• No results found

GÄLLANDE VILLKOR I TILLSTÅND

In document SJÖLUNDA AVLOPPSRENINGSVERK MALMÖ (Page 15-18)

Villkor 1

Om inte annat framgår av detta beslut, skall verksamheten - inbegripet åtgärder för att minska vatten- och luftföroreningar, avfall och andra störningar för omgivningen - bedrivas i huvudsaklig överensstämmelse med vad kommunen uppgett eller åtagit sig i ärendet. Mindre ändringar av reningsprocess eller annat förfarande - som inte bedöms öka utsläppen eller störningarna för miljön - får vidtas efter anmälan till tillsynsmyndigheten.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt.

Villkor 2

Det utbyggda reningsverket skall tas i drift senast 1998-10-01 och vara intrimmat senast 1999-03-31.

Kommentar:

Villkoret redovisades i miljörapporten för år 2000 och är därefter inte längre aktuellt.

Villkor 3

Avloppsanläggningen skall ständigt drivas så att högsta möjliga reningseffekt uppnås med tekniskt-ekonomiskt rimliga insatser.

Kommentar:

Sjölundaverkets utsläppsvillkor medför att verket, i dess nuvarande utformning, hela tiden måste drivas så att högsta möjliga reningseffekt uppnås med tekniskt-ekonomiskt rimliga insatser. Vad gäller utsläppsvärden avseende BOD7 och fosfor så kan dessa till viss mån förbättras genom utökad användning av fällningskemikalier i efterfällningsprocessen, tillförseln av kemikalier optimeras därför ständigt. Vad avser kväveavskiljning avgör främst nitrifikationen vid verket vilka totalkvävehalter som

kan uppnås. Nitrifikationen är temperaturberoende, detta i kombination med högre belastning medför att ammoniumhalterna i utgående vatten är högre under vintern. Detta kompenseras av att lägre totalkvävehalter uppnås under sommarperioden. Under 2020 har ett nytt inlopp driftsatts, vilket möjliggjort utjämning av inkommande flöde i större utsträckning än tidigare. Detta gör att kvävereningsprocesserna kan drivas effektivare. Villkoret anses därmed uppfyllt.

Villkor 4

Vid driftstörningar i reningsverket eller i avloppsanläggningen i övrigt eller om del av anläggningen tas ur drift för underhåll, reparation o dyl. skall kommunen vidta lämpliga åtgärder för att motverka vattenförorening eller andra olägenheter för omgivningen. Uppkommer det i övrigt olägenheter i samband med reningsanläggningens drift eller till följd av avloppsutsläpp i recipienten, skall kommunen vidta åtgärder för att i möjligaste mån begränsa störningarna. Sådana händelser skall snarast möjligt anmälas till tillsynsmyndigheten.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. Driftstörningar anmäls och utreds rutinmässigt.

Villkor 5

Fällningskemikalier skall väljas så att minsta möjliga störningar uppkommer.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. För att optimera användningen av fällningskemikalier används en processkonfiguration med förfällning, där järnsulfat tillsätts för att öka fosforavskiljningen.

Efterfällning med aluminiumklorid kan utnyttjas vid behov, om ytterligare fosforavskiljning krävs. I efterfällningsapplikationen har aluminium visat sig vara den mest effektiva kemikalien.

Villkor 6

Avloppsledningsnätet skall fortlöpande ses över och underhållas i syfte att så långt som möjligt begränsa tillflödet till reningsanläggningen av grund- och dräneringsvatten samt förhindra utsläpp av obehandlat eller otillräckligt behandlat bräddvatten.

Kommentar:

Villkoret uppfylls genom det arbete som utförs inom ramen för löpande saneringsplaner. En

lägesrapport över utförda och pågående åtgärder redovisas under kapitel 9 ”Åtgärder som vidtagits under året för att säkra drift och kontrollfunktioner”.

Villkor 7

Bräddning vid reningsverket på grund av hög tillrinning av avloppsvatten får ske endast genom därför avsedd utloppsledning. Planerad bräddning i samband med underhåll eller i andra planerade

situationer som är påverkbara skall i förväg anmälas till tillsynsmyndigheten.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt.

Villkor 8

Slamhanteringen skall ske på sådant sätt att olägenheter för omgivningen inte uppkommer.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. Slammet har hanterats på sådant sätt att inga olägenheter har uppstått.

Villkor 9

Buller från anläggningen skall begränsas så att verksamheten inte ger upphov till högre ekvivalent

ljudnivå utomhus vid närmaste bostadsbebyggelse än 50 dB (A) dagtid kl. 07-18, 45 dB(A) kvällstid kl.

18-22 och 40 dB (A) nattetid kl. 22-07.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. Bullerbegränsande åtgärder vidtas alltid vid installation av bullrande utrustning.

