• No results found

4. EMPIRI

4.4. F ÖRETAGSBESKRIVNING E.ON S VERIGE

Från början bestod E.ON Sverige utav det svenska energibolaget Sydkraft som bildades i början av 1900-talet av fem svenska kommuner. Under 2001 blev Sydkraft ett dotterbolag i den tyska E.ON koncernen och företaget äger cirka 55 procent av aktierna (Sydkraft 2003). Under 2005 byte Sydkraft namn till E.ON Sverige (E.ON Sverige 2005). E.ON Sverige producerar, distribuerar och säljer el, gas, värme och kyla. E.ON Sverige har cirka 6000 medarbetare (E.ON Sverige 2009).

4.4.1. Granskning av Sydkrafts årsredovisning 2003

För 2003 har vi kollat på Sydkrafts årsredovisning. Någon enskild

hållbarhetsredovisning har de inte för 2003. I årsredovisningen finns det ett avsnitt som kallas ”Sydkrafts olika roller” och där tas frågor om medarbetare, kunder och samhället upp. Under rubriken ”Sydkraft och miljön” tas frågor angående Sydkrafts påverkan på och arbete för miljön upp. Överlag läggs ungefär lika mycket fokus på sociala frågor som på miljöfrågor, möjligtvis lite mer fokus på miljöfrågor.

34

Inom området arbetsgivaren tas frågor angående medarbetarna upp. Det redogörs för vilka insatser som görs för en bättre arbetsmiljö, till exempel ledarutveckling, medarbetsundersökningar och utvecklingssamtal. Det tas också upp vad som görs inom jämställdhet- och mångfaldsfrågor, samt hälsa och arbetsmiljöfrågor. Det finns två indikatorer redovisade inom detta område, vilka är åldersfördelning och antal olycksfall. Det tas inte upp så många negativa resultat, det enda som nämns är att andelen kvinnor i ledarroller är få.

Sydkraft tar upp vad de gör för att säkra energiförsörjningen, samarbete med universitet och högskolor, samt sponsring till föreningar och skolor. Det redovisas även två stycken indikatorer på strömavbrott för kunder.

Enligt Sydkraft är miljöfrågorna ett prioriterat område och är väl implementerat i affärsidén. Sydkraft presenterar fem prioriterade områden som man konkret arbetar med i hela verksamheten. Det redovisas tre aktuella frågor som kopplas till de fem prioriterade områdena. Vilka är klimatpåverkan, resurser och kretslopp, samt kärnavfall. Inom de tre aktuella frågorna beskrivs insatser och resultat.

Inom området klimatpåverkan redogörs för ett antal investeringar som gjorts under året för att reducera utsläpp till miljön. Ett antal projekt för att minska

resursåtgången har genomförts under året.

Det redovisas 13 stycken indikatorer på utsläpp, energiförbrukning,

resursanvändning, avfall och restprodukter. Det negativa de tar upp är bland annat att två chefer vid Sydkraft SAKAB åtalades för otillåten miljöverksamhet. En av dem fälldes. Koldioxidutsläppen har ökat och detta beror enligt Sydkraft på framförallt förvärv av nya verksamheter och användning av reservkraft. Till sist tas det upp hur det ses på framtida energilösningar.

4.4.2. Granskning av E.ONs årsredovisning, miljö- och klimatbokslut 2005

I E.ONs årsredovisning för 2005 hittar vi information angående socialt och

miljömässigt ansvar. Det redovisas för arbetet kring kunder, medarbetare, miljö och samhället. Någon enskild hållbarhetsredovisning har inte upprättats. Förutom miljödelen i årsredovisningen så har E.ON upprättat ett enskilt miljöbokslut och

35

klimatbokslut. I årsredovisningen läggs ungefär lika mycket fokus på arbetet med miljö som socialt. Men eftersom ett miljöbokslut och klimatbokslut upprättats så finns det mer information inom miljöaspekterna, det är detta E.ON verkar lägga mest fokus på.

Här berättas det om arbetet som E.ON utför för att bli en attraktiv arbetsgivare.

Framförallt tas arbetsmiljö och hälsa upp, det finns en indikator på närvaroprocent.

E.ON skriver att det har tagits fram en policy för hälso- och säkerhetsaspekten. Den finns dock inte med i årsredovisningen. Det redovisas indikatorer i

mångfaldsområdet. Vilka visar bland annat antalet kvinnliga chefer, antal

medarbetare fördelat på ålder och kön, samt åldersfördelning män och kvinnor. Det finns också en indikator som visar antalet utbildningsdagar per anställd och

utbildningskostnaden per anställd. Sammanlagt uppgår indikatorerna till sju stycken.

Under rubriken ”detta gör vi för samhället” skriver E.ON att barn och ungdomar är deras största prioritet och det är insatserna inom detta område som det redogörs för.

Enligt E.ON är det framförallt minskad klimatpåverkan som är det mest prioriterade området. Det görs i första hand genom satsningar på förnybar energi och att höja energieffektiviteten. Enligt E.ON arbetar de aktivt med miljöfrågor vilket är en viktig del av verksamheten. Det redogörs för vilka energikällor och bränslen som används för att producera el och värme. I årsredovisningen tas miljöfrågan endast upp ett övergripande sätt och mer ingående i miljö- och klimatboksluten.

