• No results found

4 Empiri

4.11 KPMG

För att få KPMGs tankar och åsikter kring ett avskaffande av revisionsplikten har Kerstin Holmqvist på Norrköpingskontoret intervjuats. Holmqvist är både auktoriserad revisor och auktoriserad redovisningskonsult och utöver det marknadsföringsansvarig. Hon har jobbat på KPMG sedan 1971, vilket är hela hennes yrkesverksamma liv. Hon började direkt efter gymnasiet som revisorsassistent samtidigt som hon läste till sin ekonomexamen i Linköping och Norrköping. 1981 blev hon auktoriserad revisor.

4.11.1 Inställning till avskaffandet

Holmqvist menar att det är onödigt med revision i företag som är riktigt små, har en enkel verksamhet och inte har några lån. I övrigt förstår hon inte riktigt den uppfattningen som råder om att ett avskaffande kommer göra det enklare för företagen.

För de allra minsta anser hon att det är onödigt med revision men samtidigt kan det vara så att de är i behov av en kvalificerad redovisningstjänst, på grund av att de inte själva besitter den kompetensen. Dessvärre tror hon att många småföretagare inte inser detta, vad som ska göras och vad de inte kan själva, därför är det viktigt att de tar hjälp med redovisningen.

Holmqvist tycker att det första förslaget på gränser kändes lite väl högt men hon tror att de förmodligen kommer att landa där framöver eftersom det inom EU finns en målsättning med minskad revisionsplikt. Hon anser att det är bra att avskaffandet sker stegvis så att effekterna av det kan följas upp.

4.11.2 Utbudet av tjänster

Eftersom KPMG hela tiden jobbar med ekonomisk information i olika former tror hon inte att det kommer att bli någon större skillnad på deras tjänster i det hänseendet. Men

66 naturligtvis så tittar de idag inte bara på revisionskunder utan de vänder sig även till de som kanske inte ser dem som revisor utan som ekonomikonsult. Hos KPMG är alla auktoriserade revisorer även auktoriserade redovisningskonsulter. De har redan idag en avdelning där redovisningskonsulter jobbar med uppdrag där en revisor inte behövs, med exempelvis enskilda firmor och handelsbolag. På Norrköpingskontoret har de satsat på att anställa fler redovisningskonsulter och därmed givit den avdelningen mer resurser.

För att möta ett avskaffande av revisionsplikten har de satsat mer på att få ekonomiservice uppdrag de senaste åren. De som inte behöver dem som revisor kan då fortfarande vara kvar som ekonomikund. Det är mer en utveckling av befintliga tjänster eftersom de redan har tillhandahållit dessa ekonomitjänster vid så kallade kombiuppdrag. Holmqvist tror att småföretagen kan komma att välja rådgivning framför revision om de inte har ett krav på sig. Men fortsätter hon:

”Bankens, omvärldens och intressentgruppernas åsikter, vad de tycker och vad de

efterfrågar och vad/vilka ett företag ska jobba med, olika leverantörer och kunder. Då kan det vara så att de inte behöver en kvalificerad revisor eller revision men att de ändå väljer det för att ha en kvalitetsstämpel på sitt företags ekonomiska information.”

Hon uppger även att de har förberett sig på att det kan bli så att olika intressenter vill ha någon form av intyg som en del i ett avgränsande anbud, exempelvis ett uttalande om en värdering av en balanspost.

4.11.3 Prissättning

Holmqvist uppger att det redan är hård konkurrens på revision och att företagen går ut och frågar efter offerter på ett sätt som de inte gjorde för tio år sedan. Hon menar att svårigheten är den att förklara för kunden vad det är de faktiskt köper. De små företagen vet inte vad skillnaden på ekonomi- och revisionstjänster är.

Hon tror dock att den hårdnande konkurrensen, som kommer av att revision blir efterfrågestyrt för de mindre företagen, kan leda till att priserna pressas ner. Även när det gäller de mer rådgivande tjänsterna så tror hon att den hårda konkurrensen, att företagen hela tiden kollar vad andra byråer erbjuder, kan leda till sjunkande priser.

67

4.11.4 Konsekvenser

KPMG har haft möten med olika banker och har fått uppfattningen att de kommer att kräva revision vid kreditgivning. Men, fortsätter hon, detta kan även leda till konkurrens mellan bankerna eftersom de även vill åt kunderna. Fast om ett företag ligger på gränsen när det gäller lönsamhet och likviditet så kommer de nog att kräva revision. Hon är inte av den uppfattningen att de intyg som kan bli aktuella kommer att ersätta revision eftersom det inte är en försäkring på samma sätt som en revisionsberättelse.

Att slopad revision skulle underlätta för företagen genom att det blir en förenkling är hon tveksam till. Hon anser inte att det är revisionen som är komplicerad för företagen. Hon uttalar sig:

”För vi hjälper samtidigt till i revisionsarbetet så kan vi påtala sådant som vi ser och

sådant som kan leda till förbättringar och förenklingar för företaget.”

Hon är av den uppfattningen att det kommer att bli kostnadsbesparingar för de som väljer bort revision. Då behöver de endast betala om de anlitar någon för ekonomitjänsterna. Idag kanske ett företag har båda delarna och vid ett avskaffande slipper de revisionsarvodet. Hur deras kunder kommer att agera är hon lite osäker på eftersom det hela är så nytt, men hon tror att de säkert kommer att förlora några av dem. Då framförallt de kunder som anlitar en annan byrå för hjälp med redovisningen.

När det gäller ökad konkurrenskraft ute i Europa tror hon inte att dessa småföretag, som förslaget berör, har någon verksamhet där. Men om ett företag har mindre kostnader så är det klart att de kan ta mindre betalt också, så en liten effekt kan det ge. Hon tillägger:

”Men det som glöms bort i det här sammanhanget är att de här företagen får råd och

tips under revisionsarbetets gång, det är inte bara en kostnad utan revisionen kan också ge företagen en hel del.”