• No results found

GENOMFÖRA MILJÖPOLITIKEN I SAMVERKAN

Naturvårdsverket genomför den miljöpolitik som beslutats av riksdag och regering. Arbetet sker i samverkan med en rad andra aktörer i samhället. Våra verktyg är i huvudsak regler, vägledning och fördelning av anslag.

Vi bevakar det allmänna miljövårdsintresset i mål och ärenden där miljö- balken tillämpas. Vi har även rätt att fatta beslut om tillstånd och dispenser på en rad områden. Genom vägledning och information ökar vi kunskapen om miljöskyddet, om nya regler och deras tillämpning. Vi ansvarar också för att fördela medel ur flera, stora anslag på miljöområdet.

GENOMFÖRA MILJÖPOLITIKEN I SAMVERKAN

ANDEL AV NATURVÅRDSVERKETS PERSONALKOSTNADER FÖR 2015 39%

N

O

M

F

Ö

RA M

IL

P

O

L

IT

IK

E

N

I S

A

M

V

E

R

K

A

N

Regelgivning, tillämpning och vägledning . . . .74

Sammanfattande resultatbedömning . . . 74

Regelgivning och regeltillämpning . . . 75

Vägledning . . . 81 Grafiskt uppslag: Sverige – Europas sopstation eller miljöhjälte? . . . 82

Genomförande av åtgärder för miljö och klimat . . . .87

Sammanfattande resultatbedömning . . . 87

Skydd av värdefull natur . . . 88

Åtgärder för naturmiljöer, arter och friluftsliv . . . 90 Grafiskt uppslag: Upprustning leder vägen till storslagna fjäll . . . 94

Efterbehandling av förorenade områden . . . 99

Klimatklivet . . . 102 Vi genomför miljöpolitiken i

samverkan med andra Under 2015 har Naturvårdsverket bidragit till att genomföra den miljöpolitik

som riksdag och regering har beslutat. Vi har ökat kunskapen om miljörätten hos andra myndigheter genom vägledning och information om nya regler. Vi har också fördelat statliga anslag till olika typer av miljöarbete som görs ute i samhället.

GENOMFÖRA MILJÖPOLITIKEN I SAMVERKAN

REGELGIVNING, REGELTILLÄMPNING OCH VÄGLEDNING

Huvuddelen av miljöarbetet i Sverige görs av andra än Naturvårdsverket och när vi planerar utgår vi från vad vi kan göra för att ge andra bäst verktyg för att de ska kunna göra sitt miljöarbete. Vi fattar beslut om regler i form av föreskrifter när detta är bästa sättet att nå framgång i miljöarbetet. Vi tillämpar regler på flera sätt: vi deltar i prövningsprocesser i domstol och bidrar till att ny praxis utvecklas och vi fattar beslut om tillstånd, dispenser och tilldelning av bland annat utsläppsrätter. Inom vissa områden har vi ansvar för att genomföra operativ tillsyn.

I många fall är lättillgänglig vägledning det verktyg som bäst styr mot miljö- kvalitetsmålen. Vi tar fram vägledningar där vi bedömer att behoven är störst och de gör störst nytta. Ofta samverkar vi med andra myndigheter eller med samverkansorganet Miljösamverkan Sverige, i vårt vägledningsarbete. SAMMANFATTANDE RESULTATBEDÖMNING

Vi har under året publicerat två föreskrifter som reglerar spridning och hantering av bekämpningsmedel. Vi bedömer att förekomsten av rester av växtskyddsmedel i miljön kommer att minska med de nya föreskrifterna.

Inom ramen för vår uppgift att bevaka allmänna miljöintressen har vi under året prioriterat att gå in i samrådsfasen i tillståndsprövning av förbrännings- anläggningar och avfallsförbränningsanläggningar. Att gå in i samrådsfasen ger oss möjlighet att tidigt i processen ta upp de saker som vi tycker är viktiga. Det har varit ett effektivt sätt att bevaka och påverka tillämpningen av de nya reglerna för dessa anläggningar.

