• No results found

3. Teoretisk referensram

5.5. Attityder kring byggande i trä

I följande delkapitel återges de intervjuades åsikter och tankar kring byggande i trä. Dessa summeras enligt följande rubriker: brist på kunskap och erfarenhet, rädsla och ovisshet (brand, fukt och ljud), förändringar i byggprocessen, byggregler samt dess normer och standarder, kostnadspålägg, minskad miljöpåverkan, arbetsmiljö och boendemiljö, samt brister i träets egenskaper (hållfasthet och tålighet). Dessa beskrivs djupare nedan.

Brist på kunskap och erfarenhet

Tio av de intervjuade uttrycker att det finns bristande kunskap och erfarenhet inom byggbranschen när det kommer till byggande i trä. Många av dessa uttrycker att det finns en oro för hos byggarna att arbeta med ett material man inte har vana för då bland annat kunskapsbrist lättare kan orsaka fel.

71

En projektchef anser att brist på erfarenhet försvårar projektering och planering av bygget eftersom aktörer saknar förmågan att korrekt uppskatta tidsåtgången vid träbyggande. Vidare beskriver en arkitekt att det tillkommer längre planeringstid för att lösa grundläggande problem som uppstår, problem som inte uppkommer i samma utsträckning vid användandet av andra material där aktörer har större erfarenhet. En annan arkitekt betonar bland annat hur betong är ett hinder för utvecklingen av träbyggnader. Personen beskriver hur många aktörer har byggt upp relationer till materialleverantörer och till och med investerat i egen produktion av betong. Detta i samband med att projekten är långa och försvårar förutsättningarna för större förändringar.

Bristande erfarenhet och kunskap gällande träkonstruktioner gör att dess ekosystem saknar likvärdigt omfång kringliggande aktörer menar en tredje arkitekt. Personen beskriver hur stålkonstruktioner exempelvis har aktörer som tillverkar produkter för fästning, tak och inklädnad, vilka har utvecklats under många år och är smidiga att arbeta med. Dock ser flertalet av de intervjuade en snabb utveckling och kunskapsbyggande hos de aktörer som tidigare varit medverkande i ett byggprojekt i trä. Det framkommer också att framgångsrika projekt driver aktörer till att vilja fortsätta bygga med trä även i framtida projekt.

Rädsla och ovisshet (brand, fukt och ljud)

Nio av de intervjuade anser att träets egenskaper gällande brand, fukt och/eller ljud är orsaken till att fler byggprojekt inte använder sig av trä som byggmaterial. Den största oron handlar om brandrisk och risken för fuktskador som nämns vid sex respektive sju intervjuer.

Många av de intervjuade tror att brist på kunskap och erfarenhet skapar denna oro. Två av de intervjuade beskriver oron som felaktigt grundad då exempelvis brandrisken inte är större för trä än för andra vanligt använda byggmaterial.

Förändringar i byggprocessen

Bland de intervjuade ansåg ingen att byggprocessen var direkt svårare då man valde att bygga i trä, i relation till andra material. Utifrån tidigare erfarenhet av att bygga ett större lägenhetshus i trä, ansåg en byggherre dock att garage och anläggning tagit tid än väntat då det visade sig vara mer komplext att bygga än man trott från början. Anledningen till detta ansåg personen bero på saknaden av erfarenhet inom träbyggande, vilket i detta fall gjorde att tidsberäkningen för grundläggningen underskattades. Samtidigt förklarar den intervjuade att trästommen var mycket enkel att arbeta med än väntat, vilket gjorde att montering och liknande gick snabbare än beräknat.

Något som orsakade väntetid mellan leverans av material. Enligt entreprenörerna i projektet hade de planerade fyra månaderna för konstruktion istället kunnat utförts på två månader.

Tidsuppskattning vid planering av byggprojekt i trä uppfattas som svår när oerfarna entreprenörer övergår till byggande i trä. Fyra av de intervjuade beskrev byggprojekt i trä som mycket mer fortgående. Brist på kunskap och erfarenhet gör att planeringen inte är optimerad efter träets egenskaper som byggmaterial. De anser att byggtiden kan förkortas om man har bättre planering.

72

Fem av de intervjuade beskrev att de svårigheter som finns gällande byggande i trä handlar om ovana samt att byggprocessen ser annorlunda ut när man arbetar med ett annat material. Enligt en arkitekt är entreprenören oftast van att bygga på ett visst sätt och anser därför att det är jobbigt att inte kunna göra som vanligt. På liknande sätt beskriver en av de intervjuade det som att många anser att det är besvärligt att man inte bara byta material rakt av, utan att man även måste ändra sättet att arbeta. Den generella uppfattningen är dock att processerna för att bygga i trä är inte svårare än något annat material.

