• No results found

ÖKAD NETTOOMSÄTTNING OCH FÖRBÄTTRAD LÖNSAMHET

In document ÅRSREDOVISNING 2008 (Page 32-36)

att utveckla nya lösningar som lever upp till och även överträffar kundernas behov. Lorentzen &

Wettres egenutvecklade produkter, som etablerats som standard för branschen, är exempel på detta.

Industrins krav på nya produkter och lösningar gör att fokus på produktutveckling är stort och nya produkter lanseras kontinuerligt. På detta sätt avser Lorentzen & Wettre att även i framtiden behålla sin position som den som leder utvecklingen i och sätter standard för branschen.

Scanpump är specialister på pumpning och omrörning i processindustrin. Samarbetsavtal finns med ett flertal maskinleverantörer som levererar pumpar till specialapplikationer. En ny generation processpumpar, med beteckningen BE, har rönt stora framgångar. Den är speciellt utvecklad för pumpning av massasuspensioner. Pumparna har hög verkningsgrad vilket ger sänkt energiförbrukning i kundernas tillverkningsprocess. I en energislukande industri är detta ett välkommet bidrag till att öka lönsamheten vilket har lett till stora försäljnings-framgångar för BE-pumparna. Under året har även Scanpump arbetat mycket med att utveckla sitt eftermarknadserbjudande och ett antal nya tjänster som optimerar kundens process har lanserats.

Sedan mer än 70 år tillbaka ger Lorentzen & Wettre ut L&W Handbook. L&W Handbook presenterar kundlösningar, mätmetoder och produktinformation med direkt applikation i kundernas verksamhet. För dem som är verksamma inom massa- och pappers-industrin är handboken en välrenommerad kunskaps- och inspirationskälla. L&W Handbook utkommer i 30.000 exemplar på sju språk och befäster Lorentzen & Wettres position som den ledande leverantören i världen.

ÖKADE KU N DKRAV

Både Scanpump och Lorentzen & Wettre har kunder som ställer allt högre krav i alla delar – från försäljning till eftermarknad. För att möta dessa krav arbetar divisionen med en internationell Key Account-organisation. Detta arbete har pågått sedan divisionen

bildades och har varit mycket framgångsrikt. Kunderna har allt mindre tid och färre resurser. Detta ställer krav på leverantören som måste ta ansvar för produkterna även efter leverans och installation. För att uppnå bästa resultat och nöjda kunder utvecklas lösningar i nära dialog med kunden.

Med Key Account-organisationen ökar också divisionen möjligheterna att bygga kunskap både internt och hos kunden. Dialogen har flyttats från att enbart handla om produkter och teknisk prestanda till att orienteras kring lösningar och behov. Därmed flyttas också dialogen högre upp i kundens organisation vilket bland annat driver försäljningen på eftermarkna-den framför allt i form av serviceavtal. Lorentzen &

Wettre har över 1.200 serviceavtal världen över.

FÖRSTÄR KTA MAR KNADS POS ITION E R Både Scanpump och Lorentzen & Wettre har stabila och starka marknadspositioner som har befästs och förstärkts under 2008. Lorentzen & Wettre är det världsledande bolaget inom segmentet mätinstrument för papper. Konkurrenterna på globalt plan är få.

Scanpump är nummer två i Europa och nummer tre i världen.

Scanpumps konkurrenter är schweiziska Sulzer Pumps, det ledande företaget inom branschen i konkurrens med Goulds som ingår i amerikanska ITT Fluid Technology och österrikiska Andritz.

Både Scanpump och Lorentzen & Wettre finns representerade i de cirka 50 länder där det mesta av världens pappersmassa och papper produceras.

Divisionens starka ställning på marknaden bekräftas av att hela 98 av de 100 största företagen i världen är kunder.

DR IVKRAFTE R

Den starkaste drivkraften för industrin som helhet är konsumtionen av papper. Det avgör vilka marknader som växer eller minskar. ◗ ◗ ◗ sid 31

Cardo Årsredovisning 2008 29

Division: Pulp & Paper Solutions

FÖRSÄLJ N I NG OCH R E S U LTAT

Orderingång: 793 MSEK (786), vilket är oförändrat jämfört med föregående år justerat för valutakurseffekter. Den organiska orderingången minskade med 1 procent

Nettoomsättning: 827 (776), en ökning med 6 procent, justerat för valutakurseffekter.

Den organiska tillväxten var 5 procent

Rörelseresultat: 111 MSEK (102)

VI KTIGA HÄN DE LS E R

Lyckad lansering av L&W Consistency Meter

Förvärv av finska Kajaani Process Measure-ments Ltd (KPM)

Positiv utveckling för Lorentzen & Wettre i Kina

Fortsatta framgångar för L&W Autoline 400

Fortsatta framgångar för Scanpump BE-serien

Eftermarknadskoncept med bland annat energioptimeringsprogram

Applikation och kundserviceutbildning av säljare och innesäljare

Demobussar fortsatt framgångsrika

FAKTA OM PU LP & PAPE R SOLUTION

Utvecklar avancerade lösningar för massa- och pappersindustrin och består av två enheter.

