• No results found

Jedná se o povinnou součást účetní záv rky. V p íloze se nachází dopl ující a vysv tlující informace, které nemohou být vyčteny z rozvahy nebo výkazu zisku a ztráty. P íloha musí obsahovat pat ičné náležitosti, které vymezuje p edevším § 3ř vyhlášky č. 500/2002 Sb.

Formální úprava p ílohy není závazn p edepsaná a obsahuje obvykle tabulky, grafy a psaný text. Nezbytným úkolem p ílohy je zajišt ní p ehlednosti a srozumitelnosti p edkládaných informací. Mezi zdroje p ílohy pat í nap íklad údaje z účetních písemností a z dopl ujících dokument (výpisy z obchodního rejst íku, osv dčení o registraci DPH) P íloha k účetní záv rce ve smyslu zákona o účetnictví je formulována tak, aby blíže poskytla informace o ekonomické a finanční situaci obchodní korporace. V p íloze jsou rozvedeny údaje z výsledovky a rozvahy. P íloha poskytuje d ležité informace pro správné ízení obchodní korporace a stejn tak pro externí uživatele účetních informací ke správnému posouzení finanční situace obchodní korporace. V p íloze se také nachází informace charakterizující metodickou stránku účetnictví, p edevším informace o tom, zda účetní jednotka správn aplikuje obecné účetní zásady, použité účetní metody, metody oce ování a odepisování atd. P íloha také obsahuje obecnou část, kde uživatel výkazu nalezne informace identifikující samotnou účetní jednotku, její statutární orgány, organizační strukturu, údaje o vlastnících apod. (Sedláček, 2017, s. 1Ř6).

P íloha by m la poskytnout možnost hloub ji proniknout do obsahu vykazovaných položek a poskytnout p edevším informace o dlouhodobém hmotném a nehmotném majetku, pohledávkách, závazcích, vlastním kapitálu, rezervách a výnosech z b žné činnosti.

42

Požadavky, které jsou kladeny na obsah (plný a zjednodušený rozsah) uvádí vyhláška č.

500/2002 Sb. (Kovanicová, 2012, s. 369).

4.3.1 P ehled o pen žních tocích

V praxi je tento výkaz označován jako výkaz cash flow. Hlavním smyslem tohoto výkazu je vysv tlit rozdíl mezi stavem pen žních prost edk a pen žních ekvivalent mezi dv ma rozvahovými dny. To znamená mezi počátkem a koncem účetního období (Kovanicová, 2012, s. 364).

Výkaz zisku a ztráty obsahuje pouze informace o nákladech a výnosech podniku, proto je nezbytné ho doplnit z hlediska finančního ízení obchodní korporace o srozumitelný výkaz poskytující dopl ující informace o p íjmech a výdajích. P ehled o pen žních tocích slouží p edevším jako podklad pro posouzení likvidity podniku. Obsahové vymezení i uspo ádání p ehledu o pen žních tocích upravuje § 40 a násl. vyhlášky č. 500/2002 Sb. Základní veličina, která je zachycována ve výkazu cash flow je pen žní tok, který p edstavuje informaci o finanční situaci obchodní korporace a o její platební schopnosti, která je vyhodnocena v analýze pohybu pen žních prost edk obchodní korporace.

Za kladnou veličinu z hlediska pen žních tok se považují p íjmy pen žních prost edk a za zápornou tokovou veličinu výdaje pen žních prost edk . Rozdílem mezi p íjmy a výdaji je práv pen žní tok, který m že být jak kladný, tak záporný. Pro sestavení výkazu cash flow se čerpají informace z účetnictví, ale dopl uje se také o informace mimo účetnictví. Mezi údaje čerpané z účetnictví pat í zejména údaje po pot ebných úpravách, zejména po dopln ní účtového rozvrhu o adekvátní syntetické účty pro p íjmy a výdaje, a o dopln ní pen žních účt v jejich analytické evidenci o pot ebné člen ní p íjm a výdaj . Informace mimo účetní systém je nutné vytvo it systém, který sleduje pen žní operace označené kódem.

Pen žní toky ve výkazu cash flow se d lí na t i oblasti:

• pen žní toky z provozních činností,

• pen žní toky z investičních činností,

• pen žní toky z finančních činností (Sedláček, 2017, s. 1Ř6-187).

43

4.3.2 P ehled o zm nách vlastního kapitálu

Posledním pot ebným výkazem je p ehled o zm nách vlastního kapitálu, který podává informace o zvýšení nebo snížení jednotlivých složek vlastního kapitálu mezi dv ma rozvahovými dny. V zákonu o účetnictví tento p ehled upravuje p edevším § 44 vyhlášky č.

500/2002 Sb. Vyhláška poukazuje, že je pot eba klást d raz na vyčíslení vyplacených podíl na zisku a zdroj , ze kterých bylo čerpáno (Sedláček, 2017, s. 1Ř7-188).

44

5 Problematika dan z p íjm právnických osob

Da z p íjm se vypočítává v souladu se zákonem č. 5Ř6/1řř2 Sb., o daních z p íjm . Pro výpočet dan z p íjm právnických osob je d ležitý výsledek hospoda ení. Výsledek hospoda ení je transformován pomocí da ové analýzy náklad a výnos na základ dan . Výpočet dan z p íjm zohled uje p echodné rozdíly mezi da ovým a účetním pohledem, tím je myšleno rozdíly mezi da ovou základnou aktiv, p ípadn pasiv a jejich účetní hodnotou v rozvaze. Podle toho m že být da ová povinnost korporace člen na na:

• da ovou povinnost splatnou za dané účetní a zda ovací období,

• da ovou povinnost odloženou do p íštích účetních a zda ovacích období.

Účetní jednotka si obvykle vytvá í k zaúčtování da ové povinnosti dva samostatné syntetické nákladové účty, které spadají do skupin 5ř – Dan z p íjm , p evodové účty a rezerva na da z p íjm :

• 59x – Da z p íjm – splatná,

• 59x – Da z p íjm – odložená.

O odložené dani povinn účtují a vykazují ji účetní jednotky, které sestavují účetní záv rku v plném rozsahu a to dle § 5ř vyhlášky č. 500/2002 Sb. Ostatní účetní jednotky si mohou stanovit, jestli budou účtovat o odložené dani nebo nebudou. Da ová povinnost k dani se nepovažuje za položku rozd lení výsledku hospoda ení, ale za náklad, proto je nutné v rámci účetní uzáv rky postupn provést následující operace:

• stanovit základ dan z p íjm ,

• vypočítat výši dan z p íjm ,

• zaúčtovat ji do náklad b žného účetního období (Sedláček, 2017).

Related documents