Under några års tid har vi arbetat för att få till stånd nya regler på insamlings- system för elutrustning och batterier. Två insamlingssystem godkändes under året. Vi kan nu ställa krav på hur insamlingen ska gå till direkt mot insamlings- systemen istället för att behöva gå via producenterna, vilket har varit väldigt omständligt.

Som lite större vägledningsinsats genomförde vi under året den stora konferen- sen Miljöbalksdagarna. Temat var Våra olika roller för en god miljö. Frågor om samverkan och samarbete löpte som en röd tråd genom konferensen. Ungefär 700 personer deltog, av vilka cirka 70 var talare.

Frisk luft Begränsad klimatpåverkan

REGELGIVNING OCH REGELTILLÄMPNING

TABELL 25. PRESTATION: REGELGIVNING OCH REGELTILLÄMPNING

2013 2014 2015

Prestation: Publicerade Föreskrifter och allmänna råd 14 30 12

Vår hanteringskostnad, tkr 2 965 4 628* 2 611

Prestation: Deltagande i mål och ärenden** 1 012 1 075 799

varav Tillståndsprövning enligt miljöbalken 118 177 135

varav Art och områdesskyddsärenden enligt

miljöbalken 703 898 664

Vår hanteringskostnad, tkr* 22 490 22 417 24 464

Prestation: Beslut om tillstånd, tilldelning och dispens

Beslut om gränsöverskridande transporter och avfall

(GRÖT) 758 854 833

Beslut om jakt, vilt och artskydd*** 68 232 235

Beslut om tilldelning av utsläppsrätter 625**** 21**** 149

Beslut om dispens för PCB-haltig olja 4 8 5

Vår hanteringskostnad, tkr 6 740 6 075 6 566

Prestation: Genomförd Operativ tillsyn Tillsynsärenden, producentansvar för elektriska

produkter och batterier 102 36 60

Granskade kväveoxiddeklarationer 372 298 364

Beslut om förbättringsrapporter (handel med

utsläppsrätter) ej aktuellt 0 176

Tillsynsbeslut gällande handel med utsläppsrätter 0 9 22

Vår hanteringskostnad, tkr 8 198 7 689 9 742

*Hanteringskostnaderna för 2013 och 2014 är justerade pga ett räknefel i tidigare årsredovisning **Även deltagande genom tidigt samråd och överklaganden ingår

***För ett antal beslut saknas historiska data för 2013, se tabell 26 **** Tillägg för flyget har gjorts jämfört med 2014 års årsredovisning

Föreskrifter och allmänna råd

Naturvårdsverket har bemyndigande att ta fram föreskrifter och allmänna råd inom en rad områden. Vi gör det när vi bedömer att det är det mest lämpliga sättet att få till en förändring som styr mot miljökvalitetsmålen.

Under 2015 har vi publicerat tolv föreskrifter. Av dessa är fem helt nya. Sex är föreskrifter med vars hjälp vi upphävt gamla föreskrifter och en är kompletterad eller ändrad föreskrift.

Längre fram i detta avsnitt finns en lista över samtliga föreskrifter som publicerats under 2015. Här beskrivs också vilken miljönytta vi förväntar oss av föreskriften samt vilket eller vilka miljökvalitetsmål som föreskriften förväntas gynna. Den främsta anledningen till den stora minskningen av föreskrifter jäm- fört med föregående år är att vi förra året tog fram nya eller ändrade föreskrifter

för 16 nationalparker. Något motsvarande har inte gjorts i år. Hanteringskostna- den för arbetet med föreskrifter har också minskat jämfört med föregående år.

