• No results found

– fastigheter, gata och park, va- och avfallshantering samt intern service

Året som gått

Service- och teknikförvaltningen

Genom en sammanslagning av service- och entreprenadkontoret och tekniska kontoret, bildades 1 januari 2015 service- och teknikförvaltningen under den nyinrättade tekniska nämnden.

En organisationsöversyn genomfördes och nämnden arbetade med ledning och styrning. Målet är att skapa en serviceinriktad verksamhet med fokus på medborgare och externa och interna kunder.

Fastighet

Arbetet fortsatte med förskolornas renoveringsprogram, åtgärder gjordes på Vasa- och Ryttarhagens förskolor i Mjölby.

Bygget av Birger jarls hall i Skänninge avslutades, hallen togs i drift i augusti.

Nybyggnationen av omklädningsrum och biutrymmen på Lundbyvallen färdigställdes, liksom tillbyggnaden av omklädningsrum och dommarrum i ishallen i Mjölby.

Det planerade underhållet genomfördes enligt plan. Sju fastigheter målades om och fasadreparationer genomfördes. Två byggnader fck nya tak och en byggnad revs.

Renoveringen av godsmagasinet vid Mantorps station avslutades. Både magasinet och Mjölby gamla stadshus fck ny fasadbelysning.

Gata och park

Kommunens utveckling går snabbt och det krävs ett nära samarbete med byggnadskontoret bland annat när det gäller detaljplanerna för Olofstorp, Fall och Sjunningsfält. Projekteringen fokuserade främst på den planerade byggnationen vid Svartå Strand.

En del i utvecklingen av Mjölbys stadskärna är projektet ”Vi möts i Mjölby”. Utvecklingsprogrammets slutliga inriktning förväntas komma under våren. Arbetet leds av service- och teknikförvaltningen men involverar övriga förvaltningar, medborgare, närings- och föreningsliv.

Inom ramen för ”Vi möts i Mjölby” har Stadsparken fått nya pergolor, planteringar och sittmöjligheter. Lekplatsen har fått en ny inramning bland annat för att öka insynen.

Exempel på andra åtgärder är upprustningen av planteringsbäddar vid stationen i Skänninge och en frisbee-golfbana i vid Kungshögaskolan.

Gatu- och parkavdelningen arbetade också med en utvecklingsplan för Klämmestorpsområdet i Mantorp.

Kommunens vägnät förbättras fortlöpande, målet är att komma ifatt tidigare års eftersläpning när det gäller beläggningsarbeten. 2015 asfalterades cirka 53 000 kvadratmeter gata och gång- och cykelvägar. Andelen gång- och cykelvägar som enligt underhållsplanen behöver åtgärdas inom de närmaste fem åren har minskat.

Utbyggnaden av gång- och cykelvägar löper på enligt plan. Ny gång- och cykelväg byggdes längs Mjölbygatan i Skänninge, längs Motalagatan och vid Verkstadsvägen.

I Väderstad har trafksäkerhetshöjande utförts vid skolan. Mjölbygatan i Skänninge har fått ett farthinder.

Reinvestering i gatubelysning fortsatte, LED och metallhalogen har ersatt de festa kvicksilverlampor. Energiförbrukningen per gatljuspunkt och år fortsatte att sjunka.

Va

Stort fokus låg på att säkerställa en god funktion på Högby vattenverk och Mjölkulla avloppsreningsverk.

Vattenverket moderniserades genom ett nytt dataprogram för en säkrare funktion på styr- och övervakning.

Genom att befolkningen ökar belastas reningsanläggningen allt mer, för att säkra kapaciteten försågs en infltrationsdamm med ny sand.

Mjölkulla fck reservkraft och nytt ställverk samtidigt som det anslöts till färrvärmenätet. För att spara energi och använda producerad rötgas, instal-lerades en intern värmeanläggning som ska värma två större byggnader och rötkammaren, överskottet levereras till det yttre färrvärmenätet.

Ett haveri på rötkammaren resulterade i klagomål på luktstörningar och brister i kommunikationen mellan medborgare och verksamheten upptäck-tes. Ärendehanteringssystemet och rutiner för återkoppling av medborgarnas synpunkter förbättrades.

Drift- och underhållsidan efektiviserades genom att personalen rapporterar in direkt på sina surfplattor när de är ute på fältet och arbetar.

Avfall

När det gäller Gröna påsen visar analyser att vi redan nu uppnår målet på över 50 procent utsorterat matavfall från kommunens hushåll.

En kartläggning startades för att ta reda på om och var det är ekonomiskt rimligt att samla in av matavfall från verksamheter genom Gröna linjen. Arbetet ska fortsätta under 2016.

Kostservice

För att lyfta fram lokala livsmedelsföretagare infördes en närproduceratvecka.

Under veckan fck gäster, föräldrar och anhöriga information om var maten på menyn kom ifrån, responsen var mycket positiv.

