• No results found

Översikt över individuella bidrag

Gruppens syn på WordPress är skriven av Viktor Agbrink och är en individuell del av

kandidatrapporten. I denna individuella del jämförs gruppens syn på WordPress före respektive efter att projektet utförts. Syftet med detta är att undersöka varför gruppen tycks ha en negativ syn på WordPress trots att nästan ingen av gruppmedlemmarna har arbetat i verktyget förut. Avslutningsvis diskuterar författaren verktygets framtida användande, utifrån gruppens samtycke och statistik över verktygets användande.

Hur arkitekturen beror på ramverk är skriven av gruppens arkitekt, Fredrik Bengtsson. Det är

en undersökning av hur den dokumenterade arkitekturen påverkas av vilket typ av ramverk som används under utvecklingen. Speciellt kollar den på skillnaderna vid utveckling med hjälp av WordPress som är ett CMS jämfört med utveckling med hjälp av Flask som är ett mer traditionellt ramverk.

Hur olika arbetsflöden påverkar ett projekt är en individuell rapport skriven av konfigurationsansvarige, János R. Dani, i gruppen. Denna rapport ger en överblick över de olika arbetsflöden som har använts under projektet för att versionshantera både dokument och kod.

Hur Scrumban skiljer sig åt mellan projekt är skriven av en av gruppens medlemmar och

utvecklingsansvarig vid namn Andreas Järvelä. Den jämför utvecklingsprocessen vid användning av Scrumban i två olika projekt. Den tar även upp hur olika arbetsmetoder kan påverka gruppens prestation på olika sätt.

Hur en grupps syn på testning förändras under ett projekt är skriven av gruppens testledare,

Tobias Lundberg. Den behandlar hur utförandet av projektet har påverkat hur dess medlemmar ser på testningens roll inom mjukvaruutveckling.

5 RESULTAT

Hållbar webbutveckling är skriven av gruppens kvalitetssamordnare, Adrian Shosholli. Den

handlar om hållbar utveckling och projektets ekologiska hållbarhetsaspekter.

Dokuments inverkan på projektet, en individuell rapport som omfattar styrkan i dokumentationen

samt vilken påverkan och roll den har spelat i projektet. Denna delrapport är skriven av projektgruppens dokumentansvarig, Hans Tchou.

En teamledares roll under gruppens olika faser är en delrapport skriven av gruppens teamledare,

Viktor Wällstedt. Den fokuserar på att besvara frågan hur en teamledare kan agera under en grupps olika faser för att bättre bidra till teamets fortsatta utveckling.

6 DISKUSSION

6

Diskussion

6.1

Resultat

Valet av WordPress som arkitektur för projektet grundar sig i de krav Musikaliska konstföreningen hade på webbplatsen. Nedan diskuteras de kraven och varför WordPress ansågs vara det som passade bäst. Dessutom motiveras varför gruppen valde att göra ett projekt i Python med Flask under den andra halvan av projektet.

6.1.1 Alternativen

Följande programmeringsspråk med ramverk övervägdes i projektet: • Python med Flask

• Python med Django • PHP med WordPress • Node.js med Express.js • Ruby med Ruby on Rails

6.1.2 Tidigare erfarenheter

I gruppen fanns olika erfarenheter av de olika språk och ramverk som togs upp ovan. Dessa erfarenheter bidrog till valet av ramverk. En stor fördel med att välja Python är att alla medlemmar i projektgruppen sedan tidigare hade erfarenhet av språket från tidigare kurser. Vissa medlemmar hade också tidigare erfarenhet av PHP, vilket används när man utvecklar ett tema i WordPress. Dessutom hade några av gruppens medlemmar erfarenhet av ramverken Flask och WordPress.

6.1.3 Kostnad

Det gjordes en undersökning av kostnaden för olika webbhotell. Anledningen till undersökningen är att Musikaliska konstföreningen önskade att webbplatsen skulle ligga på ett webbhotell istället för på en egen server. Det konstaterades att Musikaliska konstföreningens nuvarande webbhotell, One.com, var det absolut billigaste och passade bra med deras behov. Dock så stödjer One.com endast PHP.