Naturvårdsverket har tagit fram två nya föreskrifter inom bekämpnings- medelområdet. Det är dels föreskrifter om spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel, dels föreskrifter om spridning av vissa biocidprodukter. De nya föreskrifterna har tagits fram som ett led i en generell anpassning till gällande EU-rätt och till förordningen om bekämpningsmedel. De syftar till att åstad- komma ett regelverk som är bättre anpassat till den användning av olika typer av bekämpningsmedel som finns, och de miljö- och hälsoskyddsproblem som användningen kan orsaka. Dessutom syftar de nya föreskrifterna till att reglerna ska bli lättare att förstå och tillämpa för myndigheter och verksamhetsutövare. Vi bedömer att förekomsten av rester av växtskyddsmedel i miljön kommer att minska tack vare förskrifterna. Föreskrifterna kompletterades under året med ny vägledning vilken finns på webben.

Vi har under året tagit fram nya föreskrifter om jägarexamen vilka möjliggör ny digital inrapportering av provresultaten för jägarexamen. Vi ser detta som en ser- vice till jägarna eftersom det förkortar handläggningstiden för vapenlicensärenden. Det leder också till minskade administrativa kostnader och därmed en effektivise- ring för Naturvårdverket. Vi har vidare höjt examensavgifterna för att nu uppnå kostnadstäckning och för att kunna bekosta utvecklingen av det teoretiska provet.

Deltagande i mål och ärenden

Naturvårdsverket bevakar det allmänna miljöintresset i mål och ärenden där miljö balken tillämpas. Vi lämnar synpunkter tidigt i processen och deltar i miljö - prövningar som gäller frågor som är principiellt viktiga eller har stor betydelse för miljön. Vårt mål är att ett ärende som Naturvårdsverket går in i ska leda till att det allmänna miljöintresset blir mer genomlyst än om vi inte hade medverkat.

Av de 4 927 ärenden som kom till Naturvårdsverket under året deltog vi i 799. Vi överklagade åtta ärenden. Antalet överklaganden är relativt oförändrat jäm- fört med tidigare år. Trots att det totala antalet ärenden där vi deltog har minskat är hanteringskostnaden förhållandevis oförändrad jämfört med tidigare år. Det beror på att det i första hand är antalet samråd om naturreservat som har mins- kat. Tidsåtgången är störst när vi deltar genom yttranden, särskilt när det gäller tillståndsprövningar, vilka ofta har hög komplexitet och tar mycket tid i anspråk. Art- och områdesskyddsärenden är vanligtvis inte lika komplexa. Eftersom arbetet med tillståndsprövningar är så resurskrävande har vi hårda prioriteringar av vilka ärenden myndigheten kan engagera sig i. Arbetet med prövningar syftar till att undvika nya miljöproblem och att bidra till en långsiktigt hållbar utveckling. De allmänna miljöintressena får genom vårt arbete ofta gehör hos domstolar, verk- samhetsutövare, myndigheter och andra aktörer. Den praxis som skapas bidrar i förlängningen till att skydda viktiga miljö- och naturvärden.

I sammanställningen nedan ger vi några exempel på resultat från ärenden där Naturvårdsverket yttrat sig som remissmyndighet till Mark- och miljööverdom- stolen (MÖD) och bidragit till att skapa vägledande praxis.

INSTRUKTIONEN §3.3-4p

Ett rikt växt- och djurliv Levande sjöar och vattendrag

Giftfri miljö

Grundvatten av god kvalitet

RESULTAT EFTER YTTRANDE – VÄGLEDANDE PRAXIS

Detta har vi gjort Resultat

Yttrande till MÖD om vilka som kan betraktas som producenter och att endast producenter får samla in returpapper.

Domstolen delade vår uppfattning om vilka som räknas som producenter och att de har ensamrätt på insamling av returpapper. Yttrande till MÖD om att inte ge tillstånd till

en torvtäkt.

MÖD fastslog med hänvisning till stoppregeln i 9 kapitlet i miljöbalken att torvtäkten inte får komma till stånd eftersom våtmarken var värdefull.