Bokens kök ökade sin hemlunchproduktion med 20 procent. Kostservice ansvarade för kost till evakueringsboendet på Trojenborgsskolan i Skänninge.

Ett kommunövergripande kostråd startade med representanter från berörda förvaltningar.

Lokalvård

För att öka medarbetarbetarnas kunskap om hur de kan bidra till förbättrad miljö, påbörjades en utbildningsinsats när det gäller mikrobiologi och kemi-kaliers inverkan på både inom- och utomhusmiljön.

Enheten startade ett försök med att bredda arbetsområdet till att även omfatta lättare vaktmästeriuppgifter. Syftet är att kunna åtgärda mindre stör-ningar innan de skapar större problem med stora kostnader som följd.

Årets ekonomiska resultat

Årets ekonomiska resultat blev 9,9 mkr.

Det låga elpriset genererade överskott både när det gäller fastigheter och gata/park. Fjärrvärmekostnaderna var låga tack vare den milda vintern. Intäk-terna för internhyresfastigheIntäk-terna var höga på grund av utökad uthyrning av lokaler. Också förvaltningsgemsamma kostnader hamnade på plussidan, bland annat på grund av vakanta tjänster.

Kostnaderna har överskridits för löpande underhåll och reparationer kopplat till inomhusmiljöåtgärder i ett fåtal fastigheter.

Avfallshanteringen visar ett underskott som dock var lägre än det planerade.

Underskottet täcks av samlade överskott enligt plan.

Va-verksamheten visar endast en smärre avvikelse, i den särskilda balans-räkningen fnns ett eget kapital om 16,8 mkr som är att jämföra med acku-mulerade överskott.

Lokalvård och kostservice har små avvikelser från budget.

Service- och teknikförvaltningen bildades under året och vid halvårsskiftet förändrades avdelningsstrukturen. Inom gatu- och parkverksamheten samt fastighetsverksamheten redovisas utförar- och beställardelarna åtskilt i bok-slutet 2015. Utförardelen av gatuverksamheten och fastighetsverksamheten visar ett överskott.

Utfallet vid årets slut skiljer sig från oktoberprognosen. Det beror till stor del av att november och december var ovanligt varma månader.

Åtaganden

z Service och teknikförvaltningen ska öka trafksäkerheten i Mjölby kommun

Antalet svårt och lindrigt skadade i trafken sjönk jämfört med föregående år, vilket är glädjande.

z Andelen utsorterat matavfall från hushålls-avfallet ska öka

Resultatet av plockanalyser visar att 60 procent av matavfallet i hushållssoporna var sorterade i de gröna påsarna, vilket var bättre än målvärdet. Analysen ger underlag för kommande informationsinsatser.

z Energianvändningen inom Service och teknik-förvaltning-ens verksamhetsområden ska minska med två procent Elförbrukningen på fastighetssidan minskade med 1,6 procent jämfört med 2014 genom energioptimeringsarbeten, det är något lägre än målbilden.

Arbetet med att byta ut kvicksilverlampor i gatubelysningen renderade i en minskning av elförbrukningen med fyra procent. Bland annat genomfördes driftsoptimering vid VA-verket vilket lett till en minskad energiförbrukning.

z Service och teknikförvaltningen ska utveckla en tillgänglig och attraktiv stadskärna

Utfallet av medborgarundersökningen ligger kvar i nivå med tidigare år, önskad ökning av medborgarnas nöjdhet med stadskärnan har därmed inte uppnåtts. Tillgängligheten när det gäller cykelbanor i centrum har ökat, vilket förvaltningen jobbat mycket med.

z Service- och teknikförvaltningen ska förvalta och utveckla kommunens tillgångar

Det planerade underhållet av kommunens fastigheter har följt underhålls-planen. Andelen planerat underhåll i förhållande till totalt underhåll uppgår dock inte till önskad nivå, främst på grund av stora innemiljöåtgärder i ett fåtal byggnader. Under året har asfaltsbeläggning genomförts enligt program vilket ger en långsiktigt hållbar förvaltning av kommunens gator och gc-vägar.

z Service- och entreprenadkontoret ska arbeta med ett ledningssystem för att förbättra och säkra arbetsmiljön enligt standarden SIS-OHSAS 18 001

Arbete med att ta fram rutiner enligt standarden pågick under året. Det har ännu inte resulterat i en certifering. Arbetet fortsätter under 2016 då förhoppningen är att certiferas.

z Service och teknikförvaltningen ska tillhandahålla en god service till våra medborgare och kunder

Fastighetsavdelningen genomförde en kundundersökning som ska ligga till grund för det fortsatta servicearbetet inom avdelningen. Servicenivån inom va-, avfalls-, gatu- och parksidan mäts genom undersökningen ”Kritik på teknik” vart tredje år.

z Åtagandet är nått

z Åtagandet är inte nått, men på väg z Åtagandet är inte nått

z Bedömning kan inte göras

Nyckeltal

Asfaltbelagd yta, m2 1 725 372 1 719 572 Vintervägröjd yta, m2 1 525 372 1 519 572 Antal belysningspunkter 7 376 7 353 Fastigheter

Planerat underhåll, kr/m 81 84 Va

Antal kunder 5 349 5 514

Såld mängd vatten, m3 1 543 805 1 622 278 Renat avloppsvatten, m3 3 023 004 2 919 505 Avfall

Antal kunder sophämtning 7 984 7 327 Hushållssopor per

invånare, kg 315 307

Framåtblick

Fastighet

Kommunens fastighetsbestånd är till stora delar i behov av underhåll och reinvesteringar. Genom en noggrann underhållsplanering är målsättningen att upprätthålla en god inomhusmiljö och god standard på lokaler och fastigheter.

