• No results found

Ensamkommande fyktingbarn och evakueringsboende

Antalet kommunplacerade ensamkommande fyktingbarn ökade, främst under andra halvåret. Under året kom 87 unga, vilket innebar att 120 var placerade vid årets slut.

Överenskommelsen med Migrationsverket innefattade vid årets början 30 platser och utökades den 1 november till 60 platser. Överenskommelserna omfattar platser för såväl asyl som för barn och ungdomar som beviljats per-manent uppehållstillstånd.

För verksamheten fnns två boenden, ett i Mjölby och ett i Skänninge med sammanlagt 37 platser. I brist på platser var 42 ungdomar placerade utanför kommunen.

I november fck omsorgs och socialnämnden ansvar för evakueringsboendet vid Trojenborgsskolan i Skänninge med 50 platser utifrån ett avtal med Mig-rationsverket. Boendet är avsett för familjer som söker asyl i Sverige i väntan på ett mer permanent boende.

Årets ekonomiska resultat

Årets ekonomiska resultat blev -4,5 mkr eller -0,9 procent.

Nämnd och förvaltning har ett överskott beroende på pensionsavgångar och rekryteringssvårigheter med vakanser som följd.

Även äldreomsorgen, hälsa- och sjukvård, har haft rekryteringssvårigheter som medfört överskott eftersom tjänsterna tillsats sent under året.

Individ och familjeomsorg visar underskott. Ett ökat behov av externa placeringar för barn, ungdom och vuxna inkluderande ett antal skyddsplace-ringar, bidrar till underskottet. Projektet framtidsjobb drevs tillsammans med arbetsmarknadsenheten, individer som tidigare fck försörjningsstöd fnns nu i arbete. Insatsen bidrog dock till underskottet. Behovet av försörjningsstöd minskade och understeg budget.

Vid de festa av årets prognostillfällen har ett underskott i närheten av utfallet rapporterats.

Framåtblick

Individ- och familjeomsorg

Behovet av vård på institution och i familjehem kommer inte att minska under 2016. Genom ett pågående utvecklingsarbete med samordnade individuella insatsplaneringar kan vårdtiderna kortas och behovet av kostsam extern vård minska.

Genom ett samarbete mellan individ- och familjeomsorgen och arbetsmark-nadsenheten, ökar möjligheten för fer medborgare som idag har försörjnings-stöd att bli självförsörjande.

Ur ett ferårsperspektiv visar trenden att antalet arbetssökande kommer att öka vilket också kan öka behoven av försörjningsstöd.

Stöd och service för personer med funktionsnedsättning Ungdomar med psykisk ohälsa som står långt från arbetsmarknaden och saknar fullständiga betyg från skolan, kommer att efterfråga mer av daglig verksamhet.

Kraven ökar också när det gäller infytande, individuellt anpassade tjänster, individuella boendelösningar och aktiviteter.

Frågor om bostädernas utformning och modern välfärdsteknologi blir allt-mer aktuella. Kvalifcerade insatser och hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar är områden som behöver förbättras. Nya former av boenden behöver därför utvecklas. De kommunala platserna i form av gruppbo-enden med nuvarande innehåll och utformning, möter inte målgruppens behov.

Ett kommande utvecklingsområde både vad gäller kompetens och verksamhet.

Äldreomsorg

Nämndens verksamheter står inför stora utmaningar när det gäller att möta kommande behov och förväntningar på välfärdstjänster. Från 2020 ökar antalet äldre med behov av kommunala tjänster med en fart som vi nu måste börja rusta oss för. Alltfer kommer att få hemsjukvård och omsorg i hemmet, det ställer nya krav på organisation, kompetens och på arbetsmiljö. Verksam-hetsutveckling och ett nära samarbete med närliggande kommuner och med regionen är framgångsfaktorer.

Hemtjänsten står inför stora utmaningar. Allt fer medborgare med stora hjälpbehov, till exempel äldre multisjuka personer med psykisk problematik och andra funktionsnedsättningar, kommer att få sina behov tillgodosedda i det egna hemmet.

Teknik, e-hälsa och it

Utvecklingen inom välfärdsteknologi och e-hälsa kommer att fortsätta och sprida sig inom omsorgs- och socialnämndens alla ansvarområden.

