• No results found

Insatser utifrån identifierade behov

Strategi Program

6. Insatser utifrån identifierade behov

6.1 Attrahera/rekrytera

Förvaltningen har redan påbörjat samarbete med två utbildningsprogram och flera andra pågår sedan tidigare. Med de insatserna tror vi att vi på sikt kan för-bättra vår kompetensförsörjning inom yrken som bibliotekarie, badpersonal och lärare Kulturskolan.

6.2 Kompetens

Förvaltningen vill passa på att lyfta situationen för fritidsledare som arbetar i Botkyrka men som är anställda inom föreningar eller studieförbund som driver de flesta öppna fritidsverksamheterna i kommunen trots att det saknas ett an-ställningsförhållande mellan Botkyrka kommun och dessa fritidsledare.

I Botkyrka finns det 8 fritidsgårdar av vilka förvaltningen driver en i egen regi.

Kommunen har 11 fritidsklubbar varav en drivs i egen regi. Resurserna förde-las i huvudsak genom de bidrag som nämnden årligen beviljar de förenings-drivna verksamheterna.

När förvaltningen undersökt förutsättningarna för fritidsledarna inom de före-ningsdrivna verksamheterna i kommunen har det framkommit att lönerna lig-ger långt under marknadsmässiga nivåer.

De tjänster som finns är i huvudsak deltidsanställningar och timanställningar på begränsade perioder, t.ex. kan inte arbete erbjudas då verksamheterna har stängt under sommarperioden. Anställningarna avbryts då för att återupptas igen vid terminsstart. De flesta fritidsledare som jobbar i Botkyrka har detta som ett extrajobb vid sidan av ett annat yrke eller studier. Bristen på heltidsan-ställningar och trygga anställningsformer gör att det i nuläget inte är något för-delaktigt alternativ att som utbildad fritidsledare med ambitionen att försörja sig på sin yrkesutbildning välja Botkyrka som arbetsplats. Detta leder till att kompetensen försvinner från kommunen och att personalomsättningen är väl-digt hög. En extern utvärdering från 2016 bekräftar att en majoritet (52%) av fritidsledarna uppger att de endast jobbat 2 år eller mindre i kommunen. Vidare har endast 20 % av fritidsledarna en heltidsanställning, majoriteten (69 %) är under 30 år, utbildningsnivån är låg och personalomsättningen är mycket hög.

Utvärderingen visar att detta påverkar kvaliteten på den öppna fritidsverksam-heten negativt.

garna)

I och med den nya inriktningen för arbetet med unga vuxna ska fritidsgårds-verksamheten i kommunen stärkas. Kultur- och fritidsnämnden föreslår i sitt yttrande över KS-beslutet om unga vuxna en förstärkning med 1,5 miljoner kronor som ska gå till att höja kvaliteten och likvärdigheten i verksamheterna, genom att höja löner och säkra anställningsvillkoren. Föregående planperiod så äskade förvaltningen dock 9 miljoner kronor för detta ändamål. De 1,5 miljo-ner som plamiljo-neras tillföras verksamheterna är en bit på väg men förvaltningen ser att det tyvärr inte kommer att räcka till för den förändringen som verksam-heten är i behov av. Förvaltningen önskar ta upp denna fråga igen när det är beslutat hur mycket resurser som tillförs fritidsgårdsverksamheterna då det idag är svårt att överblicka kostnaden.

7. Lönebildning

7.1 Nuläge och analys av framtida behov

Aktuell lönestatistik visar att vi efter förra årets löneöversyn är bra med i me-dian för yrkeskategorin bibliotekarie. Detta möjliggjordes av att förvaltningen satsade inom ram för den yrkeskategorin. Men då det är en svårrekryterad grupp behöver vi kunna hänga med i löneutvecklingen för att det inte samma situation ska uppstå som inom andra bristyrken, att man byter arbetsgivare en-kom för att höja sin lön. Vi vet nu också att ett nytt yrke, badpersonal, är allt-mer svår rekryterat och att alltför få utbildade kandidater finns att få till varje utlyst tjänst. Det ställs idag högre krav på den yrkesgruppen, yrket genomgår stora förändringar.

Dessa yrken kommer förvaltningen att satsa extra på i löneöversyn 2019 inom ram.

För kulturskolans lärare får vi stöd av de extra medel som har beviljats för 2019, förutom avsatta medel i löneöversyn 2019.

7.2 Lönebildning/satsningar, föreslagna medel utöver ram 2019

Kultur- och fritidsförvaltningen: Lärare Kulturskolan, summa: 500 000 kro-nor inkl. PO- avgifter.

Fördelas lika för alla medledare som avlönas per månad inom enheten.

7.4 Insatser utifrån definierade behov - lönebildning/satsningar

Kultur- och fritidsförvaltningen har vid de sju senaste löneöversynsomgång-arna arbetat fram en metod för att möjliggöra satsningar inom olika yrkesgrup-per över enhetsgränser. Ledningsgruppen tar ansvar för förvaltningens löne-bildning och förfogar över en del av löneutrymmet för att genomföra jämförel-ser inom yrken och mellan yrkesgrupper.

Det har skapat en samsyn mellan enheter och en större inblick i löneläget på förvaltningen och säkrar mot oskäliga löneskillnader mellan yrkesgrupper inom våra yrkesgrupper. Förvaltningen kommer att fortsätta med denna metod även för löneöversyn 2019.

Förvaltningen har som inriktning att en relevant lönespridning ska finnas och uppmuntrar lönesättande chefer till individuell lönesättning utifrån lönekrite-rier och prestation. Några särskilda insatser för att arbeta med ökad lönesprid-ning bedöms i nuläget inte vara aktuellt.

Vi har i lönekartläggningen som genomfördes under vintern 2018 - 2019 inte funnit några oskäliga skillnader mellan kön. De löneskillnader som finns beror på erfarenhet i yrket.

Chefer, handläggare och specialister

Det är fortsatt stora löneskillnader mellan förvaltningarna och jämförbara yr-ken såsom kvalificerade handläggare, specialister och chefer på både B och C nivå. Förvaltningen har de senaste sex åren följt upp och prioriterat dessa grup-per för att minska skillnaderna mot övriga förvaltningar i kommunen men det återstår fortfarande en bra bit till utjämning.

7.5 Lönebildning/satsningar, behov utöver budgetram år 2020

För badpersonal och bibliotekarier behövs det ett tillskott utöver ram för att vi som förvaltning ska ha en chans att behålla de dedikerade medledare vi har och, om de väljer att lämna oss, kunna rekrytera nya medledare med efterfrå-gad kompetens.

För 2020 är det av största vikt att förvaltningen får ta del av ytterligare medel för att kunna höja bibliotekariers och badpersonals löner för att bättre spegla komplexiteten i yrket samt för att behålla dem inom förvaltningen och kommu-nen.

Badpersonal (ca 17 st.). Höjning med 1 000 kronor (kostnad 283 866 kronor inklusive PO) utöver de möjligheter vi har inom förvaltningen.

Related documents