• No results found

Måluppfyllelse - Hållbar och konkurrenskraftig tillväxt

För att följa och bedöma utvecklingen inom det övergripande målet Hållbar och konkurrenskraftig tillväxt utgår Sollentuna kommun från 6 utvalda indikatorer samt resultatet av nämndernas arbete med 10 nämndmål. För de utvalda indikatorerna har endast 5 indikatorer utfall 2019 och av dessa har 2 indikatorer uppnått önskat målvärde. Gällande nämndmålens måluppfyllelse har 6 nämndmål uppnåtts och 4 nämndmål delvis uppnåtts.

Sollentuna kommuns övergripande mål Hållbar och konkurrenskraftig tillväxt bedöms som delvis uppnått.

Årets resultat för de utvalda indikatorerna

NÄRINGSLIV

Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet, placering Sollentuna har som mål att ha landets bästa

företagsklimat. Ett av måtten på det är Svenskt Näringslivs undersökning Företagsklimat, där en ranking av landets kommuner presenteras årligen.

Sollentuna håller alltjämt håller en hög nivå i rankingen visar resultatet från 2019. Sollentuna hamnar, precis som 2018, på en femteplats av landets 290 kommuner.

Några av de sakområden i enkäten där Sollentuna kommun får en lägre värdering är information och dialog mellan kommun och näringsliv, upphandling och kompetensförsörjning. Inom dessa områden har

aktiviteter påbörjats, som exempel ska kommunen underlätta för mindre och lokala företag att lämna anbud till kommunen. Kommunen håller också utbildningar i upphandling. För att förbättra information och dialog görs insatser för att utveckla kommunens webbsida; skapa bättre rutiner vid förfrågningar om företagsetableringar;

förenkla gällande tillståndsgivning genom en lotsfunktion.

1 2

5 5

0 2 4 6 8 10

2017 2018 2019 Målvärde

39 (103)

Nöjd Kund Index (NKI)

I undersökningen Insikt, som genomförs årligen av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i samarbete med Stockholm Business Alliance (SBA), redovisas Nöjd Kund Index (NKI) för ett antal myndighetsområden: brandskydd,

serveringstillstånd, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll, bygglov samt markupplåtelse.

Det genomsnittliga NKI för Sollentuna kommun 2019 var 69, vilket är 6 enheter från målvärdet om NKI 75. Lägst NKI hade bygglov (59), varför huvudfokus för insatserna gällande NKI har lagts där.

Kartläggning och insatser gällande NKI för bygglov inleddes under våren 2019 och tillsammans med en tidigare genomförd intervjustudie av företagare som haft bygglovsärenden i kommunen gav det en förhållandevis bra bild av vilka åtgärder som behöver vidtas på kort och lång sikt. Detta förbättringsarbete kommer att fortsätta under 2020.

BOSTADSBYGGANDE

Antal inflyttningsklara bostäder per år Enligt en preliminär uppgift från Statistiska Centralbyrån (SCB) har 576 nya bostäder färdigställts i kommunen under 2019, vilket är en relativt hög siffra i sammanhanget. Anledningen till detta kan vara att storstadsregionerna i mindre omfattning har drabbats av avmattningen i konjunkturen och att flera större byggprojekt, som påbörjades innan konjunkturnedgången 2018-2019, färdigställdes under det gångna året.

Det stora antalet bygglov som beviljades under toppen av konjunkturen någon gång 2016-2017 ger

nu utfall i form av ökat antal inflyttningsklara bostäder. Sollentuna kommun beräknar alltså att

färdigställandet av inflyttningsklara bostäder kommer fortsatt att ligga på en hög nivå ett par år till, trots vikande konjunktur.

40 (103)

MILJÖ OCH KLIMAT Direkta utsläpp växthusgaser*

* Kommunens verksamheters totala utsläpp från el, fjärrvärme, fjärrkyla och tjänsteresor (flyg, tåg och kommunens bilar), ton CO2-ekvivalenter.

Den minskning av utsläpp av växthusgaser som Sollentuna kommun uppnått beror på nedjusterade emissionsfaktorer för fjärrvärmen, att 2019 var ett ganska varmt år vilket minskar behovet av fjärrvärme och åtgärder som genomfördes för att optimera driften av fastigheterna.

Bränsleförbrukningen i tjänstebilarna har minskat något, men emissionsfaktorn ökade samtidigt en

aning. Utsläppen från de kommunanställdas flygresor minskade med hälften.

