• No results found

Översikt över användningen av digitala verktyg i ämnet svenska

ämnet svenska. Resultatet presenteras dels genom diagram som visar hur ofta digitala verktyg används i svenskämnet samt vilka digitala verktyg som är mest framträdande. Lärarna har även fått svara på hur de arbetar med digitala verktyg i ämnet svenska med fokus på hur de digitala verktygen kan påverka och förtydliga svenskundervisningen. Detta har besvarats i två öppna frågor som är en fördjupning till de slutna frågorna. Lä-rarnas svar har sedan sorterats efter teman som framkommit under det analytiska arbetet och sedan sammanställts under relevanta rubriker.

34 Figur 14 nedan presenterar lärarnas svar angående om de använder sig av digitala verk-tyg i sin svenskundervisning.

Figur 14. Enkätfråga 8 (lärare): Använder du dig av digitala verktyg i din svenskundervisning?

Samtliga lärare (100 %) har svarat att de använder sig av digitala verktyg i sin svensk-undervisning.

Figur 15 nedan presenterar lärarnas svar angående hur många gånger i veckan de an-vänder digitala verktyg i sin svenskundervisning.

Figur 15. Enkätfråga 19 (lärare): Hur många gånger i veckan använder du dig av digitala verktyg i din undervisning i

svenska?

Tolv lärare (40 %) svarade att de använder digitala verktyg varje lektion, sju lärare (23,3 %) använder sig av digitala verktyg i sin svenskundervisning 4–5 gånger i veckan, nio lärare (30 %) använder sig av digitala verktyg i sin svenskundervisning 2–3 gånger i veckan, en lärare (3,3 %) använder digitala verktyg i sin svenskundervisning en gång i veckan. En lärare (3,3 %) valde att fylla i ett eget alternativ och skrev olika. Utifrån detta diagram går det att utläsa att merparten av lärarna som deltagit i undersökningen använder digitala verktyg varje lektion eller 4–5 gånger i veckan. Detta resultat visar att lärarna som deltagit i undersökningen ofta använder sig av digitala verktyg i svenskun-dervisningen.

35 Figur 16 nedan visar lärarnas svar angående hur många gånger i veckan deras elever får använda digitala verktyg i svenskämnet.

Figur 16. Enkätfråga 20 (lärare): Hur många gånger i veckan använder eleverna sig av digitala verktyg i ämnet

svenska?

Nedan presenteras lärarnas svar angående hur ofta eleverna får använda digitala verktyg i ämnet svenska. På denna fråga hade lärarna möjlighet att fylla i egna svarsalternativ utöver de som angetts i frågan (varje lektion, 4–5 gånger i veckan, 2–3 gånger i veckan och en gång i veckan). Tre lärare valde att fylla i egna alternativ.

En lärare (3,3 %) angav att eleverna får använda sig av digitala verktyg varje lektion. Tolv lärare (40 %) angav att eleverna använder digitala verktyg 4–5 gånger i veckan. Tio lärare (33,3 %) angav att eleverna använder digitala verktyg 2–3 gånger i veckan. Fyra lärare (13,3 %) angav att eleverna använder digitala verktyg en gång i veckan. En lärare (3,3 %) angav att eleverna använder digitala verktyg 1–2 gånger i veckan. En lärare (3,3 %) angav att eleverna får använda digitala verktyg när de kan få tillgång till dessa och en lärare (3,3 %) angav att eleverna använder sig av digitala verktyg mindre än en gång i veckan i ämnet svenska.

Utifrån detta diagram går det att utläsa att merparten av eleverna i undersökningen får använda sig av digitala verktyg i ämnet svenska mellan 4–5 och 2–3 gånger i veckan. Detta resultat visar att de digitala verktygen ofta är närvarande även hos eleverna. Nedan presenteras vilka digitala verktyg som lärarna i undersökningen främst använder i svenskundervisningen. Lärarna fick fylla i de färdiga alternativen applikationer, skriv-program, film, projektor, smartboard, presentationer och redovisningar. Lärarna hade även ett ytterligare alternativ där de kunde fylla i om de använde något utöver de alter-nativ som varit angivna vilket 5 lärare valt att göra.

