• No results found

Önskvärda kommunövergripande insatser

Strategi Program

8. Önskvärda kommunövergripande insatser

Vid upphandling och införande av nya kommunövergripande verksamhetssy-stem ser förvaltningen ett behov av kompetensutveckling för samtliga berörda medarbetare. Detta behöver man vid kommunens projektering och upphand-ling ta höjd för kostnadsmässigt. Det gäller kommunövergripande system som nytt lönesystem och Stratsys Arbetsmiljö. Introduktionsutbildningarna är också något som kommunen måste ta höjd för kostnadsmässigt.

Dessutom behöver kommunen se över möjligheter till någon form av förmåns-satsning utöver den redan befintliga semesterväxling och den kommande löne-växlingen till pension. Våra medledare har relativt låg medelålder och det be-hövs andra attraktiva förmåner än dessa för att behålla och attrahera nya med-ledare i framtiden.

8

Uppdrag Göra översyn av den organisatoriska hemvisten för strandbaden

Beslut

Kultur- och fritidsnämnden har tagit del av förvaltningens återrapportering av uppdraget att utreda utebadens organisatoriska hemvist.

Sammanfattning

I Mål och budget 2018 gav kultur- och fritidsnämnden i uppdrag till förvalt-ningen att utreda utebadens organisatoriska hemvist. Syftet med utredförvalt-ningen är att föreslå organisationsmodell och arbetssätt för att erbjuda trygga och välkomnande kommunala utebad i Botkyrka. Då utebaden är en förvalt-ningsövergripande angelägenhet som kräver att kommunen arbetar i pro-cess, har flera förvaltningar och kommunala bolag involverats i utrednings-arbetet.

Kultur- och fritidsförvaltningen redovisar utredningen av utebadens organi-satoriska hemvist (KOF/2018:138). Därmed anser förvaltningen ärendet vara återrapporterat till nämnden.

Bilagor

Utredning av utebadens organisatoriska hemvist (KOF/2018:138)

Kultur- och fritidsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt 08 - 530 619 51 Sms·0708-892038· E-post asa.anderljung@botkyrka.se

Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Återrapportering av uppdrag att utreda utebadens organi-satoriska hemvist

Förslag till beslut

Kultur- och fritidsnämnden har tagit del av förvaltningens återrapportering av uppdraget att utreda utebadens organisatoriska hemvist.

Sammanfattning

I Mål och budget 2018 gav kultur- och fritidsnämnden i uppdrag till förvalt-ningen att utreda utebadens organisatoriska hemvist. Syftet med utredförvalt-ningen är att föreslå organisationsmodell och arbetssätt för att erbjuda trygga och välkomnande kommunala utebad i Botkyrka. Då utebaden är en förvalt-ningsövergripande angelägenhet som kräver att kommunen arbetar i pro-cess, har flera förvaltningar och kommunala bolag involverats i utrednings-arbetet.

Kultur- och fritidsförvaltningen redovisar utredningen av utebadens organi-satoriska hemvist (KOF/2018:138). Därmed anser förvaltningen ärendet vara återrapporterat till nämnden.

Bilagor

Utredning av utebadens organisatoriska hemvist (KOF/2018:138).

Anja Dahlstedt Linus Söderling

Kultur- och fritidsdirektör Verksamhetschef Idrott och anläggning

_________

Expedieras till

Samhällsbyggnadsförvaltningen Tekniska förvaltningen

Arbetsmarknads och vuxenutbildningsförvaltningen Upplev Botkyrka AB

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, · Besök · Kontaktcenter

Direkt 08-530 63 255 · Sms 0701040973 · E-post ake.roxberger@botkyrka.se Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax · Webb www.botkyrka.se

Utredning av den organisatoriska hemvisten för utebaden i Botkyrka kommun.

Innehållsförteckning

Inledning ... 2 Sammanfattning ... 2 Avgränsningar ... 4 Organisation/genomförande ... 4

Inledning

Botkyrka kommun är rikt på sjöar och det finns ett stort utbud av badplatser.