Yttrande till MÖD om att biotopskyddet ska gälla även om många träd behöver tas bort i en allé och ersättas med nya.

Domstolen fastslog att också de nya träden i allén omfattas av biotopskyddet.

Yttrande till MÖD om hushållningsprincipen och val av energikälla.

MÖD konstaterade att hushållningsprincipen gäller även mindre verksamheter. Det är inte orimligt att förelägga någon att ersätta en oljepanna med en förnybar energikälla. En verksamhet hade överklagat en dom om

att tillståndet skulle gälla så fort det vunnit laga kraft. Vi höll i vårt yttrande till MÖD med företaget om att det är verksamhetsutö- varen som avgör om och när ett nytt tillstånd ska tas i anspråk.

MÖD slog fast att det är verksamhetsutöva- ren som avgör om och när ett nytt tillstånd ska tas i anspråk.

Yttrande till Mark- och miljödomstol om att förutsättningarna för att få förlängd tid för att starta upp en gruva inte var uppfyllda.

Mark- och miljödomstolen avslog ansökan av samma skäl som de vi hade framfört. Bolaget överklagade till MÖD som inte gav prövnings- tillstånd.

Yttrande till MÖD om dispens från artskydds- förordningen för en skidanläggning. Kungsör- narna i området kunde påverkas och därför var det inte möjligt att ge dispens.

MÖD fastställde mark- och miljödomstolens beslut. Ingen artskyddsdispens kan ges i fall liknande detta.

Under året har vi yttrat oss och deltagit i flera samråd rörande tillståndsprövning av miljöfarlig verksamhet. Vi har under året använt oss av standardiserade sam- rådssvar, vilket har varit ett effektivt sätt att bevaka och påverka tillämpningen av de nya reglerna för förbränningsanläggningar och avfallsförbränningsanlägg- ningar. Andra frågor som vi har belyst är prövningsnivå, statusrapport och att tillräckligt underlag finns med i ansökan. Vi har under året drivit ärenden som handlar om att bevaka att miljökrav på svenska industriutsläppsverksamheter även fortsättningsvis kan ställas främst med stöd av tillståndsprövning och de villkor som gäller för all drift.

I följande tabell ger vi några exempel på resultat från större prövningsärenden där Naturvårdsverket agerat under året. Här väljer vi ut de ärenden där vi bedömer att miljönyttan kan bli störst.

RESULTAT EFTER YTTRANDE ELLER ÖVERKLAGANDE – STÖRRE PRÖVNINGSÄRENDEN

Detta har vi gjort Resultat Miljömål

Överklagade Mark- och miljödomstolens dom då den innebar att utsläpp av dioxi- ner och furaner bara behöver provtas under två sextim- marsmätningar per år.

Mark- och miljööverdomsto- len beslutade att utsläpp av dioxiner och furaner inte får överskrida ett årsmedelvärde och att detta ska kontrolleras genom kontinuerlig långtids- provtagning.

Giftfri miljö

Under förhandling i Mark- och miljödomstolen argu- menterade vi för att villkor i tillstånd enligt miljöbalken ska gälla all drift.

Mark- och miljödomstolen instämde i vår syn på vill- korsskrivning och att villkor ska gälla all drift.

Levande sjöar och vatten- drag, god bebyggd miljö, Frisk luft.

Överklagade Mark- och miljödomstolens dom om dispens från markavvatt- ningsförbudet då det fanns risk för påverkan på Natura 2000-område.

Mark- och miljööverdom- stolen undanröjde den meddelade dispensen och återförvisade ärendet till länsstyrelsen.

Myllrande våtmarker, levande sjöar och vattendrag

Överklagade Mark- och miljö- domstolens dom om flygplats på grund av villkoren för buller och utsläpp till vatten

Mark- och miljööverdom- stolen gav oss prövningstill- stånd. Huvudförhandling är planerad till mars 2016.