En stor del av kommunens utgifter inom fastighetsägandet är drift och energikostnader. De för närvarande relativt låga energipriserna och milda vintrarna ger ett visst utrymme till investeringar.

Behovet av anpassningar, tillbyggnad och nybyggnad av verksamhetslokaler är stort, främst inom skolan men även inom omsorgen. Den ökade antalet fyktingar har inneburit ändrade förutsättningar för lokalplaneringen som i vissa delar har fått göras om.

Gata och park

Att kommunen växer ställer höga krav på förvaltningen när det gäller utbyggnad av tomtmark för verksamheter, boende och infrastruktur i form av vägar och va.

Andelen fotgängare och cyklister i stadskärnan kommer att öka. Utbygg-naden av gång- och cykelvägar i och mellan tätorterna ska fortsätta.

Stadskärnan är en viktig mötesplats för medborgarna vilket återspeglas den fortsatta satsningen på att utveckla det ofentliga rummet. Projektet ”Vi möts i Mjölby” är en naturlig del i detta.

Arbetet med att se över lekplatserna ska fortsätta och medborgarna ska få tillfälle att komma med idéer och synpunkter. Många efterfrågar större lekplatser med bredare utbud. Det kan innebära ett färre antal lekplatser men med ett bättre innehåll.

Under 2016 är ambitionen att byta ut den gamla bron till hembygdsgården i centrala Mjölby. Den nya bron blir en stålbro med förväntad livslängd på minst 80 år.

VA/avfall

I framtiden kommer myndigheter att kräva mer av kommunen vad det gäl-ler omhändertagande och nyttjande av organiskt avfall. Enheten behöver se över möjligheter att införa insamling och omhändertagande av matavfall från verksamheter.

Strategier för att säkerställa energiefektivisering för kommunens va- anläggningar ska tas fram.

Moderniseringen av Mjölkulla reningsverk ska fortsätta liksom arbetet med att säkerhetsställa en långsiktig dricksvattenförsörjning.

Kostservice

Arbetet med en ny organisation pågår för att skapa en bättre styrning av verksamheten och kunna möta ökande krav när det gäller måltider och kost i kommunen.

Från och med 1 maj 2016 ändrar kostservice namn till måltidsservice. Fyra kökschefstjänster ska inrättas. Kökscheferna ska ha budget- och personalansvar för varsitt område.

När kostservice tog över ansvaret för köksutrustningen, startade arbetet med att ta fram en plan för att kunna möta de investeringsbehov som fnns i köken.

Driftredovisning

(mkr) 2015 2014

Verksamhetsområde Budget-avvikelse

Kostnad Intäkt Netto-kostnad

Netto-kostnad Avgiftsfnansierad

verksamhet

Vatten- & avloppshantering -0,2 -54,0 53,7 -0,2 -1,3

Avfallshantering -1,9 -22,4 20,5 -1,9 -2,7

Totalt -2,1 -76,4 74,3 -2,1 -4,0

Skattefnansierad verksamhet

Gator och vägar 2,7 -38,2 1,6 -36,5 -35,8

Park, mark 0,3 -14,9 2,3 -12,5 -12,2

Kollektivtrafk 0,5 -5,1 0,4 -4,8 -4,7

Internhyresfastigheter 2,1 -154,0 155,1 1,1 -1,4

Övriga fastigheter 0,6 -5,4 3,5 -1,9 -1,8

Bostadspolitiska åtgärder -2,0 -4,4 0,0 -4,4 -3,7

Förvaltningsgemensamt 4,9 -23,3 18,2 -5,0 -4,5

Totalt 9,1 -245,1 181,1 -64,0 -64,0

Driftredovisning

(mkr) 2015 2014

Verksamhetsområde Budget-avvikelse

Kostnad Intäkt Netto-kostnad

Netto-kostnad

Styrelse och förvaltning 1,6 0,6 0,0 0,6 0,3

Gatu- och

fastighetsenheten 1,2 -80,4 81,8 1,4 2,0

Lokalvårdsenheten 0,5 -24,9 26,1 1,2 1,4

Kostservice -0,5 -45,6 45,2 -0,3 -0,6

Totalt 2,8 -150,3 153,1 2,8 3,1

Kommun-övergripande

Related documents