Närmaste bostäder ligger mer än 1 km från anläggningen. En bullerutredning utfördes 2012 avseende externt industribuller från Sjölunda. Genom ljudmätning av de aktuella bullerkällorna på verket tillsammans med beräkningar har den totala bullersituationen vid verket kartlagts.

Utredningen visar att bullervillkoren med god marginal klaras under hela dygnet alla dagar i veckan. I slutet av 2020 påbörjades en ny bullermätning, resultatet blir klart under första kvartalet 2021.

Villkor 10

All metangas från bioreaktorerna skall samlas upp och förbrännas. Vid haveri eller underhållsarbeten i gasklocka, gasfackla, värme- eller elproduktionssystem skall kommunen vidta åtgärder för att minimera utsläppen.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. Metangasen har förbränts eller levererats för uppgradering till fordonsbränsle. I samband med driftstörningar har en mindre mängd metangas släppts ut, utsläppen samt vidtagna åtgärder är redovisade till tillsynsmyndigheten, se vidare avsnitt 8.6 ”Energi” samt 10.1 Tabell 16.

Villkor 11

Utsläppen av kväveoxider från förbränning av rötgaser i befintlig gasmotor får som riktvärde inte överstiga 0,165 g NOx/MJ. För nyinstallerade gasmotorer skall som riktvärde gälla 0,1 g NOx/MJ.

NOx utgör summan av NO och NO2 räknat som NO2.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. En mätning utfördes 2018 och resultatet visade ett utsläpp på ca 0,12 g NOx/MJ.

Villkor 12

Om besvärande lukt uppstår i omgivningarna skall detta anmälas till tillsynsmyndigheten och erforderliga åtgärder vidtas för att motverka störningarna härav.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. I samband med en driftstörning 2020-09-02 då utsläpp av avloppsvatten skedde på parkeringsytor och vägar i närheten av infarten till Sjölunda uppstod lukt i området. Händelsen har rapporterats i en anmälan till tillsynsmyndigheten, se vidare i avsnitt 8.7 Lukt samt 10.1 Avloppsreningsverk.

Villkor 13

Kommunen skall vid tidpunkt som tillsynsmyndigheten bestämmer ge in förslag till reviderat kontrollprogram.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. Kontrollprogrammet upphävdes 2005 i beslut från tillsynsmyndigheten. Ett nytt kontrollprogram håller på att tas fram.

Villkor 14

Kommunen skall förbättra sitt avloppsledningsnät på sätt som i huvudsak överensstämmer med den saneringsplan som ingivits i målet. En reviderad saneringsplan omfattande återstående åtgärder för att minimera bräddning från ledningsnätet samt för att begränsa flödet till en nivå som inte

överstiger reningsverkets kapacitet skall upprättas senast den 1 januari 2009.

Kommentar:

Villkoret uppfyllt. En reviderad åtgärdsplan följs. Mer information finns under avsnitt 9.2.1

”Åtgärdsplan/saneringsplan”.

Villkor 15

Kommunen skall meddela noggranna anvisningar och utföra erforderlig kontroll beträffande

industriellt avloppsvatten som tillförs ledningsnätet. Kommunen skall verka för att andra kommuner som är anslutna till Sjölundaverket vidtar motsvarande åtgärder.

Kommentar:

Villkoret är uppfyllt. Arbetet med att minska tillförseln av oönskade industriella utsläpp, samt oönskade ämnen från hushållen, är ett långsiktigt arbete som bedrivs kontinuerligt. Se vidare under avsnitt 14.3 ”Uppströmsarbete”.

Villkor 16

Resthalten av föroreningar i det behandlade avloppsvattnet får, utöver vad som följer av gällande föreskrifter om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse (SNFS 1994:7), inte överstiga

koncentrationerna i Tabell 6.

Tabell 6. Månads riktvärden för utgående koncentrationer av BOD7 och Ptot.

Parameter Till och med den 31/12 2005 Från och med den 1/1 2006

BOD7 15 mg/l, riktvärde kvartalsmedelvärde 12 mg/l, riktvärde månadsmedelvärde P-tot 0,4 mg/l, riktvärde månadsmedelvärde

0,3 mg/l, riktvärde årsmedelvärde

0,3 mg/l, riktvärde månadsmedelvärde

Med riktvärde avses ett värde som, om det överskrids, medför en skyldighet för tillståndshavaren att vidta sådana åtgärder att värdet kan innehållas.

Föroreningar som släpps ut genom bräddning vid reningsverket skall inräknas i angivna begränsningsvärden.

Se kapitel 8.2 Utsläpp till vatten för efterlevnad av utsläppsvillkor.

8. Kommenterad sammanfattning av mätningar,

In document SJÖLUNDA AVLOPPSRENINGSVERK MALMÖ (Page 15-18)

Related documents