• No results found

En av informanterna pekar på betydelsen av alla barns övergångar, men trycker speciellt på betydelsen när det avser barn i behov av särskilt stöd.

Vårdnadshavarna

Skolledarna har en mer detaljerad bild kring hur övergångar sker för barn i behov av särskilt stöd. De uttrycker ett samarbete med hemmet och kring vårdnadshavarnas inblick i övergången

32

och det är först vid direktfråga kring barn i behov av särskilt stöd som vårdnadshavare nämns av skolledarna. Rektorn tar direktkontakt med vårdnadshavare när hen får kännedom att ett barn i behov av särskilt stöd ska träda in i grundskolan. Grundskolan vill då ha information kring hur verksamheten organiserats tidigare och hur barnet utvecklats och lärt i förskolan. Även vårdnadshavarnas kunskap om sitt eget barn måste finnas med vid överlämnandet.

Oftast vill vi också att vårdnadshavarna ska prata med den överlämnande skolan för det är alltid bra för vi känner barnet här men vi känner inte barnet hemma, hur det är på mornarna, händer det något där? Kan de se effekten på det? Så jobbar vi mycket med dom (S1).

Skolledare har en annan arbetsgång för barn i behov av särskilt stöd och använder sig även av annat överlämnande dokument. De uttrycker även att vid dessa övergångar är det bestämt att kontakt tas och att information ska delas mellan skolformerna.

Barn i behov av särskilt stöd där måste man.. där får det inte bli ett glapp om man säger vanliga barn kan anpassa sig på ett helt annat sätt men det är absolut superviktigt att där också blir ett överlämnande men det är ju inte av sådan vikt som det är med barn i behov av särskilt stöd. Framför allt se till så att man har vårdnadshavarna med sig i det överlämnandet så att dom känner och får ett förstående för nästa gäng som ska ta över och hur dom vill beskriva sitt barn och låta dom beskriva vilka de tycker varit framgångsfaktorerna varit också. Inte bara skolbiten. (S5)

En av informanterna påtalar att det är speciellt viktigt att föräldrarna till barn i behov av särskilt stöd är med hela tiden och följer arbetsgången vid övergången till förskoleklass.

Det vi kan se är att ofta har dessa barn handlingsplaner som skolans åtgärdsprogram hur vi ska arbeta med de här barnen och det är det vi presenterar och den har föräldrarna varit med på hela vägen i förskolan också så det är väldigt transparent. Viktigt att inte missa något och verkligen täcka upp med de speciella barnen. Det som förskolan har arbetat med under så många år. Vi upptäcker oftast ganska tidigt och arbetet med föräldrarna och då lägger vi grunden och då vill man inte heller att det ska ett halvår när skolan upptäcker samma sak som vi har gjort utan då vill vi ha den här snabbheten över så att det inte blir något brott så att barnen inte får det stöd de behöver (S2).

Sekretess

Sekretessen som finns mellan skolformerna anser informanterna inte är någon svårighet att hantera. Vårdnadshavarna har enligt informanterna all information om hur deras barn fungerar och vilka eventuella svårigheter som finns. Enligt S1 är det viktigt att personalen är professionella i sitt agerande vid överlämningar. Det är viktigt att ha vårdnadshavarna medgivande vid övergångarna och att det sker på ett bra sätt. En av informanterna tar upp att under hens tid har det förekommit fall där det blivit ett problem.

33

Man har väl trott att det handlar om barnens svårigheter men snarare har det handlat om föräldrars motsättningar mot skolan. att det inte vill se sitt eget barns svårigheter (S3).

Informanterna berättar att får personalen föräldrarna med på vad som ska informeras till nästa stadium och det sker en transparens så är det inga svårigheter. Alla är överens om att den information som lämnas endast är till gagn för barnet.

Vi lämnar ju inte över negativt utan endast sånt som kan hjälpa (S4).

Vi försöker lyfta eftersom alla barn har något positivt. Så jag tror att få föräldrarna med på de här överlämningssamtalen är vi rätt duktiga på i förskolan för man har inte byggt den här barriären utan man går samma väg. Just det här att de medverkar i samtalen och då behöver vi inte tänka på sekretessen på samma sätt för då har de gett sitt godkännande (S2).

Extra möte

Det är vid dessa övergångar som EHT och framför allt specialpedagogen är delaktig. Dock är det skolledare och förskollärare som enligt skolledarna äger frågan, och de gör tillsammans bedömning om specialpedagogisk kompetens ska vara en del eller inte. Att skapa inblick i varandra verksamheter för att skapa kontinuitet för barn i behov av särskilt stöd ser skolledarnas som en viktig del. De ser även möjligheter kring att ha ”sammantagen enhet” som möjliggör för resurspersonal att följa barn in i grundskolan.

Informanterna berättar att det sker extra och separata möte när det gäller dessa barn. Det är viktigt att inget missas i dessa överlämningar. Specialpedagogen är inte alltid med vid dessa möten utan koppla oftast inte in förrän i år 1. Informanten påtalar att specialpedagogens kompetens är viktig redan nere i förskolan. Allt ska vara till barnets fördel så att alla anpassningar och stöd som funnits tidigare inte ska tappas bort.

De ska inte komma över som blanka blad för vi har ju jobbat med de här barnen, alla barnen från kanske det var 1 år och då har vi gjort anpassningar för att dessa barn liksom ska fungera och få det stödet som de behöver. Det kan ju vara små grejor att det här barnet jobbar mycket bättre i mindre grupper och fungerar inte riktigt i de här stora samlingarna till exempel eller liknande (S1).

Related documents