Figur 17 nedan presenterar lärarnas svar angående vilka digitala verktyg de använder i sin svenskundervisning.

36 Figur 17. Enkätfråga 9 (lärare): Om du använder digitala verktyg i din svenskundervisning, vad används främst? Välj

upp till tre alternativ.

Nio lärare (30 %) angav att de använder sig av applikationer. 28 lärare (93,3 %) angav att de använder sig av talsyntes. 18 lärare (60 %) angav att de använder sig av filmer. 14 lärare (46,7 %) angav att de använder sig av en projektor. Åtta lärare (26,7 %) angav att de använder sig av en smartboard. 17 lärare (56,7 %) angav att de använder sig av digi-tala verktyg när de genomför presentationer. Fem lärare (16,7 %) angav att de genomför redovisningar med hjälp av digitala verktyg. Två lärare (6,7 %) angav att de använder digitala verktyg till berättelser och spel. En lärare (3,3 %) angav att hen använder digi-tala läromedel. En lärare (3,3 %) angav att hen alltid använder sig av ASL i årskurs 1. En lärare (3,3 %) angav att eleverna får skriva på datorn (ASL).

Utifrån detta diagram går det att utläsa att talsyntes är det digitala verktyg som är främst förekommande i svenskundervisningen hos de lärare som deltagit i undersökningen. Även filmer och presentationer är vanligt förekommande.

6.4.1 Hur använder lärarna i undersökningen digitala verktyg i ämnet svenska

I detta avsnitt presenteras lärarnas svar från en öppen fråga där de fick beskriva hur de använder sig av digitala verktyg i sin svenskundervisning samt hur de digitala verktygen påverkat undervisningen. Resultatet kommer presenteras under rubriker som framkom-mit under det tematiska analysarbetet.

Digitala verktyg främjar elevernas läs-och skrivutveckling

Många lärare skriver att de använder de digitala verktygen när eleverna ska skriva tex-ter. Flera lärare nämner att de arbetar med ASL-metoden. Nedanstående citat visar fyra lärares svar angående detta.

Jag använder mig av ASL. Det har inspirerat både mig och mina elever.

37 Använder datorn i skrivandet med eleverna (ASL).

alltid i åk 1, använder mig av ASL, barnen skriver i word, använder ljuda och vital, här lär sig barnen tidigt att använda datorn, (logga in, öppna word, spara, lyssna hur ljuden låter, få det skrivna uppläst, sedan går vi igenom texten tillsammans en och en och "rättar" det som blivit röd-markerat. Alla elever använder hörlurar

Genom dessa citat och andra svar som kommit in går det att utläsa att ASL-metoden är något som lärarna i undersökningen ser som främjande för elevers läs- och skrivutveckl-ing. Något som läraren i det fjärde citatet beskriver är även arbetet med talsynteserna ljuda och vital, genom dessa kan eleverna dels lyssna på enskilda bokstavsljud under skrivningen (ljuda) samt lyssna på texten som helhet (vital). Arbetet med talsynteser är något som fler lärare nämner när de beskrivit hur de arbetar med digitala verktyg i svenskämnet. Nedanstående två citat är exempel på lärares svar angående elevers arbete med talsyntes

Främst får eleverna skriva på datorn med hjälp av talsyntes, det gör att eleverna inte behöver lägga lika mycket energi på att skriva för hand utan på att skriva. Vi har sett t.ex. bokstavsöv-ningar och andra program om skrivregler osv.

Eleverna skriver på datorn i word, har talsyntes och ljuda

Att en stor del av lärarna i undersökningen använder sig av talsyntes är något som även framkommit tidigare i enkäten när lärarna fick fylla i vilka digitala verktyg de främst använde i sin svenskundervisning. Resultatet som visas här stämmer väl överens med det som lärarna tidigare fyllt i.