Geografiskt är de spridda från norr till söder, Slagstabadet i Mälaren, Fittja Ängsbadet i Albysjön, Stendalsbadet i Tullingesjön, Brotorpsbadet i Bro-sjön/Vårsta och Sandviksbadet i Himmerfjärden samt strandbadet i sjön Geta-ren vid Lida friluftsgård. Storleken och utbudet på badplatserna varierar, med allt ifrån ett mindre havsbad utan bryggor till större strandbad med sandplage, olika aktivitetsytor och servering. Beroende på badets storlek och läge varierar antalet besökare och möjligheten att ha ett brett utbud av aktiviteter, parkering och tillgänglighetsanpassning på platsen.

Kommunens utebad attraherar breda målgrupper, men i särskilt hög grad barn-familjer och ungdomar. De är en naturlig mötes- och aktivitetsplats med stor potential att användas för att stärka folkhälsan och simkunnigheten. Helt klart är att baden är en angelägenhet för många Botkyrkabor, den varma sommaren 2018 noterades besöksrekord på de kommunala badplatserna.

2017 genomförde kultur- och fritidsförvaltningen en inventering av kommu-nens officiella strandbad (KOF/2017:17), med förslag på utveckling och priori-tering för kommande år, som inspel i förvaltningens lokalförsörjningsplan.

Som en följd av utredningen har kultur- och fritidsnämnden i Mål och budget 2018 (KOFN/2017:121) gett förvaltningen i uppdrag att se över den organisa-toriska hemvisten för kommunens strandbad. I utredningen har förvaltningarna valt att använda begreppet utebad istället för strandbad, för att även inkludera badplats som saknar egentlig strandplage. Syftet med utredningen är att skapa/föreslå en organisationsmodell som kan upprätthålla en hög och jämn standard på de kommunala utebaden. Då utebaden är en förvaltningsövergri-pande angelägenhet som kräver att kommunen arbetar i process, har flera för-valtningar och kommunala bolag involverats i utredningsarbetet.

Sammanfattning

Kommunens utebad har hög angelägenhet för många Botkyrkabor, vilket be-söksrekorden den varma sommaren 2018 tydligt bevisat. Kommunens ambit-ion bör därför vara att prioritera badens utveckling både vad gäller utrustning och verksamhetsinnehåll, samt drift- och säkerhetsarbete. Syftet med att arbeta

för att höja kvaliteten är att stärka Botkyrkabornas folkhälsa och simkunnighet, samt att erbjuda besökarna en trygg och säker på badupplevelse.

Huvudansvaret för drift och säkerhet, verksamhetsutveckling och marknadsfö-ring av utebaden bör fortsatt ligga hos kultur- och fritidsförvaltningen, med motiveringen att bäst resurser och kompetens finns för att samordna arbetet här. Men utebaden är en förvaltningsövergripande angelägenhet som kräver att kommunen arbetar i process. Det är därför logiskt att utvecklingen av Botkyr-kas friluftsbad har valts ut som pilotprocess inom medborgarprocessen Gemen-skap, rörelse och ett rikt kulturliv, vilket innebär att det fördjupade samarbetet över förvaltningsgränserna kan prövas i skarpt läge kommande år.

Det finns en stor outnyttjad potential i att använda kommunens utebad för att stärka Botkyrkabornas folkhälsa och simkunnighet. Bad- och racketenheten kommer att ansvara för att skapa mer verksamhet på badplatserna, med start för pilotförsök i form av simskolor redan sommaren 2019.

Badplatser måste vara säkra vilket gör att kraven på skötsel är höga. Beroende på besöksfrekvens och läge städas strand och vattenbryn en eller flera gånger i veckan, vilket är ett tidskrävande arbetsmoment som belastar enheten Fritids-service personella resurser hårt under badsäsongen. För att kunna höja kvalitet på renhållning och samtidigt hitta en nivå för rimlig arbetsbelastning behöver den dagliga städningen ske i utökad samverkan med AVUX daglig verksam-het, föreningsliv, kioskentreprenörer och feriearbetare, men fortsatt samordnas av Fritidsservice. Viss utrustning som t.ex. sopkärl och flytbryggor behöver på sikt bytas ut mot produkter som är effektivare ur driftshänseende.