One.com kostade Musikaliska konstföreningen cirka 15 kr/månad, vilket gjorde det till det absolut billigaste webbhotellet. Det alternativ som kom på andraplats kostar ca 100 kr/månad för motsvarande tjänst.

6.1.4 Kundens behov

Det var tydligt att prestanda inte kommer vara ett problem för Musikaliska konstföreningen då det är ett ganska lågt antal besökare till webbplatsen per månad. Musikaliska konstföreningen har ett stort behov av att enkelt kunna lägga till nya verk till försäljning på webbplatsen

6 DISKUSSION

och ändra informationen på webbplatsen. Därför är det lämpligt med någon form av administrationsgränssnitt, vilket som standard finns inbyggt i WordPress.

WordPress ger Musikaliska konstföreningen möjligheten att få hjälp med webbplatsen från annan personal, som exempelvis kundtjänsten hos deras webbhotell. Det gör att webbplatsen får en mycket längre livslängd, då de kan få hjälp att uppdatera webbplatsen.

En lösning designad i exempelvis Python inte är lika lätt att hitta personal som kan hjälpa till att underhålla. Anledningen till detta är att WordPress är enklare och har ett stort antal användare, medan Python med Flask har färre användare.

6.1.5 Sammanställning

Det konstaterades att WordPress var det uppenbara valet eftersom det fyller ut Musikaliska konstföreningens behov, är lätt att underhålla, och framförallt att det är det billigaste alternativet.

Python valdes som det språk som kommer användas under den andra delen av projektet, eftersom Python är det språk som medlemmarna i projektgruppen är mest familjär med sedan tidigare. Det gör att uppstartstiden blir kortare, vilket är viktigt i och med den begränsade tid som finns kvar till projektet efter utveckling av WordPress-sidan. Flask valdes framför Django med motiveringen att det inom gruppen finns en viss erfarenhet av ramverket sedan tidigare, samt att det borde vara lättare att komma igång med eftersom att det är ett mindre omfattande ramverk än Django.

Flask har också ett flertal fördelar jämfört med WordPress vilket är anledningen till att Flask varianten också tas fram. Vid utveckling med Flask så finns det en större kontroll över vad som lagras i minnet, vilket gör att det finns större möjligheter för optimering av specifika delar av systemet. Det är också lättare att kontrollera exakt vad som lagras, och hur det lagras i databasen. WordPress administrationsgränssnitt är gjort för att vara väldigt generellt, men det innebär också att det finns delar som inte fyller någon funktion för Musikaliska konstföreningen. Det går därför att göra det lättare för administratören av webbplatsen genom att skapa en egen administrationspanel för ett system i Flask, som enbart har relevanta delar. Det gör också att ett eventuellt byte av administratör blir enklare, eftersom det är färre saker att lära sig.

6.1.6 Vad återstår för att kunden skall få ut fullt värde av produkten?

WordPress-hemsidan uppfyller alla Musikaliska konstföreningens krav på deras nya webbplats, och således saknas det inte någonting. Det finns dock vissa tillägg man skulle kunna göra, som skulle göra sidan ännu bättre för Musikaliska konstföreningen. Man skulle kunna skriva en mer utförlig dokumentation över hur man modifierar temat, så att de kan ändra designen på sidan själva i framtiden. Man skulle även kunna lägga till fler alternativ för att modifiera vissa enkla saker, såsom färgtema direkt från det administrativa gränssnittet.

Flask-hemsidan uppfyller i nuläget inte alla de uppsatta kraven på Musikaliska konstföreningens nya webbplats. Det som saknas är huvudsakligen en koppling till PayPal, och en administrativ panel där de kan ändra innehållet på sidan. Utöver detta så måste även försäljningsverken läggas till i databasen, och möjlighet att administrera fler språkversioner behövs.

6 DISKUSSION

6.1.7 Tidsåtgång

Gruppen fick vid ett flertal tillfällen skjuta upp datumet för när WordPress-sidan skulle vara färdig. Det finns flera möjliga orsaker till detta, vilka kommer listade nedan.