Årsredovisningen innehåller fyra miljöindikatorer. I miljöbokslutet hittas 28 olika indikatorer för miljöpåverkan, det mesta inom förbrukning av resurser till olika utsläpp och restprodukter. I klimatbokslutet beskrivs de satsningar och investeringar E.ON gör inom miljöområdet. Det redogörs ingående för vad som har gjorts och hur det har påverkat miljön. Det redovisas åtta nyckeltal för klimatarbetet. Det tas upp ett antal negativa händelser som har inträffat under året och vilka åtgärder som vidtagits för att komma tillrätta med problemen. Det har också inkommit ett antal miljörelaterade klagomål som redovisas i miljöbokslutet.

36

4.4.3. Granskning E.ONs årsredovisning, miljö- och klimatbokslut 2007

För år 2007 har E.ON ingen enskild hållbarhetsredovisning. Vi har tittat på

årsredovisning, miljöbokslut och klimatbokslut. I årsredovisningen nämns miljö och klimatpåverkan mycket, men det handlar mest om hur E.ONs vision ser ut inom miljöarbetet. Medarbetare och kunder tas upp i årsredovisningen. Det läggs ganska stor vikt vid leveranssäkerhet till kunder.

Det finns två sidor i årsredovisningen som tar upp medarbetare. I jämförelse med tidigare år så läggs inte så mycket fokus på medarbetarna. Det finns inga indikatorer inom området medarbetare. E.ON skriver själva att de lägger stort fokus på mångfald men det redovisas inget om detta. Det tas upp exempel på insatser som genomförts under året, bland annat traineeprogram och ledarutveckling. E.ON berättar att de samarbetar med högskolor och universitet.

Det redogörs också för ett projekt som startades under 2007 som kallas ”energi för barn” och syftet är att bidra till barn och ungdomars kunskapsutveckling.

Energiförsörjning och leveranssäkerhet är viktigt för E.ON, detta är ord som ofta nämns. De vill maximera leveranssäkerheten främst genom underhåll på traditionella nät och att bygga ut nya nät som till exempel naturgas, biogas och vätgas.

Miljöfrågan genomsyrar hela årsredovisningen men mer ingående om miljö återfinns i miljöbokslutet och klimatbokslutet. Det som finns i årsredovisningen är en översikt om vad som har gjorts månad för månad under 2007 inom miljöområdet.

Mer ingående information hittas i miljöbokslutet. Här finns det 27stycken indikatorer på bland annat energikällor, utsläpp och resursförbrukning. Till varje indikator finns tidigare års resultat att jämföra med. Det tas med både positivt och negativ, till exempel så redogörs det för händelser som inträffat under året och vilka åtgärder som vidtagits och klagomål som inkommit under året. Det finns en del där det tydligt förklaras hur den biologiska mångfalden påverkas, både bra och dåligt. E.ON skriver att för att öka kunskapen för miljöfrågor inom organisationen har utbildningar inom området införts.

37

I klimatbokslutet redogörs det för vilka insatser och investeringar som gjorts under året för att minska klimatpåverkan och hur det har minskat koldioxidutsläppen. Här redovisas sju stycken indikatorer.

4.4.4. Granskning av E.ONs årsredovisning, miljö- och klimatbokslut 2009

Vi har granskat E.ONs årsredovisning, miljöbokslut och klimatbokslut för 2009. Till skillnad från tidigare år tas hållbarhetsfrågan inte upp i årsredovisningen. Det enda vi kunde hitta var lite statistik om sjukfrånvaro. Miljöpåverkan tas upp i miljöbokslutet och klimatbokslutet.

För 2009 har E.ON inte redovisat något om medarbetare och samhället i årsredovisningen. Det finns dock en CR-rapport (Corporate Responsibility)som E.ON koncernen upprättat, vi har dock valt att inte granska rapporten på grund av att den inte är upprättad av E.ON Sverige. Inom detta område hittade vi tre stycken indikatorer på personal och sjukfrånvaro.

I årsredovisningen tas miljöfrågan inte upp. Däremot beskrivs miljöområdet ingående i miljö- och klimatbokslutet. Miljöbokslutet för 2009 skiljer sig i princip inte från miljöbokslutet 2007. Det redovisas 29 indikatorer på bland annat

energikällor, utsläpp, avfall och resursförbrukning. I klimatbokslutet skriver E.ON att de har nått ett av sina första delmål, att minska koldioxidutsläppen med en miljon ton. Här redovisas det sex indikatorer. Det tas upp exempel på fyra klimatprojekt som genomförts under året. Upplägget är ungefär samma som för år 2007, något som är nytt är att det tas upp några utvecklingsprojekt som E.ON satsar på i framtiden.

38

E.ON 2003 2005 2007 2009

Miljö Socialt Miljö Socialt Miljö Socialt Miljö Socialt

Positivt/Negativt

1 1 2 1 2 1 2 1

Indikatorer

(antal) 13 4 40 7 34 0 35 3

Fokus x x x x x

1= Mer positivt än negativt

2= Bra balans mellan positivt och negativt 3= Mer negativt än positivt

Figur 7: Sammanställning av faktorer

39

Related documents