Utredningen har även sett över grundläggande förutsättningar och definitioner för badplatserna, vilket varit nödvändigt för att få till en tydlighet i extern och intern kommunikation, samt för att underlätta samverkan mellan förvaltningar och andra aktörer. Arbetet har inneburit att förvaltningarna enats om standard-klassning av badplatserna och tillhörande utrustning, vilken enhetlig skyltning som ska finnas på varje badplats, vilka ordningsregler som ska gälla för besö-karna, samt årscykel och rutiner för drift och säkerhetsarbetet.

Slutligen bör kommunens badplatser utvecklas och tillgängliggöras med ut-gångspunkt i de åtgärder som föreslogs i den interna rapporten Studie av kom-munens strandbad (KOF/2017:17) och som avspeglas i förvaltningens

lokal-försörjningsplan. De åtgärder som finns med där kommer att underlätta drift och underhåll och öka kvaliteten på upplevelsen för medborgaren.

Avgränsningar

I kommunen finns främst kommunala badplatser, men även bad som sköts av föreningsliv och kommunala bolag. Utredningen tar upp de badplatser som ägs av kommunen och sköts av kommunens egen driftspersonal samt av Upplev Botkyrka AB. Dessa badplatser är Lida friluftsbad, Slagstabadet, Brotorpsba-det, Sandviksbadet och Stendalsbadet. Under 2019 rustas Fittja ängsbadet upp och öppnar åter för allmänheten. I utredningen beskrivs de olika standardklas-ser som kommunens bad delas in i, samt de krav på skötsel som ställs på bad-platserna. Slutligen föreslår utredningen samverkansformer och ansvarsområ-den för omhändertagande och utveckling av Botkyrkas friluftsbad.

Organisation/genomförande

Utredningsarbetet har samordnats av kultur- och fritidsförvaltningen och in-volverat medledare på gata/parkeneheten, miljöenheten, tekniska förvaltning-en, arbetsmarknads- och vuxenutbildningen och Upplev Botkyrka AB. Meto-den har varit ett antal workshops under hösten 2018, samt omvärldsanalys med studiebesök i närliggande kommuner.

Standardklasserna

Badplatserna delas i standardklasser med olika krav på utrustningsnivå – lo-kalbad och EU-bad. Samtliga badplatser ska som basutbud vara utrustade en-ligt standardklassen lokalbad. Utöver det finns badplatser med krav på högre standard beroende på läge och upptagningsområde. De naturliga förutsättning-arna vid baden kan begränsa möjligheterna att t.ex. öka tillgängligheten, skapa ett barnvänligt bad eller utöka parkeringen.

Lokalbad

• Livboj

• Sittplats/bänk

• WC eller torrtoalett

• Soptunna/papperskorg

• Informationsskylt med adress/koordinater

Lokalbaden är Stendalsbadet, Lida friluftsbad, Brotorpsbadet och kommande Fittja ängsbadet.

EU bad

EU bad är större och har ett brett utbud med olika aktivitetsmöjligheter. De vänder sig till många olika brukargrupper och lockar människor från hela kommunen, samt från angränsande kommuner. EU baden har speciella krav på registrering, tillgänglighet och kontroll av vattenkvaliten. Enligt Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HVMFS 2012:14) ska det för varje EU badplats finnas:

• En kontrollplan och provtagning av badvatten

• En badvattenprofil med beskrivning av badplatsen, föroreningskällor, risken för blomning av cyanobakterier, risk för utbredning av makroal-ger/alger och placering av kontrollpunkter.

I kommunen finns två EU bad; Slagstabadet och Sandviksbadet. Utrustning är densamma som för lokalbad samt dessutom:

• Kiosk

• Dricksvatten

• Tillgänglighetsanpassning

Utrustning som ytterligare berikar en badplats men som ej är något standard-krav:

• Bastu

• Flytbrygga

• Lekutrustning

• Aktivitetsutrustning

• Grillplats

Drift och underhåll

Badplatser måste vara säkra vilket gör att kraven på skötsel är höga. Beroende på besöksfrekvens och läge städas strand och vattenbryn en eller flera gånger i veckan. Soliga sommardagar är baden ofta välbesökta och därmed blir behovet av städning och underhåll större. Målet är att kommunens badplatser ska vara säkra, hela och rena. Utöver det kontinuerliga underhållet som sker under sä-songen utförs även årligt underhåll av badplatserna. Inför varje säsong genom-förs dykningar för att städa och säkerställa standard och säkerhet på sjöbotten.