• Gruppen är oerfaren när det kommer till tidsuppskattning. Det här är det första projektet av den här storleken som gruppens medlemmar genomför inom ramen för utbildningen, vilket gör att de kanske inte har fått tillräcklig övning i att uppskatta tid. Det kan även nämnas att gruppen mestadels var oerfaren inom WordPress-utveckling, och underskattade tiden det tar att få saker gjorda med WordPress.

• Gruppen ville få WordPress-sidan färdig så snart som möjligt. Gruppen var från början inte positivt inställda till att göra en hemsida i WordPress, och många ville därför få den färdig så snart som möjligt för att kunna ta tag i Python-delen av projektet. På grund av detta kan gruppen ha planerat in sina leveransdatum för WordPress-sidan alldeles för tidigt, istället för att planera och uppskatta tiden ordentligt.

• Musikaliska konstföreningen ändrade krav och idéer ett par gånger. När WordPress-sidan nästan var färdig ville kunden att sidans design skulle ändras. Detta gjorde att gruppen fick planera om för att kunna tillgodose kundens behov, och leveransdatumet flyttades fram. Den feluppskattade tidsåtgången är troligtvis en kombination av de ovan föreslagna orsakerna.

6.1.8 Hur vi har utvecklats sedan tidigare projekt

Gruppen har blivit bättre på versionshantering. Git har dessutom fungerat bättre och bättre under projektets gång. Kodkonflikter har varit små och enkla att hantera, medan de i tidigare projekt har varit större och jobbigare att hantera.

Kommunikationen har fungerat bättre, jämfört med tidigare projekt. Slack har varit till stor hjälp, och att använda emojis vid kommunikation har bidragit till gruppens personliga underhållning och nöje. Slack har bidragit till att det har varit enkelt att få tag på varandra och diskutera saker.

Gruppens möten har har fungerat bättre än i tidigare projekt, och de har varit mer strukturerade än tidigare. Protokoll har fungerat som agenda och har alltid varit förberedda, medan tidigare möten har haft något av en ”ta det som det kommer”-struktur. Det finns även protokoll från samtliga möten, vilket det inte har i tidigare projekt.

Gruppens medlemmar upplever att de är bättre på att använda (följa) utvecklingsmetodiker, och några medlemmar nämnde att det här är första gången de lyckats använda en agil arbetsmetodik. Dokument har varit till större hjälp än tidigare, då samtliga medlemmar nu har läst och använt sig av dokumenten som gruppen har skrivit, och inte bara skrivit dem för att kursen kräver det.

6.1.9 Viktigaste lärdomar inför framtiden

Det kanske absolut viktigaste som gruppen tar med sig från projektet är vikten av att tidigt ta fram designförslag/prototyper. Detta hjälper projektgruppen och Musikaliska konstföreningen att få samma bild av vad som ska produceras och sparar ofantliga mängder tid man annars lägger på att göra om saker som blivit fel. Så ofta man har möjlighet bör man visa Musikaliska

6 DISKUSSION

konstföreningen hur långt man kommit och hur produkten ser ut i nuläget för att undvika att jobba vidare på något de inte vill ha.

En annan viktig sak gruppen lärt sig är att allt löser sig. Även om saker känns jobbiga så är det ingen mening att drabbas av panik. Saker kommer inte alltid gå som man tänkt sig, och om är man medveten om det så går det alltid att anpassa sig och lösa även de mest jobbiga situationerna.

Gruppen har också lärt sig flertalet verktyg/språk under projektets gång, exempelvis: HTML, CSS, Bootstrap, WordPress, PHP, Python, SQLAlchemy, Flask, Angular, Jinja, Blueprints, Selenium, Ajax, Markdown, och Scrumban.

6.1.10 Systemanatomi

Systemanatomin gav en överblick av systemet viket gjorde det lättare att sedan gå vidare med att ta fram en arkitektur. Det var lättare att få en bild av vilken funktionalitet som behövdes för att uppfylla olika användningsfall. Den gav också en överblick över de beroenden på tredjeparts-program och -API:n som systemet har. Eftersom ett webbhotell skulle användas var dock information om hårdvaran som fanns i systemanatomin ganska ointressant.

Related documents