• No results found

4. EMPIRI

4.3. F ÖRETAGSBESKRIVNING V ATTENFALL

Vattenfall är ett energiföretag som ägs till 100 procent av den svenska staten.

Verksamhet bedrivs i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Polen, Nederländerna, Storbritannien och Belgien. Vattenfalls viktigaste produkter är el, värme och gas.

Koncernen har ungefär 40 000 anställda. Elen produceras i huvudsak av fossila bränslen, kärnkraft och vattenkraft. Värme produceras till största del av stenkol, gas, brunkol och biomassa (Vattenfall 2009).

4.3.1. Granskning av Vattenfalls hållbarhetsredovisning 2003

Vattenfall har för år 2003 för första gången publicerat en separat

hållbarhetsredovisning. Redovisningen baseras på GRI:s riktlinjer men den är dock inte granskad av en oberoende part. Hållbarhetsredovisningen är uppdelad i två delar, i den första delen presenterar Vattenfall de förväntningar deras intressenter har på

30

företaget och i den andra delen redovisar de hur det arbetas inom de områden som rör hållbar utveckling. Förväntningarna har delats in i tre huvudområden, ekonomi, samhälle och miljö.

Inom området som kallas samhälle presenteras först ett antal förväntningar, dessa förväntningar berör frågor om säkerhet, medarbetare, kunder och samhällsansvar.

Vattenfall prioriterar främst frågor som rör medarbetarna. Det handlar framförallt om medarbetarnas hälsa, men också om utbildning och jämställdhet. Vattenfall redovisar ett utdrag ur deras personalpolicy. Det redovisas endast två stycken indikatorer, dessa är sjukdom och olycksfall.

Inom miljöområdet presenteras ett antal förväntningar, vilka bland annat handlar om minskade utsläpp, mer användning av energi från förnybara källor, bidra till forskning och utveckling och ta ansvar för förändringar i landskapet. Även inom området miljö presenteras ett utdrag ur Vattenfalls miljöpolicy. Enligt Vattenfall har de minskat sitt utsläpp av koldioxid med 36 procent från elproduktionen och 29 procent inom värmeproduktion. Vattenfall visar hur deras elproduktion ser ut och även vilka farliga utsläpp de bidrar till. Det förklaras utförligt vilken påverkan deras verksamhet har på miljön. Det finns två indikatorer som redovisar utsläpp av koldioxid och det framgår ganska tydligt i texten hur de påverkar miljön negativt. Dock lyfts det positiva upp mer än det negativa.

4.3.2. Granskning av Vattenfalls hållbarhetsredovisning 2005

För 2005 har Vattenfall upprättat en separat hållbarhetsredovisning. Det finns dock bara ett särtryck tillgängligt för Vattenfalls hållbarhetsredovisning för 2005 och det är den vi utgått från. De följer GRI:s riktlinjer men är inte granskade av en oberoende part.

Hållbarhetsredovisningen är uppdelad i tre rubriker: det här vill vi, det här gör vi, det här har vi uppnått. Det är framför allt miljö och klimatpåverkan som prioriteras. Först beskriver Vattenfall vilka mål och visioner de har, samt vilken roll i samhället de har.

Sedan rapporteras 6 områden, klimatfrågan, kärnbränslecykeln, satsningar på förnybar energi, fossila bränslen, säker energiförsörjning och deras roll på

31

marknaden. Slutligen presenteras en översikt på vad Vattenfall har uppnått inom områdena ekonomi, miljö och samhälle.

Inom det sociala området tar Vattenfall framförallt upp det ansvar de har för att försäkra energiförsörjningen till kunder till ett godtagbart pris. Vattenfall arbetar även långsiktigt med regional utveckling och stödjer olika samhällsaktiviteter. Med

chefsplanering, chefsutveckling, långsiktig kompetensplanering och

kompetensutveckling försöker Vattenfall vara en attraktiv arbetsgivare. Företaget rapporterar i hållbarhetsredovisningen hur det arbetas med olika arbetsmiljöfrågor för att till exempel minska sjukfrånvaron och minimera risken för olyckor. Några indikatorer finns inte med i särtrycket.

Vattenfall lägger mest fokus på deras negativa miljöpåverkan. Det redogörs tydligt vilken påverkan Vattenfall har på miljön. Vattenfall nämner tre faktorer som är särskilt viktiga för dem att arbeta med, vilka är att öka effektiviteten i befintliga kraftanläggningar, utveckla tekniker för att avskilja och lagra koldioxid från fossila bränslen, samt att öka användningen från energikällor som ger små eller inga utsläpp av koldioxid. Det redovisas endast två indikatorer inom området miljö.

4.3.3. Granskning av Vattenfalls hållbarhetsredovisning 2007

Vattenfall har för 2007 en separat hållbarhetsredovisning som följer GRI:s riktlinjer nivå A. Hållbarhetsredovisningen är uppdelad i tre rubriker, vilka är det här vill vi, det här gör vi, det här har vi uppnått. Vattenfall skriver att de har som mål att vara nummer ett för kunden, nummer ett för miljön, lönsam tillväxt, benchmark för branschen och en attraktiv arbetsgivare. Några indikatorer för året redovisas inte i

hållbarhetsredovisningen, istället hänvisar de till vattenfall.se.

Inom det sociala området skriver vattenfall att de arbetar för att vara kundens förstahandsval genom förbättrade tjänster. Det tas upp åtta exempel på hur Vattenfall arbetar för att bli ”nummer ett för kunden”. Vattenfall skriver att

allmänheten för tillfället har lågt förtroende för vattenfall och för att öka förtroendet igen fokuserar sig Vattenfall på sina medarbetare. Det tas upp sex exempel på hur

32

Vattenfall arbetar för att bli en attraktiv arbetsgivare, till exempel genom att öka antalet kvinnliga chefer och andra insatser för att öka medarbetarnas engagemang.

Även i 2007 års hållbarhetsredovisning är det miljön som är i fokus. Vattenfall vidtar åtgärder för att minska den negativa miljöpåverkan. Det vill Vattenfall göra främst genom att minska koldioxidutsläppen och utveckla en effektiv energianvändning. I hållbarhetsredovisningen redogörs för tolv olika exempel på insatser för att bli

”nummer ett för miljön”. I miljödelen framgår det hur Vattenfall arbetar med att investera i och utveckla ny teknik.

4.3.4. Granskning av Vattenfalls hållbarhetsredovisning för 2009

Vattenfall har upprättat en separat hållbarhetsredovisning för år 2009 och den följer GRI:s riktlinjer. Vattenfall har använt sig av tillämpningsnivå A och nytt för året är att rapporten är granskad av en oberoende part (A+). Från år 2007 till 2009 har hållbarhetsredovisningen nästan fördubblats. Hållbarhetsredovisning tar upp tre övergripande områden som även funnits med i de tidigare rapporterna. Områdena är det här vill vi, det här gör vi, det här har vi uppnått. Området det här har vi uppnått har delats upp i ekonomi, miljö och samhälle.

Vattenfall skriver att medarbetarna är grundförutsättningen för bolaget framgång och strävar efter att bli en attraktiv arbetsgivare genom att skapa en bra arbetsmiljö.

Vattenfall tar upp något som de kallar för human resource - policy som beskriver företagets inställning inom fem områden, kultur och organisation, ledarskap,

kompetensutveckling, arbetsmiljö samt kompensationer och belöningar. Indikatorer på personalstyrkan uppdelade i kvinnor och män finns med. Vattenfall erbjuder sina medarbetare utbildning för att ge möjligheter till utveckling. Indikatorer på mångfald och jämställdhetsfrågor redovisas. Sammanlagt redovisas det åtta stycken indikatorer.

Vattenfall presenterar sin miljöpolicy och vilka mål de har inom miljöområdet. Det beskrivs hur miljöfrågor är en del av hela organisationen, från medarbetare till ledningsgrupp. Vattenfalls viktigaste miljöaspekter är energi och resurseffektivitet, utsläppsminskningar, hantering av avfall och restprodukter, ansvarsfull

markanvändning och skydd av biologisk mångfald. Vattenfall visar indikatorer på

33

materialanvändning, avfall, energianvändning, vattenanvändning och utsläpp.

Indikatorerna uppgår till 18 stycken. Vattenfall redogör för användningen av mark och påverkan på den biologiska mångfalden.

Vattenfall 2003 2005 2007 2009

Miljö Socialt Miljö Socialt Miljö Socialt Miljö Socialt

Positivt/Negativt

1 1 2 1 1 1 1 1

Indikatorer

(antal) 2 2 2 0 0 0 18 8

Fokus x x X x

1= Mer positivt än negativt

2= Bra balans mellan positivt och negativt 3= Mer negativt än positivt

Figur 6: Sammanställning av faktorer

Related documents