• No results found

Återrapportering giftfria och resurseffektiva kretslopp

UPPFÖLJNING AV NATIONELLA AVFALLSPLANEN

OCH AVFALLSFÖREBYGGANDE PROGRAMMET

Naturvårdsverket har följt upp åtgärderna i den nationella avfallsplanen och avfallsförebyggande programmet. Prioriterade områden är bygg- och rivnings- avfall, elavfall, matavfall och textil. I planen finns även åtgärder för att minska nedskräpningen och minska riskerna med utsläpp från avfallsbehandling. Totalt omfattar planen och programmet 325 åtgärder fördelat på femtiotal aktörer.

Flest åtgärder riktar sig till Naturvårdsverket och kommunerna.

Naturvårdsverket har väglett, följt upp och föreslagit nya styrmedel. Vi har hit- tills, helt eller delvis, genomfört 94 av våra 109 åtgärder för att förebygga avfall och förbättra avfallshanteringen. Inom byggområdet har Naturvårdsverket och Boverket gjort en tillsynsvägledningskampanj om bygg- och rivningsavfall. För materialåtervinning, matavfall och textilavfall har vi tagit fram etappmål och gett förslag på åtgärder och styrmedel. Inom textilområdet har vi genomfört alla våra planerade åtgärder. Vid årets slut arbetade vi fortfarande aktivt inom ramen för den handlingsplan om hållbara textilier, som tagits fram inom det nordiska samarbetet. Vi har utvärderat handboken om avfall i anläggningsändamål och ta- git fram vägledning om gamla deponier och nedskräpning. Vidare har vi påbörjat arbetet med att ta fram en vägledning för offentlig upphandling.

Centrala myndigheter har genomfört 80 procent av åtgärderna

De centrala myndigheterna har helt eller delvis vidtagit drygt 80 procent av åtgärderna. Konsumentverket har tagit fram en vägledning om försäljning av produkter på en andrahandsmarknad som finns på webbsidan Hallå Konsument och Kemikalieinspektionen har utrett ekonomiska styrmedel inom kemikalieom- rådet. Livsmedelsverket har genomfört kampanjen Har du ett tivoli i kylskåpet? och Jordbruksverket har börjat kartlägga matsvinn i primärproduktionen. Trafikverket finansierar ett forskningsprojekt om effektivare hantering av jord- och bergmassor.

Textil och matavfall – mycket på gång

Inom textilområdet finns exempel på många enskilda initiativ. Exempelvis finns det butiker som har andrahandsavdelningar, ger kunder möjlighet till att hyra kläder och reparerar plagg kostnadsfritt. En enkät till kommunerna 2014 visade att åtgärder för textil fanns med i 30 procent av de kommunala avfallsplanerna.

Inom området matavfall har Hushållningssällskapet och alla kontaktade landsting och grossister genomfört de åtgärder som rekommenderas. Hushåll- ningssällskapet hade sedan 2011 utbildat offentliga kök och landstingen i hur

de mäter matavfall. Några av landstingen gör så kallade ”doggy bags” av den mat som blir över. Bland de tio kommuner som kontaktades kände samtliga till avfalls planen och programmet och de arbetar med matsvinnsfrågan.

Bygg- och rivning och elprodukter – återanvändningen behöver öka

Av de åtgärder som riktar sig till aktörer inom bygg- och rivningsområdet bedöms hälften vara genomförda. Byggherrarna har vidtagit åtgärder för att förhindra att produkter skadas, utnyttjat moduler och prefabricerade delar och infört källsor- tering. Återanvändning vid rivning upplevs som problematisk. Hinder är osäker kvalitetssäkring och bristande efterfrågan. Inom elområdet angav de kontaktade landstingen att de återanvänder datorer, telefoner och medicinsk utrustning.

Minska riskerna med utsläpp från avfallsbehandling

Ingen av åtgärderna för att minska risken för bränder i avfallslager bedöms vara vidtagna. Både representanter för räddningstjänsten och länsstyrelsen ser behov av nationella riktlinjer för att förebygga bränder på avfallslager. Vad det gäller kontroll av utsläpp av dioxiner och furaner är det bara en förbränningsanlägg- ning som har installerat kontinuerlig provtagning. Bilskrotning är ett annat prioriterat område. De kommuner som har kontaktats anger att de endast i liten utsträckning arbetar med att informera hushållen om att uttjänta fordon ska lämnas till auktoriserad bilskrotare. Positivt är att den nationella kampanjen Skräpplockardagarna har fått genomslag. Mätningar visar att nedskräpningen har minskat något.

