• No results found

ÅTGÄRDER FÖR ATT MINSKA SÅDANA RISKER SOM KAN GE UPPHOV TILL

In document SJÖLUNDA AVLOPPSRENINGSVERK MALMÖ (Page 34-38)

människors hälsa

Åtgärder för att förbättra anläggningens och utrustningens tekniska status sker fortlöpande och på ett sådant sätt att riskerna för eventuella störningar och utsläpp minimeras. Sammantaget är den teknik som används för avloppsvattenbehandlingen allmänt vedertagen och kan anses uppfylla kraven på bästa möjliga teknik. Riskanalyser genomförs regelbundet, se avsnitt 1.7.4 ”Riskvärdering”.

1300 1350 1400 1450 1500 1550 1600

2016 2017 2018 2019 2020

Mängd (tonr)

14.1 Avloppsreningsverk

För att förhindra avvikelser bedrivs ett kontinuerligt arbete med förebyggande underhåll vid Sjölunda avloppsreningsverk och rutiner finns för nödlägen. Underhållsarbeten som genomförts under året har beskrivits tidigare under kapitel 9 ”Åtgärder vidtagna under året för att säkra drift och

kontrollfunktioner”.

Ett nytt inlopp med nya rensgaller och sandfång driftsattes under våren 2020. Viss intrimning har krävts under året och upptäckta fel har åtgärdats. Vidare intrimning och åtgärder kommer genomföras 2021. Under 2020 har inpumpningen till regnvädersmagasinet avsevärt förbättrats jämfört med tidigare år, vilket minskat mängden förbiledningar inne på reningsverket.

Inloppspumparna i den nya anläggningen har också bidragit till ett jämnare flöde, vilket haft positiv inverkan på flera processer, bland annat kvävereningsprocessen.

Vid en tillsyn som genomfördes av Räddningstjänsten 2016 noterades avvikelser på gasledningarna på Sjölunda och en handlingsplan upprättades. En del i den handlingsplanen var att byta ut de gasförande ledningarna och under 2020 har det arbetets påbörjats. Med hjälp av en konsult har utbytet av gasledningar detaljprojekteras och en utförandeentreprenad har utannonserats. Kontrakt med en entreprenör skrivs i början av 2021.

Under 2020 har slamsilo med tillhörande utlastningsutrustning på Sjölunda bytts ut och driftsatts.

Den nya slamutlastningen med tillhörande silo är anpassad för ett slam med en högre torrhalt, vilket gör att mängden slam minskar och därmed minskar även antalet transporter. Under 2020 kunde inte de positiva effekterna av projektet räknas hem, då utrustningen har krävt mycket intrimning och åtgärdande av fel sedan driftsättning under sommaren 2020. Vid slutet av 2020 pågick ännu åtgärder för att säkerställa anläggningens funktion.

Under 2020 har entréområdet på Sjölunda byggts om och färdigställts. Parkering av bilar tillhörande personal och besökare sker numera utanför staketet, vilket har förbättrat trafiksituationen och arbetsmiljön inne på reningsverket.

De trumsilar som installerades under 2019 för att öka förtjockningen av primärslam har under 2020 trimmats in och justerats. Anledningen till installationen var för att uppnå bättre drift av rötkammare i samband med att rötkammare ställs av.

Under 2020 har frekvensomformare installerats på samtliga utloppspumpar, detta för att undvika de höga strömtoppar som tidigare orsakade att pumparna löste ut vid uppstart. Jämfört med 2019 minskade bräddningarna till Sege å med 86 %.

14.2 Ledningsnät

VA SYDs miljöberedskap är till för att skydda avloppsreningsverk, ledningsnät och recipienter inom vårt verksamhetsområde mot utsläpp av olika slag. Vi samarbetar med räddningstjänsten och vid större utsläpp kontaktas miljöförvaltningen.

Vid akuta utsläpp kan VA SYD bistå med kunskap och en för ändamålet väl utrustad miljövagn för att om möjligt stoppa flöde från serviser, tryckavlopp och huvudledningar för att förhindra fortsatt spridning.

14.3 Uppströmsarbete 14.3.1 Anslutna verksamheter

Arbetet med begränsning av utsläpp till reningsverken från anslutna eller nytillkommande verksamheter sker främst genom att VA SYD deltar vid verksamheternas tillstånds- och anmälningsärenden enligt miljöbalken.

Samarbete med miljöförvaltningarna i tillsynsärenden sker vid behov och tillsynsbesök på verksamheter kan då göras tillsammans.

Dialog sker med olika yrkesmässiga verksamheter angående tillåtna/otillåtna utsläpp och bedömningar av kemiska ämnen och avloppsvattenkvalitet. ”Tilläggsbestämmelser till ABVA”

beskriver de krav som ställs på avloppsvatten från yrkesmässiga verksamheter.

Ett digitalt verktyg, EnvoMap, används för kartläggning av verksamheter med utsläpp av

processvatten som kommer in till reningsverken i VA SYDs upptagningsområde. Verksamheterna kontaktas med krav om att lägga in sina kemikalier i EnvoMaps kemikaliesystem. Om verksamheterna har utfasningsämnen eller andra ämnen som VA SYD bedömer som miljöskadliga får de ett mejl med krav på utfasning från det kommunala avloppet.

14.3.2 Allmänheten

Information till allmänheten och särskilda målgrupper är en viktig del av VA SYDs uppströmsarbete.

