• No results found

Årets resultat för de utvalda indikatorerna

ÖVERGRIPANDE

Webbesökarnas nöjdhet med kommunens webbplats, Web Service Index (WSI) - Totalt Undersökningen av webben genomfördes av Web Service

Award. Det totala helhetsbetyget, WSI (Web Service Index), blev 56. Detta är en minskning i jämförelse med 2018, men Sollentuna kommun ligger fortfarande över branschvärdet totalt sett (47).

Generellt var besökare via dator mer nöjda än de som besökte sidan via mobilen. Betyget för

användarvänligheten har ökat något sedan föregående år.

Det är främst betyget för sökfunktionen som har ett lågt resultat. Designen upplevs mer tilltalande bland de mobila besökarna än desktopanvändarna. Generellt har tydlighet

och uppdaterad information fått bättre betyg. Resultatet för kontakt (kontaktmöjligheter, svarstid och svarskvalitet) ligger på jämförbar nivå med föregående år.

59

32 (103)

Tillgänglighet e-post

Mäts via KKiK, Kommunens Kvalitet i Korthet.

Undersökningen mäter hur stor andel av invånarna som inom en arbetsdag får svar på en enkel fråga via e-post. Undersökningen genomförs av ett externt företag och frågorna skickas till kommunens centrala e-postadress.

Sollentuna kommuns resultat 2019 ligger på ett utfall strax under årets målvärde. I jämförelse med

medelvärdet för alla kommuner (84 procent) ligger Sollentuna på en stabil nivå.

UTBILDNING

Elever i åk. 9, meritvärde kommunala skolor, lägeskommun, genomsnitt (17 ämnen)

Genomsnittliga resultat (meritvärde) för elever i åk 9 i kommunala skolor i Sollentuna kommun baseras på vårterminens slutbetyg 2019. Detta är högsta resultatet sedan 2015. I jämförelse mot riket är Sollentuna sjätte bästa kommunen.

Elever i åk. 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen, kommunala skolor, lägeskommun, andel,

%

Andel elever med lägst betyget E i alla ämnen som ingår i elevens utbildning i årskurs 9. Resultatet på 88,1 procent ligger väsentligt högre än riket (73,4 procent).

Gymnasieelever på Rudbeck med examen inom 3 år, andel, %

Utfallet för Sollentuna kommuns gymnasieskola våren 2019 överträffar årets målvärde och ligger högt i jämförelse med riket (64,7 procent) och liknande kommuner (66,2 procent). Sollentuna ligger på första plats i jämförelse med liknande kommuner. Trenden är stabil och positivt hög, medan liknande kommuner har en nedåtgående trend.

Skolresan - börjar i förskolan och avslutas i gymnasieskolan

Sollentuna kommun arbetar för att vara Sveriges bästa skolkommun och vägen dit kallas för skolresan. Skolresan anger gemensamma fokusområden för Sollentunas kommunala förskolor och skolor. Dessa är tillgänglighet, digitalisering och hållbarhet. Skolresan syftar till att öka resultaten inom kunskap, kvalitet och trygghet. Syftet är också att öka likvärdigheten mellan och inom kommunens verksamheter samt erbjuda en tillgänglig och god utbildning för alla. För 2019 kan utläsas att resultaten gällande meritvärde och uppnådda kunskapskrav i alla

259

33 (103)

ämnen i åk 9 samt andel elever på Rudbeck med examen inom tre år har ökat och överträffar samtliga önskat målvärde.

Under året har Sollentuna kommun arbetat i enlighet med Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) identifierade faktorer för framgångsrika skolkommuner:

 Har bra ledare

I Sollentuna kommun finns en tydlig rollfördelning och förtroende mellan politiker och tjänstemän. Det är tillit i hela styrkedjan och det finns förutsättningar för kommunens ledare att leda verksamheten och ta ett gemensamt ansvar för helheten när det gäller skolverksamheten.

 Lyfter fram kompetenta lärare

Sollentuna kommun lyfter fram kompetenta lärare och arbetar aktivt för att få rätt kompetens på rätt plats.

 Har höga förväntningar

Sollentuna kommun har höga förväntningar på skolans resultat oavsett förutsättningar.

 Tar reda på hur det går

I Sollentuna kommun följs resultaten upp och återkopplas till verksamheten genom bland annat kunskapsuppföljningar i F-9 och gymnasieskolan samt resultatdialoger.

 Har fungerande relationer

Sollentuna kommun arbetar för att få väl fungerande relationer inom hela verksamheten.

 Har tydlig ansvarsfördelning

I Sollentuna kommun finns en tydlig ansvars- och rollfördelning mellan politiker, tjänstemän och rektorer.

 Fångar upp elever med svårigheter

För det systematiska kvalitetsarbetet i Sollentuna kommun finns rutiner med till exempel olika kunskapskontroller för att fånga upp elever som inte når målen. Alla elevers resultat följs upp för att säkerställa att det stöd och de utmaningar som sätts in leder till att eleven utvecklas så långt som möjligt utifrån sina förutsättningar. Det finns stöd inom Elevhälsan och förhållningssättet är att det särskilda stödet i första hand ges i klassrummet.

 Har enats om skolans mål

Sollentuna kommun har samsyn om mål och inriktning för verksamheten såsom Skolresan, kommunens utbildningsstrategi samt mål som fokuserar på långsiktig utveckling.