Vid sandstränderna påförs vid behov ny sand och ytskikt av den gamla sanden förs bort. Årscykeln för öppning och stängning ser ut som nedan.

• V17 – Planering och inventering av bryggor inför uppstart för frilufts-baden. Genomförs av arbetsledare och medledare och tar ca två dagar i anspråk.

• V18 – besök på friluftsbaden för en okulär besiktning samt genomfö-rande av yttre markskötsel. I samband med detta uppstår även viss re-novering av eventuella byggnader i anslutning till badens verksamhet.

Tar ca tre medledare två till fyra arbetsdagar per bad att genomföra.

• V19 – montering/iläggning av bryggor samt ev avspärrningar vid yttre strandlinje. Tar ca fyra medledare två dagar att genomföra på samtliga utebad. Säkerhetsdykningar vid samtliga bad, genomförs av certifierad underleverantör.

• V38 – nedmontering av bryggor, rengöring av dessa samt frakt till upp-ställningsplatser. Tar ca fyra medledare två dagar att genomföra på samtliga utebad.

Ordningsföreskrifter och tillgänglighet Ordningsföreskrifter

På utebaden gäller samma ordningsregler som på övriga idrottsanläggning vad gäller renhållning och eget ansvar, vilket bör framgå i tydlig skyltning på varje badplats. I Botkyrka gäller förbud för hundar i vattnet på kommunala badplat-ser under den säsong då baden är öppna. Hundägare hänvisas i stället till sär-skilda hundbad eller stränder som inte räknas som kommunala badplatser.

Tillgänglighet

Badplatserna i kommunen har olika bra förutsättningar att kunna vända sig till många olika användare. I vissa fall är ytan begränsad och det finns inget ut-rymme att göra i ordning parkering för bilar, aktivitetsytor eller sandstrand som rymmer många besökare. Terrängen vid badplatserna kan även försvåra möjligheten att tillgänglighetsanpassa området. I dag är Lida friluftsbad det av kommunens bad som är bäst tillgänglighetsanpassat, men såväl Slagstabadet som Fittjaängsbadet kommer att genomföra åtgärder för ökad tillgänglighet som en del av upprustning 2019. Strävan är förstås att alla utebaden ska vara så tillgängliga som möjligt för alla. För att få fram bra underlag för kostnader och genomförande krävs separata projekteringar, med utgångspunkt i de olika plat-sernas förutsättningar.

Skyltning

Vid några av baden i kommunen finns idag skyltar som informerar om bad-platsen. Samtliga av kommunens badplatser behöver ny skyltning med aktuell annonsering av vattenkvalitet, kort information om badplatsen, ordningsregler, vilken adress man ska uppge till räddningstjänsten vid eventuell nödsituation.

Det behövs också en generell uppdatering av hänvisningsskyltning och skylt-ning på parkering.

Intern fördelning av ansvarsområden inom kultur- och fritidsförvaltning-en

Bad och racketenheten

Ansvarar för att inom befintliga resurser utveckla verksamhet på baden, t.ex.

simskola för olika målgrupper, lättare livräddningsövningar såsom kast med livboj – bogsering av kompis – utbildning i badvett, vattenlekar och gruppträ-ning. Syftet är att stärka folkhälsa, vattenvana och simkunnighet hos Botkyr-kaborna. Som ett första steg görs pilotförsök att utveckla verksamhet på Slagstabadet med start sommaren 2019, då några av ordinarie badpersonal lös-görs från inomhustjänst till utomhustjänst. Under de veckor som den ordinarie personalen förflyttas från badhus till friluftsbad kallas timpersonal in för att kunna hålla simhallarna öppna för kommunens medborgare.

Enheten ansvarar även för samordning och handledning av feriepraktikanter som kan stärka trygghet och nivå på renhållning på badplatserna.