HANDLINGSPLANEN FÖR EN GIFTFRI VARDAG

Naturvårdsverkets arbete bidrar på olika sätt till Kemikalieinspektionens hand- lingsplan för en giftfri vardag. Exempel på vad vi levererat under 2015:

• Vägledning om användning av bekämpningsmedel i syfte att nå en hållbar an- vändning av bekämpningsmedel och minska konsekvenser på hälsa och miljön. • Information om reglerna om användning av kemikalier enligt EU:s kemika-

lielagstiftning har tagits fram i samarbete med Kemikalieinspektionen och Arbetsmiljöverket. Denna ska bidra till att företagen använder kemikalier på ett säkert sätt.

• En uppföljning av hanteringen av farligt avfall i Sverige. Syftet är att få en över- blick över hur hanteringen går till i praktiken samt vilka problem som finns för att ta fram underlag till vägledning om korrekt hantering.

• Delredovisning av regeringsuppdraget om förbättrad avfallsstatistik och spår- barhetssystem för farligt avfall. Delredovisningen anger en tänkbar inriktning för den framtida avfallsstatistiken, samt hur ett spårbarhetssystem för farligt avfall skulle kunna utformas och vad som bör ingå.

TABELL 44 NEDLAGD TID PÅ HANDLINGSPLANEN FÖR EN GIFTFRI VARDAG, ÅR 2015* Vägledning bekämp- ningsmedel Information regler EU lagstiftning Uppföljning hantering farligt avfall Delredo- visning regerings- uppdrag TOTAL TID

Handlingsplan giftfri vardag 702 161 466 288 1617

*Tiden för regeringsuppdraget om giftfria och resurseffektiva kretslopp redovisas separat i tabell nedan.

Regeringsuppdrag om giftfria och resurseffektiva kretslopp

Uppdraget är en del av handlingsplanen för en giftfri vardag och ska genomföras i samverkan med Kemikalieinspektionen. Vi har påbörjat ett arbete för att, tillsam- mans, ta fram vägledning om giftfria och resurseffektiva kretslopp. Vägledningen ska fokusera på att beskriva en giftfri och resurseffektiv återvinning. Inom uppdra- get genomför vi ett samverkansprojekt om tillsyn kring reglerna för återvunna pro- dukter. De som samverkar i projektet är Naturvårdsverket och Kemikalieinspektio- nen samt ett antal länsstyrelser och kommuner. Projektets syfte är att kontrollera tillämpningen av avfalls- och kemikalielagstiftningen hos företag som återvinner avfall så att det upphör att vara avfall och säljer det vidare som en produkt. Naturvårdsverket har, under 2015, lagt ned 1550 timmar regeringsuppdraget om giftfria och resurseffektiva kretslopp.

Konsultuppdrag

Under 2015 har vi haft särskilda medel för att medverka i arbetet med Kemikalie- inspektionens program handlingsplan för en giftfri vardag, liksom för att kunna genomföra regeringsuppdraget giftfria och resurseffektiva kretslopp. Vi har genomfört följande konsultuppdrag för dessa medel:

• Studie av avfallsströmmar som på grund av innehåll av särskilt farliga ämnen bör hanteras på ett särskilt sätt.

• Studie av avfalls-/återvinningsledets behov av och tillgång till information om farliga ämnen inklusive analys av relevant EU-lagstiftning.

• Studie av återvunnet däcksmaterial med fokus på användning i konstgräsplaner. • Plockanalys av textilavfall med fokus på att kartlägga innehåll av produktgrup-

per som kan innehålla farliga ämnen.

• Studie för att ta fram underlag till rekommendationer om utsortering av textil som innehåller farliga ämnen.

• Uppföljning av arbetet med sanering av PCB i byggnader

TABELL 45 KOSTNADER FÖR KONSULTUPPDRAG ÅR 2015, TKR Studie om avfalls- strömmar Studie av avfalls/åter- vinnings- ledet Studie av återvunnet däcksma- terial Plockaa- nalys av textilavfall Ta fram rekommen- dation Uppföljning av arbetet med sane- ring Total kostnad Kostnad 450 300 230 200 200 120 1500

10. Redovisade regerings-

Related documents