Alltfer kommer att ta del av välfärdstjänsterna. Tillgången på arbetskraft minskar, vilket ställer krav på alternativa arbetssätt. Detta är ett skifte inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården som snarare handlar om arbetets kultur snarare än om teknik. Den digitala tekniken fnns och är väl utvecklad inom många andra områden, men på grund av tradition och kultur har den ännu inte gjort sitt stora intåg inom nämndens verksamhetsområden.

Hälso- och sjukvård, hemsjukvård

Förskjutning av gränssnittet mellan slutenvården och det kommunala ansvaret,

Antal platser inom särskilda boenden

Vårdboendeplatser 153

Demensplatser 151

Korttidsplatser 22

Antal trygghetsboendeplatser i Mjölby och Skänninge

Burenskiöld 24

Ängen 22

Kungshöga 30

Slutenvården har minskat antalet vårdplatser och vårdinsatserna blir allt kortare. Korta vårdinsatser ökar födet från sjukhusen och tillbaka till kommu-nen samtidigt som antalet äldre ökar. Kommukommu-nen behöver hitta arbetsformer för att klara den kommande utvecklingen.

Inom hemsjukvårdsorganisationens rehabiliteringsdel planeras omfattande utbildningsinsatser när det gäller arbetsteknik och rehabiliterande förhåll-ningssätt. Målet är att förebygga arbetsskador och öka rehabiliteringsinslaget i omvårdnaden.

Uppföljningar efter demensutredning och diagnos kommer att systemati-seras utifrån ”Vårdprocessprogram demens i Västra Östergötland”. Individer som får demensdiagnos blir allt fer. Tidig diagnostisering och kunskap om demens är ett utvecklingsområde.

Ensamkommande fyktingbarn och evakueringsboende Mjölby kommun ska erbjuda 126 asylplatser för ensamkommande fykting-barn och 50 platser för evakueringsboende. För att möjligöra boenden och en bra integration för målgrupperna, så behöver kommunen samordna sina verksamheter och samverkan med externa aktörer.

Åtaganden

z I samverkan med andra aktörer utveckla en mångfald av bostäder som möjliggör ett självständigt liv

76 lägenheter för trygghetsboenden fnns i kommunen. Fem hyresgäster bor dock kvar med vårdboendebeslut. Efekten av att skapa trygghetsboende innebär fer möjliga boendeformer för medborgare med mindre vårdbehov, samt delaktighet och social samvaro.

z Hemtjänstens personal ska öka brukartiden för att få ökad effektivitet och ökad kundnöjdhet

Målvärdet utgår från en mätning i form resursanalys och genomförde i början av 2015. Resultatet visade att brukartiden inom hemtjänst är 54 procent, målvärdet är 70. Utifrån mätningen pågår arbetet med en hand-lingsplan. Ny mätning genomförs 2016. Att förbättringsarbetet har haft efekt syns bland annat i en nationell kundundersökning.

z Andelen äldre som är nöjda, eller mycket nöjda med hem-tjänsten i sin helhet ska öka

En handlingsplan upprättades våren 2015. En rad förbättringar som har genomförts för att den enskilda brukaren ska känna sig nöjd med sin hemtjänst. Ständigt förbättringsarbete pågår för att skapa insatsplanering utifrån genomförandeplanen och den enskildes önskemål. Nöjd kund index ökade och är i nivå med målvärdet.

z Åtagandet är nått

z Åtagandet är inte nått, men på väg z Åtagandet är inte nått

z Bedömning kan inte göras

z Utveckla en tydligare samlad vårdkedja. Förvaltningen ska minska beroendet av externa placeringar genom kortare vårdtider och fer alternativ på hemmaplan

Antal köpta vårddygn under året var 3916, målvärde 1460 vårddygn.

Genomsnittlig behandlingstid var 366 dagar, målvärde 130 dagar. Barn och ungdomar i Hem för vårdboende (HVB) var 18 individer, målvärdet 10. Individ och familjeomsorg ska i allt större omfattning klara vård och eftervård  i egen regi och aktiviteter pågår för att göra det möjligt inom Kungsvägens HVB samt inom andra områden.

z Kommunens hälso- och sjukvård ska ha en tydlig rehabi-literande inriktning för att stärka individens möjlighet till integritet och självständighet

