• No results found

3. Teoretisk referensram

5.2. Åsikter kring prefabricering

Nedan återges de åsikter och tankar som de intervjuade personerna beskrivit byggande med prefabricering. Dessa är: ökad effektivisering, ökad planering, kundanpassning samt ökad förutsägbarhet.

Ökad effektivisering

Prefabricering anses enligt åtta av de intervjuade bidra till en effektivare byggprocess genom att möjliggörandet av ökat byggtempo och snabbare montering på plats. En projektledare och en projektchef beskriver prefabricering som fördelaktig då den förkortar tiden till att uppnå ett tätt hus vilket gör projektet mindre utsatt för väder och vind. Detta beror enligt de intervjuade på att färre moment och mindre arbete behöver göras på plats. De båda anser också att mindre gemensamma kostnader på projektet uppstår då behov av material, såsom staket, bodar, maskiner, kranat etc., för bygge minskar. På liknande sätt beskriver en annan projektchef hur man försöker förbereda så mycket som möjligt innan man påbörjar ett bygge, då är prefabriceringslösningar en bra metod för att minska tiden på själva arbetsplatsen. Byggchefen säger att tid är pengar och det därför helst bara ska monteras på plats för att byggtiden ska vara så effektiv som möjligt. Vidare beskriver den intervjuade att de därför använder mycket prefabricering till skillnad från förr gjordes då allting gjordes på plats på bygget. Idag görs många delar på andra platser än på bygget, den tidigare handblandade betongen kommer idag färdigblandad i bilar som man pumpar upp till halvprefabricerade väggar där formarna inte behöver tas bors.

Möjligheten att snabbt utföra bygget på plats har enlig de intervjuade också praktiska fördelar. En arkitekt anser att arkitekterna i sig inte har så stor vinning i att arbeta mer med prefabricerade element då dess styrka ligger i den ekonomiska aspekten. Dock beskriver personen hur det finns projekt där byggandet underlättas av att prefabricerade moduler, såsom konstruktion av höghus på små tomter som är centralt placerade. I dessa fall beskriver den intervjuade hur det annars skulle krävas att stora gator stängs ner vilket kan undvikas genom att istället snabbt kunna montera ett hus med stora prefabricerade element. Lösningen beskrivs som mycket enklare rent logistiskt och mer ekonomiskt då kostanden att stänga ner gator kan undvikas.

Återkommande projekt med prefabricering kan effektivisera byggandet ytterligare menar en projektchef. Personen beskriver hur man i ett tidigare projekt byggde ett par hundra parhus av prefabriceringstillverkare element. I slutet beskriver projektchefen hur man var väldigt effektiviserad och kunde montera upp husen mycket snabbare än man gjort i början. Enligt den intervjuade märkes att man hade lärt sig av varandras processer och optimerat och trimmat produktionsflödet, leverans och konstruktion.

56

Ökad planering

Under fyra intervjuer framgick det att ökad prefabricering också kräver större förberedelse när det kommer till projektplaneringen. Då prefabricering gör det svårt att utföra ändringar på byggarbetsplatsen anser en projektledare att högre krav ställs på att planeringen måste vara mer omfattande och vara mer detaljerad vid högre prefabriceringsgrad. På samma sätt anser en projektchef att högre prefabriceringsgrad ger större vikt på själva projekteringen.

Ytterligare två av de intervjuade stödjer att ökad prefabricering kräver ökad planering. De lägger också vikt i att kompetens kring prefabricering är avgörande för dess resultat. Enligt en arbetschef kan rätt planering där rätt detaljer kommer i rätt ordning medför att projekt med hög prefabriceringsgrad går mycket snabbare. På samma sätt kan ett projekt med dålig planering med leverans i fel ordning få omvänd effekt och istället skapa problem. Prefabricering flyttar planeringen utanför byggarbetsplatsen och tidigare i byggskedet menar en projektchef under en intervju.

Personen anser liksom arbetschefen att kompetens gällande byggets förutsättningar är avgörande.