God bebyggd miljö, levande sjöar och vattendrag

Naturvårdsverket har under året yttrat sig och deltagit i samråd i ett stort antal vindkraftsärenden. Vi har prioriterat vindkraftsprojekt som har inneburit risk för stor miljöpåverkan, framförallt i skyddade områden, och där det funnits risk för påverkan på skyddsklassade arter som fladdermöss och fåglar. Det har inkommit ett hundratal ärenden om tillståndspliktiga vindkraftsprojekt. Vi har yttrat oss i knappt hälften av dem.

Beslut om tillstånd, tilldelning och dispens

Naturvårdsverket kan besluta och meddela en rad olika typer av tillstånd och dispenser. Hit hör:

• Beslut om gränsöverskridande transporter av avfall (GRÖT) • Beslut om jakt, vilt och artskydd

• Beslut om tilldelning av utsläppsrätter • Beslut om dispens för PCB-haltig olja

Den totala hanteringskostnaden för dessa beslut är relativt oförändrad jämfört med tidigare år. Prestationen beskrivs som antalet beslut i de fyra kategorierna ovan, se tabell 25.

Varje år handlägger Naturvårdsverket en stor mängd ärenden om gräns-

överskridande transporter av avfall (GRÖT). Antalet anmälningar om avfalls-

transporter ligger 2015 på lite lägre nivå än 2014. Totalt har vi fått in 833 ärenden. Av dessa är 768 in- och utförselärenden och 65 är transitärenden som kräver betydligt mindre handläggningstid.

Det ökade antalet anmälningar de senaste åren har inneburit att de krav på handläggningstider som finns i avfallstransportförordningen inte uppfyllts under perioder av året. Under 2015 har dock de perioder där reglerna inte uppfyllts varit kortare än under 2014, vilket beror på mer personal. Under 2015 har anta- let användare i Nordic TFS, Naturvårdsverkets digitala anmälningsförfarande, ökat. Ungefär 15 procent av alla transportdokument registrerades 2015 digitalt, via Nordic TFS. När systemet är helt utbyggt kommer det att underlätta vår handläggning. Framförallt gör systemet det enklare för oss att följa upp och spåra avfallstransporterna. Under året har vi handlagt 30 ärenden med olagliga trans- porter av svenskt avfall som stoppats utanför Sverige. Det är en ökning från 2014 med tio ärenden. Det är ett tidskrävande arbete att handlägga dessa ärenden och se till att avfallet återförs till Sverige eller tas omhand på annat

miljömässigt, godtagbart sätt.

Naturvårdsverket ansvarar för att bereda vissa beslut inom jakt, vilt och

artskydd. Prestationen redovisas i form av antalet beslut om jakt, vilt och

artskydd i tabell 26. För ett antal ärendekategorier saknas historisk statistik. En jämförelse över flera år är därför bara möjlig för vissa typer av beslut.

TABELL 26. ANTAL FATTADE BESLUT INOM JAKT, VILT OCH ARTSKYDD

2013 2014 2015

Beslut om skyddsjakt säl 42 39 44

Beslut om skyddjakt rovdjur* 19 53 5

Beslut om licensjakt rovdjur** 2 2 0

Delegering av beslut licens och skyddsjakt 5 6 4

Beslut om artskydd — 22 51

Beslut om statens vilt — 32 25

Beslut om fångstredskap — 14 27

Beslut om vilt i hägn — 17 11

Beslut om utsättning av vilt — 9 7

Beslut om dispens från jägarexamen — 8 7

Beslut dispens för andra jaktmedel — 12 33

Jakt i forskningssyfte — 18 21

Totalt 68 232 235

*Inklusive beslut om förlängning och utökat område (2013 och 2014). Under 2015 delegeras rätten att fatta beslut om skyddsjakt.