Flera lärare svarade även att de arbetar med olika applikationer och program i syftet att dessa ska bidra främjande till elevers läs-och skrivutveckling. Bornholmsappen, Skol-plus och spel-ett är exempel på spel som eleverna får använda. En lärare svarade att:

Det går att anpassa undervisningen efter olika behov när vi använder digitala verktyg. eleverna få skriva i word, kolla filmer, använder pedagogiska spel och teams [sic!]

Ovanstående citat visar en bild som stämmer överens med flera lärares beskrivningar. Lärare har uppgett att de digitala verktygen skapar intresse, anpassningsmöjligheter och nyfikenhet hos eleverna.

38 Tydlighet och struktur för lärare och elever

Det framkom i resultatet att flera lärare anser att de digitala verktygen bidrar med ökad struktur samt tydlighet för lärare och elever. Tre lärare har svarat:

Visa filmer, spela spel, utföra uppgifter, visa/skapa presentationer, skriva texter, lyssna på böck-er/texter. De digitala verktygen har gjort att undervisningen kan ske på ett smidigare sätt, elever i behov av stöd kan lättare få det samt att man kan individanpassa enklare samt att anpassningar blir mindre synliga för resten av gruppen.

Vi använder digitala verktyg i form av Google presentation och Google Docs. Detta har medfört att eleverna kan dela sina dokument med mig som lärare och sedan få kommentarer på texter och uppgifter. Det underlättar rättningsarbete. Genom Google presentation kan de arbeta dels med muntliga redovisningar och samtidigt få ett stöd, dels att de kan lägga in bilder och fakta i en slide. Underlättar och gör arbetet roligare!

Bikdstod for dagen, bildstod for lektionen, gemensamt se lektionens arbete, streama film, alla elevernas arbeten pa ett stalle, direkt se resultaten av elevernas arbete for att enkelt planera vi-dare, enkelt dela arbeten, filmer och texter till eleverna, eleverna far direkt respons pa det de skriver med hjalp av Ljuda och Vital… [sic!]

Utifrån ovanstående citat går det att utläsa att de digitala verktygen har bidragit till att lärarens planering samt utförandet av undervisning har underlättats. Citaten visar även att de digitala verktygen bidrar till ökad kommunikation mellan lärare och elever. Flera lärare skriver i undersökningen att de digitala verktygen har bidragit till att lärare har mindre arbetsbelastning eftersom vissa applikationer och program är självrättande, detta syns även i ovanstående citat. Det framkom även i flera lärares svar att det blir lättare att differentiera undervisningen efter elevernas behov med hjälp av de digitala verktygen samt att individuella anpassningar blir mindre synliga för andra elever än den berörda.

6.4.2 Hur använder lärarna i undersökningen digitala verktyg för att förtyd-liga sin svenskundervisning

I detta avsnitt presenteras lärarnas svar på en öppen fråga där de fick beskriva hur de använder sig av digitala verktyg för att förtydliga sin svenskundervisning. Resultatet kommer presenteras under rubriker som framkommit under det tematiska analysarbetet. Tydlighet och struktur för lärare och elever

Något som framkommit i undersökningen var att många lärare såg de digitala verktygen som de har tillgång till i klassrummet som en resurs när det kommer till att instruera eleverna. De två citat som exemplifieras nedanför visar hur lärare kan använda sig av de digitala resurser som finns i klassrummet.

Visa arbetsuppgifter eller göra dem tillsammans, arbeta med olika program tillsammans och då även barnen kan komma fram och skriva eller trycka på smartboardens skärm. Alla ser och har lättare att vänta på sin tur och att hålla fokus på uppgiften.

39 Vi har matriser och lektionsplaneringar i one Note, Klassanteckningsbok. Alla lektioner har en tydlig arbetsgång med bildstöd, vilken läggs i OneNote och projiceras på tavlan. Några elever använder OneNote enskilt på sin dator. Vi skriver tillsammans i samarbetsutrymmen, vi projice-rar elevtexter och arbetar med feedback utifrån matriser.

