållstillstånd. Huvudregeln bör dock vara att den gode mannen inte fortsätter i uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare, speciellt när det rör sig om yngre barn.179 Det är vanligt att gode män får frågan om att fortsätta som särskilt förordnad vårdnadshavare. Inget hindrar detta, men det har inte varit lagstiftarens mening att så ska ske med tanke på de skillnader som föreligger i uppdragen. Den särskilt förordnade vårdnadshavaren har som nämnts ovan ett mer långsiktigt uppdrag som kräver en närmare kontakt med barnet medan den gode mannens uppdrag är kortare och mer intensivt.180 I Ipsos-undersökningen svarade 23 % av de tillfrågade överförmyndarna att gode män ofta fortsatte som särskilt förordnade vårdnadshavare samt 31 % att det hände ibland. Av undersökningen framgår att 32 % ansåg att en bidragande orsak till svårigheterna att rekrytera gode män var att många av dem fortsatte som särskilt förordnade vårdnadshavare och därmed inte kunde åta sig nya uppdrag som god man.181 Detta är problematiskt med tanke på det stora behov som finns av gode män. Utifrån kontinuitetsprincipen finns det dock fördelar med att den gode mannen fortsätter som barnets särskilt förordnade vårdnadshavare. Barns behov av                                                                                                                

175 SOU 2003:51 s 130.

176 von Schéele och Strandberg, Ensamkommande barns rätt, s 50.

177 SOU 2003:51 s 137.

178 Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar s 82.

179 von Schéele och Strandberg, Ensamkommande barns rätt, s 51.

180 von Schéele och Wallgren, Överförmyndarpraktika, avsnitt 10: En särskilt förordnad vårdnadshavare utses.

181 Stockholms Stadsmissions Barn- och Ungdomsrapport 2015s 39.

kontinuitet och stabilitet är en viktig presumtion vid tolkningen av vad som är barnets bästa,182 och kan kopplas till barnets behov av omvårdnad, trygghet och en god fostran.

Även i Barnkonventionen art 20 betonas vikten av kontinuitet för barn som berövats sin familjemiljö. Eftersom asylprocesserna blir allt längre och processerna med att förordna särskilt förordnade vårdnadshavare ofta drar ut på tiden är den gode mannen kvar allt

Även i Barnkonventionen art 20 betonas vikten av kontinuitet för barn som berövats sin familjemiljö. Eftersom asylprocesserna blir allt längre och processerna med att förordna särskilt förordnade vårdnadshavare ofta drar ut på tiden är den gode mannen kvar allt

Related documents