• No results found

4 Empiri

4.4 Swedbank

För att få svar på Swedbanks tankar kring ett avskaffande av revisionsplikten genomfördes en intervju med Uno Persson. Persson är kreditanalytiker, han arbetar i Hässleholm men är anställd inom den centrala kreditstaben i Stockholm, Kredit och Risk Analys, KRA, eftersom han befinner sig i Hässleholm har intervjun genomförts per telefon. Han arbetar med företagsengagemang och är branschanalytiker inom handel och agrikultur. Persson är utbildad Civilekonom vid Lunds Universitet och tog examen 1974. Han har arbetat inom bankbranschen hela sitt yrkesliv. Efter examen började han på det som då hette Föreningsbankens regionkontor i Kristianstad, numera Swedbank. De arbetsuppgifter han har haft genom åren har handlat om företagskrediter, analyser och redovisningsfrågor.

4.4.1 Inställning till avskaffandet

Persson anser att det inte är lätt att ge ett entydigt svar på deras inställning till avskaffandet. Det är tudelat, positivt för de allra minsta som slipper en utgift men negativt för de som behöver krediter av banker och leverantörer. När de ska ansöka om krediter saknas en kvalitetsstämpel men för de allra minsta är det bra. Han menar att de redan har många enskilda firmor och handelsbolag där en revisionsberättelse aldrig finns.

De lägre gränserna är bra ur bankens synvinkel, Persson uppger att de ursprungliga var högre än vad de trodde att det skulle landa på i ett första skede. De hade förväntat sig ett utgångsläge någonstans mittemellan. Persson tror att gränserna kommer att höjas men att de kommer att känna sig för innan de börjar trappa upp för att så småningom landa på de gränser som används ute i Europa.

45

4.4.2 Kreditgivning

Persson uppger att ett avskaffande med dessa låga gränser endast har marginell betydelse. De har inte fattat något formellt beslut än men de kommer troligen inte att kräva revision om allt ser bra ut. Han förklarar:

”Småföretag är alltid beroende av ägaren, vid all kreditgivning väger vi för och emot,

inget är alldeles solklart utan vi väger in olika delar i kreditbedömningen, plus eller minus, affärside, bransch, erfarenhet, kontantinsats och lite säkerhet men det styrs av återbetalningsförmågan, enligt lag styr den.”

Återbetalningsförmågan väger tyngre än en revisionsberättelse, det handlar om en samlad bedömning där olika delar har olika tyngder. Om ett företag inte har använt sig av revision hamnar det i den negativa vågskålen men Persson menar att andra saker, som exempelvis ägaren som driver bolaget, kan vara viktigare än en revisionsberättelse. Som sagt har de på Swedbank inte bestämt när revision ska krävas men han tror inte att det kommer ske på dessa låga nivåer. Höjd ränta kommer det inte att bli för de bolag som väljer bort revision, han menar att om de inte tror på företaget så ger de inte krediten.

Vidare förklarar Persson att det är viktigt för banken att de har ett grepp om rutinerna i företaget, vem som sköter den löpande bokföringen, om det är en etablerad byrå eller om det är företagaren själv. Det är en styrka för företaget att ha en duktig bokförare men inte fel att göra det själv, men han menar att alla inte har kunskap om både att driva ett företag och sköta dess bokföring. Han uttrycker sig:

”En småföretagare är ofta ensam om sina beslut och duktig på sin verksamhet men är

sällan en siffergnagare.”

Om revisionsbyråerna tar fram någon form av intyg och företagen väljer det istället, ser han som något positivt men menar att då leder det inte till någon kostnadsbesparing för företagen. För att detta ska godkännas behövs ett formellt beslut, företagen måste aktivt välja bort revision. Han uppger att det kan ha betydelse vilken byrå det är som har undertecknat intyget, om de känner till dem är det givetvis en plusfaktor. Därför är detta lättare på en liten ort där bankerna känner till de byråer som finns.

46 Persson är av den uppfattningen att det kommer bli svårare för småföretagen att byta bank om de har ett oreviderat bokslut. Företaget är känt hos sin bank men ett oskrivet kort hos en ny. Att få till en revision i efterhand är nog inte lätt, menar han. Det kan ge konsekvenser som han uttrycker sig:

”Det kan vara lite konkurrenshämmande att välja bort revision eftersom företaget låser

sig fast hos sin nuvarande bank och sina leverantörer.”

Detta kan vara negativt för de som aktivt söker en ny bank eftersom det blir svårare för banken att ta emot en ny kund om de inte känner till företaget och de saknar en revisionsberättelse. Persson är dock av den uppfattningen att eftersom Bokföringslagen gäller måste de kunna lita på siffrorna och det är återbetalningsförmågan som avgör. Han menar att de aldrig kan få framtiden från en revisionsberättelse.

När det gäller vilken bransch företagen befinner sig i så är det när de som har stora varulager eller mycket kundfordringar, som banken lutar sig mot revisionsberättelsen och att de har skött skatteinbetalningarna. Uppgiften om obetalda skatter med mera menar han dock att de kan få ut av UC. Banken behöver se att varulager och kundfordringar är friska så han tror att dessa företag möjligen kan urskiljas men inte på dessa låga nivåer.

4.4.3 Konsekvenser

Persson tror inte att det kommer krävas revision i normalfallet, men om banken eller leverantörerna är osäkra kan det leda till tätare uppföljning, delbokslut, för att se utvecklingen. Det beror på hur lönsamt företaget är och vilka risker som finns. Persson befarar att de som är i behov av hjälp kommer att utnyttja situationen och välja bort revision medan de som har ordning väljer att fortsätta.

Avskaffandet kommer att leda till kostnadsbesparing för företagen men i liten utsträckning. Eftersom det är många vilande bolag som nu väljer bort revision, och de endast haft en liten kostnad för den, menar Persson att kostnadsbesparingen inte blir så stor som det uppgavs i första utredningen. Det blir en administrativ lättnad för företagen, de blir snabbare klara med sina siffror, men det ska sedan vägas mot den förlorade kvalitetssäkringen av balansräkningen. Vilken kan ha betydelse när de kontaktar banker eller leverantörer.

47 Någon påverkan på småföretagens konkurrenskraft tror han inte på eftersom det rör sig om en så liten kostnadsbesparing, omkring 8000 kronor mindre på ett år har ingen betydelse ur den synpunkten.

Vid högre gränser kan banken påverkas av att det rör sig om högre kreditbelopp och en högre risknivå och desto mer saknar de en revisionsberättelse. Banken kommer alltid att förbehålla sig rätten att kräva revision i framtiden men i normalfallet kommer de troligen inte att gå över lagkravet. Känner de inte till kunden skärper de uppmärksamheten men om ett företag har varit kund i flera år och verksamheten rullar på finns inga skäl till misstro. Han menar att de kan leva utan en revisionsberättelse och genom att vända sig till UC kan tidiga varningar om ett företags försämrade tillstånd upptäckas.