Antal betaldygn till regionen sjönk från 256 dygn under 2014, till 157 under 2015. Samtliga betaldygn 2015 hänförs till första halvåret. Vård-planeringsprocessen kartlades under andra halvåret. Implementeringen av Trygg hemgång med start under maj kan ha bidragit till att ökningen av dygn minskade. En nationell brukarmätning genomfördes under senare delen av året. Nöjd kund index ökade och är bättre än riksgenomsnittet.

z Intensifera samarbetet med andra parter i syfte att kraftigt minska beroende av försörjningsstöd för att den enskilde ska vara självförsörjande och leva ett självstän-digt liv

Samverkan pågår kring sysselsättning där omsorgs- och socialför-valt-ningens roll är att motivera medborgare med försörjningsstöd att på- börja i framtidsjobb eller lönesubventionerat arbete. Totalt ska 75 personer delta i framtidsjobb, 50 arbeten inom Mjölby Kommun och 25 inom det privata näringslivet. 10 stycken arbeten är utvecklingsanställningar. 34 per- soner deltog i framtidsjobb i december. Framtidsjobb har startat vid olika tidpunkter under året och därmed kan fera personer vara inplanerade, men inte startat fullt ut.

z Alla berörda inom nämndens verksamhet ska utifrån sitt perspektiv känna sig delaktiga i beslut, planering och utförande som rör dem

Mätningen i december visade att 54 procent av brukarna i äldreomsorgen har en genomförandeplan. Inom äldreomsorg och stöd till funktionshin-drade fnns genomförandeplaner som inte är införda i verksamhetssystemet, vilket kan ge ett missvisande resultat. Granskning av Inspektionen för vård och omsorg inom två verksamheter visade att samtliga brukare i deras urval hade aktuella genomförandeplaner. Det är en positiv indikation. Inom  IFO Utrednings verksamhet barn och unga, vuxna, har 83 procent en genom-förandeplan.  Inom verksamheten för försörjningsstöd har 90 procent av individerna en genomförandeplan.

z Sänka sjukfrånvaron i omsorgsförvaltningen

För helåret 2015 är sjukfrånvaron 6,92 procent, varav 2,90 procent är långtidssjukskrivna. Data till mätvärde korttidsjukfrånvaron kan ej mätas

Driftredovisning

förvaltningsledning 1,7 -45,8 2,0 -43,8 -45,1

Äldreomsorg 2,1 -293,5 47,2 -246,3 -248,4

Stöd vid

funktionsnedsättning -0,9 -131,1 7,5 -123,5 -119,1 Individ och familjeomsorg -8,1 -105,8 4,1 -101,7 -91,2

Integration 0,6 -39,0 39,1 0,1 0,0

Totalt -4,5 -615,2 99,9 -515,3 -503,9

Nyckeltal

Familjehem barn och unga, antal personer 53 45

Varav Jourhem barn och unga, antal personer 15 13

HVB, barn och unga, antal personer 20 17

HVB, barn och unga, dygn 3 916 1 789

Kungsvägen HVB, antal personer 10 14

Kungsvägen HVB, dygn 2 446 2 250

HVB vuxna, antal personer 15 6

HVB vuxna, dygn 1 414 745

Ekonomiskt bistånd, hushåll under året 664 686

Ekonomiskt bistånd, hushåll snitt/månad 350 375

Snitt bidragsmånader/hushåll 6,3 6,5

Snitt utbetalt/hushåll och månad, kr 7 092 7 192

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Personlig assistans, SFB snitt/månad 45 46

Personlig assistans, LSS snitt/månad 10 10

Särskilt boende, LSS snitt perioden 77 74

Daglig verksamhet, LSS antal pers 115 127

Hemtjänst, stöd och motivation, antal pers 53 57

Hemtjänst, psyk, antal pers 77 79

Äldreomsorg

Särskilt boende, antal boende snitt/månad 302 322 Hemtjänst ÄO, antal timmar snitt/månad 12 562 11 623 Mottagna utskrivnings klara, antal personer 434 459

Betalningsdygn, utskrivningsklara 157 256

Biståndsbedömd dag verksamhet demens,

z Öka hållbart medarbetarengagemang i omsorgs- och soci-alförvaltningen

I medarbetarenkäten 2014 framgick att omsorgs och socialförvaltningen ligger lägre än kommunsnittet i mätningen ”Hållbart medarbetarengage-mang”. I index 74, kommunindex 79. Målet är att nå samma indextal som kommun-snittet. Handlingsplan fnns och arbete pågår.

Related documents