Scanpump levererar lösningar till världens massa- och pappersindustri samt vissa andra utvalda industrier.

Scanpumps omfattande produktprogram av pumpar och omrörare täcker alla processer inom massa- och papperstillverkning. Scanpump har också ett brett erbjudande för eftermarknaden.

Lorentzen & Wettre utvecklar och tillverkar instrument för mätningar på det färdiga papperet, men även r instrument som mäter och styr kvaliteten direkt i massaprocessen och i pappersmaskinen. Bolaget är världs ledande och sätter standarden för sin del av industrin.

Orderingång

0 200 400 600 800 MSEK

2005 2006 2007 2008

Nettoomsättning

0 200 400 600 800 MSEK

2005 2006 2007 2008

Rörelseresultat

0 20 40 60 80 100 120 MSEK

2005 2006 2007 2008

Nyckeltal, MSEK (där inte annat anges)

2008 2007

Orderingång 793 786

Nettoomsättning 827 776

Organisk tillväxt, % (nettoomsättning) 5 20

Rörelseresultat 111 102

Rörelsemarginal, % 13,5 13,1

Investeringar 14 15

Avskrivningar 16 16

Antal anställda vid periodens slut 406 393

Nettoomsättning, nyförsäljning & eftermarknad, %

2008 2007

Nyförsäljning 70 68

Eftermarknad 30 32

100 100

Nettoomsättning per geografisk marknad, %

2008 2007

Västra Europa * 65 58

Östra Europa 4 6

Nordamerika 14 14

Latinamerika 7 11

Asia Pacific 8 9

Mellanöstern 1 2

Afrika 0 1

100 100

* varav Sverige 30 26

Peter Uddfors, chef för division Pulp & Paper Solutions

Hur skulle du vilja beskriva 2008?

Det har varit ett framgångsrikt, men tufft år. Vi når nya rekordnivåer och har lanserat samt förvärvat intressanta produkter. För våra kunder har det varit ett särdeles tufft år och vi har försökt att stödja dem på alla sätt för att de skall nå bättre resultat.

Finns det något speciellt du skulle vilja lyfta fram under 2008?

Detta var året när vi befäste att vi kan ligga på en lönsamhetsnivå som är dubbelt så hög som den vi hade 2006. Vi fick ett genombrott 2007 och under 2008 var det viktigt för oss att visa att det inte var en engångshändelse utan att vi ska vara där även i framtiden.

Hur ser du på 2009 för din division?

Vi ska fortsätta att göra det vi gör. Att vara ledare i en bransch förpliktar och även när tiderna blir tuffare måste vi fortsätta att hjälpa våra kunder, erbjuda rätt lösningar och produkter så att kunderna kan tackla framtida utmaningar. Internt ska vi fortsätta att effektivisera och utveckla divisionen så att vi blir ännu bättre.

Vad är det bästa med att arbeta i din division?

Det här är ett arbete med människor som är oerhört kunniga och mycket långsiktiga. De som arbetar med oss och i vår bransch älskar sina jobb och stannar länge. Därför kan vi bygga mycket långvariga och djupa relationer. Att få göra det i en av världens största och mest utmanande industrier är spännande och mycket utvecklande.

Division: Pulp & Paper Solutions

Visstedu att: Under 2008 har Lorentzen & Wettre levererat instrumentoch reservdelar till 57 länder världen över.

31 Cardo Årsredovisning 2008

Över stort sett hela världen minskar tidningsläsan-det i takt med internets utbredning. Samtidigt ökar dock användandet av andra papperskvaliteter som kartong och tissue starkt. Internethandeln driver på konsumtionen av wellpapp när allt fler varor levereras med post.

Även om marknaden globalt inte växer med mer än cirka två procent årligen kan divisionen växa betydligt snabbare bland annat tack vare att tillväxten i olika segment varierar. Det som hämmar tillväxten för tillverkarna av papper är främst ökade kostnader för energi och råvaror. Här stödjer divisionen sina kunder genom lösningar som minskar energikostnaderna.

Tillväxtmarknader som Kina, Indien och Brasilien där BNP-tillväxten är hög växer dramatiskt mer än andra. Hela divisionen satsar därför på dessa växande marknader och framgångar har skördats framför allt i Kina, Brasilien, Japan och Indien de senaste åren.

Pulp & Paper Solutions fortsätter att visa en betydligt starkare tillväxt än marknaden som helhet.

Lorentzen & Wettres unika marknadsposition och kunskap gör att kunderna kan få ovärderlig hjälp och stöd i komplicerade situationer. Den ständiga produkt -utvecklingen gör att de allra mesta avancerade lösningarna alltid kan erbjudas kunderna vilket ökar kundernas konkurrensmöjligheter.