Kommunikationsarbetet under 2020 innehöll bland annat:

• Informationsbladet ”Hållbart” som har gått ut regelbundet till alla VA SYDs kunder, med tips om hur man hanterar vatten och avfall på ett hållbart sätt.

• Regelbunden kommunikation av uppströmsinformation via vår webbsida och sociala medier, som Facebook, LinkedIn och Twitter. Årets otippade succé blev bilden på en fettklump full med tops, utplockad från en avloppsledning i centrala Malmö. Det var många som delade VA SYDs inlägg om fettklumpen i sina sociala medier och uppmanade till att #slutafulspola.

• Vi når allmänhet och andra specifika målgrupper via regelbundet pressarbete med pressmeddelanden, blogg och nyheter.

• Arbete med och deltagande i Svenskt Vatten-kampanjer t ex i samband med Stora biltvättarhelgen under våren och Världstoalettdagen under hösten

• En gemensam dagvattenkampanj med flera andra skånska kommuner och VA-aktörer, där vi under fyra veckor i maj-juni visade en film på bussar och tåg hos Skånetrafiken. Budskapet var ”Tack för att du slänger ditt skräp i soptunnan”. Under samma period använde vi samma budskap och material på sociala medier.

Kretseum är VA SYDs pedagogiska verksamhet som på ett inspirerande och interaktivt sätt lär ut hur vatten, avfall och energi hanteras i den hållbara staden. Det är framförallt lärare och skolelever som är målgruppen. Den pedagogiska verksamheten består dels av Kretseum - kretslopp och

kunskapscentrum i Hyllie men också Hyllie vattenpark och skolbesök på något av våra avloppsreningsverk.

2020 var speciellt för alla, så även för VA SYDs pedagogiska verksamhet. Många besök fick ställas in men verksamheten ställde även om på olika sätt. Flera klasser fick besök av VA SYDs pedagoger som genom digitala lektioner undervisade om vattnets kretslopp i staden. Några besök på Kretseum kunde genomföras, trots att utställningen stängdes ner under stora delar av året. Totalt tog vi emot

935 besökare i utställningen Den hållbara staden. Dessutom deltog mer än 150 personer på möten, workshops och utbildningar på Kretseum under året.

På avloppsreningsverken Klagshamn, Källby och Ellinge kunde VA SYD ta emot corona-anpassade fysiska besök under september och oktober. Totalt antal besökare till verken blev 444.

Under sommarlovet testades även ett nytt koncept med guidade turer i Hyllie vattenpark.

Vattenparken bemannades i en hel vecka och Kretseum erbjöd sommarverksamhet för barn från 5 år och uppåt. Totalt deltog 150 personer på de guidade turerna och runt 300 personer besökte Hyllie vattenpark under veckan.

14.4 Forskning och utveckling

Cirkulär återanvändning

Inom projektet cirkulär återanvändning utreddes möjligheten till och förutsättningarna för att återanvända det renade avloppsvattnet från Sjölunda reningsverk som råvattenkälla i ett tredje storskaligt vattenverk i Skåne. Projektet genomfördes under 2020 av Sydvatten tillsammans med VA SYD och finansierades delvis av Länsstyrelsen Skåne genom Havs- och vattenmyndighetens stöd för en tryggad framtida vattenförsörjning.

Vilket vatten till vad?

I projektet kartlades information om ett antal vattenanvändningsområden och vattenkällor med avseende på vattenkvalitet, juridiska krav samt säsongsvariation i syfte att undersöka vilken vattenkälla som kan användas till vad. Renat avloppsvatten från Sjölunda inkluderades som avloppsvattenkälla. Projektet utfördes i samarbete med RISE. Projektet pågick under hösten 2020 och finansierades delvis av Länsstyrelsen Skåne genom Havs- och vattenmyndighetens stöd för en tryggad framtida vattenförsörjning.

Future City Flow (FCF) och Realtidsmodell Malmö

VA SYD deltar i det Vinnovafinansierade utvecklingsprojektet Future City Flow, som syftar till att skapa en digital modell av avloppsvattensystemet så att det kan övervakas, styras och optimeras i realtid. Några av de övergripande nyttorna är att vi då kan minska bräddningar, jämna ut flödet till verket och minska energiåtgången. För Sjölunda med upptagningsområde är vi inne i en spännande fas där vi med start 2020 håller på att transformera vår statiska modell över avloppsvattensystemet till en realtidsmodell. Vårt mål är att realtidsmodellen ska vara så färdig att vi till miljörapporten för 2021 kan hämta siffor för eventuella bräddningar under året från realtidsmodellen och därmed bidra till hög precision i de redovisade sifforna.

Ökad biogasproduktion genom industriell symbios – samrötning av ångförbehandlad halm och avloppsslam

Projektet syftar till att undersöka hur potentialen för halm som substrat för inhemsk produktion av biogas ska kunna realiseras. I projektet ingår att studera industriell symbios mellan lantbrukets halmproduktion, kraftvärmeverk som tillhandahåller ånga, för förbehandling av halmen, samt intilliggande avloppsreningsverk med slam innehållande makro- och mikronäringsämnen passande för samrötning med energirik men näringsfattig halm. Resultaten kommer att användas i en teknoekonomisk analys av integrering av halmproduktion (LRF) med befintliga verksamheter hos Sysav (kraftvärmeverk) och VA SYD (avloppsreningsverk) i Malmö.

In document SJÖLUNDA AVLOPPSRENINGSVERK MALMÖ (Page 34-38)

Related documents