• No results found

Öhrlings PricewaterhouseCoopers PwC

4 Empiri

4.12 Öhrlings PricewaterhouseCoopers PwC

För PwC:s räkning har Kenneth Johansson, som är auktoriserad revisor och jobbar på Norrköpingskontoret, intervjuats. Johansson har en utbildning som civilekonom, han läste vid Linköpings Universitet och tog examen 1974. Innan han gav sig in i revisionsbranschen hade han andra ekonomitjänster och har därmed flera års industriell

68 erfarenhet. Till PwC kom han 1982 och har varit kontorschef dels i Norrköping och dels i Västervik. Johansson har jobbat i revisionsbranschen i 28 år.

4.12.1 Inställning till avskaffandet

Johanssons inställning till avskaffandet av revisionsplikten för småföretag är att han är positiv till att den lagstadgade revisionen avskaffas. Vilket medför att den kommer att styras av efterfrågan. Han förklarar att för de riktigt små företagen har inte revisionen samma betydelse, för dem är det mer rådgivning, de ser revisorn som rådgivare. Nyttan med en väl genomförd revision är emellertid att revisorn vid granskningen tar del av bolagets verksamhet med allt vad det innebär och på så sätt får en förståelse för bolagets totala affär. Men Johansson förklarar att även en rådgivare, som kan vara antingen en revisor eller en redovisningskonsult, måste sätta sig in i företaget på samma sätt. Däremot slipper revisorn/konsulten att dokumentera i lika stor utsträckning som när granskningen sker för tredjemans intresse.

För att kunna ge råd till ett företag måste revisorn/konsulten först lära sig företaget. Johansson är positiv till de lägre gränserna. Han menar att ett avskaffande ger möjlighet till att ytterligare hjälpa dessa företag. Möjligheter öppnas för mer rådgivning istället för revision. Revisionen i småföretagen är inte så tidskrävande utan det är rådgivningen det krävs mer tid för. Johansson säger att det kan tänkas att gränserna höjs framöver och om så är fallet är det bra att avskaffandet sker stegvis. Om de högre gränsvärdena skulle införas på en gång skulle ett alltför stort glapp bildas. Problemet att skapa trygghet för omvärlden, olika intressenter som ställer krav, skulle då bli för omfattande.

4.12.2 Utbudet av tjänster

Johansson tror att det nu kan efterfrågas mer löpande affärsservice, lönehantering, kalkyler, analyser, deklarationer med mera. Men det är tjänster som redan finns i utbudet så det är inte fråga om några nyheter, eventuellt kan den administrativa servicen utvecklas mer med exempelvis fakturering. Johansson förklarar att PwC:s tjänsteutbud kan illustreras som ett hus, se figur 5, där själva revisionsdelen utgör taket. Redan idag är det många företag som efterfrågar stommen av huset det vill säga de övriga tjänsterna som erbjuds, utöver revision, hustaket. Vissa företagsstorlekar som idag väljer dessa tjänster kan få gå till en annan revisionsfirma för att få revision utförd på grund av bland annat de oberoenderegler som finns idag.

69

Figur 5: PwC illustrerar sitt tjänsteutbud i form av ett hus. Där stommen utgörs av redovisningstjänster och taket av revision.

Han tror att bankerna i vissa lägen kan komma att kräva den form av revision som i dagsläget är lagstadgad. Möjligen kan det i en del fall räcka med ett intyg som skrivs efter en begränsad revisionsinsats. Liknande begränsade revisionsinsatser görs redan idag i samband med vissa granskningar. Johansson kan tänka sig att det även kan vara tillräckligt med ett intyg från en redovisningskonsult som arbetar med ett bolag, när detta ska söka nya krediter.

Han menar att en bra rådgivare har koll på företaget och tror dessutom att småföretagen kommer att efterfråga rådgivning i högre grad när de förstår att de inte behöver köpa själva revisionstjänsten. Revision, skatt och affärsrådgivning, det vill säga taket på huset, kommer fortfarande att vara PwC:s kärnämne men resten av huset kommer att utvecklas vidare. Framtiden och praxis kommer att utvisa vilka former av rapporter som kommer att krävas.

70

4.12.3 Prissättning

Johansson är av den uppfattningen att själva revisionstjänsten kommer att erbjudas till samma pris som idag. Det som skulle kunna ge en högre kostnad för ett företag är om de väljer bort revisionen, till förmån för andra mer rådgivande tjänster, och sedan hamnar i en situation då revision krävs. Med de oberoenderegler som finns idag måste de då kanske vända sig till ett annat revisionsbolag, som inte har någon historik för bolaget i fråga, vilket leder till att en större insats krävs och därmed blir priset högre.

När det gäller de övriga tjänster som PwC erbjuder, de som handlar om rådgivning och affärsservice, tror han att det kan komma fler aktörer på marknaden. Detta medför då ökad konkurrensrisk för revisionsbyråerna. Johansson menar att aktörer på närbesläktade områden, med stora transaktionsvolymer med företag, såsom IT-företag eller banker, skulle kunna köpa in sig på redovisningsbyråmarknaden.

4.12.4 Konsekvenser

Om den lagstadgade revisionen avvecklas tror Johansson att företagets olika intressenter kan börja fundera över hur deras intressen ska tillgodoses. Leverantörer, anställda, staten och så vidare, alla behöver de information om företaget och frågan är, utan revision, hur ska den säkerställas? Dessa trygghetskrav behöver och vill företagen fortfarande tillgodose. Johansson kan tänka sig att detta skulle kunna ske med någon annan typ av intyg, från en revisor eller redovisningskonsult, att kravet på rapportering kanske ändras. Om företagen ska kryssa i en ruta på deklaration som talar om ifall de använt sig av revision eller ej, blir Skatteverket då att betrakta som en garant exempelvis vid kreditvärdering?

Johansson är av den uppfattningen att de tjänster som utgör stommen av huset, se figur 5, kommer att fördjupas. Företagen kommer att efterfråga mer rådgivning när revisionskostnaderna försvinner. Det handlar om företagets administrativa kostnader, revision är idag ett måste mot tredjeman och många företag kommer nu istället välja mer rådgivning. Eventuellt kan Johansson tänka sig att om konkurrensen på de administrativa och rådgivande tjänsterna ökar så pressas priserna på dessa, och därmed sjunker kostnaderna för företagen något.

Vidare menar Johansson att företagen får ut mycket av rådgivningen även utan revision, då alla som utför dessa övriga tjänster är välutbildade och har erfarenhet som är till värde

71 för företagen. Den som är mån om sitt företag vill dra nytta av de regelverk som finns. Många företag hos PwC köper redan idag tjänsterna i stommen av huset, se figur 5, och inte revision.

När det gäller vilka branscher företagen befinner sig i, om den är kapital- eller arbetskraftsintensiv, kan Johansson tänka sig att det skiljer sig något i hur de kommer att agera. De som befinner sig i kapitalintensiva branscher är i större behov av krediter och tvingas då kanske behålla revision. De företag som istället kräver mer arbetskraft, exempelvis konsultfirmor, har inte det problemet utan kan istället välja bort revision. Vilande företag eller företag med endast ett fåtal affärshändelser kan förväntas göra detsamma.