Scanpump har under 2008 ytterligare utvecklat sitt arbete med att möta kunderna på pappers-bruken. Det är av mycket stor vikt att mötena sker på plats och att kunderna får möjlighet att i nära samverkan med Scanpump utarbeta effektiva lösningar. Starkt fokus ligger på OEM-partners (Original Equipment Manufacturer), de företag som tillverkar maskiner för massa- och pappersindustri.

Detta innebär möjligheter för Scanpump som ligger tidigare i pappersbrukens investeringscykel än Lorentzen & Wettre.

FÖRVÄRV

Under 2008 förvärvades det finska bolaget Kajaani Process Measurements Ltd. Det är en av Finlands ledande tillverkare av avancerade mätinstrument till massa- och pappersindustrin. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer avancerade mätinstrument för pappersmassa och papper. Genom förvärvet stärker divisionen sin världsledande position även inom segmentet för on-line-mätning av pappersmassa.

U N I K FORS KN I NG OCH UTVECKLI NG Forskning och produktutveckling är basen för divisionens framgång. Betydande belopp investeras i forskning och utveckling och närmare 85 procent av Lorentzen & Wettres produktförsäljningen härrör från produkter som tagits fram de senaste fem åren.

Sedan länge sker en stor del av produktutveck-lingen i samarbete med kunden.

Inom Scanpump vidareutvecklas den framgångs-rika massapumpserien BE. Produktutveckling och försäljning av produkter är en betydande del av Scanpumps samlade kunderbjudande, men det finns även en stor potential inom eftermarknadsprodukter och tjänster. Scanpump arbetar aktivt med att utveckla sitt serviceutbud och framgångar har nåtts på detta område under 2008.

Lorentzen & Wettre har fortsatt stora framgångar med sitt nya avancerade system för automatiserad pappersprovning, L&W Autoline 400, som introduce-rades under 2007. Detta är arvtagaren till världens mest populära system inom samma nisch, L&W Autoline 300, och den fjärde generationen i produktserien som introducerades 1968. L&W Autoline 400 mäter och beräknar fler än 30 pappersegenskaper på bara några minuter.

Under året har även L&W Consistency Meter lanserats. Den mäter med mikrovågsteknik istället för som konkurrerande mätare med en radioaktiv isotop som gör det svårt att transportera med flyg i takt med att säkerhetskraven blivit allt tuffare.

Division: Pulp & Paper Solutions

STOR A ENSO, SVERIGE

Utmaning: Inom massa- och pappersindustrin står energi för en allt större del av den totala kostnaden. På Stora Enso Kvarnsveden i Sverige togs beslut att något måste göras efter att ledningen insett att en stor del av pumparna var dimensionerade efter andra förhållanden än vad som råder idag.

Lösning: Stora Enso Kvarnsveden startade tillsammans med Scanpump ett samarbete för ökad driftstillgänglighet och sänkta kostnader för pumpar och omrörare. Resultatet blev att pumparnas kapacitet justerades och avsevärda besparingar gjordes på både energi- och underhållskostnader. Besparingen blev cirka 184.000 kWh/år. Återbetalningstiden var mindre än ett år.

Kundens kommentar: – Vi kunde dessutom använda Scanpumps rapporter som inkluderade föreslagna åtgärder, optimeringstabeller, kurvor på pumpens prestanda och data om pumpen.

Rapportena kunde användas direkt av personalen vilket besparade oss tid och kraft, säger Ingemar Örjes, underhåll, på Stora Enso Kvarnsveden.

Residential Garage Doors är en av de ledande aktörerna på den europeiska marknaden för garageportar. Under 2008 togs beslut att divisionen långsiktigt ska ha en plats i Cardo-koncernen. Trots en tuff marknad, präglad av konjunkturnedgången som får extra stort genomslag i denna bransch som riktar mot privata konsumenter, har tillväxten och vinsterna bibehållits på samma nivå som föregående år.

Divisionen utvecklar, tillverkar och säljer garageportar och relaterade produkter för privatmarknaden.

Försäljningen sker genom strategiskt utvalda distributörer. Produkterna marknadsförs under tre olika varumärken; Crawford, Normstahl och Henderson.

Huvudkontoret är beläget i Sverige (Malmö).

Produktionsenheter finns i Sverige (Torslanda), Tyskland (Moosburg) och Storbritannien (Bowburn). Säljorganisa-tioner finns i 16 länder, främst i västra Europa, och export sker till ytterligare 15 länder. Sammantaget har divisionen cirka 600 anställda.

FÖRSTAHAN DSVAL

Målet för Residential Garage Doors är att vara en av de ledande aktörerna på den europeiska marknaden för garageportar och därmed vara det självklara förstahandsvalet för återförsäljare och distributörer av garageportar.

Målsättningen är att öka försäljning och samtidigt öka lönsamheten genom att utveckla strategiska partnerskap med utvalda kunder på den europeiska marknaden. De utvalda kunderna är återförsäljare

RESIDENTIAL GARAGE DOORS

In document ÅRSREDOVISNING 2008 (Page 32-36)