Projektchefen anser att byggarbetarnas kunskap bör avgöra förutsättningarna för prefabriceringsgraden. Har man väldigt tekniskt kunniga snickare som kan hantverket så uppskattas inte prefabriceringslösningar på samma sätt som om man har mer montörskompetens menar den intervjuade. Även antalet tillgängliga arbetare kan påverka hur stort behovet är av prefabricering.

Projektchefen menar docka att oavsett förutsättningar så är det viktiga är att man är färdigplanerad när man kommer till bygget.

Som tidigare nämnt försvårar en ökad prefabriceringsgrad förmågan att göra ändringar vid senare skede av byggprocessen, ett problem menar en av de intervjuade arkitekterna. Under byggets gång kan det uppstå problem med leverans av material och liknande, att tidigt låsa projekten i vissa typer av lösningar försvårar möjligheterna att anpassa bygget efter förändringar i omständigheterna. Att tillåta ändringar möjliggör flexibilitet att exempelvis byta från prefabricerade väggpaneler till att platsgjutna väggar under byggets gång menar arkitekten.

Kundanpassning

Valet gällande prefabriceringsgarden beror enligt tre av de intervjuade på kundens önskemål och vilja. Det som styr är beställarens vilja, hur kraven ser ut, menar en arbetschef. Vidare beskriver personen hur kundens val av material påverkar vilka möjligheter som finns att erbjuda vid försäljningen av projektet. Kundens vilja gällande design och utformning har också påverkan då det vid vissa produkter inte passar sig att använda prefabricering menar en två av de intervjuade.

Kundens vilja beror på kundens kunskap gällande olika lösningar, därför är det enligt en av de intervjuade projektledarna en utmaning att öka kunskapen kring prefabricering hos kunderna.

De intervjuade uttrycker att det finns en svårighet mellan att utforma produkter på ett effektivt sätt och att samtidigt erbjuda kunder stor grad flexibilitet. En arkitekt uttrycker hur de i sitt yrke inte vill skapa tråkiga hus, utan vill kunna på ett effektivt sätt skapa flexibla lösningar genom struktur.

57

En annan arkitekt talar för att möta kundens önskemål vilket för en arkitekt handlar om att hitta ett formspråk som passar kunden och projektets förutsättningar.

Samtidigt anser fem av de intervjuade att prefabricering i KL-trä inte är ett hinder. Det som har störst påverkan enligt dem är kundens önskemål och hur väl dessa går i hand med de prefabriceringslösningar som finns. Kundens vilja att anpassa anses vara problematiskt enligt en projektledare. Personen anser att byggbranschen förväntar sig produkter som är evigt föränderliga, något som den intervjuade inter anser ekonomiskt hållbart då större kostnader inte tas med i beräkningen. Även ur ett produktionsperspektiv tillkommer det kostnader för omställning vid kundanpassning.

Ökad förutsägbarhet

Två av de intervjuade anser att ökad planering i samband med ökad prefabricering också möjliggör en ökad förutsägbarhet för projektet i sin helhet. En av de intervjuade cheferna anser att det finns ett stort värde i att veta redan från början vad ett projekt kommer kosta. Detta stödjer en annan av de intervjuade som knyter ökade kostnader till brist på förmåga att involvera kostnader tillräckligt tidigt i projekteringen. Då man inte vet hur slutprodukten kommer se ut anser den intervjuade att det är mycket svårt att göra korrekta kostnadsestimeringar, något som även de bästa inom området har svårighet med.

Sammanfattning av prefabricering

En sammanställning av intervjuunderlagets relation till prefabricering och dess användande i byggbranschen finns i Tabell 3 nedan.

Tabell 3: Faktorer respondenter anser prefabricering medför

Vad prefabricering medför Nämnt i antal intervjuer

Kommentar

Ökad effektivisering 8 Ökar byggtempo och snabbare montering på plats.

KL-trä hindrar inte kundanpassning

5 Hög prefabriceringsgrad kan fortfarande kundanpassas

Kräver ökad planering 4 Försvårar senare ändringar.

Kunden påverkar byggteknik

3 Ökad avkastning. Ständig och förutsägbar intäkt.

Ökad förutsägbarhet 2 Tidig vetskap om totalkostnad.

58