Kommunvelometern, Cykelfrämjandets index Sollentuna kommun kom på tredje plats i gruppen mellanstora kommuner i Cykelfrämjandets

kommunvelometer, som är en årlig undersökning där deltagande kommuner blir poängsatta inom olika områden som har koppling till cykling och dess infrastruktur.

Kommunen arbetar löpande och systematiskt med aktiviteter för att främja för cyklister inom kommunen i olika avseenden. En viktig del i årets satsningar var arbetet med åtgärder som skapar

förutsättningar för att få fler kommuninvånare att välja cykel som färdmedel. Under året har kommunen bland annat uppdaterat cykelkartan, genomfört cykelutbildningar för vuxna samt åtgärder för att få fler barn, vuxna och äldre att cykla. Inom projektet för säkra skolvägar, ett projekt som arbetar aktivt med att få fler barn att gå och cykla till skolan på ett säkert sätt, har barn uppmuntrats att cykla. Vintercyklisten och en elcykelkampanj har varit sätt att få vuxna att välja cykeln som färdmedel. Det pågående arbetet med byggnationer på

Märstastråket, som är ett regionalt cykelstråk, har under året fortlöpt enligt plan.

DIGITALISERING eBlomlådan, placering

Inom ramen för det övergripande arbetet med digitalisering har en nulägesanalys genomförts under 2019. Till följd av denna kommer Sollentuna kommun även att utveckla lämpliga sätt att mäta och följa upp kommunens arbete med digitalisering.

Parallellt ser både Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) över lämpliga modeller för detta, och som sannolikt kommer att ersätta eBlomlådan. Utifrån detta görs bedömningen att inte längre använda eBlomlådan som instrument därav genomfördes ingen mätning 2019.

41 (103)

Måluppfyllelse nämndmål

Av de 10 nämndmål vars utvecklingsarbete ska bidra till att uppnå målet Hållbar och konkurrenskraftig tillväxt har 6 nämndmål uppnåtts och 4 nämndmål delvis uppnåtts.

Nämnd Uppnått Delvis uppnått Ej uppnått

Kommunstyrelsen - - -

Utbildningsnämnden 1

Vård- och omsorgsnämnden 1

Socialnämnden 1

Kultur- och fritidsnämnden 1

Miljö- och byggnadsnämnden 1

Samhällsbyggnadsnämnden 1

Natur- och tekniknämnden 1

Klimatnämnden 1

Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden 1

Överförmyndarnämnden 1

Totalt 6 4

De nämndmål som uppnåtts under 2019 gäller minskad miljö- och klimatpåverkan, ökat bostadsbyggande, förbättrad samverkan med lokala företag och branscher samt mål kring utveckling, innovationer och digitala lösningar. För indikatorer kopplade till nämndmålen kan bland annat utläsas att andelen företagare som är nöjda med handläggningen av serveringstillstånd har ökat från 68 procent 2018 till 71 procent 2019. Uppföljning av andelen elever som efter avslutad yrkesutbildning går vidare till ett arbete visar på ett högt utfall på 88 procent, en ökning med 4 procentenheter i jämförelse med föregående år. Ett resultat av att efterfrågan på kompetens hos arbetsgivare ligger i linje med de yrkesutbildningar som erbjuds inom vuxenutbildningen.

För de nämndmål som delvis uppnåtts pågår ett förbättringsarbete. För nämndmålet ökad digitalisering inom vård och omsorg har det under året genomförts flera stora satsningar, som bidragit till en ökad användning av digitala tjänster. Satsningarna har dock ännu inte gett några resultat i form av ökad andel digitala ansökningar.

Arbetet med att utveckla anläggningsbeståndet med en förbättrad social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet pågår, men arbete kvarstår att genomföra 2020. Exempelvis finns fortfarande behov av

tillgänglighetsanpassningar för att säkerställa att kommunens fritidsanläggningar är tillgängliga för alla. För att minska bullerstörningar pågår ett arbete med att genomföra kommunens åtgärdsprogram mot buller. Åtgärderna genomförs successivt och förväntas uppnå önskad effekt på längre sikt. Gällande målet om en minskad

miljöpåverkan, som mäts via koldioxidutsläpp, kvarstår ett arbete med att analysera och planera utifrån vad kommunen har rådighet över.

42 (103)

Related documents