• No results found

4 Empiri

4.8 Sammanfattning banker

Överlag är bankerna överens om att någon form av granskning för att säkerställa kvalitén i rapporterna behövs. Detta behöver dock inte ske genom en fullständig revision, utan en enklare version kan komma att godtas. Exakt hur detta kommer att gå till har bankerna ingen uppfattning om utan det beror på vilka tjänster revisionsbranschen kommer att ta fram. Eventuellt kan detta ske genom en form av intyg som en revisor eller redovisningskonsult har skrivit under. Något som bankerna är rörande överens om är att det måste finnas ett förtroende för den byrå som utfärdar ett sådant intyg.

Flera är positivt inställda till att nya alternativa tjänster tas fram. Att de oberoenderegler som gäller vid en revision inte gäller vid rådgivning ser de flesta inte som något problem. De menar att det inte kommer att bli någon skillnad jämfört med hur det är idag. En av intervjupersonerna är särskilt positiv till att intyg kan komma från en rådgivare istället då denna har bättre insyn och kontakt med företaget.

56 Bankerna framhåller att det viktigaste vid en kreditbedömning är företagets återbetalningsförmåga. Krav på personlig borgen kan komma att öka något men flera av de tillfrågade bankerna uppger att detta är vanligt redan idag vid kreditgivning till småföretag. Ett krav på säkerhet i någon form är inget som utesluter krav på granskning av företagets siffror, eftersom en ställd säkerhet endast bedöms som sekundär då kunden ändå måste anses ha återbetalningsförmåga. Om bolag som valt bort revision ansöker om krediter kommer inte bankerna att kompensera för detta med höjd ränta i någon större utsträckning. Tre av intervjupersonerna framhåller dessutom att en högre ränta inte kan motivera en högre risk. Då står valet istället mellan att bevilja eller avslå ansökan.

Något som alla banker kan intyga är att en åtskillnad görs mellan befintliga och nya kunder. Detta grundas i att när en ny kund kommer till banken har de ingen historik gällande denna vilket försvårar deras bedömning vid exempelvis kreditgivning. För nya kunder kommer alla bankerna att kräva någon form av granskning, för de som väljer bort revision blir det därför svårare att byta bank. En åsikt angående detta är att det av den anledningen kan vara konkurrenshämmande att välja bort revision eftersom företagen då låser fast sig vid sin nuvarande bank. De flesta banker uppger att när det gäller en befintlig kund är inte kraven lika hårda utan bedömning kan ske från fall till fall.

Enligt de flesta av bankerna kommer inte företagets bransch att påverka kreditbedömningen nämnvärt. De poängterar att vissa branscher är i större behov av krediter än andra. Två av bankerna anser emellertid att osäkerheten ökar när det gäller producerande bolag, eftersom risken för att det uppkommer avsiktliga och oavsiktliga fel, i posterna pågående arbeten och varulager, är större. I ett tjänsteproducerande företag finns det inte lika stort utrymme för sådana fel.

De flesta bankerna är av den uppfattningen att priset på revision kommer att förändras nämnvärt. En åsikt är att ett företag som har valt bort revision och efter ett antal år är i behov av detta får betala ett högre pris, eftersom en större insats krävs av den som granskar. En del av intervjupersonerna tror att de alternativa tjänsterna som kan dyka upp på marknaden kan komma att ges till ett lägre pris. Två av de tillfrågade uppger att en viss prispress på revision kan uppstå. Den ena påpekar att denna redan pågått i ett antal år och att något som bromsar upp det hela är att revisor är ett förtroendeyrke.

57 De flesta intervjupersonerna nämner att trygghetskrav även kan komma från andra intressenter som är beroende av att företaget går bra. Ett bra sätt att säkerställa detta är genom granskning av företagets siffror.

Om ett avskaffande kommer att leda till kostnadsbesparing råder det skilda åsikter om. Större delen av de tillfrågade är överens om att de som väljer bort revision kommer att spara in den kostnaden. Detta rör vilande bolag och enklare bolag utan kreditbehov. En av intervjupersonerna menar att om ett företag sparar in revisionskostnaden uppstår istället en alternativkostnad då företagaren måste göra jobbet själv. Vissa av bankerna menar att småföretagen kan komma billigare undan genom att välja en alternativ granskningsmetod medan andra menar att denna kommer att kosta lika mycket.

Två av bankerna tar upp frågan om Skatteverket kan inverka på företagens beslut om fortsatt revision. Eftersom det är svåra skatteregler är det en trygghet för företagen att veta att siffrorna är kontrollerade. En övervägande del av intervjupersonerna nämner även risken att avsiktliga och oavsiktliga fel kan komma att öka i och med ett avskaffande. Det beror på att de regler som ska följas är komplexa och då kan det bli lättare att manipulera siffrorna. Några anser att revisorn även utgör ett bollplank för företagen och om denne väljs bort förloras värdefull input. De komplexa reglerna som ska följas gör även att företagen är i behov av hjälp.

Ingen av bankerna är av den uppfattningen att ett avskaffande kommer att leda till ökad konkurrenskraft i någon direkt mening. De flesta anser att småföretagen inte verkar internationellt. Två stycken framhåller dessutom att den lilla kostnad som det rör sig om vid slopad revision inte bör påverka ett företags konkurrenskraft. Om gränserna skulle höjas kommer externa intressenter bli inblandade och då kräva revision.

58