Byggregler, normer och standarder

Fyra av de intervjuade uttryckte branschens normer och standarder som ett hinder för träbyggandet. Bland dessa menar tre att de byggkrav som formuleras är anpassade efter de normer som gäller hos andra byggmaterial, oftast handlar det om byggnadens höjd. Då hus i trä behöver tjockare bjälklag medför det att dessa kräver mer yta för varje våningsplan. Vidare gör detta att betonghus rymmer fler våningar än hus byggda i trä och därför är ekonomiskt fördelaktiga. Då byggkraven oftast formuleras i höjd istället för våningsplan missgynnar dessa byggandet i trä.

Liknande problem uppstår då träkonstruktioner kan kräva tjockare innerväggar vilket också gör att en del yta kan falla bort, vilket också kommer främjar byggande i betong.

En chef uttrycker brist på standarder för träbyggande. Personen anser att det i dagsläget inte finns några styrande byggregler som relegerar hur en konstruktör ska utforma sin verksamhet för massivt träbygge. Idag har träbyggnadsbranschen inte en standardiserad byggprocess med tydliga regler att följa på samma sätt som det finns för betong och stål. Byggnormen för trämassivhus är inte färdigställt. Enligt den intervjuade försöker branschen fortfarande hitta det bästa sättet att bygga på, vilket innebär en viss osäkerhet.

Kostnadspålägg

Att bygga med trä uppfattas som dyrare än alternativen, något som tre av de intervjuade tror beror på de kostnadspålägg som görs. De beskriver hur brist i erfarenhet gör att det är svårare att göra en korrekt ekonomisk kalkyl när man inte haft någon tidigare erfarenhet med ett material. Enligt dem medför detta att projekten ofta tar med en större riskpeng, vilket i sin förlängning påverkar projektets budget. I slutändan betyder det att många träprojekt till en början uppfattas som dyrare och kommer avfärdas mot en liknande konstruktion i betong.

Minskad miljöpåverkan

Åtta av intervjuade anser att träets relation till minskad miljöpåverkan är en avgörande anledning till att man väljer att bygga i trä. Bland annat beskrivs trä som ett lättare material vilket är enklare att frakta och därför kräver färre transporter, samt att materialet finns inhemskt vilket också minskar transportvägen. Faktumet att materialet också är förnyelsebart anses också vara en positiv aspekt.

73

Arbetsmiljö och boendemiljö

Träets goda egenskaper anses enligt två av de intervjuade ha en positiv inverkan på inomhusklimatet. De beskriver trä som ett material viket är bra för välmående att bo i. En byggherre relaterar trähus till vad som är svenskt och nämner framförallt känslan i trähus som en viktig aspekt.

Dess goda egenskaper anses också ha en positiv påverkan på byggarbetsplatsen genom att bidra till en bättre arbetsmiljö. Under ett större byggprojekt beskriver en chef hur byggarbetarna uppskattade att bygga med trä tack vare dess positiva inverkan på arbetsmiljön samt att montering och byggande gick snabbt och smidigt. Samma byggherre beskriver också hur träets egenskap som lätt att såga underlättar snabba justeringar snabbt på plats om det krävs.

Brister i träets egenskaper (hållfasthet, tålighet)

Två av de intervjuade uppfattar träets begränsningar hållfasthet och hållbarhet som anledningar till att man inte väljer trä som material. Betong beskrivs som mer formbart och mer motståndskraftigt än trä och passar därför bättre vid exempelvis byggandet av golv till parkeringshus. Samtidigt ser en av personerna förändring så man idag pratar mer om trä vid husbyggen än man tidigare gjort.

Sammanfattning av attityder kring träbyggnation

Hur respondenters attityd till att bygga i trä såg ut finns sammanställt i Tabell 6 nedan.

Tabell 6: Respondenters inställning till träbyggande, problem och möjligheter

Attityder kring

9 Kunskapsbrist ligger antagligen till grunden för denna oro

Trä ger mindre miljöpåverkan

8 Trä är ett lättare material vilket kräver färre transporter

Annorlunda byggprocess 6 Ett byggprojekt i trä som mycket mer fortgående

Avsaknad av byggnormer och standarder

4 Branschen försöker fortfarande hitta det bästa sättet att bygga på

Onödiga kostnadspålägg 3 Brist på erfarenhet gör att det är svårare att göra en korrekt ekonomisk kalkyl

Bättre arbets- och boendemiljö

2 En varmare känsla både arbetare och boende uppskattar

Träets bristande hållbarhet 2 Betong anses varas mer slitstarkt

74