• No results found

Måluppfyllelse - Attraktiv och effektiv organisation

För att följa och bedöma utvecklingen inom det övergripande målet Attraktiv och effektiv organisation utgår Sollentuna kommun från 8 utvalda indikatorer samt resultatet av nämndernas arbete med 11 nämndmål.

För de utvalda indikatorerna kan utläsas att 5 indikatorer uppnått önskat målvärde. Gällande nämndmålens måluppfyllelse har 5 nämndmål uppnåtts och 6 nämndmål delvis uppnåtts.

Sollentuna kommuns övergripande mål Attraktiv och effektiv organisation bedöms som delvis uppnått.

Årets resultat för de utvalda indikatorerna

MEDARBETARE OCH ARBETSGIVARE HME (hållbart medarbetarengagemang), index I medarbetarundersökningen har kommunens medarbetare svarat på frågor om motivation, ledarskap och styrning. Det ger ett så kallat HME-värde och mäts enligt en modell från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Årets HME-värde var 80,9 vilket är i nivå med den föregående undersökningen som genomfördes 2017 med ett resultat på 80,5.

JÄMIX (Nyckeltalsinstitutets jämställdhetsindex) Jämställdhetsindex JÄMIX består av nio olika nyckeltal som visar hur jämställda arbetsvillkor, arbetsmiljö och anställningsvillkor organisationen har. För 2019 har Sollentuna kommun ett indexvärde på 113 vilket är ökning från 110 vid mätningen för 2018. Det högsta värdet för en kommun som mätte JÄMIX var för 2019 indexvärde 121.

Kommunen har störst skillnad mellan kvinnor och

män avseende nyckeltalen lång sjukfrånvaro och andel tillsvidareanställda. Minst skillnad mellan kvinnor och män redovisas för nyckeltalen lön, karriärmöjlighet och sysselsättningsgrad.

80,5 80,9 80

43 (103)

Sjukfrånvaro, %

Den totala sjukfrånvaron bland de anställda i Sollentuna kommun under 2019 uppgick till 5,8 procent vilket är en ökning i jämförelse med föregående år, men understiger årets övre gräns på 6 procent. 2019 var den

genomsnittliga sjukfrånvaron för kommuner i Stockholms län 6,6 procent.

Personalomsättning, extern %

Personalomsättningen i Sollentuna kommun, det vill säga andel medarbetare som avslutat sin anställning, har minskat från 14,8 procent 2018 till 14,4 procent 2019. Länsgenomsnittet var 15 procent för 2018. Personalomsättningen bland kommunerna i Stockholms län bedöms vara kvar på en högre nivå främst drivet av fortsatt rörlighet i

bristyrkeskategorier, även om en begynnande konjunkturavmattning kan minska omsättningen för vissa grupper.

Under hösten har ett digitalt systemstöd för chefer i att hantera rehabilitering, arbetsanpassning och

dokumentation implementerats i kombination med utbildningsinsats. Förväntan är att det digitala systemstödet i kombination med utbildningsinsatser ska ha en effekt på rehabiliteringsarbetet.

Kommunens förmåga att attrahera, rekrytera, utveckla och behålla medarbetare är avgörande i

personalförsörjningen. För att stärka detta har ett fortsatt arbete med arbetsgivarvarumärket genomförts under året. Implementering av kommunens kärnvärden; nytänkande, ansvarstagande och välkomnande (NAV) har pågått under 2019. Kärnvärdena sammanfattar personalpolicyn och ska vara vägledande i det dagliga arbetet inom kommunen.

FINANSIELL STATUS Soliditet, %

Soliditeten anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Kommunens soliditet ska inte understiga 60 procent exklusive pensionsförpliktelser redovisade som

ansvarsförbindelser.

Den fallande likviditeten kommer att stabiliseras runt 60 procent. Detta syns under rubriken Förväntad utveckling i Sollentuna kommun, där budget 2020 samt plan 2021-2022 visar på en soliditet runt 60 procent förutsatt att övriga budgetförutsättningar håller.

44 (103)

Årets resultat, % av skatteintäkter (exkl.

reavinster)

Kommunens resultatmål ska långsiktigt i driftbudgeten, exklusive realisationsvinster, uppgå till 2,5 procent av intäkter från skatter, utjämningssystem och generella statliga bidrag samt fastighetsavgift.

För budgetåret 2019 var resultatmålet satt något lägre till 1,4 procent (54 mnkr). Utfallet för 2019 blev 0,9 procent (35,5 mnkr).

Upplåning för egen räkning, mdkr Kommunens upplåning för egen räkning ska inte överstiga 2 miljarder kronor. Detta för att inte räntekostnaderna ska ta för stor andel av verksamheternas driftbudget samt att soliditetskravet ska uppfyllas.

Målvärdet för 2019 är uppnått då utfallet för upplåningen blev 400 miljoner kronor.

EFFEKTIVITET OCH STYRNING Prognossäkerhet, %.

Prognossäkerheten mäts som avvikelsen mellan lagd prognos i delårsrapport jämfört med årets resultat. Målet för nämndernas rapportering är att avvikelsen mellan prognosen och årets utfall inte ska avvika mer än +/– 0,5 procent.

För årets resultat exklusive reavinster redovisas en avvikelse på 25,8 miljoner kronor för nämnderna. Nämnderna har under 2019 uppvisat stora variationer i prognossäkerhet.