**2015 delegerades alla beslut.

Naturvårdsverket har under året fortsatt att prioritera beslut om typgodkän- nande av fångstredskap och har för första gången godkänt användningen av ett fångstredskap för mullvad i Sverige. Ansökningarna kräver omfattande utred- ningar med bland annat tester. Under 2015 har vi breddat samarbetet om testerna till att även innefatta Finska viltcentralen. Härigenom har vi bidragit till att nya

INSTRUKTIONEN §3.19p

fångstredskap som inte orsakar viltet onödigt lidande eller utsätter människor och tamdjur för fara har börjat användas.

Intresset för skyddsjakt efter säl har under året ökat. Vi har hanterat 44 ansök- ningar, jämfört med 39 ansökningar 2014. Dessutom har det fällts fler sälar i år än föregående år. 80 procent fler grå- och knubbsälar har fällts i år jämfört med förra året.

Under året har vi beslutat om tilldelning av utsläppsrätter till 12 nya anlägg- ningar och 8 anläggningar som har genomfört en kapacitetsändring inom handel

med utsläppsrätter. Vidare har vi beslutat om användning av internationella

reduktionsenheter för 15 anläggningar och beslutat om ändrad tilldelning på grund av ändrad aktivitetsnivå för 114 anläggningar.

PCB-förordningen anger att Naturvårdsverket kan ge dispens till fortsatt an- vändning och innehav av utrustning som innehåller PCB-haltig olja om det finns särskilda skäl. Under 2015 har fem dispenser beviljats. Detta kan jämföras med 2013 då vi beviljade fyra dispenser, samt 2014 då vi beviljade åtta dispenser och avslog en. Genom att utrustningar med PCB-haltig olja genomgår en dispenspröv- ning säkerställs att utrustningar med PCB kan fasas ut utan att störa samhälls- viktiga funktioner som elförsörjning och drift av större industrier.

Operativ tillsyn

Naturvårdsverket bedriver operativ tillsyn på nationell nivå när det gäller produ- centansvaret för elektriska och elektroniska produkter och batterier. Vi har även tillsyn över systemet med kväveoxidavgifter och handelssystemet för utsläppsrät- ter. Hanteringskostnaden har ökat något under detta år. Antalet tillsynsärenden och granskningar varierar mellan åren och har varit fler på några områden.

I fråga om producentansvaret för elutrustning och batterier har vi under året prioriterat information till aktörer och branschföreningar. Med riktad information till dessa aktörer är målet att öka insamlingen, vilket innebär en resursbesparing för samhället. I och med den nya förordningen om producentansvar för elprodukter från 2014, har ett antal producenter vars produkter tidigare inte omfattades av pro- ducentansvaret anmält sig under året. Eftersom de som yrkesmässigt förbehandlar elektronikskrot numera har rapporteringskrav, ingår delar av de hittills oredovisade insamlingsflödena i statistiken över mängderna insamlat material i Sverige. Mycket arbete har lagts på godkännande av insamlingssystem för elprodukter. Två insam- lingssystem godkändes under året. Tidigare kunde vi inte ställa några krav på hur insamlingen skulle skötas då lagstiftningen inte fanns på plats. Vi lämnade förslag till förändringar av lagstiftningen 2013. Dessa förändringar finns nu i den nya förordningen. Vi kan nu ställa krav på hur insamlingen ska gå till.

Den operativa tillsynen i form av att granska företagens deklarerade utsläpp av

kväveoxid har legat på en normal nivå jämfört med tidigare år. Totalt granskades

364 deklarationer. Två revisioner inom kväveoxidsystemet utfördes under 2015, vilket kan jämföras med sex under 2014 och 33 under 2013. Att antalet revisioner har legat på en låg nivå de senaste två åren beror på att regeringsuppdraget om att utreda en ändring av kväveoxiden genomfördes under 2014 och att arbetet med att skriva en ny föreskrift för mätning av kväveoxider startade under hösten 2015.

Begränsad klimatpåverkan

Giftfri miljö

Bara naturlig försurning

Ingen övergödning

Genom införandet av den EU:s förordning om övervakning och rapportering

Related documents