Hur digitala resurser som smartboard och projektorer kan nyttjas beskrivs av flera lä-rare, nedanstående citat tar också upp detta.

Jag använder mig mycket av smartboarden, dels för att alla ska se bra och för att vi gemensamt ska göra olika övningar innan barnen tränar själva på sin ipad.

I det ovanstående citatet beskrivs det hur smartboards kan användas gemensamt av lä-rare och elever för att ge eleverna en förståelse för hur de sedan kan gå vidare på egen hand med lektionens uppgifter. Flera lärare har även beskrivit att de använder projekto-rer och smartboards med syftet att dessa ska hjälpa eleverna i sin skrivinlärning. Nedan-stående tre citat beskriver hur de arbetar med de digitala resurserna i det syftet

Vi kan enkelt diskutera och ge respons på arbeten de gjort via projektorn. Jag kan enkelt skriva kommentarer på elevernas arbeten. Processen att redigera sina arbeten blir enklare och mindre tidskrävande för eleverna. Jag kan enkelt lägga upp lektionens syfte och mål och arbetsgång på "tavlan".

Jag använder digitala verktyg för att visa/skapa exempeltexter med eleverna.

arbetar med flera olika moment, läser texter, lyssnar kollar på filmer, skriver och diskuterar

Vi kan tex titta på en text och rätta den tillsammans.

I ovanstående citat visar lärarna flera olika användningsområden med de digitala resur-serna när det kommer till texthantering. Att de bland annat kan användas för att visa exempeltexter, ge respons på texter, läsa texter och rätta texter. Lärarna i undersökning-en skriver ävundersökning-en att de använder sig av de digitala resurserna för att visa bilder ur högläs-ningsboken, se faktafilmer och visa arbetssidor.

Lärarna erbjuder även eleverna struktur med hjälp av de digitala verktygen, eleverna får instruktioner via Teams, genomgångar med hjälp av PowerPoint, digitala tankekartor och en struktur genom bilder och Widgit online.

Att skriva sig till läsning och talsyntes

Det är flera lärare som angett att de arbetar med ASL och talsyntes för att förtydliga sin svenskundervisning. I nedanstående citat visas tre exempel

Att arbeta med ASL betyder att eleverna ofta får en Aha-upplevelse när de "hör" vad de skriver. Det blir alltid en "ren och snygg" text som annars många gånger kan blir "knölig och söndersud-dad". När de kan ovannämnda tekniker blir det ännu roligare när eleven klarar av att klistra in en passande bild till texten.

40 Med talsyntes kan eleverna höra det de skriver.

I citaten ovan finns det flera lärare som anser att arbete med ASL och talsyntes är av vikt i elevers läs- och skrivutveckling. Det som återkommer i undersökningen är att ele-vernas texter som är skrivna på digitala verktyg blir tydligare vilket gör att eleverna upplever skrivandet mer positivt. Några av lärarna skriver även texter tillsammans med eleverna på datorn, en lärare har svarat ”Skriver ofta gemensamma texter med stöd av Ljuda och Vital i helklass”. Det som kan utläsas från detta citat är att lärare även arbetar med talsyntes tillsammans med eleverna.

6.4.3 Sammanfattning

Resultatet i detta avsnitt visar att många lärare som deltagit i studien arbetar med olika former av talsyntes och ASL-metoden. När elever arbetar med att skriva sig till läsning är talsyntes ett naturligt inslag i arbetsprocessen. De digitala verktyg som lärarna har tillgång till i klassrummet används som en resurs för att föra eleverna framåt i sitt lä-rande. Detta sker både genom gemensam textbearbetning, struktur, genomgångar och olika elevspel. Elevers ökade motivation och nyfikenhet är även något som lyfts i lärar-nas svar. Lärarna beskriver även att de digitala verktygen bidrar till en mer varierad undervisning och att de med hjälp av dessa kan individualisera undervisningen.

Related documents