Med ny mandatperiod genomfördes en omorganisation som inte helt stabiliserat sig

mot budget och prognosarbetet under året. Upphandling av ny IT-leverantör med tillhörande

transiteringsarbete har också varit en faktor som skapat osäkerhet i prognosarbetet. Trots stora förändringar inom nämndernas verksamhet har målet på +- 0,5 procent i avvikelse mellan prognos i delårsrapporten och årets resultat nästan uppnåtts.

45 (103)

Måluppfyllelse nämndmål

Av de 11 nämndmål vars utvecklingsarbete ska bidra till att uppnå målet Attraktiv och effektiv organisation har 5 nämndmål uppnåtts och 6 nämndmål delvis uppnåtts.

Nämnd Uppnått Delvis uppnått Ej uppnått

Kommunstyrelsen 1 2

Utbildningsnämnden 1 1

Vård- och omsorgsnämnden 1 1

Socialnämnden 2

Kultur- och fritidsnämnden 1

Miljö- och byggnadsnämnden - - -

Samhällsbyggnadsnämnden - - -

Natur- och tekniknämnden - - -

Klimatnämnden - - -

Kompetens- och arbetsmarknadsnämnden - - -

Överförmyndarnämnden 1

Totalt 5 6

De nämndmål som uppnåtts under 2019 gäller en effektivare resursanvändning, förbättrade processer för att söka extern finansiering, en förbättrad social arbetsmiljö samt en attraktiv arbetsgivare. För indikatorer kopplade till nämndmålen kan bland annat utläsas att Sollentuna kommun har goda HME-resultat och en sjukfrånvaro under länsgenomsnittet. Gällande kostnad äldreomsorg, kronor per invånare 80+, visar de preliminära utfallen för 2019 på en nedåtgående kostnadsutveckling.

För de nämndmål som delvis uppnåtts pågår ett långsiktigt förbättringsarbete. Gällande nämndmålet effektivare processer pågår kontinuerlig verksamhetsutveckling för en hög kvalitet. Ett arbete kvarstår dock för att uppnå önskat resultat i enlighet med lagkrav, till exempel andel utredningar som slutförs inom 4 månader och andel förhandsbedömningar som slutförts inom 14 dagar. För nämndmålet som ska bidra till att medarbetare och chefer utvecklas, känner delaktighet och engagemang har det under året genomförts ett antal aktiviteter som bland annat ska bidra till att skapa delaktighet och tydlighet i uppdraget, ett arbete som fortsätter under 2020.

För att åstadkomma en enklare vardag för medarbetare och chefer har det under året genomförts aktiviteter med syfte att förenkla och underlätta arbetet genom bland annat nya digitala lösningar. I arbetet med att skapa en sundare arbetsmiljö har fokus legat på att reglera arbetsbelastningen, som en del i att förebygga arbetsrelaterad stress och ohälsa. Gällande nämndmålet om effektiva kommunövergripande processer har ett arbete för en effektiv och säker hantering av information startats. Under året har även ett arbete påbörjats med att kartlägga och tydliggöra det stöd som erbjuds i de kommunövergripande processerna, som ska bidra till ökad tydlighet och stöd vid utförande av grunduppdraget.

Gällande nämndmålet om en effektiv organisation uppnås detta endast delvis, huvudsakligen beroende på en försämring för samtliga indikatorer som avser andel medarbetare med pedagogisk examen inom förskola, skola, fritidshem och gymnasieskola. Anledningen till försämringen är främst att det råder brist på rätt utbildad personal, något som ses som en sannolik fortsatt utveckling.

46 (103)

Kvalitetsredovisning

Sollentuna kommuns verksamhetsstyrning består av målstyrning, kvalitetsstyrning och internkontroll som tillsammans med ekonomistyrning utgör grunden för att styra, leda, planera och följa upp kommunens

verksamhet. I kvalitetsstyrning ingår att kvalitetssäkra grunduppdraget och stödja genomförandet samt utveckla arbetsformer så att kommunen håller hög kvalitet i den dagliga verksamheten över tid. Målstyrningen hjälper till att lyfta blicken och fokusera på utveckling och att skapa större förändringar.

Genom att planera, följa upp och analysera samt åtgärda avvikelser och ta vara på förbättringsförslag bildar detta en styrmodell som säkerhetsställer att övergripande, långsiktig utveckling sker samtidigt som kvaliteten i verksamheten följs upp och förbättras.

Genomförandet av kommunens uppdrag säkerställs utifrån lagstiftning, föreskrifter, nationella och kommunalt styrande dokument, samt i vilken grad kommuninvånarnas krav på kvalitet i service och tjänster uppfyllts.

Arbetet sker både verksamhetsnära och kommunövergripande i planerings- och uppföljningsprocessen. För de verksamheter där kommunen finner avvikelser planeras åtgärder in direkt och kan då regleras i ett tidigt skede.

Vid större avvikelser eller avvikelser som inte går att åtgärda inom ramen för det dagliga arbetet sker planering för mål och aktiviteter för förbättring inom målstyrningen.

För att följa verksamhetens kvalitet och effektivitet och ge en helhetsbild för kommunen har indikatorerna i Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) använts, vilka redovisas nedan tillsammans med jämförelser med Stockholms län och riket.

Sollentuna vinnare av Sveriges

Related documents