34 (103)

TRYGGHET

Elever som upplever sig mobbade i grundskolan, samtliga skolor, andel, % Mäts via Olweusenkäten för elever i årskurs 3-9.

De kommunala grundskolorna i Sollentuna arbetar alla systematiskt och förebyggande mot mobbning och annan kränkande behandling i enlighet med

Olweusprogrammet, som är vetenskapligt utvärderat och visar på minskad mobbning och bättre skolklimat.

Resultatet av undersökningen visar att andelen elever som upplever sig mobbade har ökat med 0,3

procentenheter. Dock har andelen elever som upplever sig långtidsmobbade minskat med 0,4 procentenheter.

Det förekommer mer mobbning på mellanstadiet 6,8

procent mot högstadiet 5,4 procent. Långtidsmobbningen minskar från 2,4 procent 2018 till 2,0 procent. Mest mobbning sker i årskurs 4 med 9,1 procent och minst i årskurs 8 med 4,7 procent.

Statistiska Centralbyrån (SCB) har gjort en undersökning som visar att resultatet i riket avseende mobbing ökat från 12,3 procent 2013 till 19,7 procent 2019. Sollentunas ökning under samma period är från 5,3 procent 2013 till 6,1 procent 2019. Orsaken till att Sollentunas snitt inte ökar i samma omfattning som riket beror på det långsiktiga, kontinuerliga arbetet som bedrivs.

Elever på Rudbeck som känner sig trygga, andel, % I Gymnasieundersökningen 2019, som besvaras av elever i årskurs 2 i den kommunala gymnasieskolan, har upplevelsen av trygghet ökat med 1 procentenhet jämfört mot föregående år och ligger på ett utfall strax under årets målvärde. Arbetet med trygghet har under året fortsatt genom en genomlysning av elevernas fysiska och psykosociala arbetsmiljö samt arbete med likabehandling och mentorskap.

35 (103)

VÅRD, OMSORG OCH SOCIALT ARBETE Brukarbedömning hemtjänst äldreomsorg, helhetssyn, andel, %

I Socialstyrelsens brukarundersökning gällande hemtjänst ligger resultatet för kundnöjdhet på 84 procent 2019 för Sollentuna kommun, jämfört med rikets medelvärde på 88 procent. Resultatet för Sollentuna har sjunkit från att under åren 2016-2017 legat på 89 procent. Utifrån att resultaten ligger lägre än både riket och länet (85 procent) kommer detta att vara ett prioriterat fokusområde under 2020.

Brukarbedömning särskilt boende, äldreomsorg, helhetssyn, andel, %

I brukarundersökningen gällande särskilt boende framkommer att Sollentuna kommun under en längre period haft ett ganska stabilt resultat gällande kundnöjdheten på särskilt boende. Resultatet har pendlat mellan 81-83 procent sedan 2014, med undantag för 2016 då resultatet var 88 procent.

Resultatet för 2019 på 81 procent ligger i linje med riket (81 procent) och högre än länet (78 procent).

Utfallen för 2019 visar att kommunen inte uppnått önskat resultat. En orsak till detta är att de åtgärder och aktiviteter som genomförts under året bedöms ha en effekt först på längre sikt.

Under året har det även skett två större satsningar:

Genomlysning av hemtjänsten i Sollentuna kommun

Utgångspunkten för detta är valfrihet och kvalitet för kund, se över hemtjänstutförarnas villkor och nämndens ekonomiska förutsättningar. Målsättningen är att ge kunder möjlighet att i högre utsträckning kunna bo kvar hemma med bibehållen trygghet och kognitiv och fysisk funktion.

Fokus demens

Under 2019 har två miljoner kronor avsatts till förstärkning av demensområdet. Ett arbete har under året påbörjats för att förstärka demensområdet och det pågår ett utvecklingsarbete kring Fokus demens, som handlar om hur nämnden långsiktigt ska kunna möta behoven inom demensområdet. Målsättningen är att personer med demenssjukdom ska ges förutsättningar att bo kvar hemma genom att erbjudas struktur, glädje i vardagen och social gemenskap.

36 (103)

Ej återaktualiserade ungdomar 13-20 år ett år efter avslutad utredning eller insats, andel, % Andelen ej återaktualiserade ungdomar 13-20 år ett år

efter avslutad utredning eller insats har ökat i jämförelse med 2018 och ligger på ett utfall strax under årets målvärde. Jämfört med Stockholms län (77 procent) har Sollentuna ett resultat som är något bättre.

För att minska antalet återaktualiseringar är det viktigt att ta del av tidigare information om barn och unga som återaktualiseras. Om tidigare handläggare arbetar kvar är det denne som gör bedömning när ny anmälan inkommer som gäller samma barn eller ungdom. Sollentuna kommun har en bra öppenvård och satsar på att barn,

unga och föräldrar ska få konstruktiv hjälp i hemmet som håller över tid.

Socialsekreterare har under de senaste åren blivit bättre på att följa upp genomförda insatser, vilket har bidragit till färre återaktualiseringar ett år efter avslutad utredning eller insats. Under året har ett samarbete med ungdomspolisen Norrort utvecklats. Det förbättrade och utökade samarbetet med polisen har bidragit till att resultaten förbättrats 2019.

Related documents