Fritidsservice

Fritidsservice ansvarar idag för delar av den dagliga operativa driften på fyra av kommunens strandbad, Fittja strandbad tillkommer när upprustningen ge-nomförts 2019. Arbetet innebär i nuläget montering/avmontering av bryggde-lar, beställning av sanitetskärl, yttre markskötsel vid uppstart samt löpande under säsongen, daglig tömning av avfallskärl samt krattning av strandlinje.

Friluftsbadens säsong löper från den 15 maj fram till den 15 september. Kvali-tén på skötsel av friluftsbaden kan uppmätas till en acceptabel nivå under sä-songsöppethållande.

I dagsläget finns endast rutiner för daglig operativ skötsel samt uppstart av säsongen i enhetens planering. Vidare saknas det förvaringsmöjligheter för vissa av friluftsbadens bryggor. Inom ramen för utredningen har enheten kart-lagt arbetsmoment för årligt iordningställande och avveckling av friluftsbaden.

Långsiktig underhållsplan med åtgärder för förstärkning av markarbeten, på-fyllning av sand och byte av bryggor saknas, vilket behöver åtgärdas 2019.

Det är en svår utmaning för Fritidsservice att klara av skötsel och underhåll av baden med de personella och maskinella resurser som enheten förfogar över idag. Friluftsbadens säsongsöppethållande löper samtidigt som skötsel av öv-riga yttre ytor för idrottsverksamhet ska skötas. För att klara av detta behöver Fritidsservice avlastas i det mest tidskrävande arbetsmomentet, daglig renhåll-ning av badplatserna, genom att daglig verksamhet, förerenhåll-ningsliv, kioskentre-prenörer som en del av andra uppdrag kring baden även sköter daglig renhåll-ning. Hur dessa uppdrag och gränssnitt kan se ut kan variera från plats till plats.

Idrott och anläggning stab

Staben ansvarar för att upprätta avtal med kioskentreprenörer och föreningsliv i enlighet med kommunens regelverk. Att kunna handla enklare förtäring på en badplats är ett uppskattat inslag för många besökare och det är kultur- och fri-tidsförvaltningens ambition att försäljning ska kunna fortgå på de platser det sker idag (Brotorpsbadet, Sandviksbadet och Slagstabadet). Dock behöver en genomgång av befintliga avtal och ersättningsnivåer göras för att hanteringen ska fungera på ett hållbart sätt. En önskvärd utveckling är att utöka kioskentre-prenörens eller föreningslivets åtaganden kring löpande renhållning som en del av driftsavtalen.

Staben ansvarar för att samordna och i vissa fall projektleda de investerings-projekt som beslutats av kommunfullmäktige. För 2019 är två investerings-projekt beviljade medel, upprustning av Slagstabadet och Fittjabadet, vilket ska genomföras i enlighet med ett processinriktat arbetssätt i nära samverkan med övriga berörda förvaltningar.

I nuläget presenteras de kommunala badplatserna på botkyrka.se under fliken Idrott, fritid och natur. Presentationen bör utvecklas med tydlig information om klassning, tillgänglighet, utrustning och löpande uppdaterad information om vattenkvalitet för vart och ett av baden.

Gränssnitt och samverkan med övrig kommunal förvaltning

Utebaden är en förvaltningsövergripande angelägenhet som kräver att kommu-nen arbetar i process. Kultur- och fritidsförvaltningen är huvudman för verk-samhet och drift av baden samt samordning/beställning av övriga arbetsmo-ment, t.ex. viltvård, gallring/naturvård etc. Den viktigaste samverkansparten i

processen är samhällsbyggnadsförvaltningen där olika enheter ansvarar för underhåll av grönstrukturer, hänvisningsskyltning, tillfartsvägar och besöks-parkeringar. Ett konkret exempel på en arbetsuppgift där samarbetet behöver utvecklas är gräsklippning där effektivare gränssnitt som tar hänsyn till ma-skinpark, personresurser och tomtgränser behöver utarbetas mellan Fritidsser-vice och gata/parkenheten.

I utredningen har det blivit tydligt att det finns en vilja hos berörda förvalt-ningar att utveckla samarbetet kring baden, men att det i första hand behöver ske genom prioritering inom befintliga resurser. Utvecklingen av Botkyrkas friluftsbad har valts ut som pilotprocess inom medborgarprocessen Gemen-skap, rörelse och ett rikt kulturliv, vilket innebär att det fördjupade samarbetet över förvaltningsgränserna kan prövas i skarpt läge under 2019. Tanken är att de badplatser som står inför upprustning kommande år, Slagstabadet och Fittja strandbad, är där pilotprocessen fokus ska ligga.

Pilotprocessen innebär att kultur- och fritidsförvaltningen tillsammans med övriga berörda förvaltningar ser över accessen och upplevelserna av en trygg och välskött omgivning vid de aktuella friluftsbaden. Det innebär bland annat att hänvisningsskyltning och annan informativ skyltning förbättras, att parke-ringar och gång- och cykelvägar rustas upp och tillgängliggörs för att upp-muntra till att på så sätt ta sig till baden. Dessutom ska grönstrukturen ses över och skötselåtgärder planeras så att skog och buskpartier upplevs som tydliga kvaliteter och inte bidrar till otrygghet. Regelbundna vattenprover garanterar att badvattenkvalitet råder.

Utredningen föreslår att en fast struktur för planering och uppföljning skapas, där kultur- och fritidsförvaltningen samordnar möte med övriga berörda för-valtningar inom processen två ggr/år, inför och efter badsäsong. När det gäller uppdelning av arbetsuppgifterna föreslås gränssnitt som nedan:

• Tekniska förvaltningen genomför reinvestering och nybyggnationer av servicebyggnader. En underhållsplan behöver upprättas för befintliga byggnader på baden.

• Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för drift och underhåll, verk-samhetsinnehåll och utveckling av utebaden. Förvaltningen beställer och samordnar arbetsmoment från övriga förvaltningar och aktörer.

• Gata/parkenheten ser över grönstrukturer och behoven av naturvård, uppdatering av hänvisningsskyltning, tillfartsvägar och besöksparke-ringar. Inventering och tidssatt plan för åtgärder önskvärt.

• Miljöenheten utför vattenprovtagningar och annonserar resultat på webb och skyltar på badplatserna. De föreslår även åtgärder för en god badmiljö.

• Miljöenhetens ansvarar för naturvård och enhetens viltvårdare skjuter av skadedjur och fåglar som orsakar träck på badplatser, på beställning av kultur- och fritidsförvaltningen.

• Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningens Daglig verksam-het utför löpande renhållning av utvalda kommunala badplatser.

• Upplev Botkyrka AB har fortsatt ansvar för drift och underhåll av Lida friluftsbad, på uppdrag av kultur- och fritidsförvaltningen.

• Föreningsliv och kommersiella aktörer som har avtal för drift av serve-ringar på baden får ett utökat ansvar för löpande renhållning i avtalen.

9

Uppdrag Utreda statusen på kommunens simhallar, inkl muntlig redovisning

Beslut

Kultur- och fritidsnämnden har mottagit förvaltningens återrapportering av uppdraget att statusbesiktiga kommunens simhallar.

Sammanfattning

Genomsnittlig livslängd för badhus som regelbundet underhållits är ca 40-50 år, därefter behöver oftast större upprustning genomföras. Botkyrkas badhus byggdes 1971 (Fittjabadet) och 1973 (Storvretsbadet). Kultur- och fritidsnämnden har därför i Mål och budget 2018 (KOF/2017:121) uppdragit åt kultur- och fritidsförvaltningen att genomföra statusbesiktningar av de två simhallarna. Kultur- och fritidsförvaltningen har samverkat med tekniska

Genomsnittlig livslängd för badhus som regelbundet underhållits är ca 40-50 år, därefter behöver oftast större upprustning genomföras. Botkyrkas badhus byggdes 1971 (Fittjabadet) och 1973 (Storvretsbadet). Kultur- och fritidsnämnden har därför i Mål och budget 2018 (KOF/2017:121) uppdragit åt kultur- och fritidsförvaltningen att genomföra statusbesiktningar av de två simhallarna. Kultur- och fritidsförvaltningen har samverkat med tekniska

Related documents