• No results found

Året som gått

Flyktingfrågan engagerade hela kommunorganisationen. När allt fer män-niskor på fykt sökte sig till vårt land under andra halvåret, startade kommu-nen ett evakueringsboende på uppdrag av Migrationsverket. Ett nytt boende för ensamkommande fyktingbarn öppnades och planeringen för ytterligare boenden pågår.

Kommunstyrelsen gav förvaltningen uppdraget att utveckla kommunens styrnings- och ledningssystem. Ledningssystemet antogs av kommunfullmäktige i december.

Kommunstyrelsens förvaltning tog också fram ett förslag till en sammanhål-len samhällsbyggnadsprocess som ska införas under 2016.

1 januari 2015 bildades den nya service- och teknikförvaltningen (SOT) som sorterar under tekniska nämnden. Ett stort arbete har lagts ner på att förena de två tidigare förvaltningarna till en.

Kommunens förvaltningschefsgrupp fokuserade på att långsiktigt planera för kommunens utveckling. Planeringen baseras på en omvärldsanalys och en fnansiell analys som togs fram under året.

It-frågorna prioriterades högt, bland annat har huvuddelen av kommunens lokaler fått trådlöst internet. I fera nämnder försågs politikerna med läsplattor som stöd i nämndarbetet. Kommunen inledde på allvar arbetet med att etablera e-tjänster för medborgarna. Åtta kommuner i länet inledde ett samarbete för att utveckla tjänster under det gemensamma namnet CESAM Öst.

Arbetsmarknadsenheten skapade ”En väg in” för alla sina insatser. Det ledde till ett tydligare samarbete med andra parter, stabilt inföde och bättre uppföljning av deltagarna. Ett utvecklingsarbete för att förbättra samarbetet ytterligare mellan omsorgs- och socialförvaltningen och arbetsmarknadsenheten genomfördes av de båda parterna.

Arbetsmarknadsenheten samordnar mottagandet av nyanlända enligt avtal med Migrationsverket. 2015 har totalt 92 personer tagits emot. Avtalet med Migrationsverket gäller mottagande av 40 kommunplacerade personer (ABOS).

Utöver de kommunplacerade har kommunen tecknat avtal med om mottagande av tio personer (EBOS) som valt att på egen hand bosätta sig hos någon privat-person i Mjölby kommun. Enheten arbetar också med arbetskraftsinvandring och anhöriginvandring samt med information till olika målgrupper. Kommande år uppskattas att de kommunplacerade kan öka till cirka 120 personer.

Inom personal-, ekonomi- och kvalitetsområdet fortsatte utvecklingen för efektivare handläggningsprocesser. Läs mer i personal-, kvalitetsredovisning och ekonomisk översikt.

Årets ekonomiska resultat

Årets ekonomiska resultat blev 7,2 mkr. Medel för utökning av tjänster under förvaltningsgemensamt togs inte i anspråk. När det gäller arbetsmark-nadsenheten fortsätter integrationsuppdraget med högt tryck och intäkterna överstiger budget. Det största överskottet för Medborgarservice uppstod genom att färdtjänstens kostnader hos Östgötatrafken minskat. Lägre kostnader för leasingbilar, nytt postavtal och lägre porto har också bidragit.

Prognoserna har under året visat på lägre överskott men utfallet blev i nivå med tiomånadersprognosen.

Åtaganden

z Bilden av Mjölby attraherar fer invånare och företag till infyttning och etablering, varumärket Mjölby kommun ska stärkas

Marknadsföring bedrevs genom bland annat mässor och aktiviteter i radio, tv och sociala medier i samarbete med husleverantörer och banker. Ett antal politiker och tjänstemän genomgick massmediautbildning.

z Öka medborgarnas möjligheter till inträde på arbets-marknaden i god samverkan med övriga kommunala förvaltningar, arbetslivet och berörda myndigheter

AME och OSF i samarbete med berörda förvaltningar arbetar med sub-ventionerade anställningar inom "Framtidsjobb". En arbetsmodell för att organisera platser för arbetsmarknadsåtgärder togs fram.

z Genom kommunens hantering av risker och hot ska vi skapa ett tryggt samhälle som är anpassat till människor och miljö

Fem av sex aktiviteter är genomförda. Bland annat genomfördes en infor-mationskampanj till hushåll för ökad trygghet. Handlingsprogram ”Trygg och säker” inklusive risk & sårbarhetsanalyser har beslutats av KF. En översyn av KOMBRÅ pågår.

z Åtagandet är nått

z Åtagandet är inte nått, men på väg z Åtagandet är inte nått

z Bedömning kan inte göras

z Samordna och utveckla myndighetsutövningen gentemot företag

Flera aktiviteter genomfördes, till exempelvis mässor, företagsträfar och industridagen. En ny näringslivschef rekryterades. Utbildning "Förenkla helt enkelt" genomförs under 2016.

z Våra tjänster och service ska utvecklas i takt med behov och förväntningar hos medborgare, företag och interna kunder

Ett stort antal aktiviteter genomfördes. Några exempel är implementering av LEX2 inkl. läsplatteprojekt, PUL-inventering, implementering av verk-tyg för felanmälan och synpunkter och ett avtal om e-tjänster. Åtgärder för att förbättra kommunens webbplats genomfördes.

z Alla avdelningar inom KS- förvaltning ska vara en hållbar arbetsplats

Inom hållbarhetsarbetet har arbetet varit nedprioriterat i avvaktan på ny hållbarhetsstrateg från och med den 1 september.

z Skapa bra förutsättningar för ett gott ledarskap och med-arbetarskap

Sex av 12 planerade aktiviteter är genomförda, några pågår. Det perso-nalpolitiska programmet reviderades. En ny jämställdhets- och mång-faldsplan togs fram, fera utbildningar genomfördes. Samverkansavtalet omförhandlades och nya tillämpningsanvisningar togs fram.

z Förvaltningen ska utveckla sin styrande och samordnande funktion

Tre av fyra aktiviteter genomfördes. Nulägesinventering av inköpsmönster är klar. Nästa steg är att se över ny inköpsorganisation. Kommunstyrelsens uppdrag om styrning och ledning resulterade i ett beslut i KF om kom-munens ledningssystem.

z Kommunen ska skapa attraktiva boende- och verksam-hetsområden

Åtagandet ingår i åtagandet "Bilden av Mjölby", se föregående sida.

z Åtagandet är nått

z Åtagandet är inte nått, men på väg z Åtagandet är inte nått

z Bedömning kan inte göras

Driftredovisning

Kommunstyrelsen 0,0 -3,7 0,0 -3,7 -3,4

Förvaltningsgemensamt 1,4 -9,5 2,3 -7,3 -10,1

Kommunledningskontoret 0,1 -9,5 2,4 -7,2 -6,9

Ekonomiavdelning 0,1 -7,4 1,0 -6,4 -6,1

IT-avdelning 0,4 -25,9 17,4 -8,6 -8,7

Tillväxt 0,1 -7,3 0,8 -6,5 -6,0

Tillväxt - arbetsmarknad 2,0 -23,9 18,8 -5,1 -3,7

Personalavdelningen 0,5 -13,4 0,0 -13,4 -14,5

Medborgarservice 2,6 -21,2 12,0 -9,2 -9,9

Totalt 7,2 -121,9 54,7 -67,2 -69,4

Nyckeltal för måluppföljning

2015 2014

Antal medborgarförslag 29 30

Antal företag och flialer i

Mjölby kommun 2 580 2 550

Antal deltagare

arbetsmarknadsenheten 312 311

Antal ungdomar med feriejobb 116 140 Antal fyktingar i mottagande 92 85 Antal bokningar kommunens

anställda av expresskort 725 781

Framåtblick

Kommunens fyktingmottagning och integration ska ses över, det kan leda till ett nytt sätt att organisera verksamheterna.

De it-strategiska frågorna kommer att vara i fokus. I samarbete med övriga förvaltningar ska e-förvaltningen utvecklas, därmed kommer också digitalise-ringen av processer och rutiner att förstärkas. Utvecklingen av den externa och den interna webben ska fortsätta när det gäller teknik, struktur och innehåll.

Det är några av fera processer för att utveckla medborgarinfytandet.

Kompetensförsörjningen är en strategisk fråga för att öka intresset för kom-munala jobb. Personalavdelningen arbetar med ett ledarutvecklingsprogram samt en ny policy för kompetensförsörjningen.

En tillväxtstrategi ska tas fram där utvecklingen av mötesplatserna mellan kommun och näringsliv ska utvecklas än mer. Bland annat ska ett närings-livsråd etableras.

Kommunstyrelsen har uppdragit till förvaltningen att samordna efektivise-ringar i kommunens verksamheter. Uppdraget ska drivas i projektform under de kommande åren och syftar till att långsiktigt dämpa kostnadsutvecklingen för att kunna inrymma investeringar utan att öka låneskulden. Uppdraget kommer att påverka hela kommunens organisation, bland annat ska en översyn av kommunens inköpsorganisation inledas.

Trygghets- och säkerhetsarbetet ska inriktas på fortsatt kontinuitets-planering och riktlinjer för till exempel kamerabevakning. Produktion och förankring av handlingsprogrammet ”Trygg och säker” inklusive risk- och sårbarhetsanalyser planeras.

”Bostadsprojektet” för att få ett ökat byggande i